Znana wszystkim pomidorówka, nie co urozmaicona, bardzo pożywna. Można zrobić jako zupę krem lub pozostawić bez miksowania. Ja wybrałam drugą wersję , lubimy widzieć co zjadamy:) Składniki 400 g pomidorów krojonych z puszki 2 świeże pomidory marchew pietruszka,kawałek selera,por 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 szklanka soczewicy sos sojowy liść laurowy,ziele angielskie sól,pieprz natka … Czytaj
gotuj ze mnązdrowy deser, który jest słodki dzięki owocom, czekoladzie, porcji dżemu bez cukru. Zimową porą desery też mogą być pyszne i mega zdrowe. Możemy przemycić w nim kaszę w postaci budyniu. budyń jaglany: 400 ml mleczka kokosowego 1/2 szklanki kaszy jaglanej krem czekoladowy: 50 g czekolady gorzkiej 1 awokado 1/2 cytryny pozostałe: 1 owoc kaki
wesoła kuchniatradycyjne zupy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na zupy kremy – zupa kurkowa – kalafiorowa – przepis na kwaśnicę – zupa pieczarkowa – zupa jarzynowa – najlepsza ogórkowa rosół z kaczki PRZYGOTOWANIE: 2 h SKŁADNIKI: – kaczka ok 2 kg – 3 marchewki – 1 por – 2 pietruszki – kawałek selera – 1 cebula – pęczek natki(...)pieprz – makaron do rosołu do podania PRZYGOTOWANIE: Kaczkę umyjcie, usuńcie z niej podroby jeśli jeszcze nie zostało to zrobione. Do dużego garnka włóżcie kaczkę, obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora, selera. Nad płomieniem kuchenki lub za pomocą palnika na gaz opalić cebulę aby zbrązowiała. Opaloną dodać do garnka, wszystko zalać zimną wodą i postawić na kuchence. Dodać liście
nietylkopasta.plkilka lat temu... gdyby nie to, że na kilkudniowym wypadzie do Nałęczowa zamówił sobie zupę krem i okazało się, że była z nielubianych przez niego brokułów, a ja delektowałam się pysznych chłodnikiem z rzodkiewki, który zaraz mi podmienił tak pewnie do tej pory miałabym problem go namówić. Nie ulegajcie stereotypom, że czegoś nie da się zjeść ;) Wszystko się
Kuchnia w czekoladzieZupa szparagowa to stały punkt w menu o tej porze roku. Wersji jest wiele. Bardzo lubię zieloną zupę, taką jarzynową, z tym, co teraz świeże i pyszne, oczywiści także ze szparagami. Jednak najlepszy według mnie jest krem z tych warzyw. Zmiksowane oddają mnóstwo smaku i aromatu. Powstaje swego rodzaju esencja, można by rzec, że to 200% szparagów w szparagach
Pichceniomaniasprawdzi się w zimowe dni jako rozgrzewający obiad czy lunch. Do kremu można dodać grzanki, indyjskie chlebki naan, wszelakie nasiona czy tak jak ja, kiełki. Zupa marchewkowo-soczewicowa Składniki: 0,5 kg marchewki 1 średnia cebula 1/2 pora 1 łodyga selera naciowego 1l-1,5l wody 150 g czerwonej soczewicy 2 łyżki
wegujemyniskokaloryczna zupa na bazie botwinki o smaku pomidorowym. Zmiksowana na gładki krem może być podawana z ryżem, makaronem lub grzankami. Mnie najbardziej smakowała z płatkami migdałowymi. Składniki: • 2 pęczki botwinki • 1 marchewka • 1 pietruszka • 1 mały seler • 1 por • 2 ząbki czosnku • kilka gałązek koperku i pietruszki • 3-4 liście szałwii, gałązka rozmarynu(...)łyżki koncentratu pomidorowego • sól, pieprz do smaku • 1/2 szklanki mleka • 2 łyżki masła Wykonanie: • Umyć liście i łodyżki botwinki i pokroić w paski. • Pora pokroić w paski i podsmażyć na maśle razem z pokrojoną marchewką, pietruszką i selerem. • Wlać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać czosnek, sól, pieprz
To co kochamroladach do tej pory byłam słaba, zawsze coś mi w nich nie wychodziło. Kupnych nie lubię. To ciasto to wybawienie dla osób które chcą zjeść w ekspresowym tempie ciacho z kremem, które bardzo szybko się robi i jest wielką konkurencją dla ciasta Leśny Mech, ba ono jest 100 x lepsze. Roladę robiłam około godziny (razem ze studzeniem biszkopta). Przepis
Pychotkaaakostkę, dodaj cebulę posiekaną w piórka oraz czosnek i podsmaż, aż się zarumieni. Dodaj pora i duś pod przykryciem ok 5 minut, wszystko zalej bulionem i dodaj ziemniaki, gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną i dopraw delikatnie. Całość zblenduj na gładki krem, dodaj śmietanę i dopraw do smaku. Zupę podaj z chipsami z boczku i udekoruj świeżym
Niezły Młynekpory zawsze lukier "odstawał" w trakcie pieczenia od ciasteczek, choć przepis mam całkiem podobny. A może to kwestia doświadczenia i wprawy? W każdym bądź razie polecam upiec i się pochwalić :) Składniki: Słoneczka: 30 dkg mąki 3 żółtka 25 dkg margaryny (Palma, Kasia) 1 cukier waniliowy Lukier do słoneczek: 2 białka 30 dkg cukru pudru Krem: 120g masła
Kuchnia w czekoladziewyraz . Moja rodzinka kocha krokiety z każdym farszem , a szczególnie podane do zupy pomidorowej lub z kremu z zielonego groszku . Ta wersja , jest prosta i chyba najsmaczniejsza , bynajmniej dla mnie -no jeszcze szpinakowy mógłby ewentualnie po konkurować z pieczarkami . Polecam , dobre na każda porę roku i okazję Składniki : 6 bardzo ,cieniutkich naleśników , smażonych bez ,lub ze znikomą ilością tłuszczu
Ogrodnik w podróżyIdealne ciasto na weekend! Lekkie, wilgotne i orzeźwiające. Polecam, szczególnie w tej porze roku! Składniki: Na biszkopt orkiszowy: 3 jaja, osobno białka i żółtka 3-4 łyżki cukru 5 łyżek mąki orkiszowej typ 2000 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na krem: 200 gram sera ricotta 100 gram białej czekolady 1 łyżka whiskey (opcjonalnie) 2 łyżki wody kokosowej Poza
Mango PapajaSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru
ClauditteMissCookingSkładniki: Rosół: 1 ćwiartka z kurczaka 1 duża marchewka 1 średni korzeń pietruszki 1/4 selera 1 mała cebula lub kawałek pory 1 kostka rosołowa 1
A Ty Smakuj Mniefont-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Dzisiaj kolejna propozycja na zupę-krem, tym razem dla wielbicieli szpinaku. Składniki: 3 marchewki starte na grubych oczkach 2 pietruszki starte na grubych oczkach mały kawałek selera starty na grubych oczkach mały por pokrojony w cienkie paseczki 1 duża cebula pokrojona w kostkę 4 średnie ząbki czosnku przeciśnięte przez
Kulinarny Pamiętnikmasla podsmazamy cebule i ziemniaki. Dodajemy lyzeczke curry. W osobnym garnku gotujemy w bulione marchewke i por. Po 15 minutach dodajemy podsmazone ziemniaki z cebula i gotujemy kolejne 15 minut. Po tym czasie warzywa powinny byc miekkie. Za pomoca blendera miksujemy je na krem. Doprawiamy sola i pieprzem. Gdyby nasza zupa byla zbyt gesta mozemy ja rozrzedzic odrobina wody
Przysmaki KarolkiNiestety tylko to mi pozostało. Podpatrzyłam za to inny pomysł, który mogłam wykorzytać od razu. Dodatek oliwy truflowej jako wisienka na torcie. Składniki: 1 duży por lub 2 mniejsze (nie ma za dużego pora do tej zupy) 2 średnie białe cebule 1 główka czosnku 0,5kg ziemniaków 1,2l buliony warzywnego lub drobiowego 150g śmietany 18% 1 listek(...)łyżkę masła. Na średnim ogniu podsmażamy pod przykryciem pora i cebulę przez 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodajemy ziemniaki, czosnek, listek laurowy i zalewamy bulionem. Gotujemy 30 min. Ziemniaki powinny być ugotowane. Po 30 minutach zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy listek laurowy i miksujemy blenderem na krem. Stawiamy ponownie na ogniu, dodajemy gałkę, sok z cytryny
W kuchni wieczoremKrewetki idealnie komponują się z pomidorowym kremem. Składniki na krem pomidorowy: 5 świeżych pomidorów 1 szkl przecieru pomidorowego, np. Łowicz 1 puszka pomidorów w całości, np. Łowicz 1 łyżka koncentratu pomidorowego, np. Łowicz 2 ząbki czosnku 1/4 posiekanej ostrej papryczki 2 marchewki 1 korzeń pietruszki mały kawałek pora świeża bazylia sól pieprz oliwa z oliwek masło świeża bazylia(...)winem po 10 minutach dodać do garnka. Dodać również przecier pomidorowy. Gotować ok 30 minut na małym ogniu, pod przykrywką, co jakiś czas mieszając. Na koniec zmiksować blenderem na krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przyrządzić krewetki - najpierw umyć je i osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać solą i pieprzem, wymieszać. Na patelnię z masłem i oliwą wrzucić posiekany czosnek
Trufelkowopozycja obowiązkowa wśród sezonowych dań z cukinią? Zupa! Najlepiej krem z dodatkiem zielonych brokułów, pełen esencjonalnego smaku krótko gotowanych warzyw. To zdrowe, odżywcze, pełne wartości danie – do przygotowania w nieco ponad kwadrans. Składniki na 2 – 3 porcje: około 150 g różyczek brokuła 1 nieduża cukinia 1/2 pora 1 średnia marchewka 2 mniejsze ziemniaki 1 ząbek czosnku 1 łyżka(...)rzeżucha do podania (opcjonalnie) Marchewkę i pora pokroić na plasterki, ziemniaki w małą kostkę, czosnek na plasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, wrzucić marchewkę, pora oraz liść laurowy, ziele angielskie i gorczycę – posolić i podsmażyć na średnim ogniu przez około 2 minuty, często mieszając składniki. Dodać ziemniaki, czosnek i kontynuować smażenie przez dalsze
Even Better Foodwylej mango. Zamróź. Przed podaniem przelej foremki gorącą wodą, żeby było łatwiej wyjąć. KOLACJA K:284.2 / B:27.1 / T:12.3 / W:16.2 / Błonnik:7.3 ZUPA KREM Z ZIELONYCH WARZYW Z BAZYLIOWYMI PULPETAMI (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Wywar z warzyw (gotowy) – 800 g (3.2 x Szklanka) Mięso wołowe (świeżo mielone z polędwicy(...)Garść) Por – 140 g (1 x Sztuka) Ziemniaki – 70 g (1 x Sztuka) Bazylia (świeża) – 20 g (20 x Listek) Marchew – 90 g (2 x Sztuka) Czas przygotowania: 30 minut 1. Warzywa (oprócz szpinaku) opłucz, pokrój w dużą kostkę i gotuj do miękkości na wywarze. 2. Zmiksuj warzywa na krem razem ze szpinakiem. Dopraw
Powiedz dietom niepyszna. Ale zapewniam, że moja dzisiejsza zupa krem ze świeżych grzybów jest wyśmienita. Można ją podawać samą, z grzankami, łazankami lub jak ja polecam z kluseczkami kładzionymi. Spróbujcie. Składniki: około 0,5 kg leśnych grzybów 1 szt.cebuli włoszczyzna (marchew,pietruszka,seler,kawałek pora) 3 szt.liści laurowych 5 ziarenek ziela angielskiego łyżka masła(...)włożyłam grzyby. Gotowałam około 15 minut. Zmiksowałam je na gładką masę. Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotowałam do nich kładzione kluski. Przepis na nie znajdziecie tutaj. Do kremu można dodać kleks śmietany i posypać świeżą natką pietruszki. Smacznego! Polecam RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI
potrawyregionalnedanym przepisem można dowiedzieć się naprawdę wiele a dzięki temu ciasta wychodzą perfekcyjne. Jak sama nazwa wskazuje przepisy podzielone są na 4 grupy. Czyli dobrane są do pór roku, a w zasadzie składniki dobrane są do sezonu. Nie mamy żadnych wstępów, opowieści. Od razu przenosimy się do przepisów. Przeglądając zdjęcia mamy ochotę zjeść je wszystkie. Wiosna obfituje(...)kilka godzin. Wyjąć z lodówki na około pół godziny przed podaniem , aby krem zmiękł i tort lepiej się kroił. Proporcje ułożyłam na swoje potrzeby, piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Polecam bo warto, smak mega smaczny! Tytuł; Moje wypieki na 4 pory roku Autor; Dorota Świątkowska Wydawnictwo ; Egmont Oprawa; twarda Ilość stron; 368 stron. Miłego dnia
Radość kipiąca uśmiechem.(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ok. 20 szt. małych: 150 g suchego biszkoptu lub biszkopcików lub dowolnego ciasta bez kremu 100 g powideł 50 g serka
Domowy Smak Jedzeniawiele zastosowań, pochodzi z południa Europy, a zupa krem … z mojej kuchni, opowiem więc jak ją przygotowałem. Muszę nadmienić że, zupa jest pyszna, co potwierdza apetyt z jakim zjada ją moja córka (nie łatwo zyskać Jej uznanie). Do przygotowania tej zupy będzie Ci potrzebne : Fenkuł 2 bulwy 1 duża marchew Por białe części 2 ząbki czosnku Pietruszka korzeń Kawałek selera(...)wzdłuż, a następnie w poprzek w piórka. W plastry kroimy pora, czosnek przeciskamy przez praskę, a ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pora i czosnek, po chwili dodajemy fenkuł, a jak lekko zmięknie – ziemniaki. Dusimy kilka minut, podlewając wodą lub odrobiną wina. Gdy warzywa w garnku już zmiękną, wyjmujemy marchew
Markowy smakfont:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszna a zarazem zdrowa jesienna zupa-krem z dyni Składniki: 700g dyni (waga po obraniu) u mnie hokkaido 700ml gorącej wody lub bulionu (jeśli używamy bulionu pomijamy masło) 2 niewielkie marchewki kawałek białej część pora kawałeczek selera oraz korzeń pietruszki puszka mleczka kokosowego(400ml) spora szczypta mielonego czosnku 1łyżka
W garach u Gosikażdy mój tort smakuje pysznie. I chyba decydującą rolę odegrała tu pora roku - stwierdziłam, że tort musi być lekki, owocowy. Upiekłam migdałowy biszkopt, a dalej kierowałam się intuicją, która mnie nie zawiodła: połączenie smaków wyszło wprost bajeczne. Migdały, lekki krem śmietankowo-serowy z białą czekoladą, frużelina. Postanowiłam też, że rustykalna dekoracja będzie w sam raz i zrobiłam
Obiad gotowyzdrowia. Dziś w swojej kuchni postawiłam na zielony, a ponieważ uwielbiam zupy w postaci kremu, zaserwowałam porcję zielonych warzyw w takim właśnie wydaniu. Niezwykle prosta i błyskawiczna w przygotowaniu. Smacznego zielonego! Składniki: cukinia średniej wielkości brokuł ok. 250-300 g mrożonego szpinaku por 2-3 ząbki czosnku cebula bulion ok 1,5 l sól, pieprz jogurt naturalny 2-3 łyżki(...)szpinak i podlewamy bulionem (nie więcej niż do równa z warzywami - jeśli po zmiksowaniu będzie za gęsta, zawsze można dolać więcej bulionu). Na maśle podsmażamy cebulę, czosnek i pora, dorzucamy do reszty, doprawiamy całość solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości warzyw, blendujemy. Dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego, ewentualnie jeszcze doprawiamy. Gotowe
Nie do chrzanu!szparagi. Pomysł na zupę zrodził się później, kiedy kupiłam mleko kokosowe. Przygotowałam więc zupę krem ze szparagów z dodatkiem mleka kokosowego i podałam z groszkiem ptysiowym. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego 1 łyżka oleju lub oliwy ½ puszki
Czerwień i błękitmajeranku, sól, pieprz, ząbek czosnku, bułka tarta WYKONANIE Zupa: Pory kroimy w plastry, podsmażamy na rozgrzanym maśle, gdy por zmięknie, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, podlewamy bulionem, gotujemy do miękkości, doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem, następnie dodajemy serek, mieszamy aż się rozpuści. Wszystko razem miksujemy na krem. Podajemy z pulpecikami. Pulpeciki: Mięso mieszamy z odciśniętą z wody bułką
słodki bratekZupa- krem, to moje ulubione danie. Jest kremowa, sycąca i bardzo smaczna i aromatyczna. Kolejna moja propozycja na pyszną zupę ziemniaczaną. Składniki: 500 gram ziemniaków 3 marchewki 1 duży por 2-3 cebule 2 łyżki masła 1 łyżeczka curry 1 litr wywaru (może być z kostki) 200 ml. śmietany 4 kromki chleba tostowego olej czosnek sól pieprz Wykonanie(...)myję i kroję w kostkę. Ziemniaki i cebulę smażę na łyżce oleju i połowie rozgrzanego masła. Posypuję curry i zalewam rosołem. Gotuję około 15-20 minut, dodaję marchew i pora i gotuję kolejne 15 minut. Zupę miksuję, przecieram przez sito, dodaję śmietanę i doprawiam solą i pieprzem. Z chleba odcinam skórkę, miąższ kroję w kostkę. Kostki chleba
Bea(u)ty kitchenpisali, na imię mają tak jak ja i są słodkie- a ja ich do tej pory nigdy nie jadłam. Nie wiem jak to się stało, ale były to moje pierwsze magdalenki w życiu. Byłam sceptyczna, bo co specjalnego może myć w ciastku bez kremu albo czekolady? W tym przepisie była woda różana- wystarczyło, żeby mnie zaciekawić. Można ją kupić
les mirabelles