krem z pora - 2446 przepisów (strona:134/164)

Francuskie pierożki nadziewane figami i rozmarynem 154

więc cała trudność w wykonaniu ów pierożków, to wykonanie farszu. W tym właśnie tkwi cały sekret ich smaku. W sezonie kupiłam świeże figi, ale z uwagi na dość późną porę, teraz do farszu możecie użyć suszonych . W opisie wykonania dokładnie podam wam jak postępować zarówno z świeżymi jak i z suszonymi.Nawiasem mówiąc ja wykorzystałam figi mrożone, więc jeśli posiadacie takie(...)oraz ocet balsamiczny . Wsypujemy drobno posiekane igły rozmarynu.  2.Mieszamy i gotujemy na małym ogniu mieszając co jakiś czas. Odparowujemy płyn by uzyskać gęstą masę o konsystencji marmolady. Gotowy krem studzimy.  W przypadku suszonych fig zalewamy je uprzednio odrobiną wrzątku i odstawiamy na ok.5 minut pod przykryciem następnie wykonujemy czynności opisane powyżej.  4. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy

vaniliowoczekoladowa
Trufelki Kawowe I Zakupy W Sklepie Bee.pl 168

Zostało mi trochę ciasta i babki biszkoptowej, a że dawno nie robiłam domowych słodyczy to postanowiłam że pora stworzyć coś słodkiego ;) Do pomocy przybył mi sklep internetowy Bee.pl  u którego zakupiłam np. sproszkowane daktyle i bio kawę zbożową z figami. Ta kawa zbożowa   przeogromnie nam posmakowała i chyba zaraz będę się rozglądać za drugim opakowaniem ;) Więcej(...)pisałam zrobić zakupy w sklepie internetowym Bee.pl W sklepie zamówiłam: - daktyle suszone - daktyle sproszkowane - kawę inkę bio - napój kokosowy w proszku - żurawina suszona cięta - płyn do naczyń ekologiczny - krem orzechowy - napój mila vanila cola - ziołowe czarne mydło Paczuszka ze sklepu bardzo szybko do mnie dotarła. Zadowolono jestem z niej ogromnie, zwłaszcza że nie musiałam tych wszystkich rzeczy "taskać" ze sklepu

Gotowanie...to proste !
Podsumowanie Owsiankowej Akcji. 203

owsiany tofurniczek. autorka: Daria | blog: Enjoy Your Morning... Moja nocna owsianka autorka: Dusia | blog: Kluskowopl Owsianka z gryki autorka: Blue Raven | blog: Gotuj z Blue Raven. Krucza kuchnia Krem owsiany jak deser! autorka: Sandra | blog: Poranek na słodko Owsianka noworoczna :) autorka: Sandra | blog: Poranek na słodko Owsianka zapiekana z bananem i wiórkami kokosowymi :) autorka: Agusiowe Gotowanie | blog: Agusiowe Gotowanie(...)trochę świątecznie, chociaż już po Świętach :) autorka: Chocolatestoptempting | blog: chocolatestoptempting Styczniowa Owsianka autorka: Chocolatestoptempting | blog: chocolatestoptempting Na śniadanie...Pieczona Owsianka! autorka: Chocolatestoptempting | blog: chocolatestoptempting 6 sposóbów na owsianki zimową porą i nie tylko autorka: justyna_mojemenu | blog: Moje Menu Kremowa owsianka cynamonowa autorka: Gavrilla | blog: peanutbuttermonster Bo ciepłe śniadanie to podstawa. autorka: mojamamagotuje | blog: Moa Mama Gotuje Płatki owsiane, figi

Chocolate Stop Tempting
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 186

swoim i Czytelników, którzy tutaj zaglądają :) Serdecznie pozdrawiam i zapraszam za rok! Sałatki i surówki Sałatka z grzybów autorka: Karolaa z bloga I love cooking   Surówka z marchewki, pora , ogórka i kapusty kiszonej              autorka: Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie   Sałatka z jarmużem(...)grillowanej papryki, bakłażana i szpinaku z serem pleśniowym autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Zupa pomidorowa z pęczakiem autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Jesienny krem z pieczonej dyni i warzyw autorka: ruda z bloga Absolutnie apetyczne! Krem dyniowo-szpinakowo-marchewkowy                 autorka

Weekendy w domu i ogrodzie
Minestrone z czerstwym chlebem 129

nazwa pochodzi od słowa minestra , czyli zupa. Minestrone jest pełne warzyw i bardzo pożywne. Nie ma jednego obowiązującego przepisu na tę zupę. W zależności od regionu Włoch oraz od pory roku gotuje się ją z różnych warzyw. W wersji, którą ja gotuję od czasu do czasu, króluje czerwona fasola, kukurydza, groszek i oczywiście pomidory. Pod koniec gotowania do zupy(...)odrobiną chili w proszku. Na koniec dodajemy pokrojony w kosteczkę chleb i gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę podajemy gorącą. Polecam również zupy: Irlandzką zupę dyniową z ziemniakami oraz Zupę-krem z kukurydzy z bekonem

Trzeci talerz
Dyniowo i elegancko: creme brulee 170

czas ma to wszystko w nosie, i pędzi naprzód jak szalony... W związku z zaistniałą sytuacją jednak, postanowiłam zabrać się za dynię. Tak tak, to najwyższa już pora! Ja mam trzy okrągłe i jedną podłużną zachomikowane; zastanawiam się, jak najlepiej je wykorzystać... A pomysłów, jak co roku, mam mnóstwo! Poza tym zbliża się też Halloween. Wiem(...)wlać gorącej wody mniej więcej do połowy wysokości kokilek. Piec w 140 st. C. przez 1 godzinę. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Przed podaniem wierzch kremu posypać cukrem, skarmelizować za pomocą palnika. Podawać od razu. Smacznego! Do dyniowych znawców mam pytanie: wiecie może, co to za dynia znajduje się na zdjęciach? Kupiłam ją, bo wygląda niesamowicie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto na wakacje – moje ulubione przepisy 226

weekend to staję na wysokości zadania i piekę jak szalona. Ciasto na niedzielę to konieczność. O tej porze najczęściej jest to ciasto z owocami. Wiosna i lato to pora na rabarbar, więc słodkie wypieki z rabarbarem pojawiają się na blogu niemalże przez cały ten czas. Pewnie większość z Was ma rabarbar w przydomowym ogródku. Ja mrożę rabarbar(...)zeszłym roku tak nam obrodziły brzoskwinie, że ciasto z brzoskwiniami piekłam jedno za drugim. Ciasto z owocami to pyszny deser na każdą okazję. Pavlova z borówkami, truskawkami i pysznym kremem z marakui to mój ulubiony deser, który powstaje małym nakładem pracy. Pieczenie bezy mam opanowane do perfekcji. Pavlova można przełożyć bitą śmietaną lub owocowym kremem. Świeże owoce do dekoracji sprawiają

codojedzenia
Zupa dyniowa z jabłkiem i imbirem 125

Jesień to najbardziej wyrazista pora roku. Zmysł wzroku angażują piękne barwy, a smaku zdecydowane aromaty. W tym miesiącu cieszymy się bogactwem jesiennych smaków i kolorów. Dynia pasuje tu idealnie!  Miąższ dyni można przyrządzić na dziesiątki, jak nie setki sposobów. Ma neutralny smak, który łatwo łączy się z pikantnymi i korzennymi przyprawami. Najlepsza jest pieczona(...)łyżek utartego świeżego imbiru. Na suchej patelni prażymy kolendrę i kumin aż zaczną pachnieć, po czym przekładamy je do moździerza i ucieramy. Przyprawy dodajemy do zupy. Zupę miksujemy na krem, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z pestkami granatu i listkami kolendry

Smakowity Blog Kulinarny
Migdałowe ciasto ze śliwkami 152

siebie zawartość, starając nie poparzyć się za mocno, i pojechałam do pracy. A tam czekały na mnie rolady (czekoladowe, pistacjowe, orzechowe i marcepanowe), dużo czerwonego marcepanu, a na koniec krem waniliowy, który złośliwie postanowił nie tężeć. Na szczęście w końcu opanowałyśmy jego krnąbrną naturę, i mogłyśmy udać się do domów na zasłużony odpoczynek.  Muszę Wam powiedzieć, że czuję się(...)pieczenia. Na wierzchu ułożyć śliwki, rozcięciem do góry. Wierzch posypać płatkami migdałów i cukrem. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut. Ostudzić. Smacznego! A teraz już pora najwyższa zabrać się za obiad. Ma być sałatka od Jamiego O., tylko sałaty kupić zapomniałam... Cóż, będzie się trzeba pomysłowością wykazać (mam nadzieję, że jeszcze tyle jej w sobie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
TU I TAM nr 14. Owoc, który stał się warzywem i ser, który zamienia sie w lody. 157

camemberta podanych z pomidorowym ciastem . Te lody długo czekały na zrobienie. Od momentu, kiedy zobaczyłam je w książce M. Roux Jajka wiedziałam, że muszę je zrobić. I od tej pory szukałam dla nich odpowiedniego towarzystwa. Wytrawne ciasto pomidorowe z macerowanymi w occie balsamicznym jabłkami, tymiankiem i oliwkami spełnia wszystkie te oczekiwania. Wilgotne i aromatyczne cudownie syci pomidorową rozkoszą(...)wierzchu ułożyć plasterki sera. Zapiekać, aż ser się roztopi. Po wyjęciu z piekarnika na stopionych plasterkach ułożyć małe pomidorki.  Podawać z gałką lodów z sera camembert skropionych kremem z octu balsamicznego.  LODY Z SEREM CAMEMBERT  /składniki na 4 porcje/** 25 ml mleka  3 żółtka 12 g drobnego curku szczypta soli ok. 150 g dojrzałego camemberta

KUCHARNIA
TO JUŻ 6 SZALONYCH LAT! 117

SAŁATKA: * paluszki krabowe „surimi” * por ( biała część ) * świeży ogórek * majonez ( oczywiście najlepszy jest TEN domowy ) * cytryna, limonka * sól, pieprz * świeże zioła do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Paluszki krabowe, pora i ogórka ( wydrążamy środek ) kroimy bardzo drobno. Majonez doprawiamy skórką z limonki, posiekaną miętą oraz świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy do posiekanych składników, mieszamy. Podajemy z awokado na delikatnie(...)głównego dania i czerwonego mięsa okazała się Saska o smaku Kawy z Nutą Brandy. Smak wyrazisty, trochę cięższy, ale absolutnie niemdlący. Strzał w 10! TORT CZEKOLADOWY Z OWOCAMI KREM CZEKOLADOWY: * żelatyna – 8 g * woda – 40 g * żółtko – 65 g * cukier drobny – 50 g * mleko – 450 g * czekolada 70% – 350 g CIASTO CZEKOLADOWE: * czekolada

Ostra na Słodko
Czy warto kupować rosyjskie kosmetyki? 153

Dzięki uczestnictwie w blogowym spotkaniu – Spotkajmy się w Trójmieście vol. 2 miałam pierwszy raz w życiu okazję wypróbować kosmetyki rosyjskie. Przyznam szczerze, że do tej pory nawet nie przyszło mi do głowy, by zainteresować się kosmetykami, których receptury zostały opracowane i które zostały wyprodukowane w Rosji. Podeszłam więc do testów ze sporym zaciekawieniem. Jakie były rezultaty moich testów(...)najmniejszym stopniu nieprzyjemne. Po zmyciu maseczki ze skóry jest ona gładka, odświeżona, nawilżona oraz bardzo przyjemna w dotyku. Ma się wrażenie, że skóra wyraźnie odpoczęła. Konieczne jest jednak zastosowanie kremu nawilżającego. Fitokosmetik – Odmładzający scrub do twarzy – kawowy Co przeczytamy na opakowaniu? Fitokosmetik – Odmładzający scrub do twarzy – kawowy – to naturalny scrub do twarzy na bazie kawy

Krzywa Prosta
Torcik różany 207

dawna zbierałam się w sobie, by przygotować tort w stylu angielskim, opartym na lukrze plastycznym. Zbliżały się walentynki zatem uznałam, iż to właściwa pora, by przygotować coś słodkiego i bardzo efektownego :) Rzuciłam się trochę na głęboką wodę, gdyż nigdy wcześniej nie robiłam takich ekskluzywnych tortów.  Zakasałam jednak rękawy i ruszyłam z werwą do pracy - a tu przedstawiam(...)miękkie, ale wzbogaca się bardzo w smak.  Do nasączenia przygotowuję: - 100ml przegotowanej letniej wody - 2 łyżki ulubionej nalewki ( u mnie z kwiatów czarnego bzu) - 2 łyżki rumu  Krem do przełożenia: - 200ml śmietanki kremówki 30% - 250g kremowego serka mascarpone - 4 łyżki cukru pudru - 2 łyżki rumu W miseczce ubijamy śmietankę na gładką masę. Następnie dodajemy po łyżce mascarpone, cały

Sajkofanka smaku
PRZYJĘCIE URODZINOWE DLA DZIEWCZYNKI - INSPIRACJA 152

której można lepić prawdziwe cuda:)). I mimo, że nadal nie udało mnie się skompletować wszystkich zdjęć tortów, które do tej pory zrobiłam, to chciałabym Wam  dziś  zaprezentować  mój ostatni "twór" :D Na początku kwietnia moja Córeczka Nadia obchodziła swoje ósme urodziny(...)Wszystkie smakołyki w jednym miejscu: tort jagodowy z białą czekoladą, babka maślana z nutą mandarynki w lukrze, babeczki jagodowe z śmietankowym kremem, kostka jogurtowa z amarantową galaretką i makaroniki z mascarpone :) Tort z kremem jagodowym i z białej czekolady. Widok tortu z lotu ptaka :D Babeczki z jagodami i kremem

Słodko-Słony Świat Ilony
Tarta cytrynowa - prosta i baaardzo smaczna 146

krajobraz nie będzie taki szary. Pod tym względem jesień jest straszna, nic już się nie zieleni, deszcz ciągle pada i jakoś wszystko wygląda tak szaro. Jeżeli mam wybierać porę roku która bardziej mi pasuje to byłaby zima. Zdecydowanie wolę się opatulić ciepłymi swetrami i puchowymi kurtkami niż topić się latem we własnym pocie. Nie pozostaje mi więc nic innego(...)polecam pyszną tartę: Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm: spód: 50 g mielonych migdałów 120 g masła 55 g cukru 1 jajko 170 g mąki łyżeczka sody oczyszczonej krem cytrynowy: sok z 3 cytryn i skórka starta 125 ml wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej 70 g cukru 100 g masła 3 żółtka beza: 4 białka 200 g cukru

ciastkarnia na kruchym spodzie

Proponowane wyszukiwania