Najpiękniejsza pora roku trwa właśnie teraz i ja ją uwielbiam ten czas kiedy kwitnie wszystko wokół, kiedy wieczór jest tak długi, kiedy poranek powoli zaczyna na zmianę pachnieć szparagami lub truskawkami, kiedy słońce delikatnie muska mój nosek by za chwilę stał się nieznośnie czerwony. Wiesz, właśnie wtedy moja kreatywność sięga zenitu i właśnie wtedy chce mi się najwięcej(...)słońca ale moment kiedy na naszych stołach gości najwięcej warzyw i owoców. Właśnie wiosną mamy ochotę odżywiać się najlepiej. Najzdrowiej. Poniżej propozycja na moją ulubioną formę śniadania. Krem jaglany, hibiskusowy. Z dużą ilością owoców. Pełna kolorów i smaku propozycja na doskonałe rozpoczęcie dnia! Składniki (na 2 porcje): 50 gram kaszy jaglanej 200 gram twarogu bez laktozy
Mango Papajaprosty przepis bez ciasta kruchego którego nie cierpię w sernikach a na herbatnikowym spodzie. Na wierzch zamiast lukru czy polewy czekoladowej proponuję galaretkę z gotowanymi malinami, o tej porze roku to tylko mrożone ale też wybornie smakują. Ciasto jest lekkie i delikatne, do niedzielnej kawki będzie w sam raz :) Zapraszam :) Składniki(...)galaretki malinowe 500 ml wody blaszka o wymiarach 26/37 cm Wykonanie : Do misy blendera pokruszyć ser, następnie dodać, cukier, masło, cukier waniliowy i żółtka, wszystko utrzeć na gładki krem, następnie wyłożyć do miski.Dodać,serek waniliowy, budyń i wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać partiami do sera, mieszać delikatnie łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia a spód
Sama słodycz i szczypta chilipomieszczeniu uzyskać to chyba z 50 stopni ( piekarnik pracował pełną parą ), ale ratowałyśmy się świeżą bryzą z wiatraka. Humory nam dopisywały, więc praca szła pełną parą. Późną wieczorową porą zmęczone, ale szczęśliwe byłyśmy prawie gotowe na zaprezentowanie naszych smakołyków szerszemu gronu. Karola jesteśmy wielkie, sprostałyśmy wyzwaniu. DZIĘKUJĘ !!! Sobotnim rankiem szybkie krzątanie, pakowanie, dekorowanie potraw i witaj Żarłostacjo, witajcie drodzy goście(...)sernik na zimno CanelaKabakSuprise, czyli zgadnij kotku co mam w środku. Ciasto z cukinią i cynamonem Toffik. Sernik czekoladowy z toffi E-kler. Eklerki z truskawkami SweetTube. Rurki z kremem Pestka. Dyniowe Muffiny Wszystkie załączone zdjęcia dzięki uprzejmości naszego fotografa Arkadiusz Kornacki Fotografia . Większa fotorelacja : https://picasaweb.google.com/107829375761994349541/ZarOstacja?authkey=Gv1sRgCLO43Jq8gOrp6wE Było cudownie, smacznie, kolorowo. Żałuję tylko, że pochłonięta własnym stoiskiem nie pokosztowałam
Kuchnia w opałachPasztet z ziołami oraz z żurawiną Tradycyjnie w pasztecie powinno znaleźć pięć rodzajów mięsa, jednak według tego przepisu zrobicie pyszny, lekki i pachnący ziołami pasztet z
Korniszonkikury 3 szklanki wody sól 2 łyżeczki ziaren czarnuszki (można zastąpić mielonym czarnym pieprzem) Moje dodatki: łyżeczka ostrej papryki węgierskiej (dodałam, by zaostrzyć zupę) łyżeczka mielonej kozieradki (o tej porze roku dodaję ją niemal do wszystkiego) Soczewicę wsypać do rondla, zalać wodą. Zagotować, a następnie dusić bez przykrycia 9 minut. Odcedzić, odstawić. W wysokim garnku usmażyć(...)przykryciem przez 40 minut. Resztę cebuli przesmażyć na oliwie (w niewielkiej ilości): ma być chrupka, ale nie przypalona. Posypywać nią gotowe porcje zupy. ----- Podobne: Szwedzka grochówka Krem z dyni z przyprawami orientalnymi Zupa soczewicowa z kalarepą " Zupa z granatów " to powieść nieżyjącej już autorki irańskiego pochodzenia Marshy Mehran . Książka czekała na przeczytanie ponad pół roku i za każdym
Weekendy w domu i ogrodzieZupa z dynią, kurkumą i kaszą jaglaną Składniki: 1 dynia 4 ziemniaki 5 marchewek 1 korzeń pasternaku kawałek selera kawałek pora 2 ząbki czosnku pół szklanki kaszy jaglanej natka pietruszki i selera 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka nasion chia 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól lubczyk koperek(...)zupy, dodałam kaszę jaglaną i gotowałam całość do miękkości warzyw oraz kaszy. Zupa jest smaczna i zdrowa. To również dobra opcja dla tych, którzy nie przepadają za zupami - krem
nietadietaNajlepszą do tej pory książką kulinarną 2019 jest “ Sztuką Gotowania ”. Miałam wiele radości przy testowaniu przepisów z niej, zwłaszcza że książka Niki Segnit to bardziej podręcznik łączenia smaków, który wprost mówi, żeby nie podążać za przepisem i skupić się na metodzie, a nie na składnikach, bo można je podmieniać, zastępować w miarę dostępności i dostosowywać do własnego smaku. Gotowanie(...)formułek. Kiedy rozumiemy przepisy, możemy dowolnie je modyfikować i zapomnieć o przepisie. Chyba że jest tak ciekawy jak u Niki Segnit. Co dziś będzie na obiad? Zaczynamy od zupy krem z soczewicy, którą podkręca magiczny składnik – suszone morele. To prawie dosłownie przepis z książki. Potem będzie kolorowa sałatka z galaretką, bardzo luźno inspirowana Jell-O salad opisaną w książce
Ugotowane pozamiataneNajlepszą do tej pory książką kulinarną 2019 jest “ Sztuką Gotowania ”. Miałam wiele radości przy testowaniu przepisów z niej, zwłaszcza że książka Niki Segnit to bardziej podręcznik łączenia smaków, który wprost mówi, żeby nie podążać za przepisem i skupić się na metodzie, a nie na składnikach, bo można je podmieniać, zastępować w miarę dostępności i dostosowywać do własnego smaku. Gotowanie(...)formułek. Kiedy rozumiemy przepisy, możemy dowolnie je modyfikować i zapomnieć o przepisie. Chyba że jest tak ciekawy jak u Niki Segnit. Co dziś będzie na obiad? Zaczynamy od zupy krem z soczewicy, którą podkręca magiczny składnik – suszone morele. To prawie dosłownie przepis z książki. Potem będzie kolorowa sałatka z galaretką, bardzo luźno inspirowana Jell-O salad opisaną w książce
Ugotowane pozamiataneTo tradycyjna narodowa polska zupa kojarzona głównie z niedzielnym rodzinnym obiadem w naszych domach. W mojej wersji podana z pierożkami wonton z farszem z wątróbek i
Szalona Kuchnia Ewelinyinaczej. Moje dzieci najczęściej jedzą je z cukrem. Od czasu do czasu skuszą się na placki z kwaśną śmietanę i cukrem. Ja również lubię jeść placki ze śmietaną lub kremem fraiche ale najbardziej smakują mi z dżemem. Przyrządzanie placków to obecnie przyjemność. W dobie postępu nie sądzę, że jest ktoś kto trze ziemniaki na tarce…A może i jest(...)dodaję mąkę ale niekoniecznie pszenną. Świetnie sprawdza się mąka grahamka jak również żytnia. Ile jej dodać? Zawsze robię to na oko, bo wszystko zależy od rodzaju ziemniaków. O tej porze ziemniaki nie są już takie soczyste, więc mąki potrzeba o wiele mniej. Mimo wszystko wolę dodać ekstra jajko niż dodatkową łyżkę mąki. Placki będą bardziej pożywne
codojedzeniaskładniki na ciasto biszkoptowe: 80 g mąki pszennej 15 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Mąkę
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na 1 biszkopt toffi: (pieczemy dwa takie biszkopty) 80 g mąki 20 g budyniu toffi 120 g cukru 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1/2
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 250 g mleka w proszku (nie granulowanego) 150 ml mleka świeżego 60 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z 1/2
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na I ciasto piernikowe: (potrzebujemy 2 takie ciasta) 225 g pierniczków (suchych, lukrowanych) 70 g mąki ziemniaczanej 115 g cukru 4 jajka (osobno biała i
Domowy Smak Jedzeniazbędnych słów dzisiaj: zupa krem z brokuła i młodych ziemniaków zabielona serkiem,a podana z pszenno-żytnim chlebie z makiem i wędzonym łososiem atlantyckim. Krem brokułowo-ziemniaczany Składniki: 1 brokuł o wadze 400-500gram 3 średnie ziemniaki 1-1,5l bulionu warzywnego (włoszczyzna,3-4 ziarenka pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego,2liście laurowe) 1 średnia cebula(...)albo proszkiem,eko kostką,ale nie polecam -lepiej ugotuj bulion-obierasz warzywa i bulion "sam" się gotuje.) (wlej do garnka 1,5 litra wody, dodaj przyprawy i obrane warzywa:por,pietruszka,marchewki,seler i gotuj wolno około godziny) 2. Na łyżce tłuszczu(u mnie masło i kilka kropel oleju rzepakowego) przesmaż przez 3-4 minuty drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty
U Fiolkifolie aluminiową i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zalecam również ugotować wcześniej bulion.Włoszczyznę ( 3 marchewki, 2 pietruszki, spory kawałek korzenia selera, zielona część pora, 2 cebule, dwa liście laurowe i ziela angielskie, 2 ząbki czosnku ) zalać 1 l wody i gotować na wolnym ogniu godzinę. Jeżeli robimy to dzień wcześniej, to odstawmy bulion(...)Podsmażamy do zeszklenia cebuli i dodajemy do buraczków z jabłkiem. Dolewamy najpierw szklankę bulionu i miksujemy. Po chwili znowu dolewamy szklankę bulionu i jeszcze miksujemy. Jak gęsty ma być krem zależy od Waszych gustów. W moim przypadku zużyłam 3 szklanki bulionu. Po prostu dolewajcie bulionu stopniowo podczas miksowania, aż uzyskacie odpowiednią konsystencję. Gotowy mix wylewamy do garnka, podgrzewamy stopniowo
Kulinarne przemysleniabyło mowy, bo cały kunszt mojej rodzicielki w kwestii deserów polegał na rozpakowaniu gotowego biszkoptu (wiecie, te niemieckie, okrągłe, w takim złotawym opakowaniu, po którym język szczypał tydzień), zrobieniu kremu z paczki, na to jakiś owoc i galaretka z paczki. To tak w kwestii dziecięcych wspominek. Co do dzisiejszej zupy, to ja chyba raz w życiu jadłam krupnik(...)zupę, że jadła ją trzy dni z rzędu na obiad. No ok, mi też smakuje, nawet bardzo Składniki na 6-8 porcji: 2 duże bataty 3-4 marchewki 2 pory 1-2 pietruszki (u mnie to była skorzonera) 3-4 gałązki selera naciowego 4-6 nasion ziela angielskiego pieprz i sól do smaku szczypta papryki wędzonej*opcjonalnie
greenscarftiramisu powstaje w nowej odsłonie - na blogu jest już śliwkowe czy o smaku mango z kajmakiem. Dziś prezentuję tiramisu chałwowe, które bije na głowę wszystkie tiramisu jakie do tej pory przygotowałam. Smakuje bosko! Składniki: (tortownica 26-28cm) 6 żółtek* 5 płaskich łyżek cukru trzcinowego (brązowego) 500g mascarpone 250g śmietany kremówki (30-36%) 300g chałwy waniliowej 2 łyżki(...)się rozpuści. Dodajemy mascarpone i miksujemy kilka minut, aż oba składniki dokładnie się połączą. Kremówkę wyciągamy z lodówki, dodajemy partiami do masy i miksujemy na wolnych obrotach. Do przygotowanego kremu dodajemy pokruszoną chałwę, miksujemy tylko do połączenia składników. Krem wstawiamy do lodówki . Opcjonalnie do kremu możemy dodać 2 łyżki tahini, co wzmocni chałwowy smak kremu. Do kawy dodajemy amaretto, mieszamy
Gotowanie i blogowaniezbędnych słów dzisiaj: zupa krem z brokuła i młodych ziemniaków zabielona serkiem,a podana z pszenno-żytnim chlebie z makiem i wędzonym łososiem atlantyckim. Krem brokułowo-ziemniaczany Składniki: 1 brokuł o wadze 400-500gram 3 średnie ziemniaki 1-1,5l bulionu warzywnego (włoszczyzna,3-4 ziarenka pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego,2liście laurowe) 1 średnia cebula(...)albo proszkiem,eko kostką,ale nie polecam -lepiej ugotuj bulion-obierasz warzywa i bulion "sam" się gotuje.) (wlej do garnka 1,5 litra wody, dodaj przyprawy i obrane warzywa:por,pietruszka,marchewki,seler i gotuj wolno około godziny) 2. Na łyżce tłuszczu(u mnie masło i kilka kropel oleju rzepakowego) przesmaż przez 3-4 minuty drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty
Fiolka w kuchniliście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, maggi ( tą przyprawą na talerzu doprawić). Przygotowanie: Pałki kurczaka i łodygę selera zalać 3L wody i wstawić na palnik do gotowania. Por drobno pokroić, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, a seler, pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Warzywa poddusić na maśle. Gdy woda się zagotuje, zszumować z trzy(...)chwilkę na patelni (można na tej samej co były duszone warzywa) przecier pomidorowy. Dodać do zupy, zamieszać i ściągnąć z ognia po zagotowaniu. Zupa jest gotowa. Osoby lubiące zupy krem mogą sobie na koniec zblenderować. Smacznego
W kuchni u Moniki