Jesień to ta pora roku, którą jedni kochają, a inni nienawidzą. Ja osobiści lubię jesień, ale jak świeci słońce i nie ma szarugi. Październik i listopad to idealny czas na leśne spacery i grzybobranie. To również okres na przygotowywanie przetworów i weków na zimę. Zawsze z jesienią kojarzy mi się jedno warzywo-dynia. To produkt wszechstronny, gdyż(...)możemy przygotować go na wiele ciekawych i smacznych sposobów. Ja uwielbiam marynowaną, pieczoną lub w formie zupy kremu z dodatkiem mleka kokosowego. Dziś jednak chciałbym zachęcić Was do wypróbowania mojego przepisu na hummus z dyni. Pasta jest idealna jako dodatek do pieczywa lub dip do warzywnych słupków. Jest aromatyczna i bardzo smaczna. Ciekawym i uzupełniającym elementem hummusu z dyni
kulinarnyJadyni Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Pora przekroić wzdłuż, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Posiekać. Czosnek obrać i rozetrzeć z odrobiną soli. W garnku rozgrzać olej, dodać por i mieszając co jakiś czas podsmażyć. Kiedy tylko zacznie się rumienić, wtedy dodać ziemniaki. (Por nie może zbrązowieć.) Dolać wodę, wsypać sól do smaku i całość(...)całość wymieszać. Na talerzu zupę posypać pestkami dyni, mogą być podprażone na suchej patelni. Podawać z grzankami lub tostami. Dla lubiących zupy ziemniaczane mam jeszcze inne jej wersje: Krem z fioletowych ziemniaków Zupa ziemniaczana z kaszą i jarmużem Zupa ziemniaczana z wędzonym łososiem Krem ziemniaczany z chrupiącym boczkiem
Codzienna kuchnia niecodziennaPiękna pogoda zachęca do przygotowywania kolorowych, zdrowych posiłków. Taka zupa to najlepszy przyjaciel osób odchudzających się - naładowana warzywami, pełna błonnika i wartościowych substancji, a przy tym
Powiedz dietom nieRosół jaki jest każdy widzi. I ilu kucharzy tyle wykonań. Można go podawać sam, z makaronem, kawałkami ziemniaków lub roztartymi ziemniakami - jak u nas :) ja o
Kolorowy Przepisownikkilogram rabarbaru kupiony wczoraj. Przypomniało mi się, że dostałam spożywczą paczkę od Delecty – w środku była beza w proszku. Beza i rabarbar to jeden z duetów idealnych – no to pora zakasać rękawy! Beza nie jest ciastem które sprawia mi jakiekolwiek problemy – zawsze robię ją dokładnie według tych samych proporcji, zostaje sztywna i wysoka, potrafię ją suszyć tak, żeby(...)bijącą sztucznością po języku. Na blachę do pieczenia położyłam papier, odrysowałam od talerza do zupy dwa średniej wielkości okręgi – jak już chciałam tort, to pomyślałam o dwóch warstwach i kremie. Rozłożyłam po pół porcji masy bezowej w każdy okrąg, rozsmarowałam na wysokość mniej więcej 3-3,5cm. Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika. Po 20 minutach zobaczyłam że oba krążki lekko się
Karo in the Kitchenrobali nie wcinałyśmy! :) Glisty zostawiłyśmy dla ryb a my zadowalałyśmy się kukurydzą. I nagle pyszne wspomnienie uruchomiło mózgownicę. Połknęłyśmy haczyk. Przyszła chętka na kukurydziane danie. Powstała rozgrzewająca zupa. Krem kukurydziany. SKŁADNIKI: - wywar mięsno-warzywny, szklanka (+/- do uzyskania odpowiedniej konsystencji.) - kukurydza - 2 kolby/puszka, - ziemniak, 2 - marchew z wywaru, - cebula, 1 mała czerwona, - śmietana 30% - 1/2 kubeczka (+/- do uzyskania odpowiedniej konsystencji(...)kukurydza - ziarenka itd. Co kto woli. WYKONANIE: Gotujemy wywar mięsno-warzywny - u nas żołądki indycze (1-1,5 kg) i tacka warzyw (2 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, kawałek kapusty + przyprawy: pieprz czarny, domowa typu vegeta, ziele angielskie, liść laurowy). Wywar przecedzamy, gotujemy w nim obrane, pokrojone w kostkę ziemniaczki - jeśli wykorzystujemy kukurydzę z puszki to możemy
Wypisz Wymalujskładniki: 4 świeże brzoskwinie 250 g sera mascarpone 100 ml śmietanki 30% ok. 1/2 szkl orzechów włoskich olej słonecznikowy syrop klonowy parę świeżych listków mięty wykonanie
Domowy Smak JedzeniaPonieważ nadeszła jesień, którą swoją drogą bardzo lubię, postanowiłam przygotować zestawienie najlepszych, rozgrzewających zup na jesień . Ta pora roku obfituje we wszelkiego rodzaju cudowne warzywa (marchewka, dynia, kukurydza i wiele innych), które doskonale nadają się do przygotowania fantastycznych, zawiesistych i bardzo smacznych zup. Jesienne zupy moim zdaniem muszą być geste, aromatyczne i sycące. Mam nadzieję, że moje zupy(...)gustu i że każdy znajdzie w tym zestawieniu coś dla siebie. Polecam! Pikantna zupa z kukurydzy Zupa dyniowo - marchewkowa Kokosowa zupa z czerwonej soczewicy Zupa dyniowa w pięciu smakach Krem z selera Mulligatawny Krem z selera z kokosem i chilli Zupa marchewkowa z soczewicą Zupa marchewkowa z masłem orzechowym Ostra zupa kukurydziana z nachosami Indyjska zupa kalafiorowa Pikantna zupa
Codzienne GotowanieCytryna – 1/2 sztuki Czosnek – 3 ząbki Bulion – 800-1000l Tymianek – 1 spora łyżeczka Olej kokosowy – 1 łyżka (do smażenia) Pieprz do smaku Wykonanie: Pora pokrój drobno a cebulę w piórka. W garnku rozgrzej olej i zacznij je smażyć. W międzyczasie posiekaj czosnek i przetrzyj boczniaki wilgotną szmatką. Po 5 minutach do garnka(...)powrotem na gaz i wyciśnij sok z cytryny. Wrzuć boczniaki. Podsmażaj przez 5 minut. Do kielicha dodaj bulion, tymianek, białą fasolę, pieprz i boczniaki. Zblenduj na gładki krem. Smacznego! Artykuł Zupa boczniakowa pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera
Blendmanblogu często pojawiają się przepisy dla dzieci, przyszła więc teraz pora na coś tylko dla dorosłych. To ciasto zawiera wyczuwalną dawkę alkoholu, dlatego polecam je na przyjęcia. Żeby nie było zbyt przesłodzone przełamałam je kwaśnymi powidłami śliwkowymi. Najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu i wtedy też lepiej się kroi. Może postać dłużej w lodówce, więc można(...)spokojnie przygotować przed imprezą. *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem: 250 g słonecznika 200 g masła+łyżka 450 g masy kajmakowej szczypta soli polewa: 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 kostki masła 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku 2 łyżki słonecznika dodatkowo
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatalerzy. Polecam... KREMOWA ZUPA KUKURYDZIANA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SEREM SAŁATKOWYM. Składniki na 3-4 porcje: 2 puszki kukurydzy kawałek jasnej części pora 1 ząbek czosnku 3 małe ziemniaki 1/2 opakowania sera Arla Apetina "Red peppers & chilli" 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 10 sztuk pomidorów suszonych, odsączonych z zalewy(...)masła do grzanek 3 - 4 kromki chleba tostowego sól pieprz Sposób przyrządzania: Por i ziemniaki pokroić na bardzo drobno. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojone por i ziemniaki, podsmażyć około 2 minuty, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę przesmażyć. Przełożyć do garnka i zalać bulionem, gotować około
Zakątek rozkoszy kulinarnychCiasto kokosowe z kremem mascarpone, truskawkami i galaretką To ciasto ma jedną wielką wadę... można je jeść bez końca :) Uwielbiam ciasta z bitą śmietaną lub kremem, owocami i galaretką. Jednak ich przygotowanie czasami okazuje się dla mnie drogą przez mękę :) Tak było i tym razem. Dlaczego? Bo jak zwykle szybko, szybko (takie ze mnie niecierpliwe stworzenie) wylałam galaretkę na ciasto(...)nagle bokami mojej nieszczelnej, kwadratowej tortownicy zaczęła się po prostu wylewać :) I odpłynęła mi cała :) A szkoda, bo arbuzowa galaretka Winiary jest jedną z najlepszych jakie miałam do tej pory okazję jeść i już żałuję, że jest to edycja limitowana! I choć już kilka razy popełniłam ten błąd to zawsze mi się wydaje, że tym razem jednak się
Kraina Tysiąca SmakówOj dawno tak dobrej zupy nie jadłam. Zaczęłam zbierać obierki warzyw i mrozić porcjami na wywar. Dzisiaj debiut obierkowy, niezwykle aromatyczny! Dzięki dodaniu serka topionego, zupa
Mój pomysł naistotne znaczenie na długofalową kondycję mózgu. Nadmiar cukru w diecie ma niszczycielski wpływ na komórki mózgowe, co w długiej perspektywie może prowadzić do upośledzenia jego funkcji. Tyle o cukrze. Pora na nieco lepsze wiadomości. Można cieszyć się słodkim smakiem bez obawy o funkcjonowanie mózgu :D Wystarczy włączyć wyobraźnię i wyczarować zdrowy deser, bez dodatku cukru, a słodki smak(...)blogu znajdziecie tez inne przepisy na zdrowe desery: Tarta milky way Ciasto kakaowe z budyniem Sernik na zimno na biszkoptowym spodzie Piernikowe praliny Tarta na kruchym spodzie z wiśniowym kremem Torcik kakaowy Serniko-brownie Sernik z brzoskwiniami Kakaowo-waniliowy torcik PEŁNOZIARNISTE CIASTO POMARAŃCZOWE BEZ CUKRU Czas przygotowania 15 minut + 50-60 minut pieczenia Składniki na małą keksówkę
HealthyCreationsjabłka, kiszoną kapustę, warzywa korzenne i orzechy. Wracając do książki to znajdziemy w niej ponad 120 przepisów na dania roślinne pozbawione glutenu i białego cukru. Przepisy na każdą porę roku dzielą się dodatkowo na śniadania, obiady i desery. Na listach składników nie ma rzeczy, których nie znajdziemy w sklepie, co też bez wątpienia jest wielkim plusem. Wszystko pięknie opisane(...)potraw przyprawiają o bardziej intensywną pracę ślinianek, weźmy np taką "jaglaną tartę chałwową z granatem i gorzką czekoladą" albo "pomarańczowy serek z prażonych nerkowców z pieczonym rabarbarem", czy też "krem pieczarkowy z rozmarynem i masłem orzechowym", powiedzcie sami aż się chce tych potraw spróbować, albo przynajmniej wykombinować coś podobnego do nich. Ja jestem książką absolutnie zachwycona i polecam
Cynamonowe szczęście