składniki na ciasto 220 g mąki pszennej 40 g mąki migdałowej 1 jajko 120 g masła 3 łyżki brązowego cukru starta skórka z 1 cytryny szczypta soli składniki na krem 120 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy ze sobą. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą(...)przez 20-25 minut. Po 15 minutach ściągany papier z grochem i dalej pieczemy bez przykrycia. Upieczony spód pozostawiamy do wystygnięcia. Mascarpone i kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Wykładamy krem na spód tarty. Układamy na nim truskawki. Przygotowujemy galaretkę według przepisu. Gdy będzie już lekko ściągnięta małą łyżeczką wylewamy ją na truskawki. To ma być cieniutka warstwa. W sumie
Przysmaki Karolkilodów . Jeśli tylko będziemy miksować je co 30-40 minut podczas fazy zamrażania, będą miały delikatną i kremową konsystencję. Przepis na lody waniliowe to klasyczna receptura bazująca na kremie angielskim (custardzie). Wzbogaciłam ją o ubitą śmietankę, aby struktura masy była jeszcze delikatniejsza. Lody wychodzą dość mocno słodkie, więc jeśli lubicie mniej słodkie desery, możecie ograniczyć ilość dodanego cukru. Z poniższego(...)wyraźnie zgęstnieć - rondelek z gotową mieszanką wstawić od razu do zlewu napełnionego zimną wodą i mieszając, doprowadzić do ostudzenia masy - zimną śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z ostudzonym kremem angielskim, całość schłodzić - mieszankę przełożyć do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji producenta - gotowe lody przełożyć do szczelnego pojemnika i włożyć na kilka godzin do zamrażarki lody można
Smakołyki Berenikijednym deserze słodkie ciasteczka z kremem i aromatyczne truskawki. Sernik przygotowałam dla męża z okazji urodzin, ale prezentuję na rozpoczęcie wakacji... Składniki: 2 opakowania ciastek OREO (każde po 176 g) 1/2 kg małych truskawek, umytych i odszypułkowanych 100 g stopionego masła 1 kg g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (użyłam Piątnicy) 2/3 szklanki cukru pudru 440 ml jogurtu(...)greckiego 2,5 łyżki żelatyny 2/3 szklanki mleka gorzka czekolada do dekoracji Twaróg wyjąć z lodówki 2 godziny przed przygotowaniem sernika. 8 ciastek Oreo odłożyć, resztę ciastek oddzielić od kremu. Ciastka bez nadzienia zmielić w malakserze, masło stopić. Do ciastek dodać roztopione masło, wymieszać. Okrągłą tortownicę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć
Czerwień i błękitRzadko używam koper, chyba, że do młodych ziemniaczków, których już tak dawno nie jadłam... No, cóż, ale zakupione, trzeba więc zużyć. W bardzo smaczny i sycący sposób! ZUPA KREM KOPERKOWA /własny;/ dla 2-3 osób 4 młode, niewielkie ziemniaki 1 duży pęczek koperku (3x taki, jaki można dostać w markecie) 3 szklanki bulionu warzywnego pieprz biały (najlepiej świeżo(...)bulionem i gotuję do miękkości (ok.20 minut). Następnie płuczę koperek, siekam, dorzucam do gotujących się ziemniaków i razem podgrzewam około 2-3 minuty. Miksuję zawartość garnka blenderem na gładki krem. Doprawiam kolendrą i gałką muszkatołową oraz pieprzem, a jeśli trzeba, także solą. Podaję z posiekaną pietruszką i pokruszonym razowym chlebem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipapierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i przecinamy na dwa krążki. składniki na krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 1 galaretka truskawkowa 200 ml gorącej wody dodatkowo: świeże truskawki świeże listki mięty polewa czekoladowa wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy(...)miksujemy, dosłownie tylko do połączenia się składników. W tortownicy umieszczamy jeden z krążków ciasta. Truskawki przecinamy wzdłuż i układamy na cieście w koło obręczy przecięciem na zewnątrz. Wykładamy cały krem. Na masie umieszczamy drugi blat, lekko dociskamy, polewamy polewą czekoladową dekorujemy truskawkami i listkami mięty. Całość schładzamy w lodówce przez min. 3 godz
Domowy Smak Jedzeniafali kulinarnych słodkich eksperymentów przyszedł czas na roladę. I to nie byle jaką - nadzianą kremem kasztanowym na bazie mascarpone. W roladach ważne jest dobre upieczenie i przygotowanie biszkoptu - jeżeli się złamie wówczas niestety cała praca idzie na marne :( Dlatego biszkopt pieczemy duży, cienki i miękki a rolujemy go od razu po wyjęciu z pieca. Kolejnym wyzwaniem jest krem - najlepiej delikatny
Milion SmakówNareszcie sezon na bób. Na sam początek zapraszam na ekspresową zupę krem. Tak naprawdę z woreczka bobu miało powstać coś zupełnie innego, ale deszcz pokrzyżował mi plany i musiałam ugotować zupę z tego, co akurat było w domu. W sumie dobrze się stało. Nawet bardzo dobrze. Składniki (na ok. 4 porcje): 1 kg bobu(...)Dodać obrany, ugotowany bób i zalać całość wodą tak, aby tylko przykrywała bób. Zagotować i gotować na małym ogniu przez 3 - 5 minut. Zmiksować zupę na gładki krem, doprawić do smaku. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym
Sto kolorów kuchniobciążamy np. suchą fasolą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15 min. a następnie usuwamy papier z fasolą i pieczemy jeszcze 5 min. składniki na krem czekoladowy: 500 ml mleka 100 g czekolady gorzkiej 2 żółtka 60 g maki ziemniaczanej 4 łyżki cukru dodatkowo: ok. 600 g świeżych truskawek 50 g czekolady gorzkiej 3 łyżki śmietany kremówki(...)czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy ze śmietanką. Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy, osuszamy i kroimy na talarki. Gotową, gorącą masę wykładamy na upieczone ciasto, równo rozsmarowujemy. Na kremie układamy truskawki. Całość polewamy delikatnymi strużkami roztopionej czekolady
Domowy Smak Jedzeniawyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. przez ok. 15 – 20 min., aż ciastka się zrumienią. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. składniki na krem: 375 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru 1 żółtko 1 łyża masła dodatkowo: świeże owoce np. truskawki, borówki, maliny wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem i masłem
Domowy Smak Jedzeniasmakowało. Nie wspominając o gościach i królewiczu. Ekipie Red Lips też dostał się całkiem zacny kawałek :) Zainspirował mnie przepis Ewy Wachowicz ale musiałam go w znacznej mierze pozmieniać. Krem nie zdążył wylądować na wierzchu ciasta. Położyłam więc obok. Wygląda jak chleb ponieważ piekłam go w mojej formie do chleba ( nie posiadam jeszcze takiej "babkowej " wysokiej formy) A oto składniki(...)ćwiartki pomarańczy 1 małe opakowanie potłuczonych migdałów 1 małe opakowanie potłuczonego mixu orzechowego 1 łyżka masła ( do posmarowania blachy) 1 łyżka bułki tartej do obsypania blachy Krem: 1-2 łyżka masła 1/2 opakowania wędzonego twarogu Pilos ( Lidl) 2-3 łyżki miodu ( radzę go dodawać stopniowo aby nie przesłodzić ) Połączyć ze sobą wszystkie składniki na jednolitą masę. Nałożyć na ostudzone ciasto
Jemy PijemyZupa krem z białych szparagów to klasyczna i bardzo delikatna zupa, którą obowiązkowo przygotowuję w sezonie szparagowym. Z dodatkiem grzanek smażonych na maśle i odrobinie estragonu smakuje naprawdę wyjątkowo. Polecam Składniki: 2 pęczki białych szparagów (1 kg) 1 litr bulionu 2 średnie ziemniaki 1 mała cebula 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka masła 1/4 szklanki białego wytrawnego wina(...)pokrojony seler naciowy. Dolewamy białe wino, dodajemy szczyptę estragonu i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie dokładamy zrumienioną cebulę i śmietankę. Chwilkę gotujemy i dokładnie wszystko miksujemy na gładki krem. W razie potrzeby zupę można jeszcze przetrzeć przez sito. Doprawiamy białym pieprzem i solą. Podajemy z grzankami smażonymi na maśle. Smacznego
Oryginalny smakSkładniki na masę : 1,5 łyżeczki kak ao 60g proszku Horlicks * 300g cukru pudru 180g masła (w temperaturze pokojowej) 3 łyżki wrzącej wody Dekoracja: 3 paczki kuleczek Maltesers Wykonanie kremu: Masło ut rzeć na puszyst ą masę, dodać kakao , cukier pu der i Horlicks , a następnie zmiksować. Krem podzielić na pół. Jedną cz ęścią przełożyć ciasto, a drugą zostawić
Mania Wypiekaniapapierem do pieczenia wyłożyć jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto z kakao, a na wierzch pokrojone w kosteczkę jabłka. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić. Składniki na krem: 400ml mleka 2 łyżki cukru budyń waniliowy w proszku (40g) 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) 2 łyżki soku z cytryny 250g masła (miękkiego) Wykonanie kremu: Do garnka wlać mleko, wsypać
Mania Wypiekaniaminut w temperaturze 190 stopni. Piec do tzw. suchego patyczka (po 12 minutach pieczenia można zrobić pierwszą próbę). Babeczki te nadają się idealnie do dekoracji. Szczególnie polecam krem z wanilią lub bardzo trwały krem do babeczek (jeśli mają wytrzymać wyższą temperaturę lub bardzo długie leżenie na stole) . * Przepis na mąkę samorosnącą tzw. self-raising flour
Mania Wypiekaniaszklance gorącego syropu rabarbarowego pochodzącego z gotowania rabarbaru. Wystudzone tartaletki posmarować delikatnie chłodnym budyniem. Na budyń nałożyć gotowany rabarbar i zalać tężejącą galaretką. Gdy całość zastygnie przygotować sos-krem budyniowo-śmietanowy. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i dodać do niej pozostałą część budyniu. Całość zmiksować. Gotowe tartaletki podawać z kleksem sosu-kremu budyniowego. Z przepisu można wykonać
Mania Wypiekania