krem z pora - 2446 przepisów (strona:116/164)

Czekoladowo smietankowy tort nalesnikowy, gryczany, bezglutenowy 218

roku o tej porze moja głowa pęka w szwach. W ciągu dwóch tygodni obchodzimy urodziny obojga dzieciaków a zaraz potem są jeszcze moje. Dwoje się i troje by to jakoś pogodzić. Nie zawsze dzieci chcą obchodzić urodziny razem a czasem tego żądają... jak to dzieci. Zarówno w ubiegłym jak i w tym roku party urodzinowe robię dwukrotnie a torty(...)zjeść. Smakował i jadły więc pomysł był trafiony. Do wykonania placków wykorzystałam przepis na niedawno odkryte naleśniki czekoladowe z mąki gryczanej . Przełożyłam je kolejno dżemem z czarnej porzeczki i kremem z serka. U nas był to serek kozi o dość intensywnym smaku. Mi zdecydowanie lepiej smakowałaby wersja z mascarpone. By zrobić krem utarłam  serek (300 g) z cukrem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto z truskawkami, czyli impresje czerwcowe 127

progu czerwca mają smak, kolor i zapach dojrzałych truskawek. Taki czas ma wymiar subiektywny, a powraca za każdym razem, kiedy na stole pojawia się ciasto truskawkowe. O tej porze roku smakuje najdoskonalej, dlatego warto je przygotować w najbliższych dniach. Jak przygotować doskonałe ciasto truskawkowe? Agata podaje przepis na rozpływające się w ustach ciasto z truskawkami oraz garść porad, które(...)truskawkami Składniki na biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru (165 g) 2/3 szklanki mąki tortowej (113 g) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (4 g) szczypta soli Składniki na krem śmietankowy: 1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego (250 g) 600 ml śmietanki kremówki 30% (2 i 2/5 szklanki) 4-5 łyżek cukru pudru (40-50 g) 3 łyżeczki żelatyny

KulinarneImpresje.pl
Polski król. Ali Baba. I co z tego wyrosło. Czyli słodka historia pewnej baby. Savarin. 132

cukiernię przy rue Montorgueil, gdzie znajduje się do dzisiaj. Baba au rhum także i tutaj stała się popularna i wkrótce powstał jej wariant bez rodzynek, będący torcikiem z owocami, kremem lub bitą śmietaną zwany też savarin .  Savarin piecze się w karbowanej formie z kominkiem i nasyca słodkim syropem, z aromatem rumu. Babka Savarin może być podawana na zimno(...)francuskich cukierników na cześć Anthelme Brillat-Savarina, autora gastronomicznej biblii "Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomi doskonałej". **  Babę Savarin piekłam kilkakrotnie. Ale robię to tylko latem. Właśnie letnią porą najbardziej mi smakuje. Schłodzona przez całą noc, nasączona aromatycznym syropem z rumem( a teraz z domową wiśniówką) i podana z macerowanymi w nalewce  truskawkami jest idealnym, rześkim i jakże

KUCHARNIA
Obiad za 10zł - krem z orzechów smażonych z pieczarkami z kurczakiem i grzankami. 193

Ostatni tydzień był dla mnie pełen wyzwań i zleciał tak szybko, że zapomniałem, w trakcie przygotowywania dzisiejszego obiadu, że to przecież czas na kolejny przepis z

BaRepas
Brak tytułu 155

Pora nadrobić zaległości torcikowe... Tort na 7 urodziny mojej córki. Tort duży z blachy. Środek masa - śmietankowa, czekoladowa i malinowa. Dekoracja z opłatka i cukrowych ozdóbek - własnoręcznie wykonanych :) Do tortów wykorzystuję śmietanę cukierniczą Decor Up. Korzystam też z produktów Dr. Oetker Robiąc ten tort wykorzystałam Budyń Ulubiony smak śmietankowy oraz perełki cukrowe Dr. Oetker. Budyń ulubiony to jeszcze(...)garnków! Skuś się na "Budyń ulubiony": śmietankowy, waniliowy lub czekoladowy. Uwielbiam budynie Dr. Oetkera - zawsze się sprawdzają. Są aksamitne i kremowe i świetnie smakują. Sprawdzają się jako baza do kremów.   Perełki cukrowe sprawdzają się świetnie do dekoracji tortów, ciast i ciasteczek. Poręczne szklane opakowanie i dozownik pozwalają łatwe korzystanie z produktu. Wykorzystuję je bardzo często przy moich torcikach

kolorowotorcikowo
ciasto piernikowo jabłkowe z brzoskwiniami 113

składniki na ciasto: 450 g mąki 150-170 g cukru pudru 70 g miodu, płynnego 4 jajka, białka oddzielone od żółtek 250 g margaryny 125 g

Domowy Smak Jedzenia
Krem z dyni, jabłek i pora z kukurydzą 131

cudownych właściwościach dyni rozpisują się niejedni. O zupach słychać tu i ówdzie. Sezon na zupy trwa, szczególnie na zupy zdrowe. Przyjemnie jest się rozgrzać talerzem pełnym gęstego kremu, szczególnie jeśli ten posiłek ma właściwości lecznicze i poprawiające nastrój.  O tych dobrych właściwościach płynących z talerza dowiemy się z wielu dostępnych  poradników. Zupa dość łatwa w przygotowaniu .Pyszna(...)została podzielona na części zgodne z porami roku, by w przystępny sposób doradzić, jak korzystać z sezonowych, lokalnych produktów. Kolorowe i pyszne dania oparte na polskich kaszach, warzywach oraz owocach tworzą zgraną całość z aromatycznymi ziołami i przyprawami. Teraz przejdzmy do zupy. Składniki 1 dynia Hokkaido (ok.1 kg ) 2 jabłka 1 por 2 ziemniaki u mnie bataty 1 łyżka

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa groszkowa, aktualnie ulubiona zupa Emilki 175

Ta zupa groszkowa to aktualnie ulubiona zupa Emilki, zdetronizowała chwilowo pomidorówkę i krupnik (zwany zupą surówkową). Jedwabiście gładka, lekko słodkawa, prosta i szybka w przygotowaniu. Z

Cooking for Emily
Zupa fasolowa 147

Kapryśna ta wiosna... zimno, pada... no, przynajmniej tutaj, bo pewnie są miejsca gdzie jest cieplej... ale było nie było ostrowiecka aura skłoniła mnie do ugotowania zupy

Czary - gary w kuchni
SŁODKIE WYPIEKI Z KUJAWSKIM – wyniki konkursu „NAJPOPULARNIEJSZY PRZEPIS Z KUJAWSKIM” 147

Konkurs ” Słodkie wypieki z Kujawskim „ dobiegł końca! Zwycięzców 1 etapu poznaliśmy już wcześniej, a teraz pora nagrodzić tych, którzy bawili się również w konkursie na „NAJPOPULARNIEJSZY PRZEPIS Z KUJAWSKIM” na Fooder.pl i walczyli o fantastyczną nagrodę, jaką jest 18-elementowy zestaw naczyń Villeroy & Boch z kolekcji „New Wave” (o wartości ok.1316 zł). Zanim(...)wyrabiania owocami *Agnieszka, blog Apetyczna babeczka, przepis na ciasto Słodka pomarańcza * Mariola , blog Kulinarne pyszności Molki , przepis Torcik tęczowy letni * Joanna, blog Kuchnia w czekoladzie , przepis Muffinki marchewkowe z kremem śmietankowym * Anna , blog Cafe Amaretto , przepis Ciasto Bajka Wszystkim z całego serca najmocniej gratuluję! Proszę jeszcze raz o wiadomość mailową, w celu potwierdzenia zgodności danych do wysyłki nagród

Ostra na Słodko
Najlepsze pierogi na Wigilię 397

duński posiłek. Pyszny, ale jak różny od tego, co znam z rodzinnego domu! W związku z tym aktualnie raczę nas moimi ulubionymi wigilijnymi, polskimi daniami. Pokazałam Wam przepis na krem z buraczków, który świetnie zastąpił barszcz. Do niego podałam moje ukochane pierogi - mogłabym je jeść cały rok, ale przygotowuję tylko w grudniu. Inaczej chyba straciłyby swoją magię... Tych pierogów(...)nich zakochałam - ten smak bije na głowę wszystko! Ich przygotowanie jest dość czasochłonne (jak to z pierogami bywa), ale smak wynagradza każdą minutę spędzoną w kuchni. Od tamtej pory goszczą one na naszym wigilijnym stole co roku, nawet moja Mama nauczyła się je robić, i przed Świętami przygotowuje ich spore ilości i zamraża - później wystarczy je odgrzać w piekarniku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
mini ptysie z masą śmietanowo krówkową o smaku adwokata 142

składniki na ptysie: 150 g mąki 60 g masła 4 jajka 250 ml wody wykonanie: W garnku zagotowujemy masło z wodą. Na wrzącą wodę wsypujemy przesianą

Domowy Smak Jedzenia
szarlotka pychotka 512

składniki na biszkopt: (pieczemy 3 takie blaty) 60 g mąki orkiszowej lub pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 90 g cukru

Domowy Smak Jedzenia
ZUPA KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW. SŁODKO - OSTRA. 170

Ziarenkowa, i odrobina oliwy z oliwek WYKONANIE: Gotujemy wywar mięsno-warzywny - u nas udziec z indyka ( 1-1,5 kg ) i tacka warzyw ( 2 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, kawałek kapusty + przyprawy: pieprz czarny, domowa typu vegeta, ziele angielskie, liść laurowy ). Umyte pomidory i paprykę osuszamy i rozkrajamy.  Na dno naczynia żaroodpornego dajemy oliwę, przyprawy(...)jest pewne - obojętnie przejść koło niej nie można. To propozycja mocno rozgrzewająca, więc będzie idealna na chłodne jesienne i zimowe wieczory. To wręcz antidotum na pogodowe niedogodności, Plusy zupy krem z pieczonych pomidorów: Łatwa: jak najbardziej. Szybka: dokładnie tak .  Nieskomplikowana: nie ma przy niej za wiele roboty. Robi się praktycznie sama. Wstawiłyśmy pomidory do piekarnika i włączyłyśmy film. Zblendowałyśmy

Wypisz Wymaluj
Pomidorowa z dużą ilością warzyw 138

Uwielbiam pomidory, bardzo żałuję, że obecnie nie smakują tak jak latem. Dla mnie pomidorowa pora powinna trwać wiecznie :D Dlatego u mnie pomidorówka, ale taka w mojej wersji, na wywarze z warzyw, które później blenduję, dzięki czemu zupa jest gęsta i kremowa, tak jak lubię. Potrzebujemy: udko z kurczaka, bądź porcję rosołową dwie duże marchewki 1 pietruszka(...)ziele angielskie i liście laurowe na talerz. Do zupy dolewamy przecier, dodajemy czosnek niedźwiedzi i bazylię i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i blendujemy zupę z warzywami, aby powstał nam krem, w zależności od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać, możemy dolać nieco więcej wody, wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych. Doprawiamy zupę i ponownie stawiamy na gazie. Mięso obieramy od kości

MamaOskarka