Dziś nadszedł czas na moje zupowe must eat - krem z cukinii. Kocham ją przede wszystkim za to, że nie trzeba stać godzinami w kuchni, aby ją przygotować. Taką zupę robię w 30 minut między jednymi a drugimi zajęciami na uczelni. Jest aromatyczna, pachnąca. Posiada słodko-ostrą nutę smakową. Można ją podać zarówno na codzienny obiad, jak i podczas imprezy(...)podsmaż, aż do zeszklenia cebuli. Następnie dodaj pokrojony w kostkę por, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i cukinię. Podsmaż przez 15 minut. Dodaj wodę, tak aby przykryć warzywa (jeśli chcesz, aby zupa była mniej gęsta dolej więcej wody). Dopraw przyprawami, ziołami, bulionetką i wymieszaj. Gotuj, aż zmiękną warzywa. Zblenduj na gładki krem. Do smaku dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Zupę możesz
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńfoliowego, magnezu, żelaza, cynku i fosforu. Jedna porcja zupy krem z czerwonej soczewicy z kurczakiem curry i jogurtem naturalnym dostarcza około 325 kcal, 27 g białka, 8,2 g tłuszczu, 39 g węglowodanów oraz 8,7 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. Zupa: pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, korzeń selera, cebula) 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego(...)pietruszkę), dodajemy do niego przesmażona cebulę i czosnek oraz opłukaną pod bieżącą wodą soczewicę. Gotujemy przez około 10 minut, do czasu, aż soczewica zrobi się miękka. Miksujemy zupę na krem za pomocą blendera. Na koniec doprawiamy curry, solą i pieprzem. Kurczak curry: Pierś z kurczaka kroimy na cienkie plasterki. Przekładamy do miseczki, dodajemy olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną
W kuchni Katiebardzo pyszną i lekką zupę krem , bardzo fajnie się sprawdza na gorąco i także jako chłodnik , można podawać taką zupkę z grzankami , bądź z ptysiami , ale to już zapraszam do wypróbowania i sprawdzenia z jakimi dodatkami lepiej smakuje . Składniki ( dla 4 osób ) 6 marchewek 3 średnie ziemniaki 1 mała pora ( cześć biała ) 1 mały seler(...)warzywa są miękkie , jeżeli się nie ugotowały to przedłużamy czas gotowania . Kiedy warzywa mamy już miękkie, blenderem wszystko mielę na gładką konsystencję i doprawiam do smaku według uznania . Krem można podać z łyżką jogurtu greckiego czy bądź śmietany
Mój SmakGruszek u mnie pod dostatkiem, dlatego nie mam innego wyjścia - muszę korzystać z nich jak najczęściej i jak najwięcej. :) Za oknem jesiennie, więc to idealna pora na tartę! Tarta z dodatkiem orzechów laskowych, najlepiej tych świeżych choć można również skorzystać już z tych podsuszonych. Do tego świeże, sezonowe gruszki i idealna jesienna tarta gotowa. Do ciepłej herbatki książki(...)rozkładamy w tortownicy, lub wormie do tarty. Wkładamy do piekarnika na 15 minut na 180`C. Bądź do momentu zarumienienia się ciasta. Następnie odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Przygotowanie kremu orzechowego: Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier puder i mieszamy, gdy masło połączy się z cukrem wbijamy jajko i dalej ubijamy. Kolejnym krokiem jest dodanie zmielonych orzechów laskowych i mąki
Słodkie Przyjemnościnajgorsze co można zrobić to wprowadzić zasady eliminujące wszystko, co się do tej pory jadło. Wg mnie najlepiej sprawdza się tutaj zasada małych kroków i zamiana niezdrowego na zdrowe. Zapewne Ty, jak i Twoja rodzina uwielbiacie nutellę. Powiedzmy to szczerze, kto nie lubi słodkiego, czekoladowego kremu, który idealnie się sprawdza jako smarowidło na kanapki, do placuszków czy do naleśników
Fabryka pomysłówświetny wstęp do prawdziwej szparagowej uczty. Szkoda wyrzucać taki smak. DELIKATNA ZUPA KREM ze ZDREWNIAŁYCH KOŃCÓWEK SZPARAGÓW Składniki na 2 porcje : końcówki z pęczka szparagów woda z gotowania szparagów na danie główne (wody nie wylewamy, tylko wyławiamy szparagi) 200g ziemniaków 1 duża cebula lub por (biała i zielona część) łyżka masła 1 łyżka śmietany 12% bulion/woda (opcjonalnie do rozrzedzenia zupy(...)około 20 minut w osolonej wodzie, w której gotowały się wcześniej szparagi na danie główne. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować kolejne 15 minut. Cebulę lub pora posiekać dosyć drobno i zeszklić na maśle, dodać do gotującego się wywaru. Gotować jeszcze około 5 minut, po czym zdjąć z ognia. Zmiksować za pomocą ręcznego blendera
Dietologskładniki na zupę zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Usunąć liście laurowe, por, seler, pietruszkę oraz pieprz i ziele angielskie. Wszystko dobrze zmiksować blenderem. Wszystkie składniki na klopsiki dobrze razem wyrobić i doprawić. Formować malutkie kulki i smażyć na patelni na brązowy kolor. Zupę krem podawać samą lub z klopsikami
Pysznie & Pięknienaszych talerzach :) Poznajmy nowe odsłony letnich smaków w niebanalnych formach. Zupa krem nie musi być nudna, a wręcz przeciwnie. Może zaskakiwać nas z każdą łyżką coraz bardziej. Spróbujcie :) Składniki: duży seler duża pietruszka lub 2 małe (korzeń) 3 młode ziemniaki biała część dużego pora średnia cebula 2 ząbki czosnku dojrzała gruszka 100g sera pleśniowego camembert 100ml śmietanki kremówki
ChilliJemyjedno jalapeno pokroić w kostkę. Pora pokroić w talarki. Wrzucić dynię, paprykę, jalapeno, natkę pietruszki i por do garnka. Gotować do miękkości. Wyjąć z garnka natkę, seler i marchew. Resztę zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką w proszku i gałką. Zupę podawać gorącą posypaną rozdrobnionym jalapeno. ----- Podobne: Krem z dyni z przyprawami orientalnymi Gęsta zupa
Weekendy w domu i ogrodziezachwyty na jego temat są uzasadnione! Kto nie próbował - najwyższa pora! Składniki na ciasto; (foremka 25/35 cm) 6 jajek pół szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej szczypta soli 2 łyżki kakao 2 łyzki oleju 2 łyzki wody pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem; 20 dag miękkiego masła pół szkl. cukru pudru 2 szkl
Radość kipiąca uśmiechem.tort czekoladowo-pomarańczowy. Delikatny mięciutki biszkopt nasączony rumem i równie delikatny w smaku krem pomarańczowy tworzą doskonałą kompozycję. A do tego jeszcze ta czekoladowa polewa. Po prostu delicje. Ponieważ ja uwielbiam połączenie czekolady i pomarańczy jest to dla mnie najlepszy tort jaki upiekłam do tej pory. „ Czytaj więcej
Wiem co jeminnego lepiej łączy te dwa smaki jak nie nutella. Aby złamać słodycz kremu biszkopt nasączyłam sokiem świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym, aż zamówienie było na imprezę dla dorosłych dodałam odrobinę wódki (może być też rum lub likier cytrusowy). Co do dekoracji tortu to z racji pory roku i braku dostępu do świeżych owoców sezonowych typu truskawka, malina czy jagoda, użyłam
Wypieki i Rumieńcetemu pokazywałam Wam koktajl z truskawkami i truskawkowym musli, dzisiaj z kolei pora na banany! Banany z dodatkiem pszennych płatków. Nie dość, że smaczne, to jeszcze bardzo syci, dzięki dużej ilości błonnika. Zapraszam! Wcześniejsze przepisy znajdziecie poniżej: #1 Trufle musli #2 Otrębowy torcik z kremem owsiankowym #3 Ciasteczka musli #4 Batoniki musli #5 Wafelki w czekoladzie i pszennej
Pora coś zjeśćDawno nie było tu żadnego ciacha z ananasami, więc myślę, że pora nadrobić zaległości. Zwłaszcza, że ananasy to takie owoce, które chyba każdemu z nas przywodzą na myśl słoneczne wakacje gdzieś na egzotycznych plażach i słońce zaglądające w okna od samego rana! Ajj, ależ znów mi się marzy urlop! W tym roku zwiedziłam już Anglię, Egipt i Chiny(...)upały. Robi się błyskawicznie – to kolejny! Smakuje fenomenalnie – jeszcze jeden! I poradzą sobie z nim nawet Ci, którzy od robienia słodkości daleko uciekają. Herbatniki przełożone pysznym, kokosowym kremem budyniowym i zalane galaretą z soczystymi ananasami są świetnym pomysłem do popołudniowej kawki. Osłodzą każdy dzień! I posmakują każdemu łasuchowi! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( foremka 24 x 26 cm ) KREM : * mleko kokosowe
Ostra na Słodko