krem z pora - 2446 przepisów (strona:67/164)

krem pomidorowy z krewetkami 141

Krewetki idealnie komponują się z pomidorowym kremem. Składniki na krem pomidorowy: 5 świeżych pomidorów 1 szkl przecieru pomidorowego, np. Łowicz 1 puszka pomidorów w całości, np. Łowicz 1 łyżka koncentratu pomidorowego, np. Łowicz 2 ząbki czosnku 1/4 posiekanej ostrej papryczki 2 marchewki 1 korzeń pietruszki mały kawałek pora świeża bazylia sól pieprz oliwa z oliwek masło świeża bazylia(...)winem po 10 minutach dodać do garnka. Dodać również przecier pomidorowy. Gotować ok 30 minut na małym ogniu, pod przykrywką, co jakiś czas mieszając. Na koniec zmiksować blenderem na krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przyrządzić krewetki - najpierw umyć je i osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać solą i pieprzem, wymieszać. Na patelnię z masłem i oliwą wrzucić posiekany czosnek

Trufelkowo
Krem brokułowo-cukiniowy 167

pozycja obowiązkowa wśród sezonowych dań z cukinią? Zupa! Najlepiej krem z dodatkiem zielonych brokułów, pełen esencjonalnego smaku krótko gotowanych warzyw. To zdrowe, odżywcze, pełne wartości danie – do przygotowania w nieco ponad kwadrans. Składniki na 2 – 3 porcje: około 150 g różyczek brokuła 1 nieduża cukinia 1/2 pora 1 średnia marchewka 2 mniejsze ziemniaki 1 ząbek czosnku 1 łyżka(...)rzeżucha do podania (opcjonalnie) Marchewkę i pora pokroić na plasterki, ziemniaki w małą kostkę, czosnek na plasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, wrzucić marchewkę, pora oraz liść laurowy, ziele angielskie i gorczycę – posolić i podsmażyć na średnim ogniu przez około 2 minuty, często mieszając składniki. Dodać ziemniaki, czosnek i kontynuować smażenie przez dalsze

Even Better Food
Przykładowy jadłospis odchudzający 1500 kcal 152

wylej mango. Zamróź. Przed podaniem przelej foremki gorącą wodą, żeby było łatwiej wyjąć.     KOLACJA K:284.2 / B:27.1 / T:12.3 / W:16.2 / Błonnik:7.3   ZUPA KREM Z ZIELONYCH WARZYW Z BAZYLIOWYMI PULPETAMI (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Wywar z warzyw (gotowy) – 800 g (3.2 x Szklanka) Mięso wołowe (świeżo mielone z polędwicy(...)Garść) Por – 140 g (1 x Sztuka) Ziemniaki – 70 g (1 x Sztuka) Bazylia (świeża) – 20 g (20 x Listek) Marchew – 90 g (2 x Sztuka) Czas przygotowania: 30 minut   1. Warzywa (oprócz szpinaku) opłucz, pokrój w dużą kostkę i gotuj do miękkości na wywarze. 2. Zmiksuj warzywa na krem razem ze szpinakiem. Dopraw

Powiedz dietom nie
ZUPA KREM ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW LEŚNYCH Z KŁADZIONYMI KLUSKAMI 150

pyszna. Ale zapewniam, że moja dzisiejsza    zupa krem ze świeżych grzybów    jest wyśmienita. Można ją podawać samą, z grzankami, łazankami lub jak ja polecam   z kluseczkami kładzionymi. Spróbujcie. Składniki: około 0,5 kg leśnych grzybów 1 szt.cebuli włoszczyzna (marchew,pietruszka,seler,kawałek pora) 3 szt.liści laurowych 5 ziarenek ziela angielskiego łyżka masła(...)włożyłam grzyby. Gotowałam około 15 minut. Zmiksowałam je na gładką masę. Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  Ugotowałam do nich kładzione kluski. Przepis na nie znajdziecie tutaj. Do kremu można dodać kleks śmietany i posypać świeżą natką pietruszki. Smacznego! Polecam  RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI

potrawyregionalne
Tort czekoladowo makowy z bezami a także recenzja książki - Moje wypieki na 4 pory roku. 169

danym przepisem można dowiedzieć się naprawdę wiele a dzięki temu ciasta wychodzą perfekcyjne.  Jak sama nazwa wskazuje przepisy podzielone są na 4 grupy. Czyli dobrane są do pór roku, a w zasadzie składniki dobrane są do sezonu. Nie mamy żadnych wstępów, opowieści. Od razu przenosimy się do przepisów.  Przeglądając zdjęcia mamy ochotę zjeść je wszystkie. Wiosna obfituje(...)kilka godzin. Wyjąć z lodówki na około pół godziny przed podaniem , aby krem zmiękł i tort lepiej się kroił.  Proporcje ułożyłam na swoje potrzeby, piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm.  Polecam bo warto, smak mega smaczny! Tytuł; Moje wypieki na 4 pory roku Autor; Dorota Świątkowska Wydawnictwo ; Egmont Oprawa; twarda Ilość stron; 368 stron. Miłego dnia

Radość kipiąca uśmiechem.
bajaderki 127

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ok. 20 szt. małych: 150 g suchego biszkoptu lub biszkopcików lub dowolnego ciasta bez kremu 100 g powideł 50 g serka

Domowy Smak Jedzenia
KOPER WŁOSKI ZUPA KREM 115

wiele zastosowań, pochodzi z południa Europy, a zupa krem … z mojej kuchni, opowiem więc jak ją przygotowałem. Muszę nadmienić że, zupa jest pyszna, co potwierdza apetyt z jakim zjada ją moja córka (nie łatwo zyskać Jej uznanie). Do przygotowania tej zupy będzie Ci potrzebne : Fenkuł 2 bulwy 1 duża marchew Por białe części 2 ząbki czosnku Pietruszka korzeń Kawałek selera(...)wzdłuż, a następnie w poprzek w piórka. W plastry kroimy pora, czosnek przeciskamy przez praskę, a ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pora i czosnek, po chwili dodajemy fenkuł, a jak lekko zmięknie – ziemniaki. Dusimy kilka minut, podlewając wodą lub odrobiną wina. Gdy warzywa w garnku już zmiękną, wyjmujemy marchew

Markowy smak
Zupa z dyni - krem 162

font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszna a zarazem zdrowa jesienna zupa-krem z dyni Składniki: 700g dyni (waga po obraniu) u mnie hokkaido 700ml gorącej wody lub bulionu (jeśli używamy bulionu pomijamy masło) 2 niewielkie marchewki kawałek białej część pora kawałeczek selera oraz korzeń pietruszki puszka mleczka kokosowego(400ml) spora szczypta mielonego czosnku 1łyżka

W garach u Gosi
Smak lata - migdałowy tort z owocami 134

każdy mój tort smakuje pysznie. I chyba decydującą rolę odegrała tu pora roku - stwierdziłam, że tort musi być lekki, owocowy. Upiekłam migdałowy biszkopt, a dalej kierowałam się intuicją, która mnie nie zawiodła: połączenie smaków wyszło wprost bajeczne. Migdały, lekki krem śmietankowo-serowy z białą czekoladą, frużelina. Postanowiłam też, że rustykalna dekoracja będzie w sam raz i zrobiłam

Obiad gotowy
Zielona zupa krem 163

zdrowia. Dziś w swojej kuchni postawiłam na zielony, a ponieważ uwielbiam zupy w postaci kremu, zaserwowałam porcję zielonych warzyw w takim właśnie wydaniu. Niezwykle prosta i błyskawiczna w przygotowaniu. Smacznego zielonego! Składniki: cukinia średniej wielkości brokuł ok. 250-300 g mrożonego szpinaku por 2-3 ząbki czosnku cebula bulion ok 1,5 l sól, pieprz jogurt naturalny 2-3 łyżki(...)szpinak i podlewamy bulionem (nie więcej niż do równa z warzywami - jeśli po zmiksowaniu będzie za gęsta, zawsze można dolać więcej bulionu). Na maśle podsmażamy cebulę, czosnek i pora, dorzucamy do reszty, doprawiamy całość solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości warzyw, blendujemy. Dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego, ewentualnie jeszcze doprawiamy. Gotowe

Nie do chrzanu!
Zupa z zielonych szparagów z mlekiem kokosowym 127

szparagi. Pomysł na zupę zrodził się później, kiedy kupiłam mleko kokosowe. Przygotowałam więc zupę krem ze szparagów z dodatkiem mleka kokosowego i podałam z groszkiem ptysiowym. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego 1 łyżka oleju lub oliwy ½ puszki

Czerwień i błękit
ZUPA POROWO-ZIEMNIACZANA 103

majeranku, sól, pieprz, ząbek czosnku, bułka tarta  WYKONANIE Zupa: Pory kroimy w plastry, podsmażamy na rozgrzanym maśle, gdy por zmięknie, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, podlewamy bulionem, gotujemy do miękkości, doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem, następnie dodajemy serek, mieszamy aż się rozpuści. Wszystko razem miksujemy na krem. Podajemy z pulpecikami. Pulpeciki: Mięso mieszamy z odciśniętą z wody bułką

słodki bratek
Puszysta kartoflanka z curry 122

Zupa- krem, to moje ulubione danie. Jest kremowa, sycąca i bardzo smaczna i aromatyczna.  Kolejna moja  propozycja na pyszną zupę ziemniaczaną. Składniki: 500 gram ziemniaków 3 marchewki 1 duży por 2-3 cebule 2 łyżki masła 1 łyżeczka curry 1 litr wywaru (może być z kostki) 200 ml. śmietany 4 kromki chleba tostowego olej czosnek sól pieprz Wykonanie(...)myję i kroję w kostkę. Ziemniaki i cebulę smażę na łyżce oleju i połowie rozgrzanego masła. Posypuję curry i zalewam rosołem. Gotuję około 15-20 minut, dodaję marchew i pora i gotuję kolejne 15 minut. Zupę miksuję, przecieram przez sito, dodaję śmietanę i doprawiam solą i pieprzem.  Z chleba odcinam skórkę, miąższ kroję w kostkę. Kostki chleba

Bea(u)ty kitchen
Różane Magdalenki 140

pisali, na imię mają tak jak ja i są słodkie- a ja ich do tej pory nigdy nie jadłam. Nie wiem jak to się stało, ale były to moje pierwsze magdalenki w życiu. Byłam sceptyczna, bo co specjalnego może myć w ciastku bez kremu albo czekolady? W tym przepisie była woda różana- wystarczyło, żeby mnie zaciekawić. Można ją kupić

les mirabelles
Zupa krem z ziemniaków 124

Zupa doskonała! To tak tytułem wstępu :) Bo było to tak: Madzia wpadła na pomysł, że zrobi zupę krem z ziemniaków. W zasadzie nie bardzo miała pomysł jak to zrobić więc wymyśliła sobie. I to jak wymyśliła! Zupa wyszła doskonała. Dodatek tymianku połączony ze smakiem ziemniaków to coś niesamowitego. Dawno już nie jadłem takiego połączenia smaków. Czekam na kolejny "dziwny" pomysł(...)Dość chaotycznie mi ten przepis podała, ale postaram się jakoś ubrać go w ładne słowa. Do garnka nalewamy około 2 litry wody. Gotujemy w tej wodzie kawałek selera, pietruszkę, pora, 2 marchewki, listek laurowy, ziele angielskie, kilka pokrojonych w kostkę ziemniaków. Ogólnie taki bulion trzeba zrobić. Madzia dodała 3 łyżki domowej bulionetki (przepis: KLIK ). Jeśli czegoś takiego

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania