około 1 cm na silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 140 C pieczemy 16 min. W tym czasie robimy krem. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem do osiągnięcia idealnej konsystencji. Upieczone bałwanki odkładamy, a gdy się wystudzą, przekładamy kremem i dekorujemy czekoladą oraz lukrem. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą
Podróż w kulinariachyba że stać nas na profesjonalny analizator za kilka, kilkanaście tysięcy w prezencie :D). 3. Blender Mój ulubiony kuchenny sprzęt, nie potrafię bez niego żyć. Zmiksuje zupę na krem, zrobi hummus, mąkę z cieciorki czy lody z mrożonych bananów. Genialna rzecz, po prostu trzeba to mieć. Idealnie sprawdzi się, kiedy nie mamy czasu na gotowanie, a w lodówce zalęgają(...)owoce czy warzywa. Wrzucamy wszystko do środka i gotowe - zdrowy fast-food w formie płynnej. Na rynku jest ogromny wybór - mamy blendery ręczne (nadają się np. do miksowania zup krem) i kielichowe (do koktajli, mąk, mielenia orzechów), o różnej mocy, cenie a także z różnymi końcówkami, które spienią mleko do kawy czy ubiją pianę z białek. Przy jego zakupie warto
Powiedz dietom nienamoczenia biszkoptów) 3 łyżki cukru pudru (płaskie) 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki skórki cytynowej (startej) 3 łyżeczki żelatyny (płaskie) Dodatkowo: 100g okrągłych biszkoptów 2-3 łyżki kremu kokosowego Opcjonalnie do dekoracji: 1-2 małe batoniki Bounty wiórki kokosowe starta skórka z cytryny Spód tortownicy (wysłanej papierem do pieczenia) wyłożyć biszkoptami namaczanymi (lekko) w mleczku(...)kokosowym. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Ciastka delikatnie posmarować kremem kokosowym. Przygotować masę. Ubitą śmietanę (nie musi być idealnie na sztywno) wymieszać z cukrem i i nadal miksując - z serkiem waniliowym, sokiem z cytryny i startą skórką cytrynową. Na końcu masę dokładnie połączyć z przestygniętą żelatyną. (Uprzednio wymieszaną z mleczkiem kokosowym.) Masę rozsmarować na biszkoptach i ułożyć
Di gotujePoniżej przedstawiam Wam ciasto marchewkowe, które idealnie pasuje do kawy w jesienne poranki:) Użyłam przepisu z mojewypieki.com, ale troszkę je zmodyfikowałam. Zamiast ananasa dodałam jabłka oraz pominęłam krem. Ale jestem pewna, że skuszę się również na opcję z kremem, ponieważ wyglądało obłędnie :) Składniki: 2/3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka
The Sweet Damselwyrastający, oryginalny biszkopt, o niepowtarzalnym smaku- który może stanowić niebanalną podstawę wielu tortów. Irlandzki Likier Baileys nadaje mu wyjątkowy smak i piękny, ‘procentowy’ aromat. Połączenie go z kremem przygotowanym na bazie likieru, będzie spełnieniem marzeń nie tylko irlandzkich, ale wszystkich ( pełnoletnich ) łakomczuchów! Zapraszam do pieczenia!… SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej budyń waniliowy(...)cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji .Dodajemy liker i miksujemu do momentu połączenia się likeru z kremem z żółtek. Do masy powstałej z ubitych żółtek i likieru dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budyń oraz cynamon. Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy
Domowe Tortydelikatnie palcami. Czekoladowe babeczki smakują świetnie nawet bez żadnych dodatków. Jeżeli jednak chcielibyście je udekorować- możecie to zrobić za pomocą bitej śmietany, lub jednym z polecanych na moim blogu kremów np. śmietankowym, czekoladowym, pomarańczowym lub tym z białej czekolady [ przepisy w zakładce kremy ]. Życzę Wam miłego pieczenia i Smacznego!!! Artykuł Czekoladowe babeczki z drobinkami białej czekolady pochodzi z serwisu
Domowe TortyPuszysty, domowy, pachnący wanilią biszkopt. Może stanowić pyszną podstawę najróżniejszych tortów. Wystarczy, że przełożycie go swoim ulubionym kremem ( nie macie pomysłu na przełożenie- zapraszamy do naszej zakładki ‘kremy’, znajdziecie tam wiele pysznych, kremowych opcji ), lub bitą śmietaną i owocami, a zamieni się on w smakowity torcik! Miłego Pieczenia ! SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej budyń
Domowe TortyŁatwy i szybki przepis na pyszny, domowy biszkopt. Z jakim kremem smakuje najlepiej?…z Waszym ulubionym! , bo nie ma takiego kremu, który nie smakowałby pysznie w połączeniu z kakaowym biszkoptem. Ilość tortów i ciast, do przygotowania których możecie wykorzystać kakaowy biszkopt, jest tak wielka-…jak wielka jest Wasza słodka wyobraźnia. A gdybyście chcieli skorzystać z jakichś podpowiedzi: Zapraszamy
Domowe TortyMoja druga propozycja z wykorzystaniem kaszy jaglanej od EcoBlik i zarazem kolejna z serii "Zdrowe słodycze" - tarta z kremem jaglanym z przepisu Marty Dymek z Jadłonomii . Najbardziej zaskoczyło mnie "ciasto" na tartę, które jest bardzo pomysłowe - proste, smaczne i bardzo plastyczne - świetnie nadałoby się również do uformowania np. babeczek. Sam "krem jaglany" okazał się bardziej jaglanym budyniem, dzięki czemu
Kto ugości moich gości?jasny biszkopt i jego trzeba upiec 2 razy . 5 jaj 5 łyzek mąki pszennej 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kolejność: biszkopt orzechowy-krem pomarańczowy-kokos-masa ananasowa-biszkopt-krem waniliowy jak piersi użyłam galaretkę :)mój mąż mówi że wyszły jak implanty Kolejna część Wykrawanie kształtów :) naszych kobiecych "atutów". Masa Marshmallows
Kuchcikowoasi...Kawałek mniekoszem pełnym luksusowych produktów Deluxe otrzymałam od Lidl . A wśród nich pyszna czekolada z owocami liofilizowanymi, aromatyczna czekolada w puszce, wspaniała kawa, suszone daktyle najwyższej jakości, niesamowite aromaty, miód, krem toffi, przepyszny krem kokosowy i wiele wiele więcej produktów, którym nie można się oprzeć. Zachęcam do zakupów produktów marki Deluxe w Lidl . Na blogu postaram się przybliżyć Wam ten wspaniały
Słodkie okruszkijest okazja do zrobienia ciacha. Tym razem chciałam, żeby było ono jak najbardziej odchudzone i udało mi się udowodnić moim bliskim, że ciasto bez cukru może być pyszne. Lekki krem czekoladowy na bazie jogurtu greckiego połączony z dobrą gorzką czekoladą (70% kakao) i gruszkami, na chrupiącym spodzie z płatków kukurydzianych zaskoczy swym smakiem nie jednego łasucha niewyobrażającego sobie ciasta(...)gorzkiej czekolady Rozpuszczamy czekoladę i masło, mieszamy z pokruszonymi płatkami i wykładamy do tortownicy (średnica 22 cm) ugniatamy i odstawiamy do lodówki na chwilę. Krem: 500 g jogurtu greckiego 3-4 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki mleka 100 g gorzkiej czekolady 3-4 gruszki Żelatynę zalewamy mlekiem (dzięki temu, że rozpuścimy ją w mleku, a nie wodzie
Cynamonowe szczęściemgle i lodowatej mżawce taplają się marzenia, lubują się tajemnice i gubią ludzkie serca. Pierwszy śnieg spada i roztapia się gdy próbuję odnaleźć przepis na idealny krem z dyni ( tutaj inna zupa dyniowa ) . Herbata wystyga o wiele za szybko, a książka samoistnie zsuwa się z kolan. Pory dnia mieszają się i już nieważne czy jest(...)piąta rano czy szesnasta. Każda pora jest dobra na zakopanie się pod kocem z ulubionym kodeksem ulubioną książką i kubkiem niesamowicie rozgrzewającego i aromatycznego kremu z dyni. Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 1kg dyni hokkaido 2łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 1papryczka chili 3ząbki czosnku 2 szalotki świeżo zmielony pieprz szczypta soli morskiej Wykonanie: 1. Zdobądź bulion(ugotuj lub użyj ekologicznej
Fiolka w kuchnirazem coś ze świątecznej linii zapachowej czyli Berry Trifle, co mnie zdecydowanie kojarzy się bardziej z wakacyjnym deserem owocowym i kremem waniliowym. Wosk naprawdę pachnie słodkimi malinami, jagodami i poziomkami, choć żadnego kremu waniliowego w sobie nie ma, ale to może i lepiej bo byłoby strasznie mdło i za słodko. Wosk znajdziecie tutaj . W sklepie goodies.pl znajdziecie woski Yankee
Magiczne Życie Martybudyniu śmietankowego ziarenka z 1 laski wanilii Masa ajerkoniakowa: kostka masła w temp. pokojowej 1/2 szkl cuku pudru 1/2 szkl ajerkoniaku Masa jabłkowa: słoik prażonych jabłek 3 galaretki agrestowe Krem śmietankowy: 1/2l śmietanki 30% ziarenka z 1 laski wanilii 2/3 szkl cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl mleka Sernik: Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Do misy miksera przełożyć(...)Masa jabłkowa: W szklance gorącej wody rozpuścić galaretki. Ostudzić i połączyć z prażonymi jabłkami. Gdy jabłka zaczną tężeć wyłożyć je na masę ajerkoniakową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Krem śmietankowy: Żelatynę namoczyć w mleku. Gdy napęcznieje podgrzewać na malutkim ogniu cały czas mieszając. Do gorącego (ale nie wrzącego!) mleka dodać ziarenka wanilii. Ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno
Smakołyki Asi