Weekend i pora na ciasto na niedzielę. Polecam gorąco roladę marchewkową. Uwielbiam marchewkowe ciasto , a pomysł na roladę z dodatkiem marchewki wydawał mi się strzałem w dziesiątkę. Nie pomyliłam się. Pieczenie ciasta na roladę jest specyficzne, bo masę na roladę trzeba rozprowadzić w miarę cienko i piec krótko. Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika. Pieczenie rolady w moim(...)piekarniku zajęło mi około 12 minut. Ciasto na niedzielę to błyskawiczny wypiek. Jest bardzo wilgotne i łatwo zwija się w rulon posmarowane uprzednio kremem. Do ciasta marchewkowe użyłam tradycyjnego kremu serowego. Po prostu zmiksowałam masło z cukrem pudrem i serkiem. Ciasto na niedzielę jest naprawdę łatwe. Upiec ciasto marchewkowe to naprawdę nic trudnego, tym bardziej roladę marchewkową. Ciasto na niedzielę
codojedzeniaciasto: makowiec japoński, szarlotka japońska, szarlotka makowa czy makowiec z jabłkami. Obojętnie jak się nazywa, to smakuje tak samo dobrze. Najbardziej lubię to zimową porą, gdyż kojarzy się świątecznie ze względu na obecność maku. Lekkie, mokre i w mojej wersji bezglutenowej trochę rozpadające się ze względu na dodatek orzechów(...)łyżek kaszy manny • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa czekoladowa • 1 tabliczka czekolady gorzkiej • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: • Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodawać powoli po jednym żółtku. • Wymieszać powstałą masę z masą makową, orzechami i jabłkami obranymi i startymi na grubej tarce. • Białka ubić na sztywną
To co kochamdzięki któremu zupka syci na długo. Polecam :) Składniki (3 porcje): 5 średnich marchewek 2 małe pietruszki 1 średni pasternak kawałek selera 1 mała cebula 1 duży ząbek czosnku kawałek pora puszka pomidorów (240g) 1 wołowa kostka bio przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, czarny, cayenne, szczypta curry , zioła prowansalskie , kminek mielony, łyżka natki pietruszki torebka ryżu brązowego Przygotowanie: Warzywa(...)minut. Następnie dodać kostkę wołową, pomidory z puszki i przyprawy. Gotować 20 minut. W tym czasie ugotować torebkę ryżu wg instrukcji zawartej na opakowaniu. Zupę zblendować na gładki krem. Podawać z brązowym ryżem
Zdrowie na języku :PKrynicy Górskiej, czyli jest to dowód na to, że jest to bardzo zdrowa potrawa :-) Składniki: 1 korpus drobiowy włoszczyzna : 2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, pół pora 3 ogórki kiszone szklanka kwasu z ogórków 1 łyżka masła ząbek czosnku liść laurowy ziele angielskie posiekana natka pietruszki i kopru włoskiego(...)skóry. Wyciągnąć drób, włożyć oczyszczone warzywa do bulionu. Gotować ok. 15 min. Po tym czasie zblendować wszystko dokładnie. Dolać kwas z ogórków. Konsystencja ma być płynna, jak będzie przypominała krem, dolać wody.Wsypać ryż, gotować 10 min. Na patelni rozgrzać masło, zetrzeć na dużych oczkach ogórki i czosnek. Dusić chwilkę. Dołączyć do zupy. Gotować 8 min pod przykryciem
pieprzny smaczekwątpliwość wartość tego elementu. Chodziło jej o to, by olej w postaci emulsji w mleku dotarł do żołądka. To miało ułatwić jego przyswajanie. Dlatego też istnieją wersje bezmleczne kremu Budwig np z twarożkiem (jogurtem) sojowym. Ale rownie dobrze olej można zemulsjonować w rozgniecionym widelcem bananie. Oto kilka wariacji na temat pierwszego punktu: 4 łyżeczki białego twarożku + 2 łyżeczki oleju(...)cytryny Suszone owoce mozna na noc zamoczyć w wodzie. To ułatwi ich trawienie. Owoce powinny być świeże i najlepiej za kazdym razem inne. Z danej pory roku. Urozmaici to przepis. Cytryna nie zakwasza organizmu. Wrecz przeciwnie. Odkwasza. Mimo, ze ma kwaśny smak. Zawarte w niej kwasy szybko ulegają utlenieniu w organizmie. Istnieje nawet specjalna kuracja cytryną. Wygląda
MODA NA BIOWszystkie moje ulubione potrawy najlepiej lubię jeść w domku rodzinnym:) Jednym z takich dań jest zupa ogórkowa:D Dziś zrobiłam ją po raz pierwszy !!! Tym razem
MarciochaKucharzydorodnych białych szparagów „Włoszczyzna” – kupiłam taką tackę, w której skład wchodziły: 2 małe marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki kawałeczek selera 1 mała cebula kawałeczek włoskiej kapusty kawałeczek pora (tylko ta biała część) sól do smaku (u mnie były to 3-4 łyżeczki) cienkie plasterki wędzonego boczku drobno posiekana natka pietruszki 2 – 2,5 litra wody Przygotowanie: Na wędzonych(...)kurczaka obrałam. Szparagi obrałam, pokroiłam na mniejsze części, wrzuciłam do wywaru i gotowałam do miękkości. Gdy szparagi zmiękły, dodałam mięso z ćwiartek z kurczaka i wszystko zmiksowałam na gładziutki krem. Doprawiłam tylko solą do smaku. Na suchej patelni podprażyłam plasterki boczku tak, aby powstały z nich chrupiące chipsy. Zupę serwowałam z boczkowymi chipsami posypaną drobno posiekaną natką pietruszki
Kate's Kitchenkaloryczny, ale za to jaki pyszny. 500g białe kiełbasy surowej 150g boczku wędzonego 300-400ml zakwasu 2 marchewki 2 cebule 3 łodygi selera naciowego 1 pietruszka 1 por 3 ziemniaki 3 łyżeczki chrzanu 5 jajek pęczek natki pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, majeranek 1. Do garnka wlewamy 2 litry wody, zagotowujemy. W międzyczasie białą(...)wody wrzucamy pokrojone warzywa pokrojone na części. Gotujemy do miękkości przez około 45 minut, po czym dodajemy zakwas, chrzan i przyprawy, gotujemy jeszcze chwilę. Studzimy i miksujemy na krem. 3. Boczek podsmażamy do zarumienienia, jajka gotujemy na twardo, natkę siekamy. 4. Do misek wlewamy zupę, układamy kolejno: natkę pietruszki, pokrojone na ćwiartki jajka, boczek, pulpeciki. Posypujemy natką pietruszki
Szefowa kuchnijest z warzywem – w końcu najczęściej zjadany jest na słodko, jest idealnym dodatkiem do ciast i deserów. W rzeczywistości to jednak warzywo – gatunek byliny. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw." Naleśniki: na ok. 10 sztuk(...)Jajka, sól, mleko, przesianą mąkę razem miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło i dolewamy je do ciasta, mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Krem z kaszy jaglanej: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1 łyżka masła 1 ½ łyżki cukru lub szczypta soli Kaszę wsypujemy do rozgrzanego, suchego garnka z grubym dnem (może być
bistro mamaosób. Podstawę deseru stanowi serek mascarpone zmiksowny z bananami i jest mega, mega pyszny. Wiadomo tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku. Jeśli nie wykorzystałaś jeszcze limitu zimowych kalorii pora nadrobić zaległości i zjeść ten bajeczny deser bez wyrzutów sumienia. Składniki: 250 g serka mascarpone 2 dojrzałe banany 1 łyżka kakao 2 łyżki ksylitolu lub cukru garstka ciasteczek amarettini(...)masę serek mascarpone przełożyć do mieseczki, dodać puree bananowe oraz cukier i przy pomocy ręcznego miksera zmiksować na puszystą masę. Miksować kilka minut, aż mascarpone wyraźnie zwiększy objętość. Krem podzielić na 2 części, jedną pozostawić białą, natomiest do drugiej dodać przesypane przez sitko kakao i zmiksować powtórnie na dno pucharków włożyć po kilka ciasteczek i dowolnie nakładać krem naprzemiennie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czekolady, z leciutko chrupiącą cieniutką skórką i cudownie wilgotnym i ciągnącym środkiem. Smak najlepszych brownie pamiętam z okresu, gdy przez jakiś czas byłam w Stanach Zjednoczonych. Od tamtej pory upiekłam wiele brownie, ale żadne z nich nie osiągnęło najwyższej noty. Aż do teraz! Mogę w końcu śmiało powiedzieć, że znalazłam najlepszy z najlepszych**. Dla nas absolutna rewelacja. Ma wszystko(...)skrytkę .... na brownie:) Ilość czekolady potrzebna do jego upieczenia jest iście rozpustna, ale co to za cudowna rozpusta! A skoro szaleć, to na całego! Może posmarować brownie cieniutką warstwą kremu z solonego karmelu? Tak, to jest to! Ma być gorzka czekolada? Jest gorzka czekolada! Jest w cieście, niech będzie i na nim. Ale nie jako klasyczna polewa. Podobnie jak zabawę
KUCHARNIAlodówką”. Szkoda, bo tuńczyk to naprawdę dobre mięso i żal je podawać w takiej formie. A surowizna w stanie świeżości wątpliwym – no cóż. Nie, nie i jeszcze raz nie! . Krem z kalafiora / Pieczony czosnek / Wędzone żółtko – Odrobinkę niedoprawiony, jednak mus z pieczonego czosnku i wędzone żółtko zdały egzamin. Żółtko było ciut przesuszone, ale ogólnie danie akceptowalne. Filet z halibuta(...)lodówki”. Pieczona przepiórka z chili / Kiszona kalarepa / Zabaione jabłkowe / Pieczony por – po kolei. Przepiórka – z chili tylko w nazwie. Niedoprawiona, choć kruchość mięsa w porządku. Smutna skórka na przepiórczej piersi nie była zbyt apetyczna, choć trzeba przyznać, że smak mięsa ładnie komponował się z jabłkowym zabaione. Pieczony por – uwielbiam pory w każdej postaci, ale podpieczenie i zaserwowanie zbyt grubego
Kate's KitchenW kuchni szkockiej istnieje wiele zup, większość z nich to pożywne i zawiesiste zupy z dodatkiem pęczaku, płatków owsianych lub ziemniaków. Takie zupy są idealne na
Codzienne Gotowanieaura za oknem wcale na to nie wskazuje...W powietrzu czuć już jesień, a co za tym idzie - na naszych stołach pojawiają się przysmaki, które kojarzą się z tą porą roku. Dla mnie takim jesiennym akcentem w kuchni mocno kojarzącym się z jesienią są jabłka i wszelkie dania/wypieki/przetwory z ich wykorzystaniem. Niby dostępne cały rok, a jednak to właśnie teraz(...)orzechowym biszkopcie. Taki biszkopt z dodatkiem zmielonych orzechów jest bardziej wilgotny i nie wymaga nasączenia. No i wspaniale komponuje się z pysznym, jabłkowym nadzieniem. Wierzch ciasta stanowi delikatny budyniowy krem i polewa czekoladowa. Rozpusta w czystej postaci ;). Jeśli macie ochotę na takie jesienne ciasto, bardzo polecam ten przepis :). Biszkopt orzechowy: 150 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich 110 g mąki
Opowieści z piekarnikaskrajne połączenia, takie jak te - Delikatny krem o charakternym smaku, które powstają w tempie błyskawicy. Kremowa rozkosz dla podniebienia w 30 minut. Wyczarowana w mgnieniu oka zupa krem z czarnej rzepy , zniknęła jeszcze szybciej, niż trwała jej produkcja. Zachwyciła, otuliła wszystkie możliwe zmysły i rozkochała w sobie każdego, bez wyjątku. Tak smakowała nasza rozgrzewająca kolacja. Tak smakuje nasze(...)niewielkie - Por, 2 sztuki - Cebula, 3 białe - Ziemniaki, 3-4 niewielkie - Serek Arla Apetina Naturalny, opakowanie - Czarny pierz, do smaku - suszone warzywa - domowa mieszanka, do smaku - wywar mięsny/woda - tyle aby nakryć warzywa. - łyżka masła (jeśli gotujemy na wodzie) WYKONANIE: 1. Myjemy i obieramy warzywa. 2. Kroimy rzepę i ziemniaczki w kostkę, a pora i cebulę
Wypisz Wymaluj