krem z pora - 2446 przepisów (strona:125/164)

Jak planować posiłki – naucz się krok po kroku 150

skomplikowane. W rzeczywistości tygodnie są bardzo powtarzalne (chodzimy do pracy, na zajęcia, do szkoły) i wkrótce spisywanie w ogóle nie będzie potrzebne. Wybór dań Kiedy już ustalisz swój harmonogram, pora wybrać przepisy. U nas ich wyszukiwanie trochę zajmuje – bo choć znamy ich mnóstwo – lubimy eksperymentować i odkrywać nowe smaki. A poza tym często się kłócimy(...)dojemy kurczaka – wtedy nie jest już tak apetycznie, prawda?). Przy okazji pieczenia kury do pieca wkładamy też warzywa do innych dań – np. do ratatouille czy na zupę krem. Twoim bedrock recipe może być też duży garnek rosołu (będzie stanowił danie samo w sobie, bazę do innych zup, a mięso i warzywa wykorzystasz do innych potraw), albo rondel sosu pomidorowego (który

Niedzielny kucharz
Zupa-krem z kukurydzą, wołowymi klopsikami i pieczarkami 162

Ta zupa ma po prostu genialny smak! Zniknęła w pół godziny, bo każdy z nas (łącznie z Zuzią!) zjadł po 2 talerze :) soczewica czerwona świetnie zagęściła

Kolorowy Przepisownik
Tartaletki z masą budyniową i świeżymi owocami 149

Pyszne kruche tartaletki, z delikatną, kremową masą budyniową i świeżymi, orzeźwiającymi owocami są doskonałym pomysłem na lekki deser o każdej porze roku. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 150g masła ekstra 1/2 szklanka cukru pudru 2 żółtka Masa budyniowa: 125g masła extra 500ml mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru wanilinowego 2 żółtka(...)mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z mąkami i żółtkami, ugotować jak budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo cały czas miksując dodawać budyń do momentu uzyskania konsystencji kremu. 4. Gotowe tartaletki napełnić masą budyniową, polać frużeliną, ułożyć truskawki i borówki. Z podanej porcji wychodzi około 15 sztuk tartaletek

Szalona Kuchnia Eweliny
ciasto marzenie wg siostry Anastazji 569

składniki na biszkopt: 130 g mąki orkiszowej lub pszennej 210 g cukru 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Domowy Smak Jedzenia
brzoskwiniowiec z delicjami 682

składniki na biszkopt kakaowy: 70 g mąki orkiszowej lub pszennej 110 g cukru 10 g kakao 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1/2 łyżeczki proszku do

Domowy Smak Jedzenia
Frużelina z wiśni do ciast, deserów, budyniu 174

tego względu, że mąż za nimi nie przepada. Robi jednak wyjątek dla frużeliny. To gęsta masa z owocami wiśni, jaką możemy dekorować budyń, dodawać do ciast, kremów, nadziewać nią naleśniki czy babeczki. Zastosować frużeliny jest naprawdę dużo, a ogranicza nas jedynie wyobraźnia. U mnie przepis bardzo podstawowy, jednak możecie sami dosmaczyć według własnych upodobań swoją frużelinę dodając goździki, cynamon, wanilię(...)myjemy na sicie i drylujemy. Wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem. Gotujemy 30-45 min w zależności od konsystencji owoców, jakie chcemy uzyskać. Jeśli dodajemy wanilię, to również pora na wydłubanie ziarenek z lasek i dodanie ich do owoców. Dodajemy sok z cytryny. W kubku rozrabiamy wodę z mąką, dolewamy do owoców 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/sosy/fruzelina-wisni-ciast-deserow-budyniu/ BosowKuchni Artykuł

Mieszam w Garnku
Lody waniliowe 342

Lody z prawdziwą wanilią, nie wymagające maszyny do lodów, ani mieszania co 30 minut w trakcie ich zamrażania. Pyszne, kremowe, mocno waniliowe i bez wyczuwalnych kryształków lodu. Do tej pory nie odważyłam się jeszcze zrobić lodów z surowymi jajkami i tym razem nic się nie zmieniło. W lodach są użyte żółtka, ale poddane obróbce cieplnej. Lody z tego przepisu(...)rondla, podgrzewać ciągle mieszając, aż masa stanie się gęsta i puszysta (nie gotować). Masę odstawić do całkowitego wystudzenia. Ubić śmietanę 36% i delikatnie wmieszać ją do wystudzonej masy. Powstały krem przełożyć do pojemnika i zamrażać co najmniej przez 6 godzin. Podczas zamrażania masy lodowej nie trzeba mieszać. Zobacz również: Lody bananowo-truskawkowe

Kuchcik gotuje
ciasto delicja 431

składniki na ciasto biszkoptowe: 110 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 155 g cukru 5 jajek wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na

Domowy Smak Jedzenia
Szakszuka, czyli jajka z pomidorami 93

dodamy podsmażoną kiełbasę i przyprawimy ostrą papryką. W sezonie szakszukę najlepiej robić ze świeżych pomidorów, a poza nim świetnie sprawdzą się te z puszki lub słoika. O tej porze roku pomidory są najsmaczniejsze i szakszuka bardzo często gości na moim stole. Ilość porcji: 2 - 3 Czas przygotowania: 30 minut Składniki do zrobienia szakszuki: 6 - 8 dojrzałych pomidorów 1 duża(...)wbić w nie jajka, posolić. Przykryć patelnię pokrywką i smażyć na niezbyt dużym ogniu około 3 do 5 minut, aż białko będzie ścięte, a żółtko będzie miało postać kremu lub tak jak kto lubi. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki. Szakszuka najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem

Kuchcik gotuje
Barszcz ukraiński 158

Oj, chodziła za mną ta zupa :) Barszcz ukraiński SKŁADNIKI: szklanka fasoli białej ( ja niestety byłam zmuszona do użycia czerwonej z puszki- to nie to

MarciochaKucharzy
Dietetyczne ciasto marchewkowe 146

Zima się już kończy (nareszcie!), trzeba to uczcić przygotowując dietetyczne ciasto marchewkowe . Warto! Marchewka to warzywo, które powinniśmy jeść o tej porze roku. To bogate źródło beta – karotenu, który nie tylko utrwala naszą opaleniznę, ale także może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Dodatkowo beta – karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, a także wspomaga leczenie trądziku. Jakie właściwości ma jeszcze(...)mąki ryżowej 30 g mąki gryczanej Jajko Pół łyżeczki proszku do pieczenia Średni banan 50 ml mleka kokosowego 15 ml oliwy Duża marchewka Pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego KREM 100 g twarogu (ja użyłam w wersji bez laktozy ) 2 łyżki masła orzechowego 50 g banana + domowy dżem porzeczkowy Do miski przesiej mąkę ryżową i gryczaną, dodaj proszek do pieczenia, cynamon, żółtko

365 dni dookoła kuchni
ciasto Delicjusz, z orzechami 348

Witam Kochani :-) Jako, że w powietrzu czuć już jesień, dni stają się coraz krótsze, pora na jesienne przysmaki, a mianowicie dania z np orzechami :-) Jakiś czas temu natknęłam się w internecie na ciekawy przepis na ciasto o pięknej nazwie delicjusz :-) Musiałam je wypróbować, bo wyglądało cudnie, i składało się z warstw, które uwielbiam-kakaowy biszkopt, budyń, powidła(...)kostki margaryny 125g , (2 łyżki margaryny) -6 łyżek cukru, (4 łyżki cukru) -4 szkl mleka,  (3 szkl mleka) -1 łyżka mąki,  (do blaszki 25x25 nie dajemy mąki) KREM ORZECHOWY -300ml mleka , (200ml mleka)        -300g zmielonych orzechów włoskich, (200g zmielonych orzechów włoskich) -300g masła ,(200g masła) -3/4 szkl cukru pudru

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kremowe jaglotto, (czyli risotto z kaszy jaglanej), ze szparagami, rozmarynem i wegańskim parmezanem. 113

sobie siedzę z kawą w ręcę i zastanawiam się nad ciekawymi połączeniami smakowymi. Sezon na szparagi w pełni. Tego dnia, wróciłam z koszem zielonych szparagów z targu. Zupa krem, brzmiała jakoś tak banalnie, tarta ze szparagami bardzo mnie pociągała, jednak nie chciało mi się spędzić tego popołudnia na ugniataniu ciasta. Pomyślałam tak sobie, że jeszcze nigdzie nie widziałam risotto(...)wina białego 2 i 1/3 szklanki bulionu warzywnego (ewentualnie wody) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża szalotka lub pół dużej białej cebuli 8-10 zielonych szparagów 90g pora 1 łyżeczka wegańskiego masła, lub 3/4 łyżeczki oleju kokosowego* duża gałązka rozmarynu 3 łyżki soku z cytryny sól himalajska i pieprz (do smaku) wegański parmezan z tego przepisu (ewentualnie

Fill The Bowl
Kremowe jaglotto, (czyli risotto z kaszy jaglanej), ze szparagami, rozmarynem i wegańskim parmezanem. 151

sobie siedzę z kawą w ręcę i zastanawiam się nad ciekawymi połączeniami smakowymi. Sezon na szparagi w pełni. Tego dnia, wróciłam z koszem zielonych szparagów z targu. Zupa krem, brzmiała jakoś tak banalnie, tarta ze szparagami bardzo mnie pociągała, jednak nie chciało mi się spędzić tego popołudnia na ugniataniu ciasta. Pomyślałam tak sobie, że jeszcze nigdzie nie widziałam risotto(...)wina białego 2 i 1/3 szklanki bulionu warzywnego (ewentualnie wody) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża szalotka lub pół dużej białej cebuli 8-10 zielonych szparagów 90g pora 1 łyżeczka wegańskiego masła, lub 3/4 łyżeczki oleju kokosowego* duża gałązka rozmarynu 3 łyżki soku z cytryny sól himalajska i pieprz (do smaku) wegański parmezan z tego przepisu (ewentualnie

Fill The Bowl
Muffinki z czekoladą i szkolne początki 168

Zimno... I spać mi się chce. Odzwyczaiłam się wstawać o szalonej porze, jaką jest szósta rano. Niemniej, po trzech dniach szkoły muszę uczciwie przyznać, że dla niej jestem w stanie się poświęcić i zrywać z łóżka przed świtem. Bo, moi drodzy, jestem po prostu zachwycona! Wszystko jest nowe, a jednocześnie w pewien sposób znajome; używanie tych wielkich maszyn sprawia(...)ciężko mi uwierzyć, że nie śnię - chodzę do szkoły piec chleb! Żyć, nie umierać , jak mawia Tato. W ogóle mój plan lekcji wygląda niezwykle kusząco: czekolada , zdrowe ciasta , dekoracje kremem cukierniczym (to już jutro!), a do tego kilka godzin teorii z pierwszej pomocy, higieny pracy, co nieco o zdrowiu i produktach (dzisiaj na przykład dowiedziałam się, jak myć ręce

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania