pory, selery, cebule, czosnek, paprykę, suszone pomidory drobno siekamy. Posiekane warzywa kolejno grillujemy na mocno rozgrzanej grillowej patelni. przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok pół godziny. Dodajemy pomidory z puszki i dalej gotujemy ok 10 minut. Dodajemy suszone zioła i starannie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 1/4 zupy odlewamy i miksujemy na gładki krem
Naturalna KuchniaKupiłam dynię przeznaczoną na zupę dyniową. Tak było napasane na opakowaniu. Ale ponieważ jadam często zupę dyniową to tym razem postanowiłam dynię połączyć z cukinią i
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comilość zależy od was) 3-4 ziemniaki ziele angielskie,liscie laurowe sól.pieprz śmietana do zupy świeży koperek Do garnka z wodą włożyłam skrzydełka,kawałek pokrojonego na kawałki selera, pora,liście laurowe i ziele angielskie. Na maśle podsmażyłam starte na tarce: marchew i pietruszkę. Warzywa dodałam do zupy. Ziemniaki pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do garnka(...)zupy. Ugotowane mięso ze skrzydełek pokroiłam na kawałki i wsypałam sporo świeżego koperku. Do miski wlałam zupkę i przyprawiłam śmietaną. SMACZNEGO! Polecam również ZUPA KREM Z KALAFIORA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM INDYJSKA ZUPA KALAFIOROWA Z IMBIREM PURE Z KALAFIORA Z IMBIREM
potrawyregionalnekrem ze szparagów. Warto do zupy ugotować własny bulion na wołowinie, dzięki temu zupa będzie jeszcze lepsza. Jutro wykorzystamy tę wołowinę do sałatki razem z główkami ze szparagów. Dzisiaj zapraszam na zupę. Składniki: Kawałek wołowiny może być antrykot Ok. 2 l wody 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 4 ziemniaki ( ja miałam więcej bo były malutkie ) 10 - 15 cm pora Pęczek szparagów Sól Pieprz biały 100 ml słodkiej śmietany Wykonanie: Na osolonej wodzie gotujemy wołowinę, szumujemy. Pod koniec gotowania dodajemy warzywa pokrojone na mniejsze kawałki i gotujemy dalej do miękkości. Ze szparagów odłamujemy główki, odkładamy ( będą do sałatki ). Pozostałą część szparagów myjemy, obieramy ( cienko )i kroimy na kilku centymetrowe odcinki. Gdy warzywa i mięso będą ugotowane wyjmujemy
Smaki Ewyskładniki: ok. 20 szt. średniej wielkości świeżych truskawek (200g) 1 opakowanie podłużnych biszkopcików (60g) 250 g serka mascarpone 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru ok. 120
Domowy Smak Jedzeniadużej ilości dodatkowych zdjęć znajdujących się miedzy rozdziałami. Dlatego dla mnie jest w sam raz. A zdjęcia jak na http://www.makecookingeasier.pl/, są naprawdę cudne, naturalne i bardzo smakowite. Pory roku oczami autorki wyglądają tak, że od razu mam ochotę przenieść się np. na łąkę, zorganizować piknik i wyjadać truskawki prosto z koszyka. A patrząc na zdjęcie mazurka cytrynowego(...)tort bezowy). I chociaż wszystkie są raczej proste to na pewno nie banalne w smaku. Czekoladowe ciasto z orzechami laskowymi, placuszki z twarogiem, miodem i skórką z cytryny, krem ze świeżego groszku cukrowego czy też kaczka z brzoskwiniami, rozmarynem i octem balsamicznym. Kto nie miałby na to wszystko ochoty? Ja mam! :) Przepisy są napisane w zwięzły i zrozumiały sposób. Ogromną
Mienta blogTiramisu nikomu przedstawiać nie trzeba :) To klasyczny włoski deser, składający się z kremu na bazie żółtek i serka mascarpone oraz biszkoptów nasączonych w ponczu z mocnej kawy i likieru Amaretto. Wariacji na temat Tiramisu jest wiele; spotkać można przepisy na Tiramisu kokosowe, piernikowe, nawet dyniowe :) czy też z owocami. Pamiętam jak kiedyś w jednej restauracji zamówiłam na deser Tiramisu(...)Postanowiłam odtworzyć ten smak w domu, no i muszę przyznać, że wyszło równie pysznie ( a tak naprawdę jeszcze pyszniej ;) ). Ale ja kocham Tiramisu i mogę je jeść o każdej porze dnia i nocy, obojętnie w jakim wydaniu ;) Do deseru wykorzystałam ostatnie zapasy mrożonych malin. Bardzo bardzo polecam :) Składniki na 4 pucharki: 250 g serka mascarpone 2 duże jajka
Opowieści z piekarnikadyniowo-waniliowo-cynamonowy budyń z borówkami (także w środku) i kremem czekoladowym z ciecierzycy ~ Ale mnie tato wczoraj zaskoczył! Mamy drugi tydzień października, a on przywiózł mi 5kg borówek i 2kg malin! :o Takie niespodzianki to ja lubię ♥ Ale nie lubię tego, że przez to w zamrażarce jest tak ciasto, że strach ją w ogóle otworzyć :D Zapraszam też(...)przepis na szaszłyki warzywne z tofu. Jesli szaszłyki do tej pory kojarzyły się Wam tylko z grillem - teraz możecie zrobić je w domu :) Nawet zimą! :D KLIK TUTAJ lub na zdjęcie
breakfast of dreamswiem, dlaczego wcześniej je omijałam i myślałam, że jest bardzo słodkie i zbyt kremowe, a na prawdę w smaku jest bardzo delikatne i o umiarkowanej słodyczy. Do tej pory większość ciast, które przygotowywałam, wymagało pieczenia, ale czasami po prostu idę na skróty i w ramach wygodnictwa lub jak kto woli z powodu lenistwa, robię je z półproduktów(...)wyłożyć herbatnikami i posmarować je równomiernie, podgrzaną masą krówkową i przykryć warstwą herbatników. Masło zmiksować na gładką masę, pod koniec stopniowo dodawać wystudzony budyń, aby powstał jednolity i gładki krem. Krem wyłożyć równomiernie na herbatniki i przykryć go kolejną ich warstwą. Śmietanę zmiksować z dodatkiem śnieżki lub śmietan-fixu na gęsty krem, jeśli jest za mało słodki, to dodać cukru
Kuchcik gotujezewnętrznych liści, dokładnie płuczemy, osuszamy i kroimy na plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy pory oraz drobno posiekane 2 ząbki czosnku. Doprawiamy sol ą i pieprzem. Po ok. 5 minutach dodajemy ziemniaki i na średnim ogniu podsmażamy warzywa ok. 2-3 minuty(...)koniec dolewamy gorący bulion, wrzucamy 2 gałązki natki i kilka listków majeranku. Całość mieszamy, przykrywamy, gotujemy warzywa do miękkości ok. 15 minut. Przygotowaną zupę miksujemy na gładki krem. Przed podaniem posypujemy kawałeczkami wędzonego łososia, natką pietruszki, skrapiamy oliwą extravergine d'oliva, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. **** PREPARAZIONE Pulite i porri, lavateli, asciugateli, poi tagliateli
La grande e la piccola cuocaporze roku króluje u nas pomidorowa. Na polu pełno przepysznych pomidorów więc żal nie korzystać z tych dobroci. Na blogu jest już kilka przepisów na pomidorową ale polecam kolejną. Zupa jest pyszna i gęsta bo oprócz pomidorów zmiksowałam marchewkę i cebulę. Można podać ją z makaronem lub ryżem ale także zajadać samą, można też dodać mniej bulionu i wyjdzie(...)zupa krem. składniki: 2 kg mięsistych pomidorów, u mnie lima 1,5 l bulionu 1 duża cebula 2 marchewki 1 nieduży pęczek natki pietruszki 50 ml śmietanki 30 % sól,pieprz cukier do smaku Pomidory dokładnie umyć. Każdego pomidora naciąć na czubku, sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Obrane pomidory pokroić na mniejsze kawałki, zgrubienia po ogonku wyciąć i wyrzucić
Monia miesza i gotujeDziś podam Wam przepis na tanie i szybkie ciasto. Może nie wygląda zbytnio apetycznie i nie można go porównać smakiem do ciast z najlepszymi kremami, jednakże jest naprawdę dobre. Co najważniejsze wszystkie składniki zawsze mamy w domu nie trzeba, więc kombinować i chodzić po sklepach. Samo przygotowanie zajmuje maks. 10 minut - później można zająć się przyjemnościami dopóki minutnik(...)wezwie do wyjęcia blaszki z piekarnika;) Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i myślę, że każdy sobie z nim bez trudu poradzi. Ponieważ o tej porze roku śliwki smakują najlepiej, zrobiłam ciasto ze śliwkami. Jednakże można wykorzystać dowolne owoce - jabłka, gruszki, truskawki, wiśnie, rabarbar i co Wam jeszcze przyjdzie do głowy albo, na co aktualnie jest sezon:). Jeśli akurat
Pani domowaduś aż odparuje. Następnie z pozostałymi składnikami zmiksuj blenderem. Po uzyskaniu gładkiej masy, krem jest gotowy. Filety z kurczaka rozetnij tak aby utworzyły jak największy blat do rolowania. Posmaruj kremem i zroluj w roladkę. Pospinaj wykałaczkami lub specjalnym sznurkiem z silikonowym do roladek - do kupienia w marketach, bardzo przydatny w kuchni. Roladki pieczemy polane oliwą z oliwek przez 35 minut(...)stopni C. SKŁADNIKI NA MAKARON I SOS ŻURAWINOWO - SZPARAGOWY: - makaron razowy Ugotuj według instrukcji na opakowaniu. SOS: - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1/3 część pora zielona - 15 szparagów zielonych (obranych) - 1 duża łyżka miodu - chlust białego wina wytrawnego - 5 łyżek świeżej żurawiny - natka pietruszki - korzeń imbiru - ząbki czosnku (2-3szt) - sól - 2 łyżki śmietanki
SMYKWKUCHNIprzyprawiła. Wyścigi z Kurtem na zawijanie trójkątów. Podobno moje wyszły najładniejsze :) Dorada z suszonymi pomidorami, oliwkami i ziemniakami. Sama patroszyłam, pierwszy raz w życiu, rybę, Do tej pory zawsze filety, bądź też ryby patroszone. Wrażenia dotykowo zapachowe nie dla mnie :) Pozostanę przy kupowaniu ryb bez wnętrzności ! Manti z kurczakiem i wołowiną. Ta propozycja mocno mnie zaskoczyła. Farsz składał(...)mielonej wołowiny i mielonej piersi z kurczaka z dodatkiem mięty. Super smak. A do tego sos na bazie jogurtu greckiego z karmelizowanym masłem i płatkami chilii. Super smak ! Krem brulee z lawendą. Krem smakował, jak budyń. Lawenda nadała mu oryginalnego aromatu. Ogólnie bardzo dobry deser, nie za słodki. Kurs sam i z drużyną do pomocy :) w drużynie siła ! OCENA
Mój Smak na Życiekrem wysypujemy cukier równą warstwą i karmelizujemy go specjalnym palnikiem. Jeżeli takowego nie posiadamy to nagrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury i na najwyższej półce tuż pod samą grzałką ustawiamy kokilki na niecałą minutę. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory
Marder&Marder Manufactureowoców morza. Do rybnego rosołu pasuje zarówno makaron, grzanki jak i pierożki tortellini, które wzbogacą jego smak. Takie pierożki można przygotować też jako dodatek do innych zup. Mój krem z dyni z takimi właśnie pierożkami podbił serca i podniebienia Jurorów w finale konkursu dla blogerów A jak ciebie inspiruje Almette. Jeśli macie ochotę skosztować mojego zwycięskiego dania, to zapraszam(...)Żurawina w Warszawie, gdzie jest serwowane:) Składniki: Bulion rybny: 1 kg ryb morskich lub pozostałych resztek po filetowaniu (głów, kręgosłupów, skór) 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka 1 por kawałek selera 2 liście laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz Tortellini: 150 g mąki pszennej typ 550 1/2 żółtka 100 ml ciepłej wody garść natki pietruszki i bazylii
Smakowity Blog Kulinarny