Odgrzebywanie tego nie zmieni przeszłości... Sprawi tylko, że będziesz musiała przeżyć ją na nowo.” daktylowo-cynamonowy krem jaglany* z pieczonym jabłkiem(z cynamonem i goździkami)jogurtem naturalnym i syropem daktylowym *ze zmielonej na pył kaszy jaglanej Wczorajsze ognisko, którego miało w końcu nie być(jakoś mnie to w tedy nie przejęło) dobrze jednak, że się odbyło. Niezapomniane(...)naprawdę. Nie chce tych zmian. Choć wiele osób mówi, że gimnazjum to najgorszy okres w ich życiu. Ja tak nie uważam. To było najlepsze co spotkało mnie do tej pory w życiu. I pomimo niedoskonałości lubię je. Naprawdę. A teraz ocieram łzy. I jadę do mojej(miejmy nadzieje) szkoły
More food, love and dreamsmamy wyczekany weekend! A jak weekend – to i pora na najlepsze na świecie słodkości! Dziś mam dla Was przepis na jedno ze swoich ulubionych ciasto z borówkami i malinami. Kruche herbatniki pokryte lekko kwaskową jagodą masą i świetnie komponującą się z nią słodką masą budyniową wręcz rozpływają się w ustach. Lekka pianka dodaje im iście królewskiego charakteru(...)reszcie rozpuszczamy budynie z jajkami oraz obiema mąkami. Mieszankę wlewamy na gorące mleko i cały czas mieszając gotujemy budyń, lekko studzimy. Schłodzone ciasto pokrywamy kolejną warstwą herbatników i wylewamy krem budyniowy, wygładzamy, przykrywamy ostatnią warstwą herbatników i wstawiamy do lodówki. 3 WARSTWA: Zimną śmietanę ubijamy na puch, dodajemy cukier oraz śmietan fixy i ubijamy na sztywno. Dodajemy 3/4 podprażonego kokosu
Ostra na Słodkonajlepszy sernik nowojorski, jaki do tej pory jadłam Delikatny, jedwabiście kremowy i bardzo wilgotny…. Zastanawiałam się czy nie podać go z jakimiś owocami czy polewą czekoladową ale to tylko zepsułoby jego smak. Ten sernik nie potrzebuje żadnych dodatków, bo jest idealny :)! Najważniejsze o czym trzeba pamiętać przygotowując go, to że WSZYSTKIE składniki muszą być w temperaturze pokojowej(...)otartej skórki cytrynowej 1. W dużej misce ubić jajka ze śmietaną na tyle tylko aby się dobrze połączyły. 2. W drugiej misce zmiksować serek z masłem na gładki krem i dodać go do masy jajeczno-śmietanowej, ponownie zmiksować do połączenia. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, wanilię, sok i skórkę z cytryny i miksować około 2 minut. 3. Tortownicę o średnicy
UgotujmyTo.plczynników, myślisz, że również można mieć taki stan szczęścia? W prosty sposób tłumacząc, czy np. będąc bogatym jesteś szczęśliwy czy jednak czegoś Ci brakuje? http://www.empik.com/sekret-szczescia-7-fundamentow-zyciowej-radosci-shimoff-marci-kline-carol,prod60822790,ksiazka-p Do tej pory książki, podpowiadające co zrobić żeby stać się bogatym, jak w sobie kogoś rozkochać, albo jak odnieść sukces nie budziły mojego zainteresowania. Jakiś czas temu trafiłam jednak na książkę(...)składników: awokado oraz orzechów laskowych i który sprawia, że mój poziom s erotoniny ( hormonu szczęścia) rośnie z każdą kolejną łyżeczką tego smakołyku. Pełnia szczęścia na cały dzień! Krem z awokado i orzechów laskowych z dodatkiem gruszki Składniki: 15 dag orzechów laskowych 1 duże, dojrzałe awokado 2 i ½ łyżki miodu 2 łyżki kakao szczypta soli himalajskiej 1 łyżka
Moja Mama Gotuje(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ciasto kruche: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 żółtka 30 g cukru pudru 100 g masła, schłodzonego 5 g cukru
Domowy Smak JedzeniaWitamy! Pewnie myślicie - czemu pijana?! Odpowiedź jest bardzo prosta. Moni podkręciła smak zupy białym winem wytrawnym. Wyszło przepysznie i do tego bardzo zdrowo i rozgrzewająco.
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoPrzepyszna, słodka propozycja na jesień. Miód, jabłka, orzechy - charakterystyczne dodatki do wypieków o tej porze roku są znakami rozpoznawczymi tego ciasta. Ładnie się prezentuje i najważniejsze - smakuje. Ciasto wydaje się skomplikowane i pracochłonne ale nic mylnego. Trzeba jedynie odczekać całą noc aby blaty miodowe zmiękły. Jak to bywa w przypadku ciast z dodatkiem miodu, najlepsze jest(...)wyłożyć ją na jeden placek miodowy i przykryć drugim. Masa budyniowa : Ugotować budyń z mleka, cukru i proszku budyniowego. Masło utrzeć na puch i partiami dodawać zimny budyń. Gotowy krem wyłożyć na ciasto i przykryć ostatnim plackiem. Ciasto należy równomiernie obciążyć, aby blaty zmiękły.Odstawiamy na całą noc. Polewa: Przygotowujemy ją na następny dzień. Rozpuszczamy margarynę. Dodajemy cukier puder, mieszamy
My simple kitchenbardzo odmieniony "ramen", inny niż wszystkie dotąd ale zapewniam, że jest bardzo smaczny. Składniki: 0,5 kg udek, skrzydełek i kości perliczki włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por 1 cebula 3 ząbki czosnku 300 gram topinamburu 2 płaty wodorostów nori 3-4 grzyby shitake kawałek trawy cytrynowej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka sosu(...)gotuję przez 3- 4 godziny. Po tym czasie bulin przecedzam. Ponownie do bulionu przekładam jedynie cały topinambur i wszystkie białe warzywa w tym cebulę i czosnek. Zupę miksuję na krem. Doprawiam sosem sojowym, solą lub pieprzem. Tuż pod koniec gotowania dodaję umyty, świeży szpinak. Gorącą zupę podaję z dodatkami. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaW Biedronce tydzień azjatycki "Odkryj smaki Azji" (gazetka <klik> ). W obszernej ofercie dostępne jest mleczko kokosowe za 3,49 zł/400 ml, grzyby
Pora na pora i pomidorasmakuje. Od kiedy pamiętam największą walkę toczymy z pomidorami. Oboje z mężem pomidory uwielbiamy, ale nasze dzieci nie tkną, za to zupa pomidorowa, spaghetti – zawsze i o każdej porze! Więc tego się póki co trzymamy ;) Kiedy Hania poszła do szkoły jako 6-latka, miałam wiele dylematów. Tych związanych z żywieniem również. Ale czasami okazuje się, że obawy rodziców(...)miesiąc, a może za pół roku. Być może nie będzie jadło całe życie, ale może spróbuje za kilka dni? Może zamiast surowego warzywa bardziej posmakuje dziecku zupa krem albo lekkie leczo? Często w kuchni wracam do przepisów, które pamiętam z własnego dzieciństwa, dlatego przy okazji tej kampanii pomyślałam o placuszkach z cukinii , które przygotowywała też moja mama. Cukinia
bistro mamajedyne 20 zł za minutę. Youtube wypluwa z siebie kolejne ofiary gotowania przed obiektywem kamery i kolejny raz udowadnia, że niektórzy powinny się oddać zajęciu innemu niż do tej pory. Mamy coraz więcej kucharzy. Doszło do tego, że blogerzy rozochoceni mianują siebie Chef’ami i wręcz urażeni się czują jak nie okazuje się im należytej atencji. Jednym słowem(...)naród oszaleje na punkcie kalafiora. Fajnie! Ja się cieszę, bo uwielbiam. Liczę na kolorowe odmiany, szał sałatek i zup. Może się ktoś wreszcie opamięta i przestanie ze wszystkiego robić kremy i pianki. Doceńmy chrupkość i fakturę warzyw. Prorokowana jest wielka kariera ramenu i bibimbap. O ramenie to chyba wszyscy słyszeli. Przynajmniej tak wynika z relacji blogerskich i różnych artykułów. Pozytyw
ladykitchenMoje dziecko okleiło cały swój pokój rysunkami z Mikołajem i z niecierpliwością odlicza godziny do jutra :-) Ja też, bo już nie mogę się doczekać tej radości
Czary - gary w kuchniastry kwitną na potęgę, jesienne winogrono dojrzewa, a jabłka spadają z drzew. Dlatego postanowiłam wykorzystać letni, owocowy powiew i przygotowałam delikatny, owocowy torcik o smaku i zapachu mojej ulubionej pory roku. Składniki: (tortownica 24cm) BISZKOPT: 7 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżka kakao szczypta soli MASA JOGURTOWA: 500ml jogurtu greckiego lekkiego(...)masy schować do lodówki. WARSTWY OWOCOWE: Galaretki rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Do malinowej dodać umyte i osuszone maliny, do jagodowej borówki, zieloną zostawić bez dodatku. Na schłodzony krem jogurtowy wylać galaretkę z malinami, wstawić do lodówki do stężenia. Następne warstwy przygotować analogicznie. Aby przygotować wierzch należy obrać kiwi, pokroić w plasterki i sparzyć je wrzątkiem, około
Cakes By Kejtciasto jest pyszne o każdej porze roku. Uwielbiam je z wiśniami i masą budyniową, ale równie pyszne jest z innymi owocami, nawet bez masy. Jest doskonałe na specjalne okazje, ale może być też świetnym dodatkiem do herbaty. Na pewno posmakuje tym, którzy jeszcze go nie znają. Ciasto: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka(...)masa zastygła. Polewa: Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta lub nam się zważy dodać łyżkę mleka i dokładnie rozmieszać. Wyłożyć na zastygnięty krem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieprostu pokochałam Nie sądziłam, że jaglanka jest tak podatna na wszelkie eksperymenty. Od tamtej pory sięgam po nią znacznie częściej- głównie właśnie w deserach i przyszła pora na kolejny. Monte robiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Użyłam orzechów włoskich, bo ich akurat mam w zapasie jeszcze sporo. Śmiało możecie użyć laskowych, ale pamiętajcie(...)pozostałe składniki z wyjątkiem kakao. Miksujemy do uzyskania jednolitej i kremowej konsystencji- ok. 1 minuta na prędkości 12. Po ok 30 i 45 sekundach warto zatrzymać i zgarnąć szpatułką krem z boków misy. Odlewamy połowę kremu, a do drugiej dodajemy kakao. Miksujemy tylko do połączenia składników- ok 15 sekund na najwyższych obrotach. Do pucharków nakładamy najpierw część ciemną, a następnie
Kuchnia w czekoladzie