tuńczykiem . Trzeci przepis to z kolei źródło dobrego tłuszczu i białka, czyli połączenie jajka z awokado . Na końcu wpisu znajdziecie także inne przepisy na pasty, które do tej pory ukazały się na blogu. 1. Pasta z zielonego groszku i awokado SKŁADNIKI 1 puszka groszku 1 ząbek czosnku spora garść świeżych listków bazylii sól i pieprz 2 łyżeczki soku(...)czosnkiem. Dodaj do jajek, wymieszaj z jogurtem i dopraw. PRZEPISY NA INNE PASTY KANAPKOWE: Z MARCHEWKI I BURAKA Z BOBU Z BAKŁAŻANA I CUKINII Z FASOLI DIETETYCZNY KREM CZEKOLADOWY Artykuł Przepisy na zdrowe pasty kanapkowe pochodzi z serwisu powiedz dietom
Powiedz dietom nienotka o książce, która niedawno wpadła w moje ręce :D A mowa o książce, właściwie poradniku "Zioła w domowej aptece - kiedy zbierać i jak stosować. Poradnik na wszystkie pory roku" autorstwa Karin Greiner Ostatnio mam "fazę" na sianie różnego rodzaju ziół (taki post ostatnio nawet pojawił się(...)zachowania lub podreperowania zdrowia dziko rosnące rośliny lecznicze oraz uczy jak je zbierać i jak samemu, w domowych warunkach uzyskać z nich lecznicze syropy, soki, herbatki, cukierki, maści i kremy, oleje, nalewki, esencje, kojące dodatki do kąpieli i gojące do okładów – każdy znajdzie coś dla siebie; herbatka z rumianku, sok z mniszka, olej z dziurawca, cukierki hamujące kaszel - to niektóre
Malinowo w kuchnipłeć, również dla kobiet w ciąży i karmiących), dla osób po 50. roku życia wzrasta do 1200mg. Swoją drogą tkanka kostna to niesamowity mechanizm i skomplikowana gospodarka, do tej pory nie do końca poznana i wciąż badana. Nieustannie podlega ona dynamicznym procesom rozpadu i regeneracji – 15% masy kostnej ulega wymianie na nową w ciągu roku, szacuje się natomiast(...)względu na dietę. Aby temu zapobiec staraj się 15-20 minut dziennie spędzać na słońcu, odsłaniając przynajmniej 15-18% powierzchni ciała (krótki rękaw i krótkie spodnie wystarczą) i smarując kremem z filtrem jedynie twarz i znamiona. Jednak w naszej szerokości geograficznej pomiędzy wrześniem a kwietniem zmienia się kąt padania promieni słonecznych, która uniemożliwia dotarcie tych o odpowiedniej długości fali. Dlatego
Roślinna - blog wegańskiburaków i deser kalu dodol. W tej książce sporo jest dań egzotycznych, bo autorzy wierzą, że dobrze jest wyjść poza swoją sferę kulinarnego komfortu. Potrawy są wege, dostosowane do pór roku i do nowej piramidy żywieniowej. Szaciłłowie starają się unikać białej mąki i cukru. Każdy zestaw jest też tematyczny – inspirowany kuchnią jakiegoś kraju. Będziemy mogli skosztować włoskiej cucina povera(...)bobu, francuska sałatka z zielonej soczewicy, prowansalski tian, tagine ze szpinakiem, grecka zupa cytrynowa, sałatka z kalafiora i dynia po prowansalsku. Na deser zapakuję sobie mus malinowy z kremem z mango i krem sezamowy, pieczone gruszki z custardem, clafouti z owocami zdrowsza wersja snikersa, Jaki lunch zabrałabym do pracy po lekturze drugiej części “Jedz i pracuj”? Pysznie wyglądają kotleciki
Ugotowane pozamiatanedeser kalu dodol. W tej książce sporo jest dań egzotycznych, bo autorzy wierzą, że dobrze jest wyjść poza swoją sferę kulinarnego komfortu. Potrawy są wege, dostosowane do pór roku i do nowej piramidy żywieniowej. Szaciłłowie starają się unikać białej mąki i cukru. Każdy zestaw jest też tematyczny – inspirowany kuchnią jakiegoś kraju. Będziemy mogli skosztować włoskiej cucina povera, smaków(...)bobu, francuska sałatka z zielonej soczewicy, prowansalski tian, tagine ze szpinakiem, grecka zupa cytrynowa, sałatka z kalafiora i dynia po prowansalsku. Na deser zapakuję sobie mus malinowy z kremem z mango i krem sezamowy, pieczone gruszki z custardem, clafouti z owocami zdrowsza wersja snikersa, Jaki lunch zabrałabym do pracy po lekturze drugiej części “Jedz i pracuj”? Pysznie wyglądają
Ugotowane pozamiatanenowych przepisów na śniadania, obiady, przekąski czy nawet słodkości! Znajdziecie przepisy na croissanty z kremem migdałowym i rabarbarem, na kokosową owsiankę z konfiturą z rabarbaru i czereśni, śniadaniowy krem z burakiem i owocami leśnymi czy przepis na wegetariańską kanapkę BLT z upieczonym burakiem! Wszystko wygląda tak cudownie apetycznie, kusi pięknymi kolorami, że ciężko się powstrzymać i nie zacząć od razu(...)chociażby bardzo czekoladowy tort z cukinią! Co możemy Wam powiedzieć w podsumowaniu? Z pewnością będzie to książka, po którą będziemy bardzo często sięgać! I bez różnicy jaka to pora roku zawsze znajdziemy w niej coś dla siebie - na małą przekąskę, lunch, obiad czy coś słodkiego na ząb! My książkę bardzo polecamy! ________________________________________________________________ KONKURS!!! Mamy dla Was jeden egzemplarz książki
Plate of Joyskładniki na jedno ciasto: (jeden blat, potrzebujemy trzy) 55 g mąki orkiszowej lub pszennej 10 g mąki ziemniaczanej 2 jajka 20 g kakao 60 g cukru
Domowy Smak JedzeniaOstatnio na blogu było bardzo słodko, bo królowała krucha tarta z karmelem i kremem z kaszy manny, a dziś dla odmiany coś zupełnie innego - kaczka, przygotowywana według mojego ulubionego i niezawodnego sposobu oraz puree z batatów, które pozostawi nas w klimacie słodkości :) Kaczka najpierw delikatnie podsmażona, a następnie dociągnięta w piekarniku jest niesamowicie delikatna i soczysta! My z Mężem lubimy(...)obróbkę już od zimnej patelni, aby wytopić tłuszcz i uzyskać bardziej chrupką skórkę, natomiast druga droga zupełnie inaczej - bo zaleca umieszczenie kaczki na mocno rozgrzanej patelni, aby szybko zamknąć pory w mięsie i dodać mu soczystości. Mimo wszystko, ja częściej stosuję tę pierwszą - umieszczam kaczkę na jeszcze zimną patelnię i stopniowo nabiera ona temperatury. Smażę ją kilka minut
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!odwrotnie. Najlepiej smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Kiedyś bardzo nie lubiłam ani smażyć ani jeść naleśników. Odkryłam jednak przepis, który mnie zachwycił i od tamtej pory naleśniki zostały wprowadzone do jadłospisu. Ciasto na naleśniki wychodzi mi zawsze z mąką typu 650 nie wiem, czemu, bo to przecież bardziej mąka przeznaczona do wypieków drożdżowych lub chlebów(...)chochlą i nabieram ciasto. Wlewam na środek i rozprowadzam po tafli patelni. Gdy spód się przyrumieni przewracam na drugą stronę – ja podważam łopatką, bo tak mi wygodniej. Przepis na krem : 125 g. serka mascarpone 100 ml. śmietany kremówki opcjonalnie można dodać łyżeczkę cukru pudru Składniki miksuję do uzyskania gęstej masy. Trzeba uważać by nie ubijać za długo, gdyż
apetytnapieczenieroku będą pięły się róże. Zobaczcie jak to super wygląda w angielskich ogrodach:) Gruszki więc kupuję na rynku. Po przepisach na moją urodzinową tartę gruszkową i ciasto gruszkowe , przyszła pora na kolejne ciasto. Tym razem wykorzystałam gruszki z kompotu, który ugotowałam w sześciolitrowym garze, z dodatkiem goździków. Nie daliśmy rady zjeść wszystkich gruszek z kompotu, choć bardzo(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę wymieszać w sodą i przyprawą do pierników. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. W drugiej misce ubić żółtka z cukrem na gęsty krem. Stopniowo dodawać masło i gruszki. Zmiksować. Zmniejszyć moc miksera do minimum, wsypać mąkę z sodą i przyprawą i zmiksować tylko do połączenia się składników. Następnie dodać ubitą pianę i delikatnie wmieszać
Posadzone i zjedzonewymyślnych dekoracji, zmysłu artystycznego niestety nie posiadam, jestem typowym ścisłowcem. Szukałam inspiracji na tort, jedyną wytyczną którą dostałam, było to, że ciasto musi być czekoladowe, mocno czekoladowe. Do tej pory wstyd się przyznać, ale nigdy wcześniej nie jadłam masła orzechowego, od teraz mocno zawładnęło moim sercem, może bardziej podniebieniem. Słodko – słony smak idealnie wkomponował się w mój gust(...)minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Ciasto urośnie z wybrzuszeniem. Z wystudzonego ciasta odciąć ‚górkę’ i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na 3 części. Krem orzechowy: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 250 g masła orzechowego, w temperaturze pokojowej 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru Kremówkę z mascarpone i cukrem pudrem ubić, dodać masło
dom-agi.plbrać pod uwagę miejsce ich zakupu. Zimą wybierajmy przede wszystkim warzywa i owoce sezonowe: marchewki, buraki, selera, korzeń i natkę pietruszki, ziemniaki, kapustę, brukselkę, jarmuż, szpinak, dynię, cykorię, fenkuł, pora, grzyby, z owoców jabłka i gruszki. Nie zapominajmy o warzywach strączkowych, które dostarczą nam także wartościowego białka. Owoce jedzmy po posiłku jako deser. Możemy również sięgać(...)zmęczeni. Oto nasze rady: zamiast sałatek przygotujcie z warzyw dania na ciepło połączcie je z produktami zbożowymi i roślinami strączkowymi, dzięki czemu będą bardziej sycące świetnie sprawdzą się zupy-kremy, warzywa pieczone, gulasze warzywne w sosie pomidorowym, pilawy, risotto, warzywa faszerowane nie zapomnijcie dodać do potraw rozgrzewających przypraw, np. chilli, czosnku, imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy Przepisy śródziemnomorskie dobre
Chilli Czosnek i Oliwaskładniki na 1 biszkopt (potrzebujemy dwa): 80 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Domowy Smak Jedzeniatruskawkowy to lekki smakołyk łączący w sobie serek mascarpone, białą czekoladę, bitą śmietanę, biszkopty oraz kwaskowaty mus z truskawek. Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, a choć pogoda do tej pory była mało czerwcowa i nas nie rozpieszczała, coraz chętniej będziemy sięgać po ciasta lub desery przygotowywane bez pieczenia i podawane na zimno. Taki jest właśnie proponowany w tym przepisie(...)każdym razem mieszając i sprawdzając stopień rozpuszczenia), pozostawić do przestygnięcia - mascarpone krótko zmiksować, do ostygniętej (lecz płynnej) czekolady dodawać stopniowo mascarpone, za każdym razem mieszając do połączenia się składników - krem mascarpone przełożyć do pucharków na wyłożony wcześniej mus truskawkowy - na krem pokruszyć kolejne 3 biszkopty, następnie wyłożyć kilka łyżek musu, zostawiając trochę na dekorację deseru - zimną śmietankę ubić na sztywno
Smakołyki Berenikiskładniki na ciasto kruche: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 żółtka 30 g cukru pudru 100 g masła, schłodzonego 5 g cukru z prawdziwą wanilią
Domowy Smak Jedzenia