krem z pora - 2446 przepisów (strona:134/164)

Dyniowo i elegancko: creme brulee 175

czas ma to wszystko w nosie, i pędzi naprzód jak szalony... W związku z zaistniałą sytuacją jednak, postanowiłam zabrać się za dynię. Tak tak, to najwyższa już pora! Ja mam trzy okrągłe i jedną podłużną zachomikowane; zastanawiam się, jak najlepiej je wykorzystać... A pomysłów, jak co roku, mam mnóstwo! Poza tym zbliża się też Halloween. Wiem(...)wlać gorącej wody mniej więcej do połowy wysokości kokilek. Piec w 140 st. C. przez 1 godzinę. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Przed podaniem wierzch kremu posypać cukrem, skarmelizować za pomocą palnika. Podawać od razu. Smacznego! Do dyniowych znawców mam pytanie: wiecie może, co to za dynia znajduje się na zdjęciach? Kupiłam ją, bo wygląda niesamowicie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto na wakacje – moje ulubione przepisy 237

weekend to staję na wysokości zadania i piekę jak szalona. Ciasto na niedzielę to konieczność. O tej porze najczęściej jest to ciasto z owocami. Wiosna i lato to pora na rabarbar, więc słodkie wypieki z rabarbarem pojawiają się na blogu niemalże przez cały ten czas. Pewnie większość z Was ma rabarbar w przydomowym ogródku. Ja mrożę rabarbar(...)zeszłym roku tak nam obrodziły brzoskwinie, że ciasto z brzoskwiniami piekłam jedno za drugim. Ciasto z owocami to pyszny deser na każdą okazję. Pavlova z borówkami, truskawkami i pysznym kremem z marakui to mój ulubiony deser, który powstaje małym nakładem pracy. Pieczenie bezy mam opanowane do perfekcji. Pavlova można przełożyć bitą śmietaną lub owocowym kremem. Świeże owoce do dekoracji sprawiają

codojedzenia
Zupa dyniowa z jabłkiem i imbirem 133

Jesień to najbardziej wyrazista pora roku. Zmysł wzroku angażują piękne barwy, a smaku zdecydowane aromaty. W tym miesiącu cieszymy się bogactwem jesiennych smaków i kolorów. Dynia pasuje tu idealnie!  Miąższ dyni można przyrządzić na dziesiątki, jak nie setki sposobów. Ma neutralny smak, który łatwo łączy się z pikantnymi i korzennymi przyprawami. Najlepsza jest pieczona(...)łyżek utartego świeżego imbiru. Na suchej patelni prażymy kolendrę i kumin aż zaczną pachnieć, po czym przekładamy je do moździerza i ucieramy. Przyprawy dodajemy do zupy. Zupę miksujemy na krem, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z pestkami granatu i listkami kolendry

Smakowity Blog Kulinarny
Migdałowe ciasto ze śliwkami 156

siebie zawartość, starając nie poparzyć się za mocno, i pojechałam do pracy. A tam czekały na mnie rolady (czekoladowe, pistacjowe, orzechowe i marcepanowe), dużo czerwonego marcepanu, a na koniec krem waniliowy, który złośliwie postanowił nie tężeć. Na szczęście w końcu opanowałyśmy jego krnąbrną naturę, i mogłyśmy udać się do domów na zasłużony odpoczynek.  Muszę Wam powiedzieć, że czuję się(...)pieczenia. Na wierzchu ułożyć śliwki, rozcięciem do góry. Wierzch posypać płatkami migdałów i cukrem. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut. Ostudzić. Smacznego! A teraz już pora najwyższa zabrać się za obiad. Ma być sałatka od Jamiego O., tylko sałaty kupić zapomniałam... Cóż, będzie się trzeba pomysłowością wykazać (mam nadzieję, że jeszcze tyle jej w sobie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
TU I TAM nr 14. Owoc, który stał się warzywem i ser, który zamienia sie w lody. 162

camemberta podanych z pomidorowym ciastem . Te lody długo czekały na zrobienie. Od momentu, kiedy zobaczyłam je w książce M. Roux Jajka wiedziałam, że muszę je zrobić. I od tej pory szukałam dla nich odpowiedniego towarzystwa. Wytrawne ciasto pomidorowe z macerowanymi w occie balsamicznym jabłkami, tymiankiem i oliwkami spełnia wszystkie te oczekiwania. Wilgotne i aromatyczne cudownie syci pomidorową rozkoszą(...)wierzchu ułożyć plasterki sera. Zapiekać, aż ser się roztopi. Po wyjęciu z piekarnika na stopionych plasterkach ułożyć małe pomidorki.  Podawać z gałką lodów z sera camembert skropionych kremem z octu balsamicznego.  LODY Z SEREM CAMEMBERT  /składniki na 4 porcje/** 25 ml mleka  3 żółtka 12 g drobnego curku szczypta soli ok. 150 g dojrzałego camemberta

KUCHARNIA
TO JUŻ 6 SZALONYCH LAT! 126

SAŁATKA: * paluszki krabowe „surimi” * por ( biała część ) * świeży ogórek * majonez ( oczywiście najlepszy jest TEN domowy ) * cytryna, limonka * sól, pieprz * świeże zioła do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Paluszki krabowe, pora i ogórka ( wydrążamy środek ) kroimy bardzo drobno. Majonez doprawiamy skórką z limonki, posiekaną miętą oraz świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy do posiekanych składników, mieszamy. Podajemy z awokado na delikatnie(...)głównego dania i czerwonego mięsa okazała się Saska o smaku Kawy z Nutą Brandy. Smak wyrazisty, trochę cięższy, ale absolutnie niemdlący. Strzał w 10! TORT CZEKOLADOWY Z OWOCAMI KREM CZEKOLADOWY: * żelatyna – 8 g * woda – 40 g * żółtko – 65 g * cukier drobny – 50 g * mleko – 450 g * czekolada 70% – 350 g CIASTO CZEKOLADOWE: * czekolada

Ostra na Słodko
Czy warto kupować rosyjskie kosmetyki? 158

Dzięki uczestnictwie w blogowym spotkaniu – Spotkajmy się w Trójmieście vol. 2 miałam pierwszy raz w życiu okazję wypróbować kosmetyki rosyjskie. Przyznam szczerze, że do tej pory nawet nie przyszło mi do głowy, by zainteresować się kosmetykami, których receptury zostały opracowane i które zostały wyprodukowane w Rosji. Podeszłam więc do testów ze sporym zaciekawieniem. Jakie były rezultaty moich testów(...)najmniejszym stopniu nieprzyjemne. Po zmyciu maseczki ze skóry jest ona gładka, odświeżona, nawilżona oraz bardzo przyjemna w dotyku. Ma się wrażenie, że skóra wyraźnie odpoczęła. Konieczne jest jednak zastosowanie kremu nawilżającego. Fitokosmetik – Odmładzający scrub do twarzy – kawowy Co przeczytamy na opakowaniu? Fitokosmetik – Odmładzający scrub do twarzy – kawowy – to naturalny scrub do twarzy na bazie kawy

Krzywa Prosta
Torcik różany 219

dawna zbierałam się w sobie, by przygotować tort w stylu angielskim, opartym na lukrze plastycznym. Zbliżały się walentynki zatem uznałam, iż to właściwa pora, by przygotować coś słodkiego i bardzo efektownego :) Rzuciłam się trochę na głęboką wodę, gdyż nigdy wcześniej nie robiłam takich ekskluzywnych tortów.  Zakasałam jednak rękawy i ruszyłam z werwą do pracy - a tu przedstawiam(...)miękkie, ale wzbogaca się bardzo w smak.  Do nasączenia przygotowuję: - 100ml przegotowanej letniej wody - 2 łyżki ulubionej nalewki ( u mnie z kwiatów czarnego bzu) - 2 łyżki rumu  Krem do przełożenia: - 200ml śmietanki kremówki 30% - 250g kremowego serka mascarpone - 4 łyżki cukru pudru - 2 łyżki rumu W miseczce ubijamy śmietankę na gładką masę. Następnie dodajemy po łyżce mascarpone, cały

Sajkofanka smaku
PRZYJĘCIE URODZINOWE DLA DZIEWCZYNKI - INSPIRACJA 157

której można lepić prawdziwe cuda:)). I mimo, że nadal nie udało mnie się skompletować wszystkich zdjęć tortów, które do tej pory zrobiłam, to chciałabym Wam  dziś  zaprezentować  mój ostatni "twór" :D Na początku kwietnia moja Córeczka Nadia obchodziła swoje ósme urodziny(...)Wszystkie smakołyki w jednym miejscu: tort jagodowy z białą czekoladą, babka maślana z nutą mandarynki w lukrze, babeczki jagodowe z śmietankowym kremem, kostka jogurtowa z amarantową galaretką i makaroniki z mascarpone :) Tort z kremem jagodowym i z białej czekolady. Widok tortu z lotu ptaka :D Babeczki z jagodami i kremem

Słodko-Słony Świat Ilony
Tarta cytrynowa - prosta i baaardzo smaczna 153

krajobraz nie będzie taki szary. Pod tym względem jesień jest straszna, nic już się nie zieleni, deszcz ciągle pada i jakoś wszystko wygląda tak szaro. Jeżeli mam wybierać porę roku która bardziej mi pasuje to byłaby zima. Zdecydowanie wolę się opatulić ciepłymi swetrami i puchowymi kurtkami niż topić się latem we własnym pocie. Nie pozostaje mi więc nic innego(...)polecam pyszną tartę: Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm: spód: 50 g mielonych migdałów 120 g masła 55 g cukru 1 jajko 170 g mąki łyżeczka sody oczyszczonej krem cytrynowy: sok z 3 cytryn i skórka starta 125 ml wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej 70 g cukru 100 g masła 3 żółtka beza: 4 białka 200 g cukru

ciastkarnia na kruchym spodzie
MARGARITA NA 3 SPOSOBY 130

TRUSKAWKOWO-TYMIANKOWA Ten rodzaj margarity można wykonać w dwóch wersjach - z truskawek świeżych oraz truskawek mrożonych. W przypadku użycia truskawek mrożonych otrzymamy mrożoną margaritę, którą można przygotować o każdej porze roku. Jest to drink słodko-kwaśny - idealna propozycja dla osób, dla których margarita klasyczna jest za kwaśna, ale nie przepadają oni za słodkimi trunkami. Tu crustę wykonuje się(...)talerzu rozsypujemy wiórki kokosowe. Krawędź kieliszka zwilżamy sokiem z limonki, a następnie obracamy kieliszek i krawędzią dotykamy rozsypanych na talerzyku wiórek kokosowych. Do malaksera wrzucamy kostki lodu, dodajemy krem kokosowy oraz wlewamy sok z limonki, likier triple sec i tequilę. Miksujemy dokładnie i przelewamy do przygotowanego kieliszka

Kuchnia MagdaLeny
Tort mango papaja. Tysięczny wpis! 180

teraz mam. I wiecie o czym mówię.  Nikt mi nie powie, że miłość nie nadaje sensu wszystkiemu. Nawet ja, zagorzała feministka, pewna siebie, odważna, zapracowana, szczęśliwa do tej pory... czuję się znacznie szczęśliwsza, jeszcze pewniejsza siebie kiedy to On trzyma mój mangopapajowy tort i w swoich dłoniach chyba cały mój Świat. Tak szybko go skradł!  Ultrawyjątkowy wpis(...)parze przez około 15- 20 minut (męska pomoc mile widziana :)). Po około 5 minutach dodaję połowę pokrojonego w kostkę masła. Kiedy masa wyraźnie zacznie gęstnieć i przypominać będzie krem lub budyń dodaję pozostałe masło i jeszcze 2- 3 minuty ubijam na parze krem. Pamiętaj, że krem trzeba nieustannie mieszać, inaczej uzyskasz papajową jajecznicę. Odstawiam krem do wystudzenia, najlepiej do lodówki

Mango Papaja
MARGARITA NA 3 SPOSOBY 145

TRUSKAWKOWO-TYMIANKOWA Ten rodzaj margarity można wykonać w dwóch wersjach - z truskawek świeżych oraz truskawek mrożonych. W przypadku użycia truskawek mrożonych otrzymamy mrożoną margaritę, którą można przygotować o każdej porze roku. Jest to drink słodko-kwaśny - idealna propozycja dla osób, dla których margarita klasyczna jest za kwaśna, ale nie przepadają oni za słodkimi trunkami. Tu crustę wykonuje się(...)talerzu rozsypujemy wiórki kokosowe. Krawędź kieliszka zwilżamy sokiem z limonki, a następnie obracamy kieliszek i krawędzią dotykamy rozsypanych na talerzyku wiórek kokosowych. Do malaksera wrzucamy kostki lodu, dodajemy krem kokosowy oraz wlewamy sok z limonki, likier triple sec i tequilę. Miksujemy dokładnie i przelewamy do przygotowanego kieliszka

Kuchnia MagdaLeny
Zupa z pieczonej dyni 144

potrafiłam się przekonać. Robiłam ją już kilka razy, bo jestem z tych, co nie odpuszczają i po prostu za którymś razem, jak twierdziłam, musi się udać. Ale do tej pory to była porażka. Wszyscy znajomi się zachwycali zupą z dyni, podczas gdy ja mlaskałam językiem, mówiąc "eeee, to chyba nie dla mnie". Częstowano mnie, sama gotowałam i wiecie(...)skóry. Warzywa podzielić na mniejsze kawałki. W rondlu rozpuścić masło i zeszklić na nim posiekaną drobno cebulkę. Dodać dynię, marchew, paprykę, dolać rosół i razem zagotować. Zblendować na jednolity krem. Zupa powinna być gęsta.  Doprawić do smaku solą i pieprzem i chwilkę jeszcze pogotować, by smaki się przegryzły.  Podawać gorącą z odrobioną jogurtu i pestek.  Smacznego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Niby mały szwedzki torcik... 136

pory letnie posty obfitowały w przepisy na cukinię w milionach wersji, zajadaliśmy własne pomidorki, zdarzył się i okazjonalny ogórek. I jeszcze trochę cukinii, albo kabaczka, albo innego patisona. Ten rok, jak i pewnie następny, niestety nie zaspokoją naszego apetytu na kwiaty cukinii w cieście czy pomidorki koktajlowe prosto z krzaczka. Wszystko zawisło w oczekiwaniu na nowe(...)zawsze ten torcik robi się z porzeczką- nawet ten, który kupiłam, jej nie miał. Taki chłyt marketingowy z tym obrazkiem. Ale wiecie co- powinno się. Bo samo ciasto i krem są słodko, mdłe- pyszne, ale to kontrast kwaskowej porzeczki czyni je arcydziełem. Naprawdę. Możecie mi wierzyć. Albo bądźcie sceptyczni- i zróbcie je. Wtedy zrozumiecie. Ja na sto procent jeszcze

les mirabelles