krem z pora - 2446 przepisów (strona:136/164)

Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie 145

Najlepszy sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie, jaki do tej pory jadłam. Ciasto jest łatwe do przygotowania i odpowiednie na każdą okazję. Sernik jest o umiarkowanej słodyczy, przyjemnym delikatnym środku i z bardzo kruchym ciastem. Na pewno się powtarzam, ale dobry sernik wychodzi tylko z dobrego białego sera twarogowego półtłustego lub tłustego. Jeśli nie macie sprawdzonego sera do robienia(...)papierem do pieczenia i zetrzeć na dużych oczkach tarki zamrożoną jedną część ciasta. Na czas przygotowania masy serowej formę wstawić do lodówki.  Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, pod koniec ucierania dodawać stopniowo jajka, a później mielony ser i budyń. Masy zbyt długo nie miksować, tylko do połączenia się składników. Masę wyłożyć na tarte ciasto i poukładać

Kuchcik gotuje
Szybkie pączki serowe z powidłami 148

końca karnawału jeszcze daleko (w tym roku trwa do 5 marca), więc pora na kolejne karnawałowe słodkości. Jeszcze w ”śnieżnym klimacie” – szybkie pączki serowe z powidłami. To dobra alternatywa dla tych, którym z ciastem drożdżowym „nie po drodze”. Składniki na 17 szt.: - 500 g twarogu śmietankowego mielonego - 2 szklanki mąki tortowej * - 4 jajka(...)ziemniakami bez nadzienia Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Francuskie faworki Faworki robione mikserem Chruściki z ciasta na pierogi Sycylijskie cannoli z ricottą Pudrowane poduszeczki Markizy z kremem ajerkoniakowym Wydrukuj przepis The post Szybkie pączki serowe z powidłami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Domowe masło potrójnie orzechowe, czyli nowa definicja raju 242

Moja miłość do masła orzechowego nie jest już chyba dla nikogo nowością. Od pierwszego spróbowania totalnie przepadłam i przyznam, że to najwspanialsze uzależnienie na świecie. Do tej pory myślałam, że nie ma nic lepszego niż aromatyczne fistaszki zmiksowane na gładką, kremową masę. Teraz wiem, jak bardzo się myliłam. Zapytacie więc co może być lepszego od masła orzechowego? Masło potrójnie(...)naturalne" Orzechy w razie potrzeby podzielić na dwie porcje, wrzucić do miski blendera i miksować przez około 7 minut robiąc przerwy Blendować do uzyskania jednolitej, gładkiej masy Tak przygotowany krem przełożyć do słoiczka i przechowywać w zacienionym miejscu. Masło może spokojnie stać nawet do miesiąca, wbrew wielu opiniom- nie zepsuje się, jedynie może wymagać przemieszania ze względu na rozwarstwienie się

peanutbuttermonster
Podwójne urodziny z konkursem. Do wygrania drukarka HP. 144

urodzinach bloga, bo przecież to jedno nierozerwalne święto. Od trzecich urodzin Hani właśnie wszystko się zaczęło. Wtedy zrobiłam pierwsze zdjęcia potrawom, wygooglałam „jak założyć bloga” i poszło. Od tej pory co roku robię małe podsumowanie imprezy urodzinowej Hani i kolejnego roku mojego tutaj pisania. Tradycją już chyba jest, że urodziny Hani robimy w domu. Choć za każdym razem obiecuję(...)language:EN-US;} Na stół mojej małej jubilatki przygotowałam: standardowo już – torcik bezowy (trzeci rok z rzędu) szyszki z ryżu preparowanego i krówek owocowe szaszłyki, desery z domową granolą , kremem waniliowym i truskawkami soki owocowe Poniżej mała fotorelacja z urodzin :) Ze swojej strony dziękuję Wam za to, że zaglądacie, zostawiacie po sobie ślad w postaci komentarzy, korzystacie z przepisów, czujecie

bistro mama
CIASTO MARCHEWKOWE Z MASCARPONE I KRÓWKĄ 530

lepszego, niż korzystanie z darów pór roku. Wiosna oferuje nam nowalijki, lato - moc owoców i warzyw wcześniejszych odmian, jesienią dokonujemy z kolei innych, smakowitych odkryć. Zimą z kolei myszkujemy po piwniczkach czy skrytkach, szukając wybornych przetworów - słońca, zamkniętego w słoikach.   Tegoroczna jesień bardzo przypadła mi do gustu. Choć czasem mokra i deszczowa, jest względnie ciepła i słoneczna. Z czego(...)piekę ok. 40-50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu studzę chwilę w uchylonym piekarniku, następnie na kratce. Kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone, przekrawam wzdłuż na połowę. Czas na krem. Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder. Wrzucam mascarpone, miksuję na jednolitą, gładką masę i zostawiam do lekkiego schłodzenia. Kremem przekładam blaty ciasta, wierzch smaruję masą krówkową i posypuję

W kuchni Karmel-itki
TATAR ŚLEDZIOWY Z GRZYBAMI SHITAKE / KRUCHA TARTALETKA / ŚMIETANA WASABI / KAWIOR Z OGÓRKA KISZONEGO 170

przyznaję, ż kiedyś nie bylam ich miłośniczką, ale zmieniło się to kilka lat temu, kiedy moja mama przeszła samą siebie przygotowują najlepsze na świecie śledzie po kaszubsku. Od tamtej pory z wielka przyjemnością jem je zarówno w postaci sałatek, jak i np. obiadowych zapiekanek. Dziś jednak nie zapiekanką Was tu uraczę, a daniem, które jest świetnym pomysłem(...)posiekaną szalotkę, chili oraz zioła. Doprawiamy miodem, musztardą francuską, brązowym albo kokosowym cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Ostawiamy do przegryzienia. CHRZANOWA ŚMIETANA: Śmietanę ubijamy z wasabi na puszysty krem. Doprawiamy do smaku. Wypełniamy foremki. Mrozimy ( najlepiej przez noc ). KAWIOR Z OGÓRKA KISZONEGO: Sok z ogórków grzejemy, dodajemy agar agar-gotujemy ciągle mieszając. Przelewamy do strzykawki lub pipety i kropla

Ostra na Słodko
Sernik królewski 170

Świetnie się kroi, a do tego rewelacyjnie smakuje i dobrze wygląda. Uwielbiam serniki, zresztą tak jak i cała moja rodzina, dlatego na blogu jest ich chyba najwięcej. Do tej pory numerem 1 był sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie, ale jakiś czas temu sernik królewski zdecydowanie go pokonał. Ciasto kruche z dodatkiem kakao w połączeniu z białym serem smakuje(...)piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjąć i całkowicie wystudzić bez wyjmowania z formy. Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Pod koniec ucierania dodawać stopniowo całe jajka i białka, miksować tylko do połączenia się składników. Po wmieszaniu jajek stopniowo po łyżce dodać ser i budyń, zbyt długo nie miksować, aby masy

Kuchcik gotuje
Get Slim DayTime 134

najwazniejsze skutecznie ! Kupisz go TUTAJ Przeczytałam na opakowaniu, że w skład wchodzi zielona herbata i troszkę mnie na początku zmroziło, gdyż... mam uczulenie na zieloną herbatę w kremach do twarzy. Jestem kosmetyczką i wiem, że to nie mija , dlatego ze strachem podeszłam do testów. I tu muszę się pochwialić, nie dostałam wysypki na twarzy. I żadnych innych oznak alergicznych! Ciekawe(...)lepszy zdecydowanie lepszy smak. Dwa razy rozpuściłam proszek w wodzie lekko gazowanej i..powiem Wam , że całkiem fajnie smakuje. Get Slim DayTime wpadł w moje ręce w idealnej porze roku! Kiedy zaczynamy więcej jeść w przypływie wiosennej euforii...i kiedy zaczynają się imprezy okolicznościowe w naszych rodzinach. Mnie pomógł..pomoże i Wam. W skład suplementu wchodzą perełki takie

Z Kuchni Do Kuchni
"Zdrowa i promienna skóra. 60 potraw dla pięknej cery" Agata Ziemnicka, Julien Sosso 118

chce mieć promiennej, gładkiej i pięknej skóry. Bardziej niż kosmetyki na pewno pomoże nam odpowiednio dobrany pokarm, który powinien dobrze naszą skórę odżywiać do wewnątrz, a kremy i inne cudowne smarowidła mogą wspomóc nas od zewnątrz, bo niestety same one nam nie wystarczą. Autorka książki Agata Ziemnicka z zawodu dietetyczka i psycholożka, oraz Julien Sasso -Francuz, który przeprowadził się(...)ciężko się zdecydować na jedno. Na pewno są też zdrowe i dostarczą wielu witamin naszej skórze. Do tego oryginalne nazwy, aż uśmiech maluje się na twarzy :-) Przepisy zainspirowane porami roku, składniki ogólnodostępne takie które znajdziemy na każdym bazarku. Znajdziemy tutaj odżywcze koktajle, misy mocy, omlety, owsianki, świeżo wyciskane soki owocowe i warzywne oraz pyszne sałatki. Ja polecam

kruche babeczki
Niebo w gębie, czyli kruche ciasto z borówkami i białą czekoladą 146

diecie, bo uwierzcie nie oprzecie się pokusie i z postanowień noworocznych nic wam nie wyjdzie. To idealne ciasto dla tych, którzy zamrażają lato i podobnie jak ja, o każdej porze roku mogą wyjąć z zamrażarki borówki o smaku lata. To wreszcie ciasto dla tych, którzy po prostu muszą je zjeść za wszelką cenę ( a uwierzcie, nie będziecie żałować(...)była obciążona. Piecz 15 minut. Po tym czasie zdejmij obciążenie i piecz kolejne 10 minut. Temperatura pieczenia dokładnie taka sama, jak bez obciążenia. Upieczone ciasto dokładnie ostudź. Składniki na krem i całą resztę: 250 g serka mascarpone (prosto z lodówki) 130 ml śmietany kremówki 30% (prosto z lodówki) 100 g białej czekolady 5 łyżek dżemu z borówki (może być jagodowy

gutfut
Większa sprawa - tort 159

jestem im ogromnie wdzięczna. Czas już najwyższy zabrać się za świąteczne wypieki! Przez niemalże wiosenną pogodę w ogóle nie czuję, że to już grudzień! A to już pora, żeby w domu zapachniało cynamonem, imbirem i pomarańczą. W natłoku codziennych zajęć przegapiłam czas na zagniatanie ciasta na leżakujące pierniki. Na szczęście znalazłam kilka przepisów, które poratują mnie(...)głównemu zainteresowanemu przypadły do gustu. Tort to kakaowy biszkopt, który zawsze przygotowuję z tego samego przepisu. Masa to lekko zmodyfikowana propozycja z  Ciast i deserów nr 1/2011. Krem pod polewę czekoladową znalazłam na stronie  Kasi , a kokardę wykonałam według instrukcji z książki Niezwykłe ciasta czekoladowe, 20 przepisów na wyjątkowe okazje Toma Phillipsa (w której to książki użycie, szczerze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Keto zapiekanka dyniowa (Paleo, LowCarb) 106

Zauważyłam, że zdecydowana większość moich przepisów z użyciem dyni to desery . Co prawda na przestrzeni roku pojawiły się 3 obiadowe przepisy wykorzystujące dynię: spaghetti z dynią i boczkiem , zupa krem z dyni , a ostatnio kopytka dyniowe . Jednak to tak jakby wyjątki potwierdzające regułę… Postanowiłam więc zerwać z tym schematem i przygotowałam dwa posiłki śniadaniowe z wykorzystaniem dyni . Jeden z nich(...)dzieła! Keto zapiekanka dyniowa Pyszna keto zapiekanka dyniowa to rewelacyjny pomysł na rozgrzewające śniadanie! Co nie oznacza oczywiście, że nie sprawdzi się podczas innych posiłków. Zresztą bez względu na porę dnia smakuje wyśmienicie! Dania Przekąska , Śniadanie Kuchnia Amerykańska Keyword boczek , dynia makaronowa , zapiekanka Porcje 3 porcje Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 25 minut Składniki 50 g boczku

Modern Cave Girl
Pan Helmig i czekoladowa tarta ze śliwkami 188

Tydzień temu C. zabrał mnie na koncert. Ucieszyłam się ogromnie, bo rzadko nam się to zdarza. Prawdę mówiąc, do tej pory byliśmy tylko na jednym... Ale za to jakim! Nie co dzień można na żywo posłuchać zespołu takiego kalibru jak Metallica. Możecie tego o mnie nie wiedzieć, ale jestem wielką fanką rocka. Gdy moje koleżanki w podstawówce kochały się(...)tarty o średnicy 20 cm) ciasto kruche: 150 g mąki pszennej 25 g kakao 45 g cukru skórka otarta z 1 cytryny 80 g zimnego masła 1 jajko krem: 100 g ciemnej czekolady (72%) 100 ml śmietany kremówki (38%) 2 jajka 75 g cukru 2 łyżki budyniu czekoladowego (proszek) dodatkowo: 300 g śliwek Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z cukrem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rozmowy z Anną. A w tle Charlotte czekoladowo-żurawinowa. TU I TAM nr 18. 180

Aniu, czy wiesz co chciałabyś robić będąc uroczą starszą panią? Czy masz projekt na jesień życia? Urocza starsza pani - ładnie brzmi, i właśnie tak chciałabym być nazywana kiedy przyjdzie pora. Prawdę mówiąc nigdy się nad tym nie zastanawiałam, nie wybiegam myślami aż tak daleko do przodu, a może jednak powinnam? Zamykam więc teraz oczy i widzę siebie siedzącą(...)wspólnego z naszą polską szarlotką. Pomysłodawczynią deseru była francuska kucharka  Marie Antoine Careme. Ponoć nazwała go na cześć królowej Charlotty, żony Jerzego III. Klasyczna wersja Charlotte to krem, zastudzony w formie wyło­żonej biszkoptami lub innym ciastem. Chciałam, żeby moja Charlotte wpisała się smakiem w świąteczny klimat, połączyłam więc czekoladę i żurawiny. Zamiast klasycznych biszkoptów, upiekłam ich kakaową wersję

KUCHARNIA
Ciasto Szyszkowiec. 388

też nadałam mu taką nazwę. Jest to propozycja bardziej już jesienna, na kremówce. Zresztą szyszki też w lesie zbiera się jesienią, jakoś tak pasuje mi to ciacho do tej pory roku.  Lubicie jesień? Ja jesieni doczekać się już nie mogę, kocham spadające liście, babie lato i magię jesiennych kolorów. Najpiękniejszy okres w całym roku kalendarzowym jak dla mnie(...)masy kajmakowej. Dobrze połączyć. Następnie dodać ryż preparowany, jednak odłożyć garść lub dwie na udekorowanie wierzchu. Zmiksować, małym strumieniem stale miksując dodać tężejącą żelatynę. Masę wyłożyć na biszkopt. Na krem wyłożyć pozostały ryż preparowany. By dodatkowo go utrzymać w miejscu zrobić polewę z białej czekolady. Do rondelka włożyć połamaną na kostki czekoladę, oraz odrobinę mleka - tyle by zakryło spód naczynia

Poezja Smaków - blog kulinarny

Proponowane wyszukiwania