jeden z zimnych deserów, który w upalne dni smakuje nie gorzej od wybornego semifreddo . Delikatny, aksamitny smak kremu, idealnie łączy się z chrupkością migdałów i orzechów. To bardzo prosty przepis, który jesteśmy w stanie przygotować w domowym zaciszu. O uznanie gości nie będziemy musieli zabiegać. pół litra mleka 4 żółtka 200 gram cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 30 gram mąki(...)Cukier (120 gramów) karmelizujemy z wodą i dodajemy prażone orzechy wraz z migdałami. Całość przekładamy na papier do pieczenia, wyrównujemy łyżką i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem. Pozostały cukier mieszamy z żółtkami, wlewamy gorące mleko i dosypujemy oba rodzaje mąki cały czas mieszając, tak by nie powstały grudki. Masę podgrzewamy by zgęstniała. Kiedy odrobinę ostygnie wlewamy
Bon Ton ItaliaDzisiejsze połączenie składników to mistrzowskie połączenie. W cieście jest suchy mak i cytryna a w kremie migdały, wieńczy dzieło kwaskowaty rabarbar. Dla mnie idealnie a dla Was? Popróbujcie i napiszcie jak Wam smakowało. Tarta cytrynowo - makowa z rabarbarem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezapomnienie. W przypadku słodyczy, należy omijać szerokim łukiem wszystkie te, które zawierając mleko w proszku (odtłuszczone i pełne), serwatkę, mleko zwykłe, śmietankę. Dobrze więc będzie, rezygnując z deserków nabiałowych, kremów i musów na śmietance kremówce, tortów z kremami i wypieków, w przygotowaniu których stosuje się mleko - to można zastąpić zaś odpowiednimi zamiennikami. Czekolada także staje się naszym wrogiem. Takich produktów
W kuchni Karmel-itkiwłasnego uznania, w takiej ilości, żeby przykryły warzywa* i gotujemy ok. 30 minut. Doprawiamy do smaku solą ziołową, pieprzem i tymiankiem. Część warzyw odkładamy, resztę blenderujemy na gładki krem. Zupę nakładamy do miseczek, dekorując pozostałymi warzywami, polewając odrobiną oliwy. Smacznego. * ilość bulionu/ wody zależy od gustu, jeżeli nie lubimy zup bardzo gęstych warto dodać więcej płynów
Plate of Joykawy,cukier,kakao i Kasię rozpuszczamy na wolnym ogniu mieszając. Studzimy.Dodajemy mąkę,proszek do pieczenia i jajka miksujemy.Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 60 minut. Gdy ciasto wystygnie dekorujemy kremem. Krem: Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem stopniowo dodając mascarpone.Na koniec dodajemy likier.Dekorujemy ciasto. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytmieszamy za pomocą łyżki.Ciasto wlewamy do tortownicy grubo wysmarowanej masłem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy ok.70 minut. Po upieczeniu ciasto przecinamy delikatnie na pół. Krem: Mieszamy ze sobą serek śmietanowy,mascarpone,sok z pomarańczy środek z laski wanilii i śmietanę ubitą z cukrem pudrem,delikatnie łączymy.Kremem przekładamy tort. Ciasto dekorujemy świeżymi truskawkami
Wielki apetytżółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy delikatnie łącząc łyżką. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.40minut w temperaturze 180 stopni. Krem: Masło i margarynę utrzeć na puszystą masę,dodać ekstrakt waniliowy,cukier puder i masło czekoladowe. Gdy ciasto wystygnie,pokroić je na blaty. Nasączyć zaparzoną ulubioną herbatą i przełożyć kremem. Tort wstawić
Wielki apetytpieczenia.Dodać jaja,cukier,olej,mleko i ekstrakt waniliowy.Wszystko dokładnie wymieszać.Napełnić papilotki do 2/3 ich wysokości i piec ok 20 minut w temperaturze 150 stopni. Wystudzone udekorować kremem i połówką,wydrylowanej czereśni. Krem: Ubić śmietanę z cukrem pudrem.Dodać serek śmietankowy i mascarpone i wszystko delikatnie połączyć. Schłodzić przed dekorowaniem ok.20 minut. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie
Wielki apetytjaja,cukier,olej i mleko.Wszystko dokładnie wymieszać.Napełnić papilotki do 2/3 ich wysokości.Na wierzch posypać kropelkami czekoladowymi.Babeczki pieczemy ok 20 minut w temperaturze 150 stopni. Gdy wystudzimy udekorować kremem i drażami. Krem: Ubić śmietanę z cukrem pudrem.Dodać mascarpone i kakao.Składniki wymieszać.. Schłodzić przed dekorowaniem ok.10 minut. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyttylko do upieczenia tego, co przygotowała Wera. Zrobienie babeczek Gellwe było niezwykle proste i przyjemne a do tego ten różowy kolor. W opakowaniu poza mieszanką do przygotowania ciastka i kremu znalazły się również perełki do degustacji. I co jest bardzo ważne dla mojego szkraba.....w kartoniku ukryła się niespodzianka-> naklejki z księżniczkami, które każdej 5 latce zawrócą w głowie(...)kilkunastu minutach pieczenia i kilkunastu minutach studzenia babeczki były gotowe do dekoracji, Wera przystąpiła do działania. Uwaga tutaj też zostałam zatrudniona, ktoś musiał nałożyć krem :D Teraz nadeszła chwila prawdy, test! Okazało się, że moje dziecko polubiło babeczki, które sama przygotowała :D A ja mogę polecić je każdemu rodzicowi, którego pociecha garnie się do wypiekania ciasteczek. Babeczki nie zawierają konserwantów
Wielki apetytmoim domu często goszczą sałatki. Uwielbiam takie zdrowe, ekspresowe śniadanka. Jeśli nie macie na nie pomysłu zapraszam. Składniki: jajko kukurydza z puszki sałata lodowa czerwona cebula ocet lub krem balsamiczny pierś z kurczaka ulubiona przyprawa do drobiu papryka czerwona cieciorka gotowana na parze ( Bonduelle) ser kozi sałatkowy ( Danmis) Sposób przygotowania: Kurczaka doprawić i usmażyć bez użycia tłuszczu. Sałatę lodową(...)paprykę, cebulę i ser kozi pokroić. Dodać ugotowane na twardo jajko, cieciorkę i kukurydzę. Z wierzchu polać kremem balsamicznym i wcinać ze smakiem :) Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytpostanowiłam przygotować kruche babeczki lecz w troszkę innej bo wytrawnej wersji. Składniki: na babeczki: 300 g mąki 200 g masła 2 żółtka szczypta soli dodatkowo: majonez delikatny Winiary krem balsamiczny truskawkowy szczypiorek sałata pomidorki koktajlowe kiełki rzodkiewki Sposób przygotowania: Zimne masło pokroić w kosteczkę i zagnieść szybko z pozostałymi produktami. Zawinąć w folię spożywczą i schować na 30 minut(...)folią aluminiową i obciążone grochem/kulkami ceramicznymi w 180 stopniach ok. 10-15 minut. Wystudzić. Na przestudzone babeczki nakładamy kropelkę majonezu, układamy fantazyjnie dodatki i na sam koniec zwieńczamy kropelką kremu balsamicznego i kępką kiełków. Babeczki podajemy do godziny od przygotowania. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytprzypadnie do gustu wszystkim- zwłaszcza tym którzy są na diecie przed zbliżającym się latem. Składniki: pomidor jajko ulubiona sałata cykoria pierś z kurczaka papryka papirus -kurczak z papryką (Winiary) krem balsamiczny (ja dodałam o smaku figowym) Sposób przygotowania: Jajko gotujemy na twardo i studzimy. Pierś z kurczaka smażymy na papirusie wg. przepisu z opakowania. Sałatę, cykorię, paprykę i pomidora myjemy(...)Pomidora kroimy w cząstki a paprykę w cienkie paseczki. Całość układamy na talerzu i wykańczamy kremem balsamicznym. Spożywamy od razu po przygotowaniu. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytpodzielić się z Wami przepisem. Być może zainspiruje kogoś do stworzenia swojej sałatkowej wariacji. Składniki: Jajka ugotowane na twardo pomidor / pomidorki koktajlowe zielone oliwki sałata lodowa majonez delikatny (Winiary) krem balsamiczny ser sałatkowy Kozi Sposób przygotowania: Umytą i wysuszoną sałatę rwiemy na części (jeśli kroimy to ceramicznym lub plastikowym nożem). Dodajemy pokrojone pomidory, oliwki i ser kozi. Podajemy(...)pokrojonymi w ósemki jajkami i kremem balsamicznym. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt