Bajaderki 190forszmaku, teraz przyszła pora na bajaderki. Moje bajaderki może wyglądem bardziej przypominają trufle, ale to przecież bez znaczenia - skład jest taki jak być powinien. Z dodatkami jak zwykle możecie kombinować, polecam Wam dolać do nich odrobinę alkoholu, np. wiśniówki. Składniki: 500 g ciast (najlepiej sprawdzą się: murzynek, biszkopt, drożdżowe, itp. - bez dodatków galaretek, kremów, owoców
Kardamonovy
Terrina jogurtowa z szparagami i salsą z łososia (bez laktozy) 235właśnie moja ulubiona pora na przeróżne sezonowe produkty. Zacznijmy więc z przytupem od szparagów, które świeże są z nami dosyć krótko, a smakują naprawdę wyjątkowo. Nie będzie zbyt skomplikowanie, ale z pewnością wyjątkowo, i nieco ekstrawagancko. W zasadzie przepis chodził mi już po głowie od dawna. Gdzie nie spojrzę to szparagi zapiekane, zupy krem, szparagi w towarzystwie jajek
vaniliowoczekoladowa
Soczewica- co zawiera oraz co można z niej zrobić? 172jesiennej lub zimowej porze, ponieważ miseczka tego dania, doskonale rozgrzeje nas od środka. Oprócz tego z soczewicy polecam zupy, pasztety, kotlety, pierogi oraz różnego rodzaju pasty kanapkowe. Zapraszam na kilka moich przepisów: Spaghetti z pulpetami z soczewicy (wegańskie) Dahl z soczewicy z brokułem i pomidorami Mini kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej Zupa krem z czerwonej soczewicy
kulinarne odsłony pati
Lekki torcik owocowy z dżemem porzeczkowym, cynamonowym jabłkiem i śmietanowo-budyniowym kremem 201się, ze do tej pory myślałam, że Stovit to tylko dżemy. Okazało się, że nie tylko. To także wytrawne konfitury , miody , oliwki , owocowy słodzik i wiele innych smakołyków. Jedno jednak nie uległo zmianie: Stovit smakuje jak zawsze pysznie. Wykorzystując dżem porzeczkowy i jabłka prażone z cynamonem postanowiłam przygotować lekki torcik. Ciemny biszkopt i delikatny krem z bitej śmietany idealnie
Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa z dyni 354obieramy, kroimy w kostkę. Por kroimy w półplasterki, a czosnek przeciskamy przez praskę, lub ścieramy na drobnych oczkach. Na odrobinie oliwy, podsmażamy wszystkie warzywa przez około 5 minut. Po 5 minutach zalewamy przesmażoną zawartość garnka bulionem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, gotujemy do miękkości. Kiedy warzywa będą już miękkie, rozdrabniamy całość blenderem na gładki krem. Gotujemy jeszcze chwilkę, dolewamy śmietankę
NiePieprz.pl
Krem z białych i zielonych szparagów 196wody - 3 marchewki - seler - por - cebula - 2korzenie pietruszki - natka pietruszki - liść laurowy, ziele angielskie, pieprz cały, sól, pieprz mielony według uznania Przygotowanie: Marchew, seler, korzeń pietruszki i opaloną cebulę włożyć do garnka z zimną wodą i dodać przyprawy i zagotować. Następnie dodać natkę pietruszki. Po upływie 2/3h doprawić bulion do smaku. Składniki na biały krem: - 300ml bulionu - pęczek białych szparagów
Coś z niczego
Ciasto orzechowe 301wiem czemu do tej pory nie miałam go na blogu. To tak proste ciasto, że każdy może się z nim zmierzyć, nawet osoby które twierdzą, że nie potrafią piec. Nie można go zepsuć. Ciasto podane na Porcelana Bogucice. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 450 ml mleka
Ala piecze i gotuje
Zupa kalafiorowa - krem - z grzankami 217zupę kalafiorową, zupę krem, która bardzo posmakowała naszej rodzinie. Złociste grzanki i przyprawy nadają jej charakteru, bo kalafior sam w sobie jest raczej mdły. Warto zrobić tę zupę zwłaszcza teraz, gdy sezon na kalafiory trwa w najlepsze. 2 skrzydełka z kurczaka 2 litry wody 2 ziemniaki 1 pietruszka 1 cebula 1/2 selera kawałek pora 1/2 dużego kalafiora
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Zupa Krem Brokułowa 170natka, 1 cebula, 1 por, 5 ząbków czosnku, pęczek lubczyku) przyprawy (sól morska, świeżo mielony pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, bazylia) Przygotowanie? Cóż tu pisać....? wywar robimy zwyczajnie jak na rosół z tym, że dodajemy do gotowanie brokuły :). Ja zupę ugotowałam na 2-2,5 litrach wody. Wszystkie składniki oprócz mięsa zmiksowałam na papkę- krem. Do smaku: natka pietruszki
ClauditteMissCooking
Czerwona kapusta kiszona w słoikach 203Czerwona kapusta kiszona w słoikach Kiszona czerwona kapusta to niezwykły przysmak. Pięknie wygląda i doskonale smakuje. Czerwoną kapustę można zakisić o każdej porze roku
Korniszonki
CHARLOTTE MALINOWA 220krem z owoców, najczęściej truskawek, malin lub gruszek. Mus i biszkopty można układać na przemian warstwami. Istnieją również inne warianty charlotte np. z musem czekoladowym. Do przygotowania charlotte można również użyć gotowych biszkoptów typu „lady fingers”, ale uważam, że z francuskimi biszkoptami „à la cuillère” smakuje znacznie lepiej. Jest to deser, który można przygotować o każdej porze roku, dlatego(...)zmiękły. Wyłóż biszkoptami boki foremki, układając je pionowo, spodem do wewnątrz (patrz zdjęcie poniżej). Możesz lekko przyciąć końcówki biszkoptów, aby równo stały. Wlej do środka foremki połowę schłodzonego kremu malinowego. Ułóż na nim warstwę nasączonych syropem biszkoptów. Wylej na wierzch pozostałą część kremu, wyrównując wierzch. Wstaw do lodówki na co najmniej cztery godziny, a najlepiej na całą noc. Jeśli używasz
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Menu na tydzień – lekkie dania wegetariańskie 330Wegetariańska zapiekanka pasterska, pęczotto ze szparagami, panzanella, czyli sałatka z czerstwego chleba, krem z pieczonej papryki, sałatka z pieczonych krewetek i rzodkiewek oraz makaronowa sałatka z pomidorkami – taka jest nasza propozycja menu na tydzień przed świętami. Bardzo łatwe w przygotowaniu, lekkie dania wegetariańskie, dzięki którym poczujecie w sobie wiosnę! Lekkie dania wegetariańskie – czyli wewnętrzna wiosna Pięć wegetariańskich dań(...)jedno dla jaroszy, albo bardziej liberalnych wegetarian – z krewetkami (które można zresztą pominąć). Od dawna mieliśmy ochotę przygotować i zjeść wegetariańskie menu na tydzień (na wegańskie też przyjdzie pora, jesteśmy coraz bliżej). Kiedy jest na to lepszy moment niż przed Świętami (podczas których zwykle jemy z dużo, a ciocia wpycha nam mazurek na dokładkę), do tego
Niedzielny kucharz
Mazurek orzechowy 176przecież najwyższa pora pomyśleć o wielkanocnych wypiekach. W tamtym roku na świątecznym stole królował Mazurek kokosowy . W tym roku główne skrzypce odgrywał będzie mazurek orzechowy. Ciężko mu będzie konkurować z swoim poprzednikiem, bo kokos to zdecydowanie to co tygryski lubią najbardziej, jednakże nie jest na straconej pozycji: składa się z samych pyszności. Jego krem to połączenie pysznego masła
365 dni dookoła kuchni
Zupa ogórkowa na wędzonce 207ogórkowy krem a także zupę z ogórków małosolnych . Tym razem do zupy ogórkowej wykorzystałam wywar z wędzonki. Trochę się obawiałam takiego połączenia ale niepotrzebnie bo ogórkowa na wędzonce wyszła bardzo smaczna i nabrała ciekawego posmaku. składniki: 700 g wędzonych żeberek lub kości 1 marchewka 1 cebula 3 listki laurowe pęczek włoszczyzny (liść pora i selera, natka pietruszki
Monia miesza i gotuje
Krem z marchwi z pomarańczową soczewicą i "Błękitny zamek" 223blenderem. Do warzywnego kremu dodać zawartość garnka z soczewicą. Całość wymieszać. Zupę doprawić do smaku mielonym kminkiem, mieloną kolendrą, startym świeżym imbirem, kolorowym pieprzem i solą. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać wodę. Całość powtórnie zagotować. Podawać zupę ze świeżym szczypiorkiem. Pisząc o swoich wrażeniach po przeczytaniu "Księgarenki przy Wiśniowej", wspomniałam, że do tej pory nie przeczytałam tylko jedną
Weekendy w domu i ogrodzie