krem z pora - 2446 przepisów (strona:85/164)

Zupa krem z fioletowych batatów 168

Fioletowa zupa krem! Rewelacja, pyszna jak diabli :D Gotujcie i smakujcie :)  Lubię wszelakie kombinacje z kremowymi zupami, można do nich dodać rozmaite warzywa, tym razem wykorzystałam kawałek kapusty pekińskiej, do tego fioletowe bataty, rzodkiewki... i mamy pyszny obiad !  2 bataty fioletowe 2 pęczki rzodkiewek 2 młode cukinie mały por 2 średnie marchewki kawałek kapusty pekińskiej ( u mnie tylna

Takie tam pichcenie
Krem jarzynowy 120

przygotowania 1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę, por i czosnek na oleju. 2. Marchew, pietruszkę, ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. 3. Do cebuli dodajemy warzywa pokrojone w kostkę, natkę pietruszki i przyprawy. 4. Całość zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 min. 5. Warzywa (bez liścia laurowego i ziela angielskiego) miksujemy na gładki krem. 6. Krem jarzynowy posypujemy prażonymi nasionami słonecznika

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
"Kuchnia Polska" Ewa Aszkiewicz 116

mięsem z kurczaka, zakwas buraczany, zupa krem szparagowa, luksusowa zupa z kabaczka czy staropolska zupa grochowa, to tylko kilka z 32 propozycji :-) Staropolskie potrawy na dni postne i nie tylko - zakwas na żurek, postny żurek, zupa mleczna "dziadówka", duszone ziemniaki z "oszukaną" jajecznicą Jarzyny, surówki i sałatki - np. seler w sosie śliwkowym, pory zapiekane, surówka z dyni wykwintna, jarzynka

kruche babeczki
Ciasto "Fale Dunaju" 128

budyń. Gdy ciasto ostygnie nakładamy na nie krem. Polewa: polewę przygotowujemy rozpuszczając w garnku jej składniki. Gdy przestygnie oblewamy nią ciasto. Chłodzimy kilka godzin w lodówce. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Krem ze smażonych borowików z suszoną śliwką. 198

patrzę mam. Ale to taki zwykły krem być nie może, więc postanowiłem dodać borowików, które miałem w słoiku usmażone na maśle ze śliwką z łyżką przecieru pomidorowego. Ale od początku. Czego użyłem? -200 gram borowików, posiekanych -łyżka masła klarowanego -sól, pieprz -cebula -5 śliwek suszonych -0,5kg pieczarek posiekanych -łyżka sosu sojowego -por część biała i przechodząca w zieloną -łyżka

BaRepas
Zupa krem z kalafiora i topinambura / Sunchoke and cauliflower soup 151

szparagami i było nieziemskie. Od tamtej pory kilkukrotnie zbierałam się żeby je zrobić ale wbrew pozorom o topinambura w moich okolicach nie było łatwo, więc jak już go znalazłam to kupiłam od razu spory zapas. Miałam jednak ochotę na zupę, a że zalegał mi w lodówce piękny kalafior, zrobiłam szybki i lekki krem. Wyszedł przepyszny, a topinambur na pewno

karmelowy
Ciasto czekoladowe z burakami 251

cukierniczego łasucha, dlatego najwyższa pora na kolejny przepis na ciasto czekoladowe, tym razem nietypowe, bo z burakami ;) Składniki: Ciasto: 1 średniej wielkości ugotowany burak 3/4 kostki masła 150 g kakao 1,5 szklanki mąki 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka soli 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki wody Krem: 0,5 kostki masła 2/3 szklanki cukru

Taste Of My Day
Krem z cukinii i szpinaku z serem fetą 178

Jak ja uwielbiam niemowlęce jedzonko :-P dla mnie zupka musi być zmiksowana :) Intensywny zielony kolor wprowadzi każdego w dobry nastrój i doda energii na resztę dnia

Bon Appetit Małgorzaty
Krem z dyni i batatów 143

Jesień to klasyczny czas na zupy. Gdy za oknem nastaje chłód i ziąb, w szyby zacina deszcz, poranek wita nas mgłą i niską temperaturą, oznacza to, że nadeszła pora na jesienne i rozgrzewające zupy. A jako, że październik i listopad to czas dyni, to właśnie to warzywo bardzo i często gości na naszych stołach. Piękna i pomarańczowa dynia(...)Sód – 27 mg ·          Cynk - 0.20 mg Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference ------------------------------------------------------------- Zupa krem z pieczonej dyni i batatów Czas przygotowania:   60 minut Składniki: 300 g  pieczonych batatów 600 g  pieczonej dyni 2 szklanki bulionu (przygotowanego na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ) 1 łyżeczka kuminu

Kulinarne przygody Gatity
Paleo tort Misz- masz 152

upodobałam sobie akurat tę porę roku?  Jednak nie o tym miał być dzisiejszy wpis… Paleo tort Misz- masz w roślinnej scenerii Dziwne dzieje pewnego Paleo tortu Mam dla Was coś znacznie lepszego niż moje dywagacje na temat pogody! A mianowicie przepis na Paleo tort! Tak, najprawdziwszy, złożony z kilku warstw, przekładany kremem z mango i malinami! Jeżeli ktoś

Modern Cave Girl
Rozgrzewająca zupa z dyni i soczewicy 138

dodaj pokrojoną dynię, cebulę, marchewkę, pora. Smaż przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie wlej wodę tak, aby zakryła warzywa. Po 5 min dodaj opłukaną pod zimną wodą soczewicę. Całość gotuj 10 min. Po tym czasie dodaj passatę, przyprawy i wymieszaj. Gotuj, dopóki wszystkie warzywa zmiękną. Zblenduj całość na gładki krem. Na samym końcu dodaj

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Maślana młoda kapustka 111

Wielkimi krokami nadchodzi moja ulubiona pora roku, czyli sezon na młode warzywa. Już prawie słyszę jej pukanie do drzwi Pojawiają się powoli młode ziemniaczki, które absolutnie uwielbiam gotowane w mundurkach i serwowane z masełkiem i zsiadłym mlekiem. Pokazują się też szparagi, na które sezon rozpoczęłam już chwilę temu prezentując przepyszną ZUPĘ-KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW . Oprócz tych smakołyków

Kate's Kitchen
ZUPA POROWA Z SEREM GRANA PADANO I ZIELENINĄ 162

każdej porcji zupy). Przygotowanie: Pora obieram, myję i kroję w plasterki, natomiast ziemniaki i cebulę w kostkę. Czosnek rozgniatam nożem. Warzywa podsmażam około 3 minuty na maśle z dodatkiem curry, pieprzu cayenne, lubczyku i soli. Zalewam bulionem, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuję około 20-25 minut. Warzywa miksuję na krem. Serek topiony łączę z odrobiną zupy

JejKuchnia
FOODBOOK #1 - Co jem w ciągu dnia? 193

dopuścić do uczucia głodu i robię tak, by czerpać jak najwięcej energii ze smacznego i zdrowego pożywienia. ZOBACZ FILMIK! ŚNIADANIE W tygodniu jem zazwyczaj o tej porze jaglankę albo placuszki z płatków owsianych. Tym razem miałam ochotę na coś pysznego i prostego więc stworzyłam swój ulubiony zestaw z podanych składników : 50 g płatków jaglanych  łyżeczka masła orzechowego(...)zazwyczaj przygotowuję jakieś warzywne kotleciki z dodatkiem mięsa lub ryby. Do tego dużo warzyw (zarówno surowych, jak i gotowanych) i ewentualnie kasza lub ryż. Często też gotuję pożywne zupy krem, które starczą mi na kilka dni. Powyżej przygotowałam  cukiniowe mielone  (po przepis kliknijcie w link ;) ) z tym że do masy dodałam jeszcze ząbek czosnku. Moje kotleciki podałam

Kuchnia Ellie
Słodko-słony mazurek wielkanocny 341

Kolejne połączenie słodko-słonego. Mazurek z kruchym spodem, słonymi fistaszkami i mleczną czekoladą Składniki  (2 sztuki) : Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 żółtko 5

Pora na pora i pomidora
Wywar z kurczaka 175

domowy, przygotowywany z dobrych składników. Robię wywary mięsne, z łączonych gatunków mięs, z samego kurczaka i warzywne. Warzywne najczęściej powstają gdy przygotowuję sałatkę jarzynową lub zupy typu krem. Wywar to znakomity pomysł na wykorzystanie warzyw, pozostałości mięsa, także pieczonego kurczaka. Acha, jeszcze bym zapomniała, warzywa z wywaru idealnie nadają się do przygotowania z nich sałatki jarzynowej, aromat wspaniały(...)ciepłych, dodawany do pasztetów wzbogaca smak, dodaje soczystości. Składniki: 6 pałek z kurczaka, podudzi, ud 3 marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 duża cebula z łupinką kawałek pora 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe pęczek świeżej natki lub lubczyku, jeśli nie masz użyj suszonego sól i świeżo zmielony pieprz do smaku Przygotowanie: Mięso umyj, włóż do garnka

Zasmakuj Kuchni
ciasto balowe 147

składniki na biszkopt: 80 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 180 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do

Domowy Smak Jedzenia
Jak upiec idealny biszkopt lekko kakaowy – przepis dla początkujących 181

pory duża część biszkoptów kakaowych, jakie wychodziły spod mojej ręki były bardziej zbite, mniej puszyste, ten jest mięciutki, lekki i puszysty, z delikatną skórką, bez proszku do pieczenia, lekko słodki, czyli taki jaki kochacie. Nada się do tortu i do sernika na zimno lub do innego ciasta z kremem, musem czy śmietaną. Z podanych składników wyszły

moj przepis na
WARSTWOWY DESER Z PŁATKAMI CORN FLAKES 105

małych smakoszy słodyczy! Każda pora na takie pyszności jest dobra. Składniki:  4 łyżki płatków Corn Flakes Luella 1 łyżka cinis gwiazdek Mlekołaki 1 puszka masy toffi 1 banan 2 łyżki konfitury wiśniowej Składniki na masę twarogową: 200g twarogu 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 ml śmietanki 20% 1 łyżeczka cukru pudru Składniki na krem budyniowy: 1 szklanka mleka

Słodki Zakątek
Zupa z zielonych warzyw z pistacjami 144

posiekany czosnek i drobno pokrojony por (białą i zieloną część). Warzywa smażymy przez chwilę, często mieszając, po czym dodajemy mięso mielone i dalej smażymy mieszając. Po około 10 minutach dodajemy pozostałe składniki: pokrojony w małe kawałki brokuł i cukinię oraz liście szpinaku. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 10 minut. Zupę miksujemy na krem i przyprawiamy solą i pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny
Pomarańczowe pączki 164

cztery pomarańcza które o tej porze roku są najlepsze. Znikają bardzo szybko, bo nie można się od nich oderwać. 3 szklanki mąki pszennej tortowej 4 żółtka 2 dkg drożdży 40 g masła 1/3 szklanki jogurtu greckiego 1/4 szklanki mleka sól szczypta 1 łyżka cukru 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej smalec do smażenia krem: 1 i 1/3 szklanki soku

wesoła kuchnia
Zupa krem z cukinii 201

kroimy w kostkę. Pora kroimy w półplasterki W garnku, w którym będzie się gotowała zupa, rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojone warzywa. Dusimy ok. 4-5 minut często mieszając. Następnie zalewamy bulionem, solimy i dodajemy pieprz - gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa będą miękkie Następnie całość blendujemy na jednolity krem i posypujemy z wierzchu posiekaną natką

Szczęśliwa kuchnia
Słoneczna zupa z indykiem 146

pęczaku 1 ząbek czosnku sól ,chilli do smaku 1 łyżeczka curry 1 łyżka masła klarowanego Cebulę obieramy i kroimy , tak samo pora oraz czosnek . Wszystko podsmażamy w garnku na klarowanym maśle , do momentu , aż cebula i por zmiękną . Następnie dodajemy obraną , pokrojoną marchew, pietruszkę i umyte oraz podzielone skrzydła indycze , solimy , zalewamy wodą ( około 3 L ) . Dusimy(...)gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem , do momentu aż mięso będzie miękkie , a cebula zacznie się rozgotowywać . Odławiamy skrzydła , odstawiamy , a zupę delikatnie rozdrabniamy blenderem , nie na krem – tylko trochę , do momentu uzyskania złotej barwy . Doprawiamy curry i chilli , wsypujemy pęczak i gotujemy , tak długo aż kasza będzie miękka . Na koniec wkładamy skrzydła ,żeby się podgrzały , po czym wykładamy

Ogrodnik w podróży
Idealny biszkopt lekko kakaowy przepis dla początkujących 316

pory duża część biszkoptów kakaowych, jakie wychodziły spod mojej ręki były bardziej zbite, mniej puszyste, ten jest mięciutki, lekki i puszysty, z delikatną skórką, bez proszku do pieczenia, lekko słodki, czyli taki jaki kochacie. Nada się do tortu i do sernika na zimno lub do innego ciasta z kremem, musem czy śmietaną. Z podanych składników wyszły

moj przepis na
Zupa krem z cukinii 222

kroimy w kostkę. Pora kroimy w półplasterki W garnku, w którym będzie się gotowała zupa, rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojone warzywa. Dusimy ok. 4-5 minut często mieszając. Następnie zalewamy bulionem, solimy i dodajemy pieprz - gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa będą miękkie Następnie całość blendujemy na jednolity krem i posypujemy z wierzchu posiekaną natką

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Brownie z kremem chałwowym, karmelem i orzeszkami ziemnymi 334

Dzień dobry! Dzisiaj Walentynki, więc na początek pożyczę Wam udanego świętowania tego dnia, chociaż z drugiej strony zakochani ludzie powinni mieć Dzień Zakochanych codziennie, a nie

Pora coś zjeść
RÓŻANE MAKARONIKI 126

pory. Połową sukcesu jest precyzyjne odmierzenie składników, a drugą wiara w to, że się uda :) Zachęcam do zmagania się z nimi, bo gra jest warta świeczki.     SKŁADNIKI:   3 białka 125 g mielonych migdałów 200 g cukru pudru 30 g  drobnego cukru   1/2 łyżeczki wody różanej różowy barwnik spożywczy   krem

Kuchnia w opałach