składniki: 500 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 250 g masła 6 żółtek wykonanie: Na stolnicę wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem
Domowy Smak Jedzeniasmakował, więc jestem zadowolona to dla mnie ogromna satysfakcja i chęć do dalszego działania :) Takie torty mogę piec co drugi dzień :) Ps. szkoda tylko, że kilogram malin o tej porze roku kosztuje 40 pln :( SKŁADNIKI: 8 białek 1 1/2 szkl cukru szczypta soli 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki octu z białego wina(...)termoobiegiem). Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić bardziej drzwiczki i pozostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i dokładnie zmiksować. Na dwa blaty nałożyć przygotowany krem i ułożyć warstwę pokrojonych owoców (w moim przypadku były to truskawki). Blaty ułożyć jeden na drugim. Na wierzch nałożyć trzeci, który tylko musnąć kremem i ułożyć na nim owoce
Kuchnia w opałachidzie wytrwałości w dążeniu do celu. Niech się spełniają marzenia, a smutki nie odbierają sił. A przez następne 12 miesięcy życzę jeszcze pełnego talerza z dobrym jedzeniem ;) Świętowanie zakończone, pora wracać do rzeczywistości również tej wirtualnej ;) Po odkopaniu się z confetti Nowy Rok na blogu rozpoczynam setnym postem i tortem. Tort jest Sylwestrowo - Noworoczny, jeszcze ze świątecznymi aromatami(...)przez ok. 40 minut - do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Gdy biszkopt całkowicie wystygnie, nożykiem oddzielić boki ciasta od formy. * Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Krem kokosowy ** 2 puszki mleka kokosowego (po 400 ml) 350 g mocno schłodzonej śmietany śmietany 30% 500 g mascarpone 5-6 łyżek cukru pudru ½ szklanki wiórków kokosowych. Mleko kokosowe zamknięte w puszce schłodzić przez
Pełny talerzKolejne wyzwanie zakończone pieszczącym podniebienie sukcesem. Kolejny deser który przywołuje najpiękniejszą porę roku wiosnę i lato, jest nią i będzie zawsze kiedy się go zrobi. Jedwabiście kremowy, jak dla mnie delikatnie za słodki, ale cukru zawsze można dać mniej lub więcej. Ale nie o to chodzi.Przepis zaczerpnęłam oglądając program Polsat Food Network. Jest to deser Giady(...)miski nie stykało się z powierzchnią wody). Trzepaczką mieszamy jaja do czasu aż zgęstnieją i staną się kremowe (mieżąć temp termometrem osiągniemy temp ok 71 C). Odstawiamy miskę z kremem do innej miski z lodowatą wodą do całkowitego ostygnięcia . Dokładnie mieszamy. Przy użyciu elektrycznego miksera ubijamy śmietanę na sztywno pod koniec dodając 1/4 szkl cukru. Łączymy ją z chłodnym
Malinowe Pocałunkiklarowny, bo będę w nim drobinki prawdziwych warzyw i ewentualnie mięsa, zamiast wszelkiego typu chemicznych ulepszaczy, ale wolę taki, niż ten ze sklepowych półek. Można go zmielić na gładki krem lub zostawić nieco większe drobinki warzyw. Jedna łyżeczka takiej pasty to mniej więcej tyle samo, co jedna " sklepowa " kostka rosołowa. Przechowywanie Mięsną kostkę (pastę) bulionową przechowuję w zamrażalniku w foremkach(...)kilka listków rozmarynu i szałwii lub inne ulubione przyprawy (np. imbir, chili, tymianek) Warzywa (waga po obraniu) 500 g marchwi 200 g korzenia pietruszki 200 g cebuli 1 duży por 1 mały seler opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku Uwaga: Jeśli chcecie przygotować mięsną pastę bulionową to optymalnym, moim zdaniem, rozwiązaniem jest zachowanie proporcji 1: 1 to znaczy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataspadł śnieg. Gdzieniegdzie tylko poprószyło, w innych miejscach spadło go nieco więcej. Mnie świt przywitał białym ogrodem i szybami w aucie przysypanymi śniegiem. Ufff...dobrze, że opony zmienione w porę ! Droga do Warszawy była długa, na szczęście czas umilały mi rozmowy z Marleną bloga Kuchnia Marlenity. Całą drogę sypał śnieg, chwilami dość intensywnie. Tuż przed wjazdem do stolicy(...)nieco zamieszania. Ale "mistrzynie w swoim fachu" szybko wyłapały błędy ! W porozumieniu z dziewczynami ustaliłyśmy właściwe proporcje ciasta i wszystko pięknie i smakowicie się udało. Pozostałe grupy przygotowywały: krem z pieczoną dynia, imbirem, kawą Inka i grzankami smażony kalafior z morelami, kawą Inka i orzechami laskowymi łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią i pesto ziołowym creme
kolorowotorcikowoIle kucharek w domach, tyle przepisów na rosół. Różnią się dodanymi przyprawami, użytego mięsa, sposobem gotowania. Widziałam dużo przepisów, gdzie dodaje się przysmażoną cebulę oraz kawałek
Wołowina od rekinaskładniki na biszkopt: 90 g mąki orkiszowej lub pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 140 g cukru 4 jajka wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto piernikow e: 600 g mąki orkiszowej lub pszennej 120 g cukru 2 jajka 250 ml mleka 125 g margaryny 4 łyżki kakao 40
Domowy Smak JedzeniaSałatka z brokułem jest bardzo prosta w przygotowaniu i wymaga dosłownie kilku składników. Wszystkie składniki się idealnie ze sobą komponują tworząc niepowtarzalny smak. Sałatka ta to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Próbowaliście już placuszków, gofrów lub pączków na bazie serka mascarpone? Jeśli nie... to koniecznie spróbujcie! Do tej pory smażyłam już omlet, który bardzo mi posmakował i podobnie było z pancakes. Wyszły puszyste i kremowe w smaku, a dodatek banana nadał pięknego aromatu i słodyczy. Co najlepsze, nie "rozpływają się" na patelni jak te na bazie zwykłego(...)już nie raz spotkało się z mascarpone, czy to w sklepie, czy w domu. W Internecie aż roi się od różnego rodzaju przepisów na dania obiadowe, torty, kremy i wypieki z tym serkiem... a co to właściwie jest za serek? Mascarpone to kremowy ser typu włoskiego. Stanowi podstawę deseru Tiramisu. Wywodzi się z Lombardii, położonej w północnej części Włoch
Poranek na słodkoWykorzystuję ją na różne sposoby, Do gotowej zupy daję ulubione dodatki, jak chrzan, grillowaną cukinię, paprykę, pomidory czy brokuła. ZUPA WARZYWNA - BAZA Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki 2 pory (w całości) Selery naciowy i korzeń 10 brukselek (nie miałam białej kapusty, ale można ją dodać) Kilka ząbków czosnku 2 cebule 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego(...)suchej patelni i wrzucamy do garnka z warzywami. Całość zalewamy pozostałą wodą i gotujemy ok. 40 min na małym ogniu. Kiedy warzywa zmiękną całość miksujemy na gęsty i gładki krem. Starannie doprawimy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Zajadamy ze smakiem z różnymi ulubionymi dodatkami. Poniżej przedstawiam kilka moich zestawów. Zupa - baza ze świeżym ogórkiem i czerwoną papryką obficie
Naturalna KuchniaPora kolacyjna już za nami, ale nic straconego, takie naleśniki równie dobrze będą smakowały na śniadanie. A skąd pomysł na nadzienie? Po prostu, potrzeba matką wynalazków :) A prościej mówiąc: zostało mi trochę masy na bazie śmietany i mascarpone, którą zazwyczaj wykorzystuję do ciast, a że żal było wyrzucić, bo nic marnować się w kuchni nie może, pomyślałam więc(...)Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i startą na tarce gruszkę. Całość dobrze wymieszać, najlepiej przy pomocy miksera. Naleśniki (muszą być lekko przestygnięte, bo inaczej krem się rozpłynie) posmarować kremem, zwinąć w rulon i posypać cukrem cynamonowym
Kuchnia w opałachskładniki na ciasto: 450 g mąki pszennej 4 żółtka 70 g cukru pudru 250 g masła, schłodzonego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka
Domowy Smak Jedzeniazapas. Można też przygotować ciasto w tortownicy o średnicy 26-28 cm i polać je całe, a dopiero później kroić na kawałki. Pamiętajcie: ogranicza Was tylko wyobraźnia... (I pory roku; próba zdobycia jarzębiny w marcu to jak szukanie igły w stogu siana...) Sernik kasztanowy na zimno z musem karmelowym i karmelową polewą lustrzaną Składniki: (na formę 30x20(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić. Żelatynę do sernika namoczyć w zimnej wodzie. Serek i puree zmiksować na gładki krem. 150 g kremówki ubić. Pozostałą kremówkę zagotować, zdjąć garnuszek z palnika, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Powoli wlwać żelatynę do masy kasztanowej, cały czas miksując. Na końcu dodać ubitą
Pożeraczka, czyli raz adobrze