krem - 19817 przepisów (strona:605/1322)

Tuńczykowy stek z salsą imbirowo- pomarańczową 208

pomarańczy 2 cm świeżego imbiru 2 łyżki pestek z granatu 1/2 cebuli kilka ziarenek czerwonego pieprzu lub kawałek papryczki chilli bez pestek 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka kremu balsamicznego bianco (można pominąć lub zastąpić zwykłym, ale zepsuje on kolor salsy) kilka gałązek świeżej kolendry roszponka z vinegretem 2-3 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka(...)Imbir i cebulkę drobniutko siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i wrzucamy imbir oraz cebulkę. Po chwili dorzucamy rozgnieciony pieprz lub posiekaną papryczkę. Dodajemy ocet jabłkowy oraz krem balsamiczny bianco i trzymamy chwilę na ogniu.  Pomarańczę obieramy, usuwamy jak najwięcej białych błonek, dzielimy na cząstki i kroimy w kostkę (najlepiej smakuje, gdy pomrańcze pozbawi się całych błonek

DefinicjaSmaku
Wegański krem kawowo-czekoladowy z owocami 198

Kolejna wariacja na temat kremu z awokado. Tym razem wersja kawowa z truskawkami i bananami. Najlepiej smakuje mocno schłodzony :) SKŁADNIKI (2 porcje) 1 dojrzałe awokado  1 banan 1 kopiasta łyżka kakao 1 kopiasta łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1-2 łyżki ksylitolu 2-3 łyżki mleka migdałowego/ sojowego/ laskowego (można pominąć) dodatkowo truskawki banan mięta SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wydrążamy miąższ z awokado(...)przekładamy do blendera. Dodajemy banana, ksylitol oraz kawę rozpuszczalna i mleko. Miksujemy na gładki krem. Przekładamy do pucharków i schładzamy kilka godzin w lodówce. Dekorujemy świeżymi owocami i listkami mięty. Smacznego

DefinicjaSmaku
Migdałowe placuszki 157

wrócił :p Składniki (placki razem/około 200kcal/): 2 jajka 15g odtłuszczonej mąki migdałowej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki szczypta sody około 10g  ksylitolu jako dodatek mój nowy wynalazek, krem proteinowy: serek wiejski zblendowany z waniliową odżywką białkową  KULTURYSTA.COM 100% Whey Protein Professional , yummy  Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną piankę z ksylitolem dodajemy pozostałe składniki, miksujemy(...)najniższych obrotach smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni lekko przetartej oliwą, na jeden placek około łyżka ciasta gotowe placki konsumujemy z proteinowym kremem :) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Karpatka 178

jako wyzwanie ale okazało się nie przerosnąć moich sił. Parzone ciasto jest dość proste do przygotowania a efekt oczekiwane - wspaniałe okrągłe górki pojawiają się już w początkowej fazie pieczenia. Krem wymaga nieco więcej uwagi ale postępując zgodnie ze wskazówkami z przepisu poniżej uzyskacie gęsty krem, zwarty po schłodzeniu. Smacznego

Milion Smaków
Tarta truskawkowa z mascarpone 152

składniki na ciasto 220 g mąki pszennej 40 g mąki migdałowej 1 jajko 120 g masła 3 łyżki brązowego cukru starta skórka z 1 cytryny szczypta soli składniki na krem 120 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy ze sobą. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą(...)przez 20-25 minut. Po 15 minutach ściągany papier z grochem i dalej pieczemy bez przykrycia. Upieczony spód pozostawiamy do wystygnięcia. Mascarpone i kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Wykładamy krem na spód tarty. Układamy na nim truskawki. Przygotowujemy galaretkę według przepisu. Gdy będzie już lekko ściągnięta małą  łyżeczką wylewamy ją na truskawki. To ma być cieniutka warstwa. W sumie

Przysmaki Karolki
Lody waniliowe 225

lodów . Jeśli tylko będziemy miksować je co 30-40 minut podczas fazy zamrażania, będą miały delikatną i kremową konsystencję. Przepis na lody waniliowe to klasyczna receptura bazująca na kremie angielskim (custardzie). Wzbogaciłam ją o ubitą śmietankę, aby struktura masy była jeszcze delikatniejsza. Lody wychodzą dość mocno słodkie, więc jeśli lubicie mniej słodkie desery, możecie ograniczyć ilość dodanego cukru. Z poniższego(...)wyraźnie zgęstnieć - rondelek z gotową mieszanką wstawić od razu do zlewu napełnionego zimną wodą i mieszając, doprowadzić do ostudzenia masy - zimną śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z ostudzonym kremem angielskim, całość schłodzić - mieszankę przełożyć do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji producenta - gotowe lody przełożyć do szczelnego pojemnika i włożyć na kilka godzin do zamrażarki lody można

Smakołyki Bereniki
Sernik na zimno z truskawkami i Oreo 142

jednym deserze słodkie ciasteczka z kremem i aromatyczne truskawki. Sernik przygotowałam dla męża z okazji urodzin, ale prezentuję na rozpoczęcie wakacji... Składniki: 2 opakowania ciastek OREO (każde po 176 g) 1/2 kg małych truskawek, umytych i odszypułkowanych 100 g stopionego masła 1 kg g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (użyłam Piątnicy) 2/3 szklanki cukru pudru 440 ml jogurtu(...)greckiego 2,5 łyżki żelatyny 2/3 szklanki mleka gorzka czekolada do dekoracji Twaróg wyjąć z lodówki 2 godziny przed przygotowaniem sernika. 8 ciastek Oreo odłożyć, resztę ciastek oddzielić od kremu. Ciastka bez nadzienia zmielić w malakserze, masło stopić. Do ciastek dodać roztopione masło, wymieszać. Okrągłą tortownicę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć

Czerwień i błękit
ZUPA-KREM KOPERKOWA 160

Rzadko używam koper, chyba, że do młodych ziemniaczków, których już tak dawno nie jadłam... No, cóż, ale zakupione, trzeba więc zużyć. W bardzo smaczny i sycący sposób! ZUPA KREM KOPERKOWA /własny;/ dla 2-3 osób 4  młode, niewielkie ziemniaki 1 duży pęczek koperku (3x taki, jaki można dostać w markecie) 3 szklanki bulionu warzywnego pieprz biały (najlepiej świeżo(...)bulionem i gotuję do miękkości (ok.20 minut). Następnie płuczę koperek, siekam, dorzucam do gotujących się ziemniaków i razem podgrzewam około 2-3 minuty. Miksuję zawartość garnka blenderem na gładki krem. Doprawiam kolendrą i gałką muszkatołową oraz pieprzem, a jeśli trzeba, także solą. Podaję z posiekaną pietruszką i pokruszonym razowym chlebem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
ciasto czekoladowe z mascarpone i truskawkami 997

papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i przecinamy na dwa krążki. składniki na krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 1 galaretka truskawkowa 200 ml gorącej wody dodatkowo: świeże truskawki świeże listki mięty polewa czekoladowa wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy(...)miksujemy, dosłownie tylko do połączenia się składników. W tortownicy umieszczamy jeden z krążków ciasta. Truskawki przecinamy wzdłuż i układamy na cieście w koło obręczy przecięciem na zewnątrz. Wykładamy cały krem. Na masie umieszczamy drugi blat, lekko dociskamy, polewamy polewą czekoladową dekorujemy truskawkami i listkami mięty. Całość schładzamy w lodówce przez min. 3 godz

Domowy Smak Jedzenia
Rolada kasztanowa 100

fali kulinarnych słodkich eksperymentów przyszedł czas na roladę. I to nie byle jaką - nadzianą kremem kasztanowym na bazie mascarpone. W roladach ważne jest dobre upieczenie i przygotowanie biszkoptu - jeżeli się złamie wówczas niestety cała praca idzie na marne :( Dlatego biszkopt pieczemy duży, cienki i miękki a rolujemy go od razu po wyjęciu z pieca. Kolejnym wyzwaniem jest krem - najlepiej delikatny

Milion Smaków
Zupa z bobu 164

Nareszcie sezon na bób.  Na sam początek zapraszam na ekspresową zupę krem.  Tak naprawdę z woreczka bobu miało powstać coś zupełnie innego, ale deszcz pokrzyżował mi plany i musiałam ugotować zupę z tego, co akurat było w domu.  W sumie dobrze się stało.  Nawet bardzo dobrze.     Składniki (na ok. 4 porcje): 1 kg bobu(...)Dodać obrany, ugotowany bób i zalać całość wodą tak, aby tylko przykrywała bób.  Zagotować i gotować na małym ogniu przez 3 - 5 minut.  Zmiksować zupę na gładki krem, doprawić do smaku.  Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym

Sto kolorów kuchni
prosta czekoladowa tarta z truskawkami 251

obciążamy np. suchą fasolą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15 min. a następnie usuwamy papier z fasolą i pieczemy jeszcze 5 min. składniki na krem czekoladowy: 500 ml mleka 100 g czekolady gorzkiej 2 żółtka 60 g maki ziemniaczanej 4 łyżki cukru dodatkowo: ok. 600 g świeżych truskawek 50 g czekolady gorzkiej 3 łyżki śmietany kremówki(...)czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy ze śmietanką. Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy, osuszamy i kroimy na talarki. Gotową, gorącą masę wykładamy na upieczone ciasto, równo rozsmarowujemy. Na kremie układamy truskawki. Całość polewamy delikatnymi strużkami roztopionej czekolady

Domowy Smak Jedzenia
ekspresowe ciasteczka z ciasta francuskiego i świeżymi owocami 1479

wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. przez ok. 15 – 20 min., aż ciastka się zrumienią. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. składniki na krem: 375 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru 1 żółtko 1 łyża masła dodatkowo: świeże owoce np. truskawki, borówki, maliny wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem i masłem

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto marchewkowe z wędzonym akcentem 97

smakowało.  Nie wspominając o gościach i królewiczu. Ekipie Red Lips też dostał się całkiem zacny kawałek :) Zainspirował mnie przepis Ewy Wachowicz ale musiałam go w znacznej mierze pozmieniać. Krem nie zdążył wylądować na wierzchu ciasta. Położyłam więc obok. Wygląda jak chleb ponieważ piekłam go w mojej formie do chleba ( nie posiadam jeszcze takiej "babkowej " wysokiej formy) A oto składniki(...)ćwiartki pomarańczy 1 małe opakowanie potłuczonych migdałów 1 małe opakowanie potłuczonego mixu orzechowego 1 łyżka masła ( do posmarowania blachy) 1 łyżka bułki tartej do obsypania blachy Krem: 1-2 łyżka masła 1/2 opakowania wędzonego twarogu Pilos ( Lidl) 2-3 łyżki miodu ( radzę go dodawać stopniowo aby nie przesłodzić ) Połączyć ze sobą wszystkie składniki na jednolitą masę. Nałożyć na ostudzone ciasto

Jemy Pijemy
Zupa krem z białych szparagów 130

Zupa krem z białych szparagów to klasyczna i bardzo delikatna zupa, którą obowiązkowo przygotowuję w sezonie szparagowym. Z dodatkiem grzanek smażonych na maśle i odrobinie estragonu smakuje naprawdę wyjątkowo. Polecam Składniki: 2 pęczki białych szparagów (1 kg) 1 litr bulionu 2 średnie ziemniaki 1 mała cebula 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka masła 1/4 szklanki białego wytrawnego wina(...)pokrojony seler naciowy. Dolewamy białe wino, dodajemy szczyptę estragonu i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie dokładamy zrumienioną cebulę i śmietankę. Chwilkę gotujemy i dokładnie wszystko miksujemy na gładki krem. W razie potrzeby zupę można jeszcze przetrzeć przez sito. Doprawiamy białym pieprzem i solą. Podajemy z grzankami smażonymi na maśle. Smacznego

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania