barwnik a do drugiej aromat cytrynowy. Na desce rozkładamy folię aluminiową i rozkładamy na nie 3 rzędy po 6 herbatników. Herbatniki smaruję masą czerwoną, przykrywam drugą warstwą i wykładam krem cytrynowy. Na środek kremu układam pasek galaretki. Całość składam w trójkąt podnosząc ciastka do góry trzymając za folię. Wstawiamy chatkę do lodówki do całkowitego zastygnięcia masy. Na drugi dzień chatka
Moje Słodkie Piekiełkoczym mówię zajrzyjcie na Fotokulinarnie ! http://fotokulinarnie.pl/przepisy/trufle-czekoladowe-w-malinowym-pudrze Moje kolejne odkrycie to blog Adama naturanatalerzu.pl . Potraficie sobie wyobrazić, że można zrobić sernik, tartę albo nawet przekładaną kremem roladę nie włączając ani na moment piekarnika? Bo ja nie potrafiłam. I jak zwykle zaczynam od zdjęć – tak, wiem, nie zawsze dobrze jest jeść oczami, ale w tym wypadku zdecydowanie(...)się sprawdziło. Ale po kolei: piękna czekoladowa rolada przekładana kremem, czyżby bita śmietana? wchodzę w to! a tu niespodzianka, Adam (na codzień kucharz) na swoim blogu pokazuje tylko dania roślinne. Nie mogłam wyjść z podziwu przeglądając kolejne desery, bo to jest naprawdę majstersztyk ;) Do tego jest tu jeszcze jedna rzecz, którą uwielbiam: zdjęcia krok po kroku jak to wszystko się
Ciastkozercyłyżki cukru z prawdziwą wanilią 1/2 szklanki cukru kryształu 750ml ciepłego mleka szczypta soli 1 kg mąki pszennej np Warmińskiej Młynomag 125g margaryny (np. Palma, Kasia) Dodatkowo: średni słoiczek kremu czekoladowego (np Nutella) 1 jajko cukier kryształ Sposób przygotowania: 1. Rozczyn: Do odmierzonej ilości mąki dodajemy mleko rozmieszane z drożdżami oraz cukrem. Dokładnie mieszamy całość i pozostawiamy(...)momentu wyrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy sobie na kilka części. Każdą wałkujemy na okrąg o grubości ok 5mm, a następnie dzielimy na trójkąty. Nakładamy na najkrótszy brzeg po odrobinie kremu i zwijamy jak rogaliki pamiętając by końcówka ciasta była zawsze na spodzie. 4. Każdy rogalik posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem kryształem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st
Kuchnia w czekoladziepudru 3 łyżki miodu 6 jajek 20 dag mielonego maku 10 dag zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki mąki ziemniaczanej krem budyniowy 1/2 l mleka 3 łyżki cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki tortowej 20 dag masła polewa 3 łyżki masła 3 łyżki kakao(...)białka delikatnie łączymy z ciastem. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 45 minut w 180 C w nagrzanym piekarniku. Upieczone ciasto odstawiamy do przestygnięcia. Krem budyniowy Dwa rodzaje mąk wymieszać w 1 szklance mleka. Drugą szklankę mleka zagotowujemy razem z cukrem i cukrami waniliowymi, dodajmy rozmieszaną mąkę w mleku, gotujemy budyń następnie studzimy
kgwjanczewotylko goście, klienci i pani z telewizji, ale też znajomi piekarze, którzy wpadli pomóc w przygotowaniach do świętowania. W końcu tysiąc pięćset tortów Othello (kruchy spód z z czekoladą, krem cukierniczy, ciasteczka migdałowe, bita śmietana, biszkopt, glazura czekoladowa, obręcz z marcepanu i dekoracja z bitej śmietany) i cztery tysiące festelavnsboller (ciasto duńskie przełożone kremem cukierniczym, dżemem i bitą śmietaną
Pożeraczka, czyli raz adobrzeintensywnym opalaniu. Przeznaczony do skóry wysuszonej, dojrzałej i spękanej. Posiada dużą wartość leczniczą dzięki działaniu przeciwzapalnemu." Zastosowanie olejku z marchwi: bezpośrednio na skórę do aplikacji na twarz dodatek do kremów, odżywek, szamponów baza dla naturalnych olejków eterycznych wpływa regenerująco na skórę poddawaną mocnym opalaniu się (solarium) idealny dla cery jasnej Po otwarciu przechowywać w suchym i chłodnym miejscu(...)Moje spostrzeżenia: po nałożeniu na skórę, olejek delikatnie wtarłam uzyskując w ten sposób uczucie nawilżenie. Skóra stała się delikatniejsza i nabrała delikatnego odcienia pomarańczy. Po zmieszaniu z balsamem czy kremem odcień tego koloru nie jest już tak intensywny. Olej dobrze się wchłania. Nie wiem czy brudzi ubrania, ponieważ nie stosowałam go wystarczająco długo. Olejek został wyposażony w praktyczną pompkę, dzięki
Zdrowie na języku :Pznajdą się chęci znajdzie się i odrobina czasu, tak więc jeśli Wy również nie macie go za wiele to zapraszamy Was na naszą szybką, warzywną i naprawdę rozgrzewającą zupę krem na bazie ciecierzycy, pomidorów, świeżego imbiru, czosnku i aromatycznego wywaru warzywnego. Jako dodatek do zupy proponujemy chrupiące kawałki pieczonego buraka, z rukolą, olejem sezamowym i ziarnami sezamu (całość komponuje się
Symfonia SmakówPolecam Wam bardzo smaczne ciasto. Wilgotne ciasto makowe, przełożone kremem budyniowym i galaretką. Jeden mój syn uwielbia ciasta z galaretką, drugi syn ciasta z kremem, a córka z czekoladą Jedno ciasto spełniło trzy oczekiwania. Ciasto ma jedną wadę, bardzo szybko znika :) Ale wtedy ja jestem szczęśliwa, że wszystkim smakuje i zaraz nabieram ochoty na pieczenie kolejnego ciacha. Skorzystałam
O kuchni z uczuciemDziś zapraszam na bardzo smaczną, pożywną, gęstą zupę. Zupę krem z cukinii przygotowuje się bardzo szybko i łatwo. Ja swoją gotuję od podstaw, czyli na skrzydełkach z kurczaka, bo taką najbardziej lubimy, ale równie dobrze można je pominąć i zupę przygotować na domowym wywarze mięsnym lub warzywnym. A najważniejszym jej atutem jest to, że lubią ja bardzo wszystkie znajome(...)zupy ugotowane skrzydełka ( obrane mięso można na końcu dodać do gotowej zupy ), a do warzyw dodaję pokrojony serek topiony. Całość miksuję przy pomocy blendera aż do uzyskania jednolitego kremu. Na końcu zupę doprawiam w razie potrzeby solą czy sosem sojowym i pieprzem. Taka zupkę podaję najczęściej z grzankami lub paluchami serowymi * przepis w linku * Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródbabeczek można wyczarować najróżniejsze słodkości. Moje ulubione babeczki są z budyniem i owocami, ale niestety moje maluchy uważają, że są "uczulone" na owoce dlatego robię im z różnymi kremami. Plusem takich babeczek jest to, że nie trzeba od razu wszystkich zjeść tylko część włożyć do pojemniczka i schować na tzw. "czarną godzinę" ;) Składniki: 2 szklanki(...)margaryną i obsypać bułką tartą aby ciasto nie przykleiło się) i ponakłuwać widelcem Piec około 20 min (na złoty kolor) w 180C. Wystudzić i wypełnić np. kremem, kajmakiem, budyniem
Amatorka kuchennaDokładnie mieszaj całość aż się zagotuje i zgęstnieje. Wyłącz gaz i dodaj masło kokosowe, dokładnie wymieszaj. Dno formy wyłóż papierem i warstwą ciastek. Na ciastka wyłóż połowę masy. Na krem warstwę ciastek, a na ciastka połowę dżemu. Na dżem połóż pozostały krem, przykryj warstwą ciastek i dżem. A całość polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (możesz do niej dodać łyżkę
greenscarfmascarpone, na koniec dodajemy startą skórkę z cytryny. Biszkopty moczymy w naparze z kawy z dodatkiem amaretto (biszkopty bardzo szybko nasiąkają). W prostokątnym naczyniu układamy warstwy: - nasączone biszkopty - krem - nasączone biszkopty - krem Całość posypujemy obficie kakao i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego
kgwjanczewołyżki gorzkiego kakao cukier puder do dekoracji Margarynę rozpuścić, ostudzić. Jajka wbić do miski i miksować, stopniowo dodając zwykły cukier. Ubijać tak długo, aż utworzy się gęsty, jasny krem. Następnie powoli wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Składniki połączyć ze sobą, np. za pomocą miksera na niskich obrotach (nie może być żadnych grudek!). Pod koniec powoli wlać(...)piekarniku. Przed podaniem babkę przełożyć na duży talerz i posypać cukrem pudrem. Najlepiej kroić na drugi dzień (nie kruszy się). Z ubitych jajek musi powstać jasny, gęsty i puszysty krem Babka przed i po upieczeniu Przepis na babkę ze strony ciasta.net
Ugotowaćcieplejszej niż pokojowa. Dodawaj po łyżce śmietany do masy z żółtek ciągle mieszając. Nie śpiesz się, masa może się zwarzyć, wtedy nic z tym nie zrobisz, będzie klops. GOTOWY KREM PRZELEJ DO PŁASKICH , żaroodpornych naczyń i wstaw do piekarnika nagrzanego na 100 stopni. Jeśli użyłaś ekstraktu deser będzie gotowy po około 70 minutach, jeśli dodałaś ziarna wanilii(...)Krem w środku naczynia musi powinien mieć konsystencję galaretki. WYJMIJ DESERY Z PIEKARNIKA , ostudź i wstaw do lodówki na noc (lub minimalnie 3 godziny). Przed posyp cukrem i opal palnikiem kuchennym. Jeśli nie masz palnika można użyć grilla w piekarniku. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Loli