krem z pora - 2446 przepisów (strona:78/164)

łatwe nadziane rogaliki drożdżowe 164

składniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 250 ml mleka 50 g drożdży 2-4 łyżki cukru 1 jajko 4 łyżki oleju 1 szczypta soli dodatkowo

Domowy Smak Jedzenia
Ekspresowa zupa fasolowa (fasola z puszki) 152

Może nie jest to tradycyjna zupa fasolowa, ale mimo ekspresowego wykonania smakuje wyśmienicie:) SKŁADNIKI: 2 puszki białej fasoli 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek pora

MarciochaKucharzy
Gotowanie z Maggie: pyszny krem z buraczków 160

planie krem z buraczków od razu wiedziałam, że coś jest na rzeczy. Dwa lata temu, jako szczęśliwa posiadaczka ogródka, miałam w ogrodzie buraczki i nawet ugotowałam botwinkę, ale było ich malutko i nie wrosły jakoś specjalnie, więc długo się nimi nie cieszyliśmy. Zawsze chciałam sama ugotować buraczaną zupę - bo do tej pory jadałam tylko Babciowy barszczyk w Święta. Maggie(...)wersji jest po prostu boska! Delikatna, z nutką przypraw wyczuwalną na końcu języka. Gęsta i kremowa, po prostu zachwycająca! Jeśli chcecie spróbować czegoś innego od tradycyjnego barszczu - polecam ten krem z pełną odpowiedzialnością. I oczywiście dziękuję Maggie za przygarnięcie mnie do wspólnego gotowania - jak zawsze miło jest się z Tobą spotkać w wirtualnej kuchni, a efekty tym razem przeszły moje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gdzie zjeść w Sanoku? Moje top 10 90

faworyt to  Quattro Staggioni  (Cztery pory roku) czyli pizza podzielona na 4 różne smaki oraz  Diavola  czyli klasyka z pikantnym salami. Smakowała nam też  Rucola e Prosciutto Cotto . Brawo również za  Capriciosę  z karczochami - ależ to się rzadko zdarza! Panuozzi CHEF  z mozzarellą, kremem z orzechów włoskich, mixem grzybów i boczkiem

Czarnawisienka
Gdzie zjeść w Sanoku? Moje top 10 127

faworyt to  Quattro Staggioni  (Cztery pory roku) czyli pizza podzielona na 4 różne smaki oraz  Diavola  czyli klasyka z pikantnym salami. Smakowała nam też  Rucola e Prosciutto Cotto . Brawo również za  Capriciosę  z karczochami - ależ to się rzadko zdarza! Panuozzi CHEF  z mozzarellą, kremem z orzechów włoskich, mixem grzybów i boczkiem

Czarnawisienka
3 pomysły na dania z kurkami w roli głównej 112

dodatkiem śmietany i kawałkiem bagietki. Jak przyrządzić smakowitą zupę krem z kurek? W dużym garnku należy zeszklić cebulę, czosnek, a następnie kurki (minimum 600 g). Potem całość zalać wodą i wsypać do niej ziele angielskie, liść laurowy oraz tradycyjne warzywa na bulion – ziemniaki, marchewki, seler, pietruszki i por. Po ok. 40 minutach, gdy warzywa zmiękną, należy dodać pozostałe przyprawy – sól

Kuchcik gotuje
Krupnik tradycyjny – jak ugotować? 341

kaczki. Zobacz też: Zupa porowa Zupa pomidorowa Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów Rosół – jak ugotować? Przepis na krupnik tradycyjny Drukuj przepis Porcji: 4-6 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 2 skrzydełka lub kawałek żeberka 2 duże marchewki 2 średnie pietruszki kawałek selera kawałek białej części pora ziemniak 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego

Kuchnia Bazylii
Karnawałowy deser bananowy z rumowym karmelem 166

Karnawał w pełni, więc pora na zakrapiany rumem deser z bananami. Jest słodko i pysznie. Deser obłędnie poprawiający humor w zimowe dni. Polecam. DESER BANANOWY z RUMOWYM KARMELEM Składniki: 1,5 opakowania herbatników typu Petit 1 cytryna 2 banany 2 łyżki rumu krem: 0,75 litra mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 2 żółtka ½ szklanki

Bon appetit mon amie
ZUPA KREM Z POMIDORÓW, POMIDOROWY 164

odmawia. Tak więc dla niejadków, ale nie tylko - zupa krem z pomidorów i dużej ilości warzyw (zblendowanych, by nie widziały oczęta co zajadają...) Zupa bez laktozy, bez mąki, zagęszczona naturalnie warzywami, z pyszną domową passatą (smak lata zamknięty w słoikach). Składniki: - 900g warzyw (u mnie marchew, pietruszka, por, seler) - 1 duża cebula - 2-3 ząbki czosnku - 2 łodygi selera naciowego

Smaczne Zdrowe
Zupa krem z kurek 165

Pyszna i delikatna w smaku zupa krem z kurek, jest bardzo sycąca. Możemy ją podać z grzankami lub z groszkiem ptysiowym, idealnie się sprawdza na przyjęciach rodzinnych. Składniki: 2 litry rosołu drobiowego 600 gram kurek 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki Kawałek pora 100 ml. śmietany 30% 100 gram serka topionego Sól, pieprz 3 łyżki masła

Bajeczna Kuchnia
Maślana szarlotka 200

margarynie, wolę droższe masło. Całkiem inny smak ciasta, o kremie nie wspomnę. Przygotowane przeze mnie kruche ciasto polega na miksowaniu masła z brązowym cukrem do białości i dopiero potem dodanie pozostałych składników. Pomysł na to ciasto podpatrzyłam na jednym z zagranicznych blogów, zmodyfikowałam trochę i od tamtej pory jest jednym z moich ulubionych kruchych ciast. Do tradycyjnego już

Wanilia i Kardamon
Karmel solony i test patelni Ballarini 153

robić na innej patelni i niestety przypaliłam, dlatego do tej pory używałam kupnego :( Na szczęście udało mi się zrobić, pyszny domowy sos karmelowy z 3 składników :) Przed zrobieniem sosu poczytałam trochę na różnych blogach na ten temat, żeby tym razem sos mi wyszedł :) Oprócz karmelowego zrobiłam przy okazji krem chałwowy :) Składniki: - ok 400 ml cukru (może być biały

Co na wege obiad?
Zupa krem z brukselki i groszku z grzankami i kiełbasą 128

wywaru wołowego 2 ziemniaki 10 cm pora 1 mała cebula 1 marchewka sól pieprz kminek szczypta papryki szczypta chili chleb i kiełbasa dobrej jakości Warzywa oczyścić , wrzucić do wywaru, dodać przyprawy, uzupełnić wodą tak by warzywa były zakryte, Ugotować do miękkości, Wszystko zmiksować na krem, doprawić i dolać wody w razie potrzeby, zagotować. Podać z przysmażonym na maśle

Gotowanie jest łatwe
Zupa krem z porów... :) 125

oliwek ze świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy pokrojone pory, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kminek, imbir i sól. Następnie kroimy ziemniaki w kostkę i dodajemy je do garnka. Przez chwilę dusimy wszystko razem. Warzywa zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 minut. Całość miksujemy aż uzyskamy gładki krem. Podajemy z płatkami migdałów. Smacznego

Kuchnia Pani Wiosny
MAKARON ZE SZPARAGAMI PARMEZANEM I ZIOŁAMI 139

Wreszcie nadeszła pora na pyszne, młode i jędrne szparagi. Szybkie w przygotowaniu a jakże pięknie prezentujące się na talerzu. Można je piec, grillować, gotować. Pysznie smakują z makaronem, z sosami, jajkami, sałatkami, zapiekankami. Wspaniały jest ich smak w postaci zup kremów. Idealnie pasuję do tart, pizz lub risotta. Możliwości i pomysłów na ich wykorzystanie jest bardzo wiele. Uwielbiam

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania