pieczarkowej. Była już m.in. z ziemniakami , z makaronem , z pęczakiem a także zupa krem a teraz kolejna z dodatkiem kaszy jęczmiennej. Bardzo polecam, jest pyszna i pożywna. składniki: 1,7 l bulionu, u mnie drobiowy 100 g kaszy jęczmiennej perłowej 1 duża marchewka kawałek pora ok 100 g 400 g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka masła
Monia miesza i gotujeblogu u Sylwii to od razu usmażyłam a potem smażyłam często, do tej pory smakują wyśmienicie. Jak napisała Sylwia najlepsze są z podgrzanym miodem z roztopionym w nim masłem i ja to potwierdzam, smakują z tą mieszanką wybornie. Co nie oznacza że z dżemem, kremem, syropem klonowym będą niedobre, też będą pyszne. Ale do rzeczy. Przepis wybrałam na cotygodniowe
Moje Małe Czarowaniedrobną kostkę. Na patelni , na łyżce masła podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i por. Dorzucamy pokrojone grzyby, dusimy do miękkości, aż wyparuje cały płyn. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Dodajemy groszek i pietruszkę, mieszamy. Do blendera wkładamy wszystkie składniki sosu, blendujemy na gładki krem. Makaronowe muszle nadziewamy grzybowym farszem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem pomidorowym
Radość kipiąca uśmiechem.Niezwykły, aromatyczny krem z bogatego w witaminy zielonego groszku z zaskakującymi, dającymi obłędny efekt smakowy dodatkami w postaci trawy cytrynowej i mięty pieprzowej. Smakuje rewelacyjnie. Składniki: 500g mrożonego zielonego groszku 10cm białej części pora 2 cebule 2 łyżki posiekanej mięty pieprzowej 2 łyżki posiekanej trawy cytrynowej sok z połowy cytryny 3 łyżki oleju sól morska pieprz 1litr bulionu
Szalona Kuchnia Ewelinyporze najczęściej kupuję kalafior i szparagi. Są to moje ulubione warzywa, z których przyrządzam pożywne sałatki na ciepło. Niektórzy z Was pewnie podnoszą brewki na widok kalafiora. Moja rodzinka przepada za kremem z kalafiora . Kalafiorowa z brokułami też jest niczego sobie ale sałatka z kalafiora to pychotka. W zeszłym roku odwiedziła nas rodzina męża z Iranu. Kalafior
codojedzeniazupa ogórkowa. Ale nie taka tradycyjna pokrojona w kosteczkę ale podana w formie kremu. Powiem Wam, że bardzo mi smakowała Składniki: 1200 ml wody u mnie bulion 5 średnich kiszonych ogórków 2 marchewki 2 średnie ziemniaki 1 mała pietruszka kawałek selera oraz zielonej części pora świeży koperek 2-3 łyżki oleju 2 łyżki masła świeżo mielony pieprz
W garach u GosiRobiąc ją samodzielnie w domu wiem co jem i co podaję chłopakom. Taki krem orzechowo czekoladowy będzie doskonałym smarowidłem do tostów, ciasteczek, może nadzieję nim bułeczki albo zrobię nadzienie do babeczek ? Oczywiście jeśli jakieś łakomczuchy nie wyjedzą go po prostu łyżeczką ze słoika. Już pora pomyśleć o świątecznych wypiekach. Ja już kupiłam większą ilość lasek wanilii i nastawię
Smaczna Pyzazjeść coś słodkiego. Ale osobiście nie przepadam (Na szczęscie!) za tłustymi ciastami z kremami itd. Lubię raczej ciasta z owocami, wilgotne w środku, i naturalnie z czekoladą. Ale tych kto nie lubi? ;-) Postanowiłam zrobić proste ciasto ucierane z owocami jakie lubię najbardziej o tej porze roku, wybrałam borówki i malutkie gruszki klopsy. Ciasto postanowiłam przygotować na mące owsianej
SMYKWKUCHNIbyło brownie, dziś czas na...blondie(?) :) Ciasto idealne dla wszystkich miłośników kokosu ♥ Ten krem czekoladowy znalazłam jakiś czas temu w Lidlu i jest bardzo smaczny! Zwłaszcza małe kawałki kakao które fajnie chrupią podczas jedzenia! :) U Was też wczoraj była taka tragiczna pogoda? Dosłownie 4 pory roku w ciągu godziny! I to nie raz, ale kilka razy w ciagu dnia
breakfast of dreamsmoże zainspiruje to kogoś do zdrowej kolacji. :-) Ja zazwyczaj gotuję duży garnek zupy i krem jem na zmianę z wersją tradycyjną, bo miksuję sobie porcje na bieżąco. Wtedy mi się nie nudzi. 1 duży kalafior 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 pęczka koperku 3 ziemniaki 1 por sól, pieprz 1. Kalafior dzielimy na części. 2. Marchewkę i pietruszkę obieramy. Wraz
Szefowa kuchniżeby świeże kasztany zostawić na święta, upiec i popijać grzanym winem, a krem kasztanowy zamienić w deser. I posłuchałam tej rady. Smak pieczonych kasztanów jest niepowtarzalnie dobry i z wielką chęcią powrócę do niego za kilka dni. Ale już go znam. Czymś nowym był za to krem kasztanowy. Zawsze miałam wielką ochotę, by go spróbować. I w końcu nadarzyła się(...)krem kasztanowy. Mont Blanc , bo tak się nazywa, zawdzięcza swą nazwę wyglądowi - na bezowym spodzie piętrzy się krem kasztanowy zwieńczony kleksem bitej śmietany. Wyglądem deser nawiązuje do ośnieżonego szczytu Mont Blanc. Nazywany we Włoszech Monte Bianco, pojawił się we włoskiej książce kucharskiej już około 1475 roku, a we Francji zaczął być podawany w XVII wieku. I myślę, że pora
KUCHARNIALekka, letnia zupa ze świeżych pomidorów. Bez dodatku bulionu i wody. Bez skomplikowanych zabiegów kulinarnych. Najlepsza o tej porze roku, kiedy nietrudno o pełne smaku, dojrzałe w słońcu pomidory. Przygotowując tę zupę najlepiej kupować gruntowe, miejscami miękkie pomidory, których dodatkową zaletą jest zazwyczaj nieco niższa cena. SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI 2 kg świeżych pomidorów (miękkich, bardzo dojrzałych; np. malinowych(...)dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chili i suszonym oregano. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do małego. Gotujemy 15 minut. Odstawiamy z ognia, studzimy. Blendujemy na gładki krem, przelewamy z powrotem do garnka. Przed podaniem podgrzewamy. Podajemy z pokrojoną na małe kawałki mozzarellą, świeżymi pomidorami i posiekaną bazylią
cool and mintyDzień dobry! Każda kobieta wie, że dobry robot planetarny to podstawa szybkiego i bezproblemowego przygotowywania wielu wypieków. Zagniecie kruche ciasto bez brudzenia rąk, ubije białka na
Pora coś zjeśćDziś nadszedł czas na moje zupowe must eat - krem z cukinii. Kocham ją przede wszystkim za to, że nie trzeba stać godzinami w kuchni, aby ją przygotować. Taką zupę robię w 30 minut między jednymi a drugimi zajęciami na uczelni. Jest aromatyczna, pachnąca. Posiada słodko-ostrą nutę smakową. Można ją podać zarówno na codzienny obiad, jak i podczas imprezy(...)podsmaż, aż do zeszklenia cebuli. Następnie dodaj pokrojony w kostkę por, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i cukinię. Podsmaż przez 15 minut. Dodaj wodę, tak aby przykryć warzywa (jeśli chcesz, aby zupa była mniej gęsta dolej więcej wody). Dopraw przyprawami, ziołami, bulionetką i wymieszaj. Gotuj, aż zmiękną warzywa. Zblenduj na gładki krem. Do smaku dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Zupę możesz
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńfoliowego, magnezu, żelaza, cynku i fosforu. Jedna porcja zupy krem z czerwonej soczewicy z kurczakiem curry i jogurtem naturalnym dostarcza około 325 kcal, 27 g białka, 8,2 g tłuszczu, 39 g węglowodanów oraz 8,7 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. Zupa: pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, korzeń selera, cebula) 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego(...)pietruszkę), dodajemy do niego przesmażona cebulę i czosnek oraz opłukaną pod bieżącą wodą soczewicę. Gotujemy przez około 10 minut, do czasu, aż soczewica zrobi się miękka. Miksujemy zupę na krem za pomocą blendera. Na koniec doprawiamy curry, solą i pieprzem. Kurczak curry: Pierś z kurczaka kroimy na cienkie plasterki. Przekładamy do miseczki, dodajemy olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną
W kuchni Katie