krem - 19817 przepisów (strona:596/1322)

Misz Masz - Biszkopt czekoladowy z malinami 168

jajek szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 130 g czekolady mlecznej Masa malinowa:   600 g malin 2 galaretki malinowe 3 łyżki cukru   Krem: 500 ml śmietany 36 % 3 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone Przygotowanie: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. 500 g malin zmiksować i dodać do nich galaretkę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli(...)ścierkę zaczekać aż wystygnie. Śmietanę z cukrem pudrem i mascarpone ubić na sztywną masę. Ciasto rozwinąć ze ścierki i przełożyć do keksówki na spód wyłożyć część masy malinowej i krem ze śmietany i mascarpone (odrobinę zostawić na zdobienie góry ciasta), na masę wyłożyć pozostałą część malin i resztę masy malinowej. Ciasto zamknąć (to będzie spód). Odwrócić keksówkę na talerz

Lili w kuchni
DESER TIRAMISU WERSJA l 370

zlewu i przelać wrzątkiem prosto z czajnika). Kawę zaparzyć, dodać likier, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Do żółtek dodać 2 łyżki ksylitolu (lub cukru) i dokładnie utrzeć na puszysty krem (ok.10 minut) W większej misce ubić serek mascarpone, dodać do niego utarte żółtka i lekko zmiksować. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać pozostały cukier(...)moment zanurzać w kawie i wykładać na spód naczynia. Na biszkopty wyłożyć połowę masy, wyrównać, posypać przez sitko połową kakao. Wyłożyć pozostałe biszkopty nasączone kawą i wyłożyć pozostały krem. Powierzchnię wyrównać i obsypać kakao.  Odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej do drugiego dnia. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Tort czekoladowy – przepis II 187

wysokości 50 cm. Ostudź biszkopt. Przygotuj masę czekoladowę. W małym garnku doprowadź do wrzenia śmietankę. Dodaj cukier i połamaną czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia czekolady, przykryj folią i ostudź. Ostuddzony krem włóż do lodówki najlepiej na noc. Na drugi dzień lekko zmiksuj, nie za długo, bo krem się zważy. Podziel biszkopt na 3 rownej grubości placki. Do montowania torts skorzystałam

codojedzenia
Niby-tiramisu z mango 151

MASA: Kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Do ubitej śmietanki dodać mascarpone, zmiksować. SKŁADANIE:  Na dno szklaneczki położyć biszkopcik namoczony w herbacie, na to warstwę kremu, znów namoczony biszkopcik, krem i na wierzchu warstwa musu z mango.  Całość schłodzić w lodówce

Cakes By Kejt
Bazyliowa zupa krem 90

amerykańską Bazyliową panna cotta z poziomkami   Lemoniadę bazyliową II     Lemoniadę bazyliową   Syrop bazyliowy   Dziś natomiast przyszła kolej na danie wytrawne, oto pyszna bazyliowa zupa krem z dodatkiem świeżych pomidorów. Inspiracja klik. Bazyliowa zupa krem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 700 g ziemniaków 40 g świeżej bazylii 1 opakowanie serka śmietankowego 1 cebula 1000 ml bulionu

Kulinarne przygody Gatity
Jaglane naleśniki z brokułami i twarożkiem 218

niezliczonych właściwościach zdrowotnych, smakuje wybornie zarówno na słodko jak i wytrawnie. Niegdyś nieznana, dzisiaj coraz częściej ląduje na polskich stołach.  Do tej pory zrobiłam już z niej ciasto, krem do babeczek , muffinki ... i rozmaite warzywne potrawki... Dzisiaj przyszedł czas na naleśniki! W dodatku bezglutenowe :)  Są naprawdę rewelacyjne. O ile dobrze zblenduje się wszystkie składniki, naleśniki smażą się(...)jajka ok. 5-6 łyżek skrobi ziemniaczanej łyżka oleju szczypta soli Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu, który znajdziecie TUTAJ.   Odstawić do przestygnięcia, a następnie zblendować na gładki krem. W misie utrzeć jajka z mlekiem i szczyptą soli, stopniowo dodając kaszę oraz mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Na koniec dodać olej.  Jeśli będzie jednak zbyt rzadkie - należy

Kuchnia Ellie
Sałatka z żółtymi buraczkami i fasolką szparagową 132

Proporcje dla 2-3 osób Składniki:  1 pęczek żółtych buraczków 3 spore garści rukoli 300 g zielonej francuskiej fasolki szparagowej 50 g sera feta oliwa z oliwek EV krem balsamiczny  sól morska lub różowa himalajska świeżo zmielony kolorowy pieprz   Wykonanie: Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy ją na parze przez 15 minut, tak aby była jeszcze(...)plasterki. Rukol ę płuczemy, fetę kroimy na plasterki. Na talerzu układamy rukolę, następnie plasterki buraczków, fasolkę i fetę. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek, solimy, pieprzymy i na koniec polewamy kremem balsamicznym

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z porów oraz bruschetta z gruszką, orzechami włoskimi i gorgonzolą 143

Kremowe zupy i chrupiące dodatki to jedno z moich ulubionych zestawień. Zupa krem z porów to ukochany obiad M. (chociaż za warzywami i zupami raczej nie przepada). Samo danie wymaga odrobiny nakładu pracy i czasu (chyba, że zrezygnujemy z samodzielnego przygotowywania bulionu na rzecz kostki rosołowej). Bruschettę też robiłam na ciabatcie przygotowanej w domu ( tutaj przepis ), ale zawsze można kupić(...)coś w ulubionej piekarni.  ZUPA KREM Z PORÓW ORAZ BRUSCHETTA Z GRUSZKĄ, ORZECHAMI WŁOSKIMI I GORGONZOLĄ Składniki na zupę: - 1 litr bulionu z kurczaka lub wywaru z warzyw  - 3-5 porów (tylko białe części, w zależności od wielkości) - 3-4 łodygi selera naciowego - 3-4 ząbki czosnku - 1 duża cebula - 200 mililitrów śmietanki 30% - masło - sól - pieprz biały

Życie zamknięte w smaku
Tarta Bakewell Gordona Ramsaya 158

kurczaka z duszonym groszkiem i cebulkami oraz sałatki z selera naciowego i jabłek z dodatkiem orzechów włoskich . Wspominałam już pewnie, że nie lubię suchych ciast, prawda? Takich bez musów, kremów, owoców i im podobnych? To wszystko prawda, ale... JAKA TA TARTA JEST PYSZNA (mimo, że bez kremu)! TARTA BAKEWELL GORDONA RAMSAYA Składniki na spód: - 125 gram masła - 90 gram drobnego

Życie zamknięte w smaku
Małpi mózg - drink z rodzaju "shot" 225

także zaskoczyć gości sylwestrowego lub karnawałowego przyjęcia. Z wyglądu szokujący, w smaku słodki - podany na wejściu od razu wprawia gości w dobry humor. Składniki: Likier brzoskwiniowy - 30 ml Krem typu irlandzkiego (np. Baileys Irish Crem) - 20 ml (może być każdy inny) Grenadina syrop - kilkanaście kropli. Wykonanie: Do kieliszka do wódki (50 ml) wlewamy likier brzoskwiniowy. Następnie za pomocą strzykawki(...)kroplomierza ostrożnie po ściance "nakładamy" krem. Wykańczamy zakraplając kilkanaście kropli syropu grenadiny. Drink wykorzystuje różną gęstość płynów, z jakich go wykonamy - kształty, jakie uzyskamy bywają fantastyczne  i szokujące. Oczywiście proporcje podaję jedynie przykładowo - można je dowolnie modyfikować.  Udanej zabawy i szczęśliwego Nowego Roku! Autor: Mirosław Górski

Smaki Ewy
Wiśniowa fanaberia 129

szkl mąki   2/3 łyżeczki proszku do pieczenia   1/2 szkl suchego maku Warstwa wiśniowa: dżem wiśniowy lub 1 szkl świeżych wiśni ( wydrylowanych) 1 galaretka wiśniowa 1 szkl wrzątku Krem z mascarpone:   375 g mascarpone (1,5 standardowego opakowania)   330 ml śmietanki 30% 2 śmietan fix-y 6 łyżek cukru pudru Ponadto:   2 op. delicji wiśniowych(...)neleży je zasypać cukrem (kilka łyżek), zagotować, odlać sok i same odsączone z soku wiśnie wymieszać z galaretką. Wylać na biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia.   4. Krem: Śmietankę ubić dodając pod koniec śmietan fix-y. Dodać cukier puder i mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników. Masę wyłożyć na stężałą warstwę wiśniową. Na wierzch ułożyć delicje

Kto ugości moich gości?
Zupa z pieczonych pomidorów i ciecierzycy 111

niego ugotować wywar. Dzisiejsza zupa powstała na bazie pomidorów i ciecierzycy, które wraz z czosnkiem i przyprawami piecze się, a następnie miksuje w blenderze, uzyskując gładki i treściwy krem. Pieczone pomidory są pyszne i słodkie i mogą stanowić świetną bazę nie tylko do zup, ale też np. sosów do makaronu czy tego dipu do wszystkiego . Pieczony czosnek nadaje zupie głębi(...)Czosnek obierz z łupinek. Odłóż 2 łyżki ciecierzycy do dekoracji. Czosnek, pomidory i ciecierzycę wraz ze wszystkimi sokami  oraz świeżą bazylią przełóż do blendera i zmiksuj na gładki krem. Dodaj tyle wody, ile potrzeba, aby uzyskać gładką konsystencję zupy. Zupę możesz podawać na ciepło oraz na zimno (po schłodzeniu w lodówce). Udekoruj ją odrobiną jogurtu naturalnego, pieczoną ciecierzycą oraz

Chilli Czosnek i Oliwa
Agrestowiec 199

łyżeczki proszku do pieczenia 8 żółtek kisiel: duży słoik kompotu z agrestu 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej beza 8 białek 1,5 szklanki cukru 100 g płatków migdałowych krem: 3/4 l śmietany 30% 3 śmietanfixy Sposób przygotowania: Ciasto. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, zmiksować, dodać stopniowo mąkę(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (blaszka o takich samych rozmiarach jak pierwszy placek). Na ciasto wyłożyć bezę, obsypać bezę płatkami migdałowymi i piec 30-40 minut w 160 stopniach. Krem. Śmietanę ubić z fixami na sztywno. Pierwszy placek posmarować kisielem. Na kisiel nałożyć ubitą śmietanę. Na śmietanę wyłożyć ciasto z bezą. Schłodzić w lodówce. Smacznego

na moim stole...
Tort czekoladowy z solonym karmelem podany ze stoutem 124

Dodać połamaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia, wystudzić. Wystudzoną masę czekoladową zmiksować z masłem, schłodzić w lodówce przez około 20 minut. Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze, posmarować 1/3 kremu i posypać niewielką szczyptą soli. Przykryć drugim blatem, posmarować kolejną warstwą kremu i oprószyć solą. Położyć ostatni krążek, resztą masy posmarować boki i wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem

Domowa cukiernia Ewy

Proponowane wyszukiwania