składniki: 1-2 arkusze ciasta francuskiego patyczki do szaszłyków dodatki: lukier, roztopiona czekolada, krem czekoladowy, kolorowa cukrowa posypka, masa makowa, cynamon wymieszany z cukrem wykonanie: Ciasto
Domowy Smak Jedzeniaplastrami pomarańczy. Wszystko zapiekłam w żeliwnym woku, dzięki czemu naleśniki, wchłonęły cały krem, pięknie się zapiekły i przyrumieniły. Ten posiłek to obowiązkowy "must to do" w waszej kuchni! Koniecznie zapiszcie ten przepis. Smak jest rewelacyjny, wraz moim Lubym, mianowaliśmy te naleśniki najlepszymi jaki do tej pory jedliśmy, a jedliśmy nie raz znakomite! Polecamy! Naleśniki na bazie soku pomarańczowego Hortex
SMYKWKUCHNIcurry, dodać obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora i smażyć ok. 1 minuty. – Wlać 1 litr gorącej wody, dodać pokrojoną dynię, może być ze skórą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, gotować ok. 20 minut. – Gotową zupę zmiksować na gładki krem, dodać śmietankę, doprowadzić do zagotowania i wyłączyć
To co kochamproponowanie kompozycji , i tak sobie pomyślałam że zaproponuję zupę krem , właśnie z tym pysznym warzywem , smak jest bardzo zaskakujący , i uzależnia od siebie , zapraszam serdecznie do wypróbowania . Składniki 3 średnie ziemniaki 4 średnie ogórki kiszone 3 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler por ( tylko biała część ) 1 średnia cebula natka pietruszki(...)łyżka oleju kokosowego 1 kostka rosołowa szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie Wszystkie warzywa obieramy i dokładnie myjemy , ogórki kiszone ścieram na tarce o średnich oczkach , a porę kroję w talarki i także myję . Kiedy mamy już warzywa przygotowane , rozgrzewany garnek z olejem kokosowym i wkładamy wszystkie nasze warzywa, posiekaną natkę pietruszki , oraz ogórki kiszone , wszystko
Mój Smakdopomina. Dzisiejsze ciasto korzenne jest tym właśnie, czego mi potrzeba o tej porze roku. Wspaniale jest zacząć dzień od kawy z przyprawą piernikową i ciasta korzennego, koniecznie posmarowanego nutellą. To ciasto typu babkowego i jest pyszne samo w sobie, lecz gdy posmarujemy kawałek tego ciasta kremem czekoladowym, dżemem, twarożkiem lub bitą śmietaną, szybuje ono od razu o klasę wyżej
Posadzone i zjedzoneprzepisy na ciasta z jabłkami, gruszkami, śliwkami czy dynią, które do tej pory znalazly się na blogu :) Mam nadzieję, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :) Oczywiście, to nie koniec wypieków o tematyce jesiennej. Jeszcze pojawi się ich sporo w najbliższym czasie :) Ciasto marchewkowe z kremem Chlebek dyniowy z czekoladą Ciasto drożdżowe na miodzie
My simple kitchenzupie jest delikatny i lekko słodki. To dzięki pieczeniu stracił swój ostry smak, a zyskał delikatną słodycz. Składniki: Zupa: 400 g ziemniaków główka czosnku z cebula biała część pora łodyga selera naciowego 1 l bulionu warzywnego biały pieprz sól oliwa Monini Pesto: pęczek pietruszki 3 łyżki prażonych pistacji 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżka startego parmezanu(...)pokrojoną w piórka, por pokrojony w półtalarki i seler naciowy pokrojony w cienkie plasterki. Dodajemy szczyptę soli i podsmażamy, aż cebula, por i seler zmiękną. Wtedy całość zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Wtedy do zupy dodajemy ząbki czosnku wyciśnięte z łupinek. Zdejmujemy z ognia i blendujemy na jednolity krem. Jeśli zupa będzie
Smakowity Blog KulinarnyNa wielu blogach zaobserwowałam sporo wpisów z zupą z zielonego groszku w roli głównej. Przyznaję, że nigdy dotąd nie robiłam jej, więc pora najwyższa
Codzienna kuchnia niecodziennadrodzy zaprezentować trzy fajne przepisy na świeże śniadanie i fajny obiadek na wiosenną porę :) Coś co może Wam zasmakować na śniadanko a nawet i kolację czyli świeżo wypieczony Chlebek francuski daje sobie rękę uciąć, że będą cudowne kanapeczki jak i chlebek idealnie pasuje do zup i kremów, sałatek soczek świeżo wyciskany do świeżych kanapeczek Sok Marchewkowy, z Jabłkiem
pichcisztochorobie. Zanim na dobre poleglam udalo mi sie przygotowac na szybko krem z pieczarek, ktory przy okazji stal sie kolejna propozycja w ramach trwajacego Zimowego Festiwalu Zupy. Jeszcze jakis czas temu taka zupe serwowalam z torebki, az pewnego dnia powiedzialam "nie torebkom". Od tamtej pory torebkowe dania u mnie nie goszcza, za to okazalo sie ze zrobienie np takiej
Przysmaki Karolkiminor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 60 dag obranej i bez włókien dyni 1 marchew 1 pietruszka łyżeczka tartego imbiru por (garść) śmietana 1.5 szklanki bulionu sól, pieprz, opcjonalnie sos sojowy Wykonanie: Pora pokroić w plasterki – potrzebujemy około garści, dynię kroimy w małą kostkę, marchew i pietruszkę też w plasterki. Imbir ścieramy na tarce(...)małym oczku. Pora podsmażamy na oleju, jak zmięknie dodajemy dynię. Smażymy, aż dynia lekko zmięknie, dodajemy marchew, pietruszkę i imbir. Smażymy jeszcze chwilę. Bulion w tym czasie podgotowujemy w osobnym garnku, wrzucamy warzywa i gotujemy je do miękkości. Na końcu blendujemy naszą zupę na krem. Doprawiamy według uznania, można pokropić odrobiną sosu sojowego. Podajemy ze śmietanowym
Justa próbuje gotowaćlato, czy zima, zawsze wynajdę składniki na pyszny krem. Tym razem w ruch poszły pomidory, czerwona papryka i czosnek, uprzednio pieczone w soli, pieprzu i świeżych ziołach. Kuchnia podczas pieczenia warzyw wypełnia się cudownym aromatem, który ściąga do niej głodomory :) Uwielbiam zabierać taki "gorący kubek" do pracy i zajadać w porze lunchu. SKŁADNIKI 1,5 kg dojrzałych pomidorów(...)jednolitą masę. 5. Zagotować i przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i cukrem (moje pomidory były dość słodkie, a mimo to dodałam do nich 2 łyżeczki cukru). Krem wychodzi dość gęsty, jeśli wolicie rzadsze zupy, wystarczy dodać więcej bulionu. Dla fanów mocno czosnkowych dań, polecam wcisnąć do zupy dodatko 2 świeże ząbki czosnku. 6. Nałożyć do miseczek lub kubków
DefinicjaSmakurazem padło na zupę. I co się okazało, w zupie seler naciowy jest smaczny! :D Właściwie zupełnie zmienił smak, i nie zgadłabym że to to samo warzywo. Do tego krem tak przyjemnie przeszedł orzeszkami… mniam ;) Składniki: 1 duża cebula 1 łyżka oleju kokosowego ½ pęczka selera naciowego 2 garście orzeszków ziemnych 3 szklanki bulionu (około 700-800ml, mniej jeśli(...)Przygotowanie: Cebulę podsmażamy na oleju (najlepiej w docelowym garnku, żeby nie brudzić niepotrzebnie innych garów). Gdy jest lekko zeszklona wrzucamy do niej pokrojony na plasterki seler naciowy. Podsmażamy por przez około 5 minut, pod przykryciem. Po tym czasie wszystko zalewamy bulionem i gotujemy, dopóki seler nie zmięknie. Gdy już będzie gotowe, blendujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku przyprawami
Jak gotować i nie zwariowaćTego Wam życzę! :) W okresie jesiennym szaleję na punkcie zup-krem i dyni. Mogłabym robić je na zmianę. Dlatego dziś nie będzie inaczej. Chciałabym zaproponować Wam pełną zdrowia zupę krem z selera naciowego z koperkiem. Dlaczego pełną zdrowia? Mianowicie, seler naciowy zawiera cenne składniki mineralne m. in. cynk, potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo oraz kompleks witamin B, więcej witaminy(...)selera naciowego - 2 marchewki - 2 pietruszki - 2 cebule - por - ćwierć dużego, bądź połowa mniejszego selera korzeniowego - 1 łyżka oleju kokosowego, rzepakowego - pół pęczka koperku + do dekoracji - ząbek czosnku - sól, pieprz, ulubione przyprawy W garnku przygotowujemy bulion i zagotowujemy. Marchewki, pietruszki i seler obieramy, a seler naciowy obieramy z łyka. Pora i seler naciowy kroimy w plasterki (zostawiamy
Be Fit Be StrongSKŁADNIKI: 1 porcja rosołowa 1.5 l wody 3 ziarenka ziela angielskiego 3 listki laurowe włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka, cebula, kawałek kapusty włoskiej, natka pietruszki, por) 450
ClauditteMissCookingLubicie wiosnę? ja lubię..i to bardzo, a szczególnie czas kiedy w sklepie pojawiają się szparagi..uwielbiam! Składniki: 3l bulionu warzywnego 5 zimniaków 1 marchew 1
Z Majeczką w kuchniPowiem tak: robiłam już dużo różnych zup kremów. Z przeróżnych składników. Ale przepis, z którego dzisiaj robiłam krem z marchewki, jest po prostu niezastąpiony. Oczywiście można dodawać inne składniki w postaci np. mleczka kokosowego czy kolendry, ale ten przepis był tworzony dla mojej córki (dostałam go od dietetyczki). Zupa jest delikatna, niesamowicie syta i po prostu powala na kolana(...)Cebulę obrać o pokroić w kostkę Pora i czosnek pokroić w plasterki W garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oliwy i przełożyć warzywa Dusić ok. 15-20 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu Wlać gorący bulion, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 15 minut Całość zmiksować na krem, przyprawić i wymieszać dodając trochę soku
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comOsobno zostawiam liście i łodyżki. W głębokim garnku rozgrzewam olej, dodaję pokrojoną por, seler i chwilę podsmażam. Wlewam 1,5 litra wody, dodaję bulion drobiowy, kalafior różyczki i gotuję 10 minut. Po tym czasie przekładam kalafior połowę bulionu i resztę warzyw do misy blendującej i miksuję. Krem kalafiorowy doprawiam pieprzem, solą. Do pozostałego bulionu w garnku dodaję kalarepę, łodygi
wesoła kuchniaModa na jarmuż trwa. Zima to najlepsza pora na to bardzo zdrowe warzywo. Podsuwam kolejny pomysł na wykorzystanie jarmużu do przygotowania pysznego obiadu. Bardzo zimowa, rozgrzewająca i syta zupa, tym razem w roli zagęszczacza ulubiona przez wielu ciecierzyca. Przepis na podobny krem, ale zagęszczany ziemniakami znajdziesz tutaj . Na wiele innych smacznych dań z jarmużem zapraszam tu . Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!halloumi W garnku rozgrzewamy masło, na którą wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, por, cykorię, ziemniaki, paprykę i czosnek, smażymy przez kilka minut. Dolewamy wino i smażymy aż wyparuje. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do momentu aż wszystko będzie zupełnie miękkie. Ugotowane warzywa miksujemy na gładki krem. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Doprawiamy kurkumą, solą
Bon Appetit MałgorzatyDzisiaj ugotowałam przepyszną zupkę krem pomidorową z migdałami, przygotowałam ją dzięki uprzejmości firmy Russell Hobbs, która dała mi do przetestowania blender Aura 6w1 . Składniki (na 5 osób): - 3l wody - 2 marchewka - 1 pietruszka - kawałek selera - kawałek białej części pora - mała cebula - 1kg żeberek lub innego mięsa - 2 liście laurowe - 6 ziarenek ziela angielskiego - sól do smaku
Tanio szybko zdrowosię tylko da ;) Jedna porcja zupy krem z kalafiora (ok 300 ml) podanej z jogurtem naturalnym oraz płatkami jaglanymi dostarcza około 146 kcal, 10 g białka, 2 g tłuszczu, 31 g węglowodanów oraz 9,5 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Dla 4 osób. 1 średniej wielkości kalafior 1 pęczek włoszczyzny (marchew, korzeń pietruszki, por, seler, natka pietruszki) 2 cebule 2 średniej(...)warzyw. Do wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz kalafiora podzielonego na różyczki. Gotujemy do miękkości warzyw. Zdejmujemy zupę z ognia i za pomocą blendera miksujemy na gładki krem. Pod koniec miksowania dodajemy posiekany koperek, suszony tymianek oraz chili. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego oraz obficie posypana płatkami jaglanymi. Smacznego
W kuchni KatieZima powoli się kończy, a ja mam dziś dla was z upę curry z pietruszki i jabłka . Jesienno - zimowe warzywa o tej porze roku idealnie
Codzienne Gotowaniegłupi jest. Następnego dnia byłem po prostu martwy kompletnie. Zresztą nie, nie byłem martwy. Martwy człowiek to nic by nie czuł, a ja zdecydowanie zbyt wiele czułem... No ale pora kończyć historię. Mateusz oczywiście nigdzie nie wyjeżdża tylko jakiś biznes po prostu otwiera i przez kilka miesięcy będzie zupełnie absolutnie zajęty. No więc pod ten jego nowy biznes(...)formy i czekamy aż zupełnie ostygnie, najlepiej na kratce. Robimy krem: czekoladę kruszymy i roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej ciągle mieszając. Śmietankę podgrzewamy prawie do wrzenia, powoli wlewamy do miseczki z czekoladą ciągle mieszając. Zdejmujemy znad pary, studzimy i wkładamy do lodówki żeby krem zgęstniał. Smarujemy kremem wierzch i boki ciasta i dekorujemy orzechami. I jeszcze raz wkładamy
Marder&Marder Manufacture