smaków. Przed nami najważniejsze, pora przejść do menu! Zamówiliśmy dużo różnych dań tak, aby spróbować jak najwięcej: Melanzane al forno con ricotta (bakłażan zapiekany z serem ricotta, podawany z lekko pikantnym sosem ze świeżych pomidorów) Tonno marinata alla tartara (tatar z marynowanego tuńczyka z papryczką chili, podany z rukolą, pomidorami koktajlowymi i kremem balsamicznym) Tagliatelle con carne(...)rozpływający się w ustach. Nawet mój mąż, który nie przepada za tym warzywem był pod bardzo dużym wrażeniem. Sos przepyszny, zrobiony z pomidorów o jakich możemy pomarzyć o tej porze roku. Doskonały. Będę chciała to danie odtworzyć u siebie w domu. Tatar z tuńczyka był bardzo interesujący. Drugi raz próbowałam rybnego tatara, choć zupełnie innego i nie zawiodłam się
Karola gotujeserdecznie zapraszamy do przeczytania recenzji i zamawiania kwietniowej edycji. W naszym pudełku znalazło się sześć produktów: *Konfitura wiśniowa korzenna od Cherry Tree *Krem Warszawski od Baton Warszawki *Masło sezamowe słodzone syropem z agawy od Primavika *Napój Chias od Chias *Granola od Sypkie(...)imbiru i kardamonu. Do tej pory myślałyśmy, że tak jak lubimy cynamon, nie przełkniemy imbiru, jednak teraz wiemy, jak wybitnie te przyprawy pasują do siebie i owoców. Musimy przyznać, że uwielbiamy zjadać nasze domowe przetwory do czystego słoiczka za jednym otwarciem i ta właśnie konfitura dołącza do tego grona. W towarzystwie jaglanego kremu była hitem soboty ;) _________________________________________________ Krem Warszawski śniadaniowy
Candy PandasPora też kroję w grube plastry. Wszystkie warzywa przekładam do garnka i zalewam wodą, dodaję ząbki czosnku, sól . Gotuję do miękkości warzyw. Na koniec przyprawiam do smaku, imbirem, pieprzem cytrynowym i ewentualnie solę. Wyciągam z zupy szparagi z główkami i odkładam. Do garnka z zupą dodaję 2 łyżki śmietany i miksuję całość blenderem na krem
Takie tam pichcenieRozgrzewająca zupa krem kokosowa z dynią i pomarańczem oraz pysznym wędzonym łososiem wędzonym na gorącą który rozpływa się w ustach. Zupa jest przepyszna, aromatyczna i nie można się od niej oderwać. 1 dynia hokkaido 1 korzeń natki pietruszki 1 por biała część 1 cebula 1 pomarańczo duże sól, pieprz papryczki chili żółta 200 ml mleczka kokosowego 750 ml bulionu
wesoła kuchniaWegetariańska zupa krem, lekka i zdrowa z kaszą jaglaną w roli głównej. Dużo włoskich smaków pod postacią bazylii, mozzarelli i pomidorów suszonych oraz oliwy. Zupa jest syta dzięki kaszy a do tego szybka do zrobienia. 1 cebula duża 1 por biała część 1 doniczka bazylii 500 ml bulionu warzywnego 1/2 kulki mozzarelli 3 pomidory suszone 1/3 szklanki kaszy jaglanej oliwa
wesoła kuchniaobiad, a zmiksowaną w postaci kremu do popijania w pracy. Jest to znakomita porcja błonnika i witamin. Wypróbujcie też moje Gorące dania i Sałatki i surówki . Moje propozycje zup: Rosołek z vegetti cukiniowym Składniki: – włoszczyzna: 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por, 2 cebule – sól czarna, 3 liście
To co kochamłyżka proszku do pieczenia 1 łyżka wódki 1/2 łyżeczki szafranu krem 200 ml śmietany 30 % 1 czekolada 50 % kakao dodatkowo wiśnie z soku cukier puder 1. Do przygotowania ciasta użyłam pomidorów z puszki, które wcześniej zwyczajnie zblendowałam. W oryginalnym przepisie znajdują się świeże pomidory ale o tej porze roku są dla mnie mało pomidorowe. 2. Jajka ubijamy z cukrem
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyJeśli lubicie zupy - kremy, mam dla Was propozycję na krem z ziemniaków. Kolory ziemi, delikatna nuta kminku i chrupiące nasiona. Tak trochę przaśnie się zrobiło :) Składniki : 4 łyżki oliwy z oliwek 0,5 kg ziemniaków 1 duża cebula mały kawałek selera (40 g) biała część niewielkiego pora 4 ząbki czosnku 500 ml - 750 ml bulionu warzywnego (może
Smak mojego domujajek. Poznacie kilka podstawowych przepisów na wegańskie białko czy też wegański krem śmietankowy. Drugi rozdział to zbiór przepisów mini-formacie. Znajdziecie tu śniadaniowe muffinki, brownies w orzechami pekan czy też tartaletki cynamonowe z sorbetem z pieczonych jabłek. Rozdział trzeci zawiera garść pysznych inspiracji na ciasta na każdą porę dnia i moment życia. W tym rozdziale znajdziecie przepis na babkę marmurkową
Moja pasja smakuPiec w 140 st. C. przez 40-50 minut, aż krem się zetnie. Wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Pozostałą czekoladę posiekać, rozpuścić. Polać nią wierzch deserów, delikatnie przypalić palnikiem do creme brulee. Podawać natychmiast. Smacznego! A już jutro pierwszy marca - pora zacząć myśleć nad nieco bardziej wiosennymi, może nawet już wielkanocnymi
Pożeraczka, czyli raz adobrześwieże), sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: W pierwszej kolejności wstawiamy do gotowania pory, marchewkę, seler, pietruszkę, ząbek czosnku. Gdy warzywa lekko zmiękną dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Dodajemy dwie kostki rosołowe, oregano. Wszystko gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie blendujemy z dodatkiem świeżej bazylii na jednolity krem i dalej gotujemy doprawiając solą i pieprzem. Podajemy z kwaśną
kulinarnyJaciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów. Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach, na straganach, a więc z sezonowych produktów. Czasami jednak nachodzi ochota na jakąś zupę treściwą, rozgrzewającą, sycącą, przypominającą chłodniejsze pory roku... Czasami też zdarzają się chłodne, ponure i pochmurne dni, taki
W kuchni Karmel-itkiwystudzonym kremem. Na ptysiowe ciasto potrzeba: - 0,5l mleka - 200g masła - 450g mąki pszennej - 9 jaj - szczypta soli - masło i mąka do przygotowania blaszki - cukier puder do posypania gotowych ptysi W sporym naczyniu o nieprzywierającym dnie umieszczam mleko, sól i kawałki masła. Zagotowuję na średnim ogniu. Kiedy gorący płyn mruga do mnie, że już pora, stopniowo, mocno(...)minut. Trzeba je kontrolować, gdyż każdy piekarnik piecze inaczej. Muszą spuchnąć i nabrać apetycznego lekkiego brązu. Po upieczeniu natychmiast przełożyć delikatnie na kratkę do wystudzenia. Ptysie tym razem nadziewałam kremem malinowym przygotowanym podobnie jak krem patissiere. Potrzeba na niego: - 400ml mleka - 5 żółtek (z białek możecie przygotować na przykład to ) - 1 duży budyń malinowy - 180g cukru - łyżka soku
I tu będę miała takie teskładniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 250 ml mleka 50 g drożdży 2-4 łyżki cukru 1 jajko 4 łyżki oleju 1 szczypta soli dodatkowo
Domowy Smak JedzeniaMoże nie jest to tradycyjna zupa fasolowa, ale mimo ekspresowego wykonania smakuje wyśmienicie:) SKŁADNIKI: 2 puszki białej fasoli 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek pora
MarciochaKucharzy