głębi morza w swoim domu. Zapraszamy Cię na morski rytuał pielęgnacji. Le Petit Marseillais Pielęgnujący Krem Do Mycia Algi Morskie i Biała Glinka Wyjątkowym składnikiem Pielęgnującego Kremu do mycia z morskiej linii kosmetyków Le Petit Marseillais jest biała glinka. Ten składnik znany jest z tego, że dostarcza liczne mikro i makro elementy, które wzmacniają wszystkie warstwy naskórka. Formuła(...)wapń, magnez, żelazo, potas oraz sód. Biała glinka - właściwości Dzięki wspomnianym wyżej pierwiastkom, biała glinka ma doskonałe właściwości ściągające, gojące, zabliźniające. Kosmetyka wykorzystuje zwłaszcza jej działanie polegające na zwężaniu porów, rewitalizacji, działanie odświeżające, odtruwające, oczyszczające, złuszczające, odżywiające i wygładzające. Biała glinka - właściwości podobne do antybiotyku Zwłaszcza amazońska biała glinka, niszczy szkodliwe mikroorganizmy, przez co zapobiega zmarszczkom. Nic dziwnego, że biała
ClauditteMissCookingkofeinową imprezą intensywnie. Około 30 miejsc serwuje klientom w tym czasie specjalne menu festiwalowe po atrakcyjnych cenach: kawusia singielka 6 PLN; samotne ciacho 7 PLN; parka 10 PLN :) Do tej pory zwizytowałam już lokale: KOFEINA z Gdyni - Czas na...kawę w KOFEINA - Festiwal Kawy Trójmiasto ALT CAFE z Gdyni - W ALT CAFE kawa i zabawa podczas Festiwalu Kawy(...)również menu śniadaniowe czy na lekki lunch oraz wybór piwa i wina (już wkrótce). Właścicielki podkreślają, że w kuchni nie używają półproduktów - pracują na naturalnych składnikach , a wszystkie kremy i ciasta wykonują samodzielnie od zera [źródło: Trójmiasto ]. Ta autorska cukiernia zlokalizowana jest bardzo wygodnie, bo tylko rzut beretem od Ulicy Świętojańskiej - niekwestionowanego, kulinarnego centrum Gdyni . Mieszkańcy kojarzą to miejsce
Grunt to przepis!Dzisiejszy post jest z cyklu "ku przestrodze" :) Jakiś czas temu zakupiłam matę do wypieku makaroników, która sobie leżała i nabierała mocy urzędowej. Dzisiaj przyszła na nią pora. Powstały moje pierwsze makaroniki, a raczej makarony ;) I tu pobawię się w "ciotkę dobra rada": 1. Migdały muszą być bardzo drobno zmielone i dodatkowo przesiane, aby powierzchnia była gładka ( w innym(...)smaku nie są takie złe :) SKŁADNIKI: na ok. 15 ciastek 60 g migdałów 90 g cukru pudru szczypta proszku do pieczenia 1 duże białko szczypta soli 20 g cukru krem 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka dżemu czereśniowego A jak to zrobić: Migdały sparzyć we wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty, odcedzić i zdjąć z nich skórkę naciskając palcami. Przed
Kuchnia w opałachjuż przepyszne ucierane ciasto na jogurcie … muffiny z truskawkami i chrupiącą kruszonką też były … torcik z truskawkami i bitą śmietaną też już zrobił furorę … więc przyszła pora na coś innego! Dziś mam dla Was kolejny przepyszny przepis na delikatne ciasto budyniowe z musem z truskawek! Świetna odmiana dla „zwykłych” truskawek zalanych galaretką! Robi(...)żółtku … a następnie po 1 łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut / 180 C KREM: Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka. Resztę wlewamy do garnka , dodajemy masło i cukier. Podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając , aż składniki się rozpuszczą. Budynie rozrabiamy w odlanym mleku i powoli
Ostra na Słodkooczkach. Posypujemy połową cynamonu, kardamonem i mieszamy z miodem. Wstawiamy przykryte do nagrzanego do 180st piekarnika i czekamy aż zmiękną. dodajemy masło, resztę cynamony i cukier i blendujemy na krem. Wykładamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika, żeby trochę odparowały. W tym czasie przygotowujemy budyń BUDYŃ: - 3 szklanki mleka - 2 budynie wanilowe lub śmietankowe (na pół litra każdy(...)całym domu pięknie pachniało. Trudno było ten aromat przypisać jednoznacznie do zapachu jesieni lub zimy, więc jeśli mamy go zaszufladkować, to wybieramy "komorę" z podpisem "cholernie dobre o każdej porze dnia i nocy, niezależnie od pogody, nastroju czy pory roku". Zdecydowania taka łatka może dotyczyć smaku, wyglądu i wszystkiego co to ciacho w sobie ma. KARDAMON: "Kardamon
Wypisz Wymalujwędzonej szynki. Zapewniam, że talerz takiej zupy nakarmi każdego. Wiem, że w klasycznej grochówce są też ziemniaki, ale ja właśnie lubię ją w tej formie, bez ziemniaków, zmiksowanej na krem i z chrupiącą grzanką. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Zupa grochowa z szynką 2 łyżki oliwy 2 łodygi selera naciowego 1 por 3 marchewki 400 g grochu 2 litry wywaru warzywnego ( albo rosołku drobiowego) 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka soku z cytryny só, pieprz DO PODANIA 200 g szynki wędzonej Seler pokroić
Smaczny zeszytkurze - można stosować na włosy oraz jako maseczkę ściągającą do twarzy Oczyszczająca maseczka na twarz z białka Wystarczy ubić białko i nałożyć na twarz. Taka maseczka działa ściągająco, oczyszcza pory z nadmiaru sebum oraz wygładza skórę. Odżywcza maseczka z żółtka na włosy Żółtko wymieszać z trzema łyżkami oliwy z oliwek, oraz trzema łyżkami miodu. Maseczkę nałożyć na zmoczone włosy(...)balsam do ust. 5. Ocet jabłkowy - można z niego zrobić tonik oraz płukankę na włosy. Na początku ciąży miałam problemy z trądzikiem - hormony robiły swoje. Masa kosmetyków i kremów nic nie pomagało, a tonik z octu jabłkowego dał sobie radę z moim problemem :) Tonik z octu jabłkowego 100 ml wody 50 ml octu jabłkowego Wystarczy wymieszać ocet
Pani domowawersja nie jest ciężka. Nie użyłam żadnej śmietany czy innej zaprawy do zupy, mięso z indyka jest raczej chude. Całość wyszła sycąca i warzywnie orzeźwiająca. Do tej pory nie używałam rukoli do gotowania. Surowa odgrywała ewentualnie rolę dodatku do ciepłych dań. Bałam się, że jej zdecydowany smak zdominuje całą potrawę- nic bardziej mylnego. Smaki pięknie skomponowały się, podkreślając(...)smaku, przecedziłam go, pozostawiając w środku jedynie kawałek selera, marchewkę, małą pietruszkę i cebulę- po zmiksowaniu dodały zupie nieco gęstości. Nie chciałam jednak by była przesadnie gęsta, niczym zupa-krem, dlatego nie wykorzystałam wszystkich warzyw. Do około 3 litrów delikatnie gotującego się płynu dorzuciłam dużego pomidora oraz dwie duże, świeże, czerwone papryki, a to wszystko pokrojone w dość drobną kostkę
Pichceniomaniaskładniki na ciasto miodowe: 300 g mąki 150 g cukru 1 jajko 150 g masła 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 2 łyżki śmietany wykonanie: Wszystkie
Domowy Smak JedzeniaPod taką nazwą znajduje się przepis w zeszycie mojej Mamy. Zupa doskonale sprawdza się podczas rodzinnych przyjęć, ponieważ przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu niż ugotowanie flaków
Kolorowy Przepisownikżyłam twarożku Chavroux/ 1 duża gruszka 1 jabłko świeżo mielony kolorowy pieprz kilka łyżek masła kilka łyżek cukru Na orzechową pralinę 1/4 filiżanki orzechów włoskich 1/2 filiżanki cukru Krem balsamiczno-klonowy ** 1/3 filiżanki octu balsamicznego 1/3 filiżanki syropu klonowego Zacznijcie od przygotowania praliny. Cukier należy wsypać do rondelka o grubym dnie (można dodać 1-2 łyżki zimnej wody) i ustawić(...)przy pomocy tłuczka do mięsa:) rozbić na możliwie najdrobniejsze kawałeczki. Tak uzyskana pralina nadaje się także idealnie jako ozdoba ciast czy deserów, a nawet solo smakuje wybornie! Teraz pora na karmelizowane owoce. Jabłka i gruszki obrać ze skórki (wybierzcie raczej gatunki, które są twarde, aby podczas karmelizowania nie rozpadły się) i pokroić na cieniutkie plasterki. Na dużej patelni
KUCHARNIACytrynowe smaki królują ostatnio w naszym domu. Po cytrynowych ciasteczkach ( klik ) przyszła pora na ciasto cytrynowe. Przepis wpadł mi w oko podczas wertowania książki Sophie Dahl i bardzo szybko doszło do realizacji - już na drugi dzień (zwykle przepisy leżakują dość długo w kolejce ;)). Ciasto jest smaczne, intensywnie cytrynowe i o dość zbitej, specyficznie ziarnistej strukturze, która to jest(...)ziemniaczaną. Masło utrzeć z cukrem. Dodać wszystkie żółtka naraz i ucierać, aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać sok i skórkę z cytryn i ubijać, aż powstanie jedwabisty krem cytrynowy. W drugiej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać ją do kremu i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mielone migdały i mąkę, delikatnie połączyć z resztą
Słodkie inspiracjeNazw maja wiele, jednak zdecydowanie łączy je jedno:pyszne, puszyste ciasto z kremem w wielu odsłonach smakowych lub z dodatkiem przeróżnych sezonowych owoców. Podczas przygotowania muffinek należy pamiętać o tych samych zasadach, co podczas przygotowywania biszkoptu. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Podczas dodawania składników o różnej temperaturze ciasto może się zważyć, a tym samym zrobi się zakalec. Starajcie się trzymać(...)które w zasadzie są wszędzie, w każdym sklepie za rogiem. Nie ma w tej książce skomplikowanych receptur, wszystko jest dokładnie opisane i wyjaśnione. Książka podzielona jest tematycznie na rozdziały:pory roku ,a w przepisach wykorzystywane są produkty sezonowe, przede wszystkim owoce.Jest także kilka cennych informacji jak przygotować kruche ciasto, biszkopt, muffinki, ciasto parzone i ciasto francuskie. Super pomysł
Z Kuchni Do Kuchnibawią się studenci, ale bardzo miło, szybko i profesjonalnie. Co ugotowała Samar dla Sphinxa? W nowym menu jest: Chlebek manouche z za’atarem i serem Zupa krem z czerwonej soczewicy Hummus z buraczkami i pasta z bakłażana Baba Ganoush Shoarma wołowa na hummusie, czyli mięso wołowe podawane z buraczkową pastą z ciecierzycy, pitą i sałatką tabbouleh Shish(...)całkiem spora porcja chrupiącej wołowiny. Hummus buraczkowy był pyszny i dobrze pasował kolorystycznie do mięsa. Nie smakowała mi tylko sałatką tabbouleh podawana jako dodatek – o tej porze roku pomidory nie mają żadnego smaku i można by dodać nieco więcej zieleniny. Mój mąż jest psychofanem steków argentyńskich, które w Sphinksie są mięciutkie i bardzo korzystne cenowo, więc
Ugotowane pozamiatane