krem z pora - 2446 przepisów (strona:103/164)

Zupa z białych warzyw 119

Niektórzy wolą zupy krem, ja jednak częściej gotuję takie, w których można poczuć smak poszczególnych warzyw i dodatków. Tym razem również w zupie są tarte i krojone warzywa, chociaż krem na pewno byłby szybszy do zrobienia. Tak czy tak, smak zupy pozostaje bez zmian, jedynie zmienia się jej konsystencja. Nie zapomnijcie dodać imbiru, gdyż bardzo przyjemnie podkreśla smak selera(...)nadzieję, że również lubicie zupy i często je gotujecie. Składniki: (4 porcje) 1 duży korzeń selera 1 udko kurczaka lub 1 litr bulionu drobiowego 1 pietruszka (korzeń) 1 por (biała część) 1 duża cebula 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki oleju rzepakowego 1 cm świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego pieprz biały i sól do smaku

Kuchcik gotuje
Owsianka z malinowo-serowym musem 138

świątecznych słodkościach pora na coś zdrowego, ale równie pysznego. Dziś polecam Wam owsiankę z malinowo-serowym musem. Fantastyczne połączenie smaków, które doda Wam energii na dobry początek dnia. Spróbujcie. Składniki: 1 szklanka mrożonych malin 3/4 szklanki mleka + 5 łyżek (u mnie 2%) 125 g chudego twarogu 1 łyżka syropu z agawy (u mnie z eSłoneczko) 1/2 szklanki płatków(...)owsianych górskich (u mnie z eSłoneczko) Przygotowanie: Maliny lekko rozmrażamy. Wkładamy je do misy blendera, dodajemy chudy twaróg, 5 łyżek mleka i syrop z agawy. Całość miksujemy na krem. Do garnuszka z grubszym dnem wsypujemy płatki owsiane górskie, zalewamy je mlekiem (3/4 szklanki). Całość gotujemy. Następnie zdejmujemy z ognia do lekkiego przestudzenia. Układamy warstwy w pucharku: 2-3 łyżki owsianki

Słodkie okruszki
ZUPA - KREM Z ZIELONYCH WARZYW "ZIELONY MIX" 251

Pyszna, delikatna i bardzo zdrowa zupa- krem z zielonych warzyw. Ja przygotowałam swoją na bazie własnego bulionu ale można użyć również kostki bulionowej. Idealna na wiosenne dni. Można ją podawać samą, z dodatkiem prażonych płatków migdałów lub bardziej wykwintnie z dodatkiem kilku zgrillowanych krewetek. Wszystkie wersje są super. Ja niekiedy dodaję także łyżeczkę zapachowgo oleju kokosowego- nadaje orientalny posmak. Polecam(...)porcji:  - 2 większe cebule - 2 duże ząbki czosnku - 3 małe cukinie (po ok.300-350g) - 2 garście szpinaku baby - 1-2 garście ruccoli - polecam nadaje super smak (ale można pominąć) - por, kawałek ok.10cm - pęczek natki pietruszki - 0,5l bulionu (może być warzywny lub z kostki) - sól i świeżo mielony pieprz - 1-2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek (daję pół

Smaczne Zdrowe
makowa panienka 141

składniki na ciasto: 8 białek 150 g cukru 4 żółtka 150 g maku, suchego 100 g zmielonych migdałów 100 g wiórek kokosowych 1 szczypta soli wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
mini kopczyki kreta z truskawkami 199

składniki na babeczki: 155 g mąki 120 g cukru 60 g kakao 1 jajko 1/2 szkl mleka kwaśnego 1/4 szkl mleka słodkiego 1/4 szkl oleju 1

Domowy Smak Jedzenia
Zupa krem ze świeżego ogórka 144

Pora myjemy, przecinamy i kroimy w drobne plasterki.   Do dużego garnka z grubym dnem wrzucamy masło i gdy zacznie się pienić, wrzucamy na niego ziemniaki i pora – wszystko razem smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż zaczną się lekko przypiekać. Następnie, wlewamy do garnka tyle wody, aby tylko przykrywała warzywa, zagotowujemy i gotujemy wszystko(...)przez 5 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy serek śmietankowy, starty ser, koperek i dobrze doprawiamy solą i pieprzem. Ściągamy z ognia. Całość zupy blendujemy na bardzo gładki krem – najlepiej jak używamy blendera z ostrymi ostrzami. Zupę podajemy gorącą.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Jej puchatość drożdżówka. I o moim nastawieniu do jesieni 163

gładkie, nieco lepkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50 cm. Przeciąć wzdłuż na trzy paski, każdy z nich posmarować kremem czekoladowym, a następnie zwinąć w rulon.  Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a w niej ułożyć ruloniki z ciasta w formie ślimaka. Pomiędzy nie wcisnąć jeżyny, jedna przy drugiej. Odstawić(...)miałam pisać o ślubie i podróżach. Ale powrót do pracy nie był łatwy, i zanim wejdę znów w codzienny rytm i na nowo przyzwyczaję się do wstawania o nieludzkich porach, będę pisać, co z palców na klawiaturę spłynie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
ciasto z malinami i galaretką 1318

składniki na biszkopt: 4 jajka 100 g mąki 145 g cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Domowy Smak Jedzenia
ciasto dotyk anioła 26943

składniki na ciasto: 135 g mąki 220 g cukru 4 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy

Domowy Smak Jedzenia
Drugie śniadanie z Fitellą #8 Koktajl z truskawkami 157

Cześć! Trochę zaniedbaliśmy nasz cykl drugich śniadań z Fitellą, ale już nadrabiamy ;-). Dobrze pamiętamy również, że obiecaliśmy Wam konkurs i oczywiście już wkrótce dowiecie się więcej

Pora coś zjeść
Czekoladowy krem jaglany z malinami | deser bezglutenowy i bez cukru | 251

czego najlepiej pasuje czekolada? Do wszystkiego! A szczególnie owoców, które przełamują jej intensywny smak i nadają świeżości. Skończył się sezon na truskawki... pora na maliny! Lato w tym roku nie dostarczyło nam za dużej ilości owoców i warzyw, ale korzystajmy z tego co jednak jest. Na tę niedzielę chciałabym Wam przedstawić pyszny, mocno czekoladowy deser z delikatnym musem malinowym(...)Przygotowanie: Kaszę jaglaną płuczemy 2 razy w zimnej wodzie. Gotujemy z czekoladą i ksylitolem do momentu aż zgęstnieje (można dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej). Studzimy i miksujemy na gładki kremKrem malinowy:  2 garście malin  2 łyżki mascarpone  2 łyżki ksylitolu  Przygotowanie: Miksujemy. Przekładamy masy do szklanek i dekorujemy świeżymi malinami

Czarnawisienka
Zupa jesienna z papryką, porem i serkiem topionym 146

Pyszna zupka - sycąca i rozgrzewająca, dzięki której w smaczny sposób zagospodarujemy pozostałe w lodówce warzywa. Nauczyłam się od Mamy, że końcówki warzyw najlepiej jest wygotować w

Kolorowy Przepisownik
Barszcz ukraiński 163

Po cudownym weekendzie w Międzygórzu, naleśnikach z jagodami pod Śnieżnikiem, pieczonym pstrągiem w lokalnej restauracji zachciało się nam czegoś klasycznego: Barszczu ukraińskiego Przyznam się, że będę

MarciochaKucharzy
WARSZTATY Z ALPRO – RELACJA 176

kościach” czułam , że warsztaty będą rewelacyjne! Zmęczona podróżą ( jazda pociągiem oczywiście z przygodami ;) ) dotarłam do siedziby SmArt Studio, gdzie czekała organizatorka ( pani Dominika ) oraz dziewczyny, z którymi do tej pory znałam się tylko wirtualnie. Nie byłabym sobą,gdybym nie zrobiła zdjęć dekoracjom, które mnie zachwyciły! Poduszka fantastyczna! Przywitaliśmy się , przedstawiliśmy , i w dobrych humorach czekałyśmy na rozpoczęcie gotowania(...)Panu Robertowi i pomocnikom…. oraz pozostałym uczestnikom za tak super spędzony czas. Mam nadzieję , że to nie ostatnie wspólne warsztaty! Ps. wskóce przepis na pyyyyszne profiterolki z kremem czekoladowym Alpro

Ostra na Słodko