krem z pora - 2446 przepisów (strona:77/164)

SZARLOTKA Z BUDYNIEM 432

takiej porze roku chyba najczęściej goszczą u mnie szarlotki ! Z utęsknieniem wypatruję ogródka pełnego owoców , bo choć w marketach można znaleśc jeszcze różne letnie owoce , to wszyscy wiemy , że do najsmaczniejszych one nie należą. Ostatnio prezentowałam Wam Szarlotkę z kremem budyniowym i kokosową kruszonką , a dziś mam dla Was coś mniej królewskiego , ale absolutnie nie mniej smacznego! Szarlotkę

Ostra na Słodko
Babeczki z białym winem 158

Dzień dobry! Jakiś czas temu pisaliśmy Wam o degustacji win Barefoot , w której mieliśmy okazję brać udział. Na owej degustacji otrzymaliśmy kilka ciekawych przepisów z użyciem

Pora coś zjeść
Ciasto miodowe ze śliwkami 174

Aromatyczne ciasto miodowe ze śliwkami to pyszny i niezbyt słodki deser. Smak ciasta z miodem idealnie łączy się z konfiturą śliwkową i delikatnym kremem z mascarpone. Przygotowanie ciasta jest łatwe i nie wymaga użycia miksera. Ciasto miodowe ze śliwkami może nie wygląda zbyt pięknie, ale zapewniam, że smakuje rewelacyjnie. Według mnie nie ma lepszego połączenie smaków. Podczas pieczenia należy pilnować(...)ciasta zbyt mocno nie wysuszyć. Trzeba wziąć pod uwagę rodzaj formy, w jakiej piecze się ciasto i indywidualne właściwości piekarnika. Do tej pory ciasta z miodem zbyt często nie robiłam, ale to na pewno się zmieni, gdyż jego smak jest niepowtarzalny. Ciekawa jestem, czy lubicie ciasta z dodatkiem miodu? Ilość porcji: 15 Czas przygotowania: 60 minut (forma o średnicy

Kuchcik gotuje
Tort z truskawkowym kremem mascarpone 171

drugie dziecko będzie obchodzić 4 urodziny, więc pomyślałam, że pora na tort z marca z 7 urodzin mojej córki ;-) To tort typowo dziecięcy - lekki, biszkoptowy z dodatkiem truskawek. Polecam! Składniki: Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% cukier

Kuchnia domowa Ani
Focaccia z cebulą i czosnkiem 217

Miękkie, delikatne i puszyste, z puszną prażoną cenulką. Idealne jako dodatek do zupy krem lub barszczu. U nie był barszcz czerwony. Wykonanie ciasta – drożdże pokruszyć

Kuchnia Pokoleń
Zupa z czosnku niedźwiedziego 262

mięsny na skrzydełkach drobiowych z dodatkiem warzyw (marchew, pietruszka, seler, por, cebula). Liście czosnku niedźwiedziego dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy razem z łodyżkami. W garnku rozgrzewamy 2 – 3 łyżki oleju kokosowego, wrzucamy pokrojony czosnek, oprószamy solą himalajską i podsmażamy (właściwie dusimy) chwilę, aż zmięknie. Połowę przekładamy (jeżeli lubicie zupy krem – dodajcie całość) do garnka z wrzącym bulionem (czystym, bez warzyw

mojewypiekiinietylko
dynianka z kluskami 192

składniki na zupę: 1000 dyni, obranej 500 ml mleka 500 ml wody sól wykonanie: Dynię kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy, aż będzie miękka. Miksujemy

Domowy Smak Jedzenia
Krem z pora z chlebową grzanką 219

Wspaniały aksamitny krem o porowym smaku podany z grzanką czosnkową z chleba, to pożywny i smaczny obiad. Dzięki czosnkowi nie jest mdła w smaku-jest pyszna! Idealna zupa na wykorzystanie niedzielnego rosołu. Z serii nie marnujemy jedzenia. Składniki 45 dag pora 1 litr rosołu 2 łyżki masła 2 łyżki oleju pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku

Wanilia i Kardamon
JAK GOTOWAĆ SZPARAGI? 218

łodygach. Wrzucone na gorący tłuszcz zamykają swoje pory, dzięki czemu aromat i smak zostają wewnątrz szparagów. Nie wiesz, co przyrządzić ze szparagów? Oto kilka moich propozycji!  Kaszotto ze szparagami Jajko w koszulce na szparagach Pełnoziarnisty makaron świderki ze szparagami i oliwkami   Sałatka ze szparagami i miętą     Krem ze szparagów białych Jajka ze szparagami, beszamel

W kuchni Karmel-itki
Kremowa zupa pomidorowa z ryżem 268

Klasyk klasyków - zupa pomidorowa - trochę inaczej :) W oczekiwaniu na pyszne polskie pomidory - posiłkujemy się zapuszkowanymi ;) SKŁADNIKI 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa ziemniaczana z por- leek and potatoes soup 251

drugiego garnka wlewamy olej, na rozgrzany olej wrzucamy por I ziemniaki. "Podsmażamy " ok 5-10 min. Dolewamy rosół z kurczaka. Udka odkładamy na bok. Dodajemy seler. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 20 min lub do miękkości warzyw.  Gdy warzywa są juz miękkie- miksujemy - blendujemy na krem. Dolewamy śmietane. Kładziemy na gaz, pozwalamy by się zupa zagotowała

Smaki Edyty
Zupa krem z zielonego groszku 185

Kremy to fantastyczna alternatywa dla zup bazujących na rosole, czyli na tłuszczu zwierzęcym. Dzięki temu mogą być posiłkiem dla Wegan, Wegetarian, osób  z alergiami na produkty mięsne i tych, którzy pragną zrzucić zbędne kilogramy.  Ta ostatnia grupa powinna być szczególnie zainteresowana, ponieważ z mięsa do wywaru dostaje się szereg substancji uwalnianych z tkanek i tłuszczy. Te substancje odpowiadają(...)następnie dodajemy podsmażony por, cebulę, mrożony groszek i przeciśnięty czosnek. Całość gotujemy jeszcze ok. 10 minut (do miękkości warzyw). Na końcu przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Jeśli zbyt dużo wody nam wyparowało podczas gotowania to możemy jeszcze ze szklankę dolać, zależy czy chcemy zupę bardziej gęstą lub rzadką. Całoś miksujemy przy pomocy blendera na aksamitny krem. Zupa wyśmienicie smakuje

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Penne w sosie pomidorowym z marchewką, imbirem i miętą, w towarzystwie dorsza pod pierzynką z parmezanu 143

jedna z moich ulubionych wariacji na temat salsy pomidorowej. Sos ten można śmiało stosować nie tylko do makaronu, ale również do duszenia ryb, mięs czy jako zupa krem z groszkiem ptysiowym czy grzankami. Sos jest lekki, aromatyczny z nutą słodyczy. Imbir i mięta znakomicie odświeżają danie. Idealne danie dla dzieci. sporo w nim ukryjesz ;-)  A samo danie? Pyszne, lekkie(...)pomidorowej lub 2 puszki krojonych pomidorów oliwa z oliwek extra virgin sól i pieprz do smaku opcjonalnie można dodać to co się chce: u mnie dwie różyczki kalafiora, kawałek pora, ząbek czosnku, kawałeczek selera- te rzeczy dodałam, aby się nie zmarnowały i nie leżały bezczynnie w lodówce dodatkowo ulubiony makaron z pszenicy durum sporo tartego parmezanu natka pietruszki

Z Kuchni Do Kuchni
Drugie śniadanie z Fitellą #5 Wafelki w czekoladzie i pszennej posypce 187

Cześć! Dziś pragnę Wam zaprezentować proste i szybkie wafelki. Zwykły piszinger oblany czekoladą w posypce z płatków Fitella całkowicie odmienią Wasze spojrzenie na andruty. Tą słodką

Pora coś zjeść
Wegański rosół z makaronem z marchewki ( dieta dr Dąbrowskiej) 273

Zupy odgrywają istotną rolę w trakcie stosowania diety dr Dąbrowskiej, szczególnie gdy mamy ochotę na coś gorącego. Ja z reguły robiłam gęste zupy kremy, które przygotowywałam na bazie  wegańskiego wywaru warzywnego , ale czasami mieliśmy ochotę na coś innego i tak powstał wegański rosół z makaronem z marchewki. Jest idealny na rozgrzewkę i na prawdę doskonale smakuje. Na blogu znajdziecie(...)Wegański rosół z makaronem z marchewki ( dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1,5 litra  wegańskiego wywaru warzywnego 2 pory 1 marchewka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Wywar wlewamy do garnka. Pory oczyszczamy, białą część kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy do garnka. Zieloną część wkładamy do wywaru w całości, później po ugotowaniu

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania