składniki: ok. 170 g białek (ok. 5 szt.) 250 g mąki 110 g cukru 100 ml mleka 100 ml oleju sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 375 ml mleka 4 żółtka 180 g cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej 200 g masła, w temperaturze pokojowej 2 łyżki
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 190 g maki 20 g kakao 180 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 60 g gorzkiej czekolady 85 ml oleju 1
Domowy Smak JedzeniaMaliny świetnie sprawdzają się w sernikach na zimno. Dodatkowy mus sprawia, że fajnie się prezentuje. Przygotowanie: 30 minut Koszt: Tanie Sezon na ciasta owocowe u
zdrowo i aktywnieMaliny świetnie sprawdzają się w sernikach na zimno. Dodatkowy mus sprawia, że fajnie się prezentuje. Przygotowanie: 30 minut Koszt: Tanie Sezon na ciasta owocowe u
Zdrowie i pysznie na talerzubyła to mieszanka owoców takich jak czereśnie, wiśnie, truskawki i śliwki. Kiedy inni nie przepadali za tą zupą jak ją zjadałam ile do brzucha wlezie. Uwielbiam do tej pory połączenie makaronu i owoców z odrobiną śmietany. Przygotowałam jednak tym razem zupę truskawkową... owoce zblendowałam i podałam z makaronem. Zupa jest słodka od owoców i delikatna. Na pewno przygotują(...)ziemniaczanek 1 łyżka cukru (opcjonalnie) słodka śmietanka makaron Arc Pol literki Makaron literki Arc Pol ugotować do miękkości. Zamrożone truskawki zalać wrzątkiem i gotować 5 minut. Zmiksować truskawki na krem jeszcze jak są gorące. Dodać cukier. Zmiksowane truskawki gotujemy na małym ogniu. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z odrobiną wody. Dodać do truskawek i wymieszać aby nie powstały grudki. Przed podaniem zupę
Kuchnia w oparachprzeżyciem, doprawione jest czymś, co sprawia, że przenosimy się w wymarzoną krainę wielkiego drewnianego stołu, rozmów radosnych i nieskrępowanych, ciągnących się do nocy kolacji i śniadań, które kończą się porze obiadu. Przy takim stole różnice wieku, zainteresowań, miejsc i umiejętności przestają istnieć. Łączy nas smak, zapach, magia rozmów i bycia razem z jednego, najważniejszego powodu - umiłowania jedzenia i delektowania(...)Planując menu, chciałam zabrać uczestników w wyjątkową podróż przez majowe stragany – rześkie, soczyste, pulsujące kolorami, i ułożyć z nich doskonałą paletę potraw – sezonowych, lekkich, pachnących jedną z najpiękniejszych pór roku – dojrzałą wiosną i majówką. Grupa wspaniałych uczestników przygotowała kilkudaniową kolację oraz brunch. Każdy z dwóch warsztatów kulinarnych zakończony był wspólnym posiłkiem przy gościnnym, magicznym stole Siedliska. Już podczas pierwszej
KUCHARNIAtydzień w cyklu "Obiad za 10zł" zapraszam na zupę - krem ze smażonej kalarepy z dodatkiem słonecznika. Po pierwszym poście z cyklu pisaliście do mnie, że pomysł jest dobry, ale wyczekujecie nie przepisów z jednostkowym kosztem 10zł, a pomysłów na obiad dla rodziny w tej kwocie. Zadanie z pozoru łatwe i też do zrobienia, dlatego dziś i w każdy następny poniedziałek(...)sztuki -sól, pieprz 0,50zł -łyżka masła; koszt 3,69zł za 170 gram; używamy 35 gram, co daje 0,76zł -dwie pietruszki, seler, trzy marchewki, kawałek kapusty włoskiej, por i natka pietruszki; kupiłem na targu związane w paczkę przez sprzedających za 3zł -dwa ziemniaki; 0,65zł/kg; moje ważyły ok 180 gram, koszt 0,12zł -trzy łyżki śmietany 18 %; koszt
BaRepasjadalnianej pokoju, którą przy szerszych kadrach dokładnie widać. Z praktycznego punktu widzenia jest to też miejsce usytuowane w sąsiedztwie kuchni, przez co komunikacja przepływa sprawniej. Zdjęcia robię o różnych porach, ale najczęściej są to godziny od 11-15, zakładając, że plan dnia nie jest przeładowany. W JAKIM PROGRAMIE OBRABIASZ ZDJĘCIA? Cała postprodukcja zdjęć odbywa się w Lightroomie. Obecnie korzystam(...)wszystko wychodzi w ostatniej chwili lub podczas samego gotowania. Wiadomo, zapachy i smaki pobudzają wyobraźnię. Prawdopodobnie dlatego rzadko układam misterne konstrukcje planu zdjęciowego i stawiam na minimalizm. OMÓWIENIE ZDJĘCIA - krem z jarmużu z czarnym ryżem i fasolką Długo zastanawiałam się, co powinnam pokazać w tym wpisie. Czy powinnam skupić się na tym, co lubię, czy raczej wybrać coś, co bywa
Chilli Czosnek i Oliwaskładniki: 500 g mąki 30 g drożdży 250 ml mleka, letniego 60 g cukru 3 żółtka 1 jajko 60 g masła 1 szczypta soli 2 łyżki
Domowy Smak JedzeniaMyślę, że poprzedni post dotyczący historii tiramisu pobudził Waszą kulinarną wyobraźnię, pora więc na obiecany przepis na tiramisu z jagodami. Jest to jedna w wielu wariacji na temat włoskiego deseru. Jeśli natomiast pominiemy dodatek owoców, otrzymamy tiramisu w klasycznej wersji. Tiramisu z jagodami Składniki (na 5-6 porcji): ok 20 podłużnych biszkoptów 3 jajka 400g sera(...)być mrożone) W rondlu zagotować ok pół litra wody. Jajka sparzyć w gorącej wodzie przez 10 sekund, wyjąć, oddzielić białko od żółtka. Żółtka utrzeć z cukrem na jasny puszysty krem, zmiksować z serkiem mascarpone. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy jajeczno-serowej. Alkohol wlać do kawy. Biszkopty przekroić na pół, żeby się zmieściły w pucharkach, namaczać
Obiad gotowyOsobiście jestem- albo raczej byłam- ich wielką fanką i nie znam w sumie nikogo, kto ich nie lubi. Trzeba przyznać, że połączenie kokosa z migdałem jest ujmujące. Zwłaszcza zimową porą miło jest powędrować myślami na tropikalne wyspy stanowiące naturalne miejsce występowania kokosów. A smak tego tortu dokładnie tam Was przeniesie! Nieśmiertelny kokos Zresztą, ja już nieraz zdradziłam się ze swoją(...)kombinacji smakowych. W tym przypadku mamy do czynienia z kokosem w kilku wersjach. W samym cieście występuje on w postaci mąki kokosowej , oleju kokosowego , musu kokosowego oraz wody kokosowej . Krem zaś zawiera zarówno olej kokosowy , jak i jogurty z mleka kokosowego. Pamiętajcie tylko, żeby do ciasta dać olej rafinowany (bo będzie poddawane obróbce termicznej), a do kremu nierafinowany (naturalny). Dodatkowo
Modern Cave GirlWrapy z kurczakiem Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem Szaszłyki z krewetkami i ananasem grillowane na patelni Zupa krem z mrożonego groszku Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów Zupa krem cebulowa Na słodko Faworki z ciasta francuskiego Owocowy deser z nasionami chia FIT kulki owsiane z daktylami i orzechami Wściekła szarlotka Babci Zosi Galaretka z cydru Truskawki w czekoladzie Tarta(...)Sałatka Gyros Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i jajkiem Sałatka ryżowa z tuńczykiem, kukurydzą i ananasem Pomidory z majonezem, serem i szczypiorkiem Sałatka ze śledziem, kukurydzą, jabłkiem i porem Sosy Sos tzatziki – do mięs, na grilla Chimmichurri – ostry sos do mięs Sos czosnkowy z ziołami Polecam Wam także zajrzeć na bloga Karoliny i Dominiki, czynnikipierwsze.com , gdzie znajdziecie pyszne, zdrowe
Kuchnia Bazyliiprosty w obsłudze-jego obsługa ogranicza się do wrzucenia do szklanego kielich składników, reszta pracy należy do tego urządzenia , które w kilka chwil przygotuje wspaniały mus, koktajl czy zupę krem. Blender posiada również funkcję Pulse oraz możliwość kruszenia lodu-mój poprzednik tej funkcji nie miał więc jestem tą funkcją pozytywnie zaskoczona. Zdejmowany pojemny szklany kielich ma otwór(...)łatwy , że chyba nie ma łatwiejszego, myjemy tylko szklany kielich czarna podstawa stoi sobie nadal na blacie. Blender Amica jest najlepszym z Benderów jakie miałam do tej pory a trochę ich było, wiec mam porównanie, bez zbędnych dupereli których się nie wykorzystuje, jest wygodny, estetyczny i w miarę cichy. Co więcej do szczęścia potrzeba ? Czy warto
Wanilia i Kardamonmałym ogniu przez około 40 minut. W czasie gdy bulion się gotował, pokroiłam cebulę,starłam czosnek i podsmażyłam je na oliwie. Dodałam gałązki rozmarynu. Pora na pomidory i ciecierzycę. Pomidory wlałam na patelnię, i dusiłam przez około 5-8 minut. Wyjęłam rozmaryn i wsypałam natkę pietruszki. Przyprawiłam solą,pieprzem,cukrem(...)razu całość soczewicy i zmiksować wszystko. Ja chciałam jednak poczuć całe ziarna. Dodałam pozostałą część do zmiksowanej zupy. Można podawać zupę z makaronem lub jeść jako zupę krem. Smacznego! Polecam również zupę z soczewicy z wędzonymi żeberkami
potrawyregionalnePrzepyszna zupa - krem z cukini, którą pokochacie od pierwszej łyżki:) Ugotowana na warzywnym bulionie i zagęszczona śmietankowym serkiem topionym. Cudowna, kremowa konsystencja, piekny kolor i lekko słodki smak to główne zalety tej zupy. Choć jest sycąca i treściwa, ciężko poprzestać na jednej miseczce:) Możecie podać ją z chrupiącymi groszkami ptysiowymi (dostępne w każdym markecie, ja kupuję w Lidlu), ale świetnie(...)czosnkowe grzaneczki. Spróbujcie koniecznie, bardzo polecam! SKŁADNIKI NA BULION WARZYWNY: 1-1,2 l wody 2 średnie marchewki 4 małe lub 2 średnie ziemniaki 10 cm-owy kawałek pora 2 cienkie gałązki selera naciowego lub 0,5 małego selera w korzeniu 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego SKŁADNIKI NA ZUPĘ: 4 średnie cukinie 1 średnia cebula
Słodko-Słony Świat Ilony