wrócę Lemon posset / crumble z płatków kukurydzianych i suszonych malin – 26 zł To właśnie ta czarna kulka, którą pokazywałam na Instagramie. W środku niej był delikatny, cytrynowy, słodki krem, który rozpływał się w ustach. Genialne. Połączenie tego deseru ze świeżymi owocami to strzał w dziesiątkę. Tarta pralinkowa z owocami i lodami truskawkowymi – 26 zł Mleczna, smaczna pralinka przełożona kremem
Kuchnia Bazyliiprzelej do miseczki i wymieszaj z amaretto. Na dnie naczynia umieść warstwę truskawek, a następnie biszkopty zanurz na moment w kawie i ułóż na owocach. Na biszkoptach rozsmaruj warstwę kremu i układaj kolejno: truskawki, biszkopty namoczone w kawie i krem. Wierzch deseru udekoruj truskawkami i posyp kakao. Deser schłodz przez kilka godzin w lodówce i podawaj. Smacznego
Kuchnia bezglutenowabrendy ok. 150 g biszkoptów Savoiardi Nutri Free kakao do posypania czekoladowe gwiazdki do ozdoby Żółtka utrzyj dokładnie z cukrem. Stopniowo dodawaj serek cały czas miksując na puszysty krem. Kawę osłodź i wymieszaj z alkoholem. Biszkopty zanurzaj w kawie i układaj w głębokim naczyniu. Przykryj warstwą kremu. Czynność powtórz jeszcze 2 razy. Wierzch posyp ciemnym kakao. Dowolnie udekoruj
Kuchnia bezglutenowawsyp cukier puder. Następnie dodaj serek mascarpone i dokładnie zmiksuj. Biszkopty zanurzaj na kilkanaście sekund w kawie i układaj blisko siebie w naczyniu lub blaszce. Na biszkoptach rozsmaruj 2/3 kremu i wysyp połowę jagód. Ponownie ułóż warstwę biszkoptów namoczonym w kawie i rozsmaruj resztę kremu. Wierzch posyp jagodami. Deser schłodź przez kilka godzin w lodówce i podawaj. Smacznego
Kuchnia bezglutenowadotującego mleka wlewamy rozprowadzony budyń, gotujemy, odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzony budyń miksujemy z margaryną na gładką masę. Spód dużej blaszki wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej herbatniki, przykrywamy kremem budyniowym. Na krem położyć kolejną warstwę herbatników. Herbatniki posmarować masą krówkową, ponownie rozkładamy herbatniki. Na herbatniki rozprowadzamy dżem wiśniowy, przykrywamy go warstwą krakersów. Śmietanę ubijamy na sztywno, wykładamy na wierzch
kgwjanczewotalerzu kładziemy jeden placek, następnie wykładamy dwie duże łyżki masy, cienko rozsmarowujemy, kładziemy kolejny placek - lekko dociskamy. Powtarzamy czynność, aż wykorzystamy wszystkie blaty ciasta. Boki i górę smarujemy resztą kremu. Dekorujemy: drobno posiekane orzechy dociskamy do boków, górę posypujemy pokruszonym blatem ciasta lub również orzechami. Ciasto schłodzić najlepiej 1 dzień, ciasto musi nawilgnąć i połączyć się z kremem. Wtedy jest
Tagebuch po polskusmaku. Babeczki z orzechowymi powidłami Orzechowe powidła możecie zastąpić zwykłymi lub wymieszać je z uprażonymi na suchej patelni, drobno posiekanymi orzechami Babeczki Red Velvet Czerwone babeczki z białym kremem. Babeczki z czekoladą i płatkami migdałowymi Czekolada i płatki migdałowe to doskonałe dodatki do babeczek. Bananowe babeczki z białą czekoladą W przepisie podana jest "Czekola blond" czyli krem z białej
Codzienna kuchnia niecodziennaserif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Zupa krem z selera z wanilią i oliwą szczypiorkową Składniki – 4 porcje: Seler korzeniowy – 1 bulwa Pietruszka – 1 sztuka Mleko – 3 szklanki Wanilia – 1 laska Rzodkiewka – 2 sztuki Orzechy włoskie – 2 łyżki(...)Olej szczypiorkowy - 2 łyżki Sól, pieprz Wykonanie: Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy na mleku z nasionami wanilii, aż będą miękkie. Następnie miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę dekorujemy posiekanymi orzechami, rzodkiewką i polewamy olejem szczypiorkowym
Kuchnia Bon Appetitpapryką upiekłam w piekarniku, marchew, batata podsmażyłam w garnku na palniku. Wody, przypraw dołożyłam i do miękkości udusiłam. Warzywa razem zmieszałam, mleczka kokosowego dolałam, na krem zmiksowałam i z prażonymi pestkami dyni podałam. Słodkość z ostrym tu idealnie się komponuje i dlatego tak dobrze smakuje, zarówno na ciepło podana, jak na zimno, prosto(...)posmakowała, że od razu do dyni się przekonała. Słodycz jest tu pierwsze wyczuwalna, a na końcu ostrość, która jest genialna. W smaku jest wyrazista, ta moja zupa krem słodko – ognista. Składniki: 1 mała dynia Hokkaido (ok. 1,2 kg), 1 czerwona papryka, 3 średnie marchewki, 1 średni batat (0,4 kg), 2 łyżki oleju rzepakowego (smakowego
Moniki Smakołyki400ml śmietany 18% 50g cukru pudru 1-2 łyżki domowego cukru z wanilią 2- 3 łyżki soku z cytryny Schłodzone śmietany i cukier ubijamy do uzyskania gęstego kremu, a następnie doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Ostudzony blat układamy na paterze lub talerzu i smarujemy ok 2 łyżkami kremu. Czynność powtarzamy do momentu aż zużyjemy wszystkie blaty. Ciasto chłodzimy
Cynamonowe szczęściezapach jest wręcz zniewalający. Ten tort można zrobić na wiele okazji od urodzin, po walentynki czy śluby :). Można go robić w oryginalnej wersji tj. jasny biszkopt i biały krem lub zastosować barwniki spożywcze. Zarówno biszkopt jak i krem ślicznie się farbują, a dzięki słodyczy i truskawkom kochają go dzieci jak i dorośli. Przepis na biszkopt znajdziecie tutaj . Nowy post Tort
Wypieki i Rumieńceteż świeża żurawina czy rabarbar. Dzisiaj jednak klasyk - w wersji odchudzonej. Zamiast duuużej ilości masła, łyżeczka oleju. Skusicie się...? Przepis od Doroty . Cytrynowy curd Składniki: (na 300 g kremu) sok z 3 cytryny skórka otarta z 1 cytryny 2 jajka 2 żółtka 200 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oleju Sok i skórkę z cytryny, jajka(...)żółtka, cukier oraz mąkę umieścić w garnuszku, zagotować. Gotować na małej mocy palnika, cały czas mieszając, aż krem nabierze konsystencji gęstego budyniu. Dodać olej, wymieszać, gotować jeszcze 2 minut. Ewentualnie przetrzeć przez sitko. Przechowywać w lodówce do 7 dni. Smacznego! Z komputerem idzie mi coraz lepiej. Na początku byłam duńską klawiaturą przerażona; okazało się, że niepotrzebnie. Palce same pamiętają, gdzie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNadchodzą chłodniejsze jesienne dni. Nasz organizm domaga się większej porcji pokarmów i zwiększonej ilości składników mineralnych. Mam dla was propozycję na pożywną i pyszną zupę krem z cukinii z dodatkiem papryki. Do przygotowania tej zupki użyłam rewelacyjnego garnka z kolekcji Profi Collection marki Fissler . Garnek od teraz jest numerem jeden w mojej kuchni. Najlepsze dla mnie było to, że podczas(...)Dodać pozostałe warzywa i podsmażać około 5-10 minut od czasu do czasu mieszając. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i pod przykryciem gotować do miękkości warzyw. Zmiksować blenderem na krem. Doprawić do smaku. Podawać z pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni, posiekana natką pietruszki i kleksem śmietany
Ala piecze i gotujeznam lepszego kremu z marchewki. Jest bardzo aromatyczny i rozgrzewający dzięki dodatkowi imbiru. Słodycz marchwi podkreśla odrobina soku z pomarańczy. Gęsty, kremowy....mój ulubiony!!! POTRZEBUJEMY: 80 dag marchwi 1 litr bulionu drobiowego 1/2 posiekanej drobno cebuli 1/2 szklanki soku z pomarańczy 1 łyżka startego imbiru 1/2 szklanki śmietanki 36% 1/2 łyżeczki cynamonu sól, pieprz do smaku Marchew obie(...)będzie szklista i miękka. Dolewamy bulion i wrzucamy ma rchew . Cało ść gotujemy aż marchew będzie miękka. Studzimy i miksujemy blenderem. Dolewamy sok z pomarańczy i śmietankę , uważając aby krem nie wyszedł za rzadki . Dopr awiamy cynamonem , solą i pieprzem. SMACZNEGO . Przepis po zmianach pochodzi z NOWEJ KUCHNI POLSKIEJ Dodatku do Gazety Wyborczej
WYSPA SZCZĘSLIWAPrzepis na banalny krem paprykowo-pomidorowy z chrupiącą ciecierzycą i parmezanem, który podbił moje serce. Wyrazisty, z głębią smaku i dozą ostrości. Składniki: 1kg papryki czerwonej 700g pomidorów z puszki lub zwykłych, obranych ze skórki 5 ząbków czosnku 1,5l bulionu warzywnego 1 cebula 5 łyżek mleczka kokosowego 1 puszka ciecierzycy Kilka pęczków świeżej bazylii Bazylia i oregano suszone Starty(...)Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, chilli i suszonymi ziołami. Dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy. Ciecierzycę podpiekamy w piekarniku przez 15min. w 180-200 stopniach, Zupę krem podajemy z chrupiącą ciecierzycą, świeżą bazylią i parmezanem
Czarnawisienka