blenderem. Do warzywnego kremu dodać zawartość garnka z soczewicą. Całość wymieszać. Zupę doprawić do smaku mielonym kminkiem, mieloną kolendrą, startym świeżym imbirem, kolorowym pieprzem i solą. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać wodę. Całość powtórnie zagotować. Podawać zupę ze świeżym szczypiorkiem. Pisząc o swoich wrażeniach po przeczytaniu "Księgarenki przy Wiśniowej", wspomniałam, że do tej pory nie przeczytałam tylko jedną
Weekendy w domu i ogrodzieteraz pora na sprawców stanów przedzawałowych sporej grupy telewidzów, czyli siatkarzy. Polska! Jak znajdziecie w sobie ochotę na przygotowanie naszego pysznego porzeczkowego rarytasu, przygotujcie odpowiednio na: Ciasto: - 500g mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 200g cukru pudru - 250g masła ZIMNEGO - 6 żółtek (z białek możecie przygotować sobie to ) Krem: - 400ml śmietanki - 2 łyżki
I tu będę miała takie teJeśli do tej pory nie przeglądaliście publikacji, to gorąco do tego zachęcam ( klik ). Składniki: Ciasto miodowe: 5 i 1/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 łyżeczki sody oczyszczonej 300 g masła 4 jajka 5 łyżek miodu Masa orzechowa: 300 g orzechów włoskich 3 łyżki miodu 120 g cukru 120 g masła 1/2 łyżeczki soli Krem: 1 budyń
My simple kitchenDzień dobry! Jaki jest Twoim zdaniem najważniejszy sprzęt w kuchni? Wiele osób wybierze dobry i ostry nóż, który dobrze leżąc w dłoni szybko i drobno pokroi
Pora coś zjeśćschowane słoneczko :( Lubię tę porę roku, ale zdecydowanie będę tęsknić za latem. Jesień ma tez swoje plusy, a jednym z nich jest oczywiści sezon dyniowy! Uwielbiam dynię i mogę ją jeść chyba pod każdą postacią. Najlepiej smakuje mi jednak w postaci parowanej z koperkiem (przepis TUTAJ ) i zupy. Zupy, która jest gęstym, sycącym, mocno rozgrzewającym kremem! Polecam Wam bardzo gorąco
Zdrowie na języku :Ppory wykonanie bezy kończyło się u mnie klęską, może dlatego, że brakowało mi cierpliwości podczas jej długiego suszenia i pilnowania, żeby za mocno się nie przypiekła i była biała. I w końcu jest, udała mi się, idealnie krucha i biała, taka jak chciałam. Uformowałam ją w kształcie wieńca i podałam z pysznym kremem i konfiturą z truskawek. Deser jest
IzabelawkuchniZupa krem na obiad to trochę za mało , by uzupełnić naszą dietę, dlatego proponuje przygotować do tego grillowanego filecika, którego pokroić na cienkie plastry i umieścić w zupce. No... teraz to zupka na pewno jest pełnowartościowa i najsmaczniejsza! SKŁADNIKI: bulion warzywny 1 l. cukinia 200 gram kalafior 200 gram cebula czerwona 1 szt. por biała część(...)obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać cukinię i chwilę smażyć. Do garnka wlać bulion, wrzucić różyczki kalafiora i posiekanego pora. Dodać cukinię i gotować pod przykryciem tak długo, aż kalafior całkowicie zmięknie (najlepiej ok. 20-25 min.). Na koniec zmiksować zupę blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem
Kuchnia Paulettesgęstsze wersje, typu kremy :) Jednak postanowiłam trochę powalczyć z moją niechęcią do tych płynnych odmian i na pierwszy ogień poszła właśnie ogórkowa. Trochę pozmieniałam w przepisie, według którego tę zupę robi moja mama i muszę powiedzieć, że nabrałam ochoty na więcej takich kulinarnych ekspresji :) 20 dag kiszonych ogórków 4 ziemniaki średnia marchewka kawałek selera pietruszka por łyżka masła(...)śmietany sól, pieprz dużo koperku Warzywa obrać i pokroić w kawałki. Pora pokroić w talarki a ziemniaki w małą kostkę. Marchewkę, pietruszkę, pora i selera zalać w garnku ok 1,5 litra wody. Posolić i gotować przez 15 minut. Następnie dodać ziemniaki i gotować kolejne 15 minut. W rondelku rozpuścić masło. Ogórki zetrzeć na tarce
My simple kitchenchwili dodajemy pokrojony por, seler naciowy i czosnek. Warzywa delikatnie solimy i dusimy, aż zmiękną. Następnie dodajemy kukurydzę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko zalewamy bulionem. Dodajemy starty imbir, przyprawiamy solą, pieprzem cayenne, kurkumą i gotujemy około 20 minut, aż ziemniaki i kukurydza zmiękną. Następnie zupę zdejmujemy z palnika i blendujemy na jednolity krem. Mięso mielone smażymy
Smakowity Blog Kulinarnykasza perłowa, karmelizowany por, cykoria, świeży szpinak) 28 zł koszyk z indykiem (pęczak, kolendra, chili, bakłażan, burak) 26 zł koszyk z batatem ( cieciorka z masłem orzechowym, pieczony boczniak, rukola) 25 zł koszyk z dynią (czarny ryż, piklowana brukselka, chili, orzechy włoskie, kiełki) 22 zł W menu znajdziemy także zupę dnia, są to z reguły sezonowe warzywne kremy, codziennie inne. Koszykowe
Kulinarne przygody Gatitymoich najlepszych kremów jeśli nie najlepsza :D Warzywa najpierw podduszam, a dopiero potem zalewam bulionem lub wodą z kostką rosołową. Ważne! Dopóki nie zalejemy warzyw bulionem/wodą składniki podduszamy na małym ogniu! Składniki: 1/2 większej dyni lub 1 mała 3 nieduże marchewki 2 duże ziemniaki lub 3-4 mniejsze 1 pietruszka ok. 5-6 cm pora 1 cebulka
Szczęśliwa kuchniamoich najlepszych kremów jeśli nie najlepsza :D Warzywa najpierw podduszam, a dopiero potem zalewam bulionem lub wodą z kostką rosołową. Ważne! Dopóki nie zalejemy warzyw bulionem/wodą składniki podduszamy na małym ogniu! Składniki: 1/2 większej dyni lub 1 mała 3 nieduże marchewki 2 duże ziemniaki lub 3-4 mniejsze 1 pietruszka ok. 5-6 cm pora 1 cebulka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdużym akcentem pomidorowym, rzecz jasna. Polecam! Składniki (ok. 5 porcji): 1 ćwiartka z kurczaka bez skóry 1,5 l wody 3 średnie marchewki 1 mała pietruszka kawałek pora i selera 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego sól i przyprawy (kurkuma, papryka słodka, pieprz cayenne(...)małym ogniu, pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy. Kolejno w międzyczasie ugotuj ryż, w 250 ml wody. Z ugotowanej zupy wyciągnij mięso i całość zblenduj na krem. Następnie wmieszaj ryż i gotuj jeszcze przez chwilkę. Najlepiej smakuje z jogurtem greckim. Około 1 łyżka jogurtu na porcję
Zdrowie na języku :PDzień dobry! Ostatnio Mateusz narzekał, że dawno nie robiłam żadnych muffinek, a przecież mam całe pudełko różnokolorowych papilotek. Postanowiłam mu dzisiaj zrobić niespodziankę i zrobiłam bardzo
Pora coś zjeśćWszystkie warzywa (por, seler i pietruszkę) pokrój drobno i wrzuć na patelnię. Dodaj masło wraz z płatkami migdałowymi, posól całość i podsmaż, aż warzywa i migdały nabiorą złotej barwy. Pod koniec smażenia oprósz je mąką. Pamiętaj, aby cały czas mieszać całość – zarówno warzywa jak i migdały mogą się łatwo przypalić. Jeśli chcesz uzyskać bardzo gęstą zupę krem – zalej
Garniec Magalie