krem z pora - 2446 przepisów (strona:98/164)

Tort bezowy z pieczonym rabarbarem, śmietaną i pistacjami 177

kilogram rabarbaru kupiony wczoraj. Przypomniało mi się, że dostałam spożywczą paczkę od Delecty – w środku była beza w proszku. Beza i rabarbar to jeden z duetów idealnych – no to pora zakasać rękawy! Beza nie jest ciastem które sprawia mi jakiekolwiek problemy – zawsze robię ją dokładnie według tych samych proporcji, zostaje sztywna i wysoka, potrafię ją suszyć tak, żeby(...)bijącą sztucznością po języku. Na blachę do pieczenia położyłam papier, odrysowałam od talerza do zupy dwa średniej wielkości okręgi – jak już chciałam tort, to pomyślałam o dwóch warstwach i kremie. Rozłożyłam po pół porcji masy bezowej w każdy okrąg, rozsmarowałam na wysokość mniej więcej 3-3,5cm. Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika. Po 20 minutach zobaczyłam że oba krążki lekko się

Karo in the Kitchen
ZUPA KREM KUKURYDZIANY 164

robali nie wcinałyśmy! :) Glisty zostawiłyśmy dla ryb a my zadowalałyśmy się kukurydzą. I nagle pyszne wspomnienie uruchomiło mózgownicę. Połknęłyśmy haczyk. Przyszła chętka na kukurydziane danie. Powstała rozgrzewająca zupa. Krem kukurydziany.  SKŁADNIKI: - wywar mięsno-warzywny, szklanka (+/- do uzyskania odpowiedniej konsystencji.) - kukurydza - 2 kolby/puszka, - ziemniak, 2 - marchew z wywaru, - cebula, 1 mała czerwona, - śmietana 30% - 1/2 kubeczka (+/- do uzyskania odpowiedniej konsystencji(...)kukurydza - ziarenka itd. Co kto woli.  WYKONANIE: Gotujemy wywar mięsno-warzywny - u nas żołądki indycze (1-1,5 kg) i tacka warzyw (2 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, kawałek kapusty + przyprawy: pieprz czarny, domowa typu vegeta, ziele angielskie, liść laurowy). Wywar przecedzamy, gotujemy w nim obrane, pokrojone w kostkę ziemniaczki - jeśli wykorzystujemy kukurydzę z puszki to możemy

Wypisz Wymaluj
grillowane brzoskwinie z mascarpone 148

składniki: 4 świeże brzoskwinie 250 g sera mascarpone 100 ml śmietanki 30% ok. 1/2 szkl orzechów włoskich olej słonecznikowy syrop klonowy parę świeżych listków mięty wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Rozgrzewające zupy na jesień 204

Ponieważ nadeszła jesień, którą swoją drogą bardzo lubię, postanowiłam przygotować zestawienie najlepszych, rozgrzewających zup na jesień . Ta pora roku obfituje we wszelkiego rodzaju cudowne warzywa (marchewka, dynia, kukurydza i wiele innych), które doskonale nadają się do przygotowania fantastycznych, zawiesistych i bardzo smacznych zup. Jesienne zupy moim zdaniem muszą być geste, aromatyczne i sycące. Mam nadzieję, że moje zupy(...)gustu i że każdy znajdzie w tym zestawieniu coś dla siebie. Polecam! Pikantna zupa z kukurydzy Zupa dyniowo - marchewkowa Kokosowa zupa z czerwonej soczewicy Zupa dyniowa w pięciu smakach Krem z selera Mulligatawny Krem z selera z kokosem i chilli Zupa marchewkowa z soczewicą Zupa marchewkowa z masłem orzechowym Ostra zupa kukurydziana z nachosami Indyjska zupa kalafiorowa Pikantna zupa

Codzienne Gotowanie
Zupa boczniakowa 108

Cytryna – 1/2 sztuki Czosnek – 3 ząbki Bulion – 800-1000l Tymianek – 1 spora łyżeczka Olej kokosowy – 1 łyżka (do smażenia) Pieprz do smaku Wykonanie: Pora pokrój drobno a cebulę w piórka. W garnku rozgrzej olej i zacznij je smażyć. W międzyczasie posiekaj czosnek i przetrzyj boczniaki wilgotną szmatką. Po 5 minutach do garnka(...)powrotem na gaz i wyciśnij sok z cytryny. Wrzuć boczniaki. Podsmażaj przez 5 minut. Do kielicha dodaj bulion, tymianek, białą fasolę, pieprz i boczniaki. Zblenduj na gładki krem. Smacznego! Artykuł Zupa boczniakowa pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera

Blendman
słonecznikowiec z powidłami 153

blogu często pojawiają się przepisy dla dzieci, przyszła więc teraz pora na coś tylko dla dorosłych. To ciasto zawiera wyczuwalną dawkę alkoholu, dlatego polecam je na przyjęcia. Żeby nie było zbyt przesłodzone przełamałam je kwaśnymi powidłami śliwkowymi. Najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu i wtedy też lepiej się kroi. Może postać dłużej w lodówce, więc można(...)spokojnie przygotować przed imprezą.  *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem: 250 g słonecznika 200 g masła+łyżka 450 g masy kajmakowej szczypta soli polewa: 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 kostki masła 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku 2 łyżki słonecznika dodatkowo

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kremowa zupa kukurydziana z suszonymi pomidorami i serem sałatkowym 170

talerzy. Polecam...   KREMOWA ZUPA KUKURYDZIANA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SEREM SAŁATKOWYM.           Składniki na 3-4 porcje: 2 puszki kukurydzy  kawałek jasnej części pora 1 ząbek czosnku 3 małe ziemniaki 1/2 opakowania sera Arla Apetina "Red peppers & chilli"  2 łyżki posiekanej natki pietruszki 10 sztuk pomidorów suszonych, odsączonych z zalewy(...)masła do grzanek 3 - 4 kromki chleba tostowego sól pieprz           Sposób przyrządzania:             Por i ziemniaki pokroić na bardzo drobno. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojone por i ziemniaki, podsmażyć około 2 minuty, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę przesmażyć. Przełożyć do garnka i zalać bulionem, gotować około

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ciasto kokosowe z kremem mascarpone, truskawkami i galaretką 436

Ciasto kokosowe z kremem mascarpone, truskawkami i galaretką To ciasto ma jedną wielką wadę... można je jeść bez końca :) Uwielbiam ciasta z bitą śmietaną lub kremem, owocami i galaretką. Jednak ich przygotowanie czasami okazuje się dla mnie drogą przez mękę :) Tak było i tym razem. Dlaczego? Bo jak zwykle szybko, szybko (takie ze mnie niecierpliwe stworzenie) wylałam galaretkę na ciasto(...)nagle bokami mojej nieszczelnej, kwadratowej tortownicy zaczęła się po prostu wylewać :) I odpłynęła mi cała :) A szkoda, bo arbuzowa galaretka Winiary jest jedną z najlepszych jakie miałam do tej pory okazję jeść i już żałuję, że jest to edycja limitowana! I choć już kilka razy popełniłam ten błąd to zawsze mi się wydaje, że tym razem jednak się

Kraina Tysiąca Smaków
Kremowa zupa koperkowa. Na obierkach z serkiem topionym! 169

Oj dawno tak dobrej zupy nie jadłam. Zaczęłam zbierać obierki warzyw i mrozić porcjami na wywar. Dzisiaj debiut obierkowy, niezwykle aromatyczny! Dzięki dodaniu serka topionego, zupa

Mój pomysł na
Dlaczego tak trudno zerwać z cukrem? Przepis na pełnoziarniste ciasto pomarańczowe bez cukru 120

istotne znaczenie na długofalową kondycję mózgu. Nadmiar cukru w diecie ma niszczycielski wpływ na komórki mózgowe, co w długiej perspektywie może prowadzić do upośledzenia jego funkcji. Tyle o cukrze. Pora na nieco lepsze wiadomości. Można cieszyć się słodkim smakiem bez obawy o funkcjonowanie mózgu :D Wystarczy włączyć wyobraźnię i wyczarować zdrowy deser, bez dodatku cukru, a słodki smak(...)blogu znajdziecie tez inne przepisy na zdrowe desery: Tarta milky way Ciasto kakaowe z budyniem Sernik na zimno na biszkoptowym spodzie Piernikowe praliny Tarta na kruchym spodzie z wiśniowym kremem Torcik kakaowy Serniko-brownie Sernik z brzoskwiniami Kakaowo-waniliowy torcik PEŁNOZIARNISTE CIASTO POMARAŃCZOWE BEZ CUKRU Czas przygotowania 15 minut + 50-60 minut pieczenia Składniki na małą keksówkę

HealthyCreations
Łowcy smaków Cztey pory roku 150

jabłka, kiszoną kapustę, warzywa korzenne i orzechy. Wracając do książki to znajdziemy w niej ponad 120 przepisów na dania roślinne pozbawione glutenu i białego cukru. Przepisy na każdą porę roku dzielą się dodatkowo na śniadania, obiady i desery. Na listach składników nie ma rzeczy, których nie znajdziemy w sklepie, co też bez wątpienia jest wielkim plusem.  Wszystko pięknie opisane(...)potraw przyprawiają o bardziej intensywną pracę ślinianek, weźmy np taką "jaglaną tartę chałwową z granatem i gorzką czekoladą" albo "pomarańczowy serek z prażonych nerkowców z pieczonym rabarbarem", czy też "krem pieczarkowy z rozmarynem i masłem orzechowym", powiedzcie sami aż się chce tych potraw spróbować, albo przynajmniej wykombinować coś podobnego do nich. Ja jestem książką absolutnie zachwycona i polecam

Cynamonowe szczęście
Jegomość Król Julian - tort :) 113

Chyba wszyscy znają króla Juliana z Madagaskaru :) tego weekendu zagościł on w mojej kuchni, gdzie został stworzony z kolorowego ciasta i przepysznego kremu pomarańczowo- ananasowego. Tort powstał na urodziny mojego przyszłego szwagra, którego czasem nazywamy „król Julian” :) Początkowo tort miał być płaski, jednak mój brat zachęcił mnie do zrobienia tortu w takiej wersji jaka wyszła, czyli wypukłego :) tutaj składam podziękowania(...)zrobieniu tortu i dla jego dziewczyny Kasi- niesamowitej rysowniczki, która narysowała projekt twarzy Juliana, co znacznie ułatwiło mi jego realizację :) Dodam może jeszcze, że "król Julian" to do tej pory największy tort jaki zrobiłam, bo ważył dużo ponad 4 kg i był tak długi i szeroki, że nie zmieściłam go na żadnej paterze, ani tacy... Mieliśmy dość duży problem

Smakowy Raj
Sałatka dla miłośników pora 1066

pora 1 puszkę kukurydzy 1 puszkę czerwonej fasoli 2 nieduże jabłka ok. 200 ml majonezu (może być pół na pół z jogurtem naturalnym) sól, pieprz Białą część pora i kawałek zielonej kroimy cienko w piórka, a jabłko w drobną kostkę. Łączymy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku. Sałatka jest bardzo prosta, ale też bardzo smaczna. Można(...)zawsze nam smakuje, dlatego szczerze ją polecam. Dziś, jako że mamy nareszcie weekend, postanowiłam upiec ciasto. Już dawno nic nie piekłam, a mój P. domagał się ciasta z kremem. Dostał więc dzisiaj podwójnego „kremowca". Przepis na nasz dzisiejszy obiad oraz ciacho już jutro. Warto było spędzić dzień w kuchni, jeśli potem czeka Cię prawdziwa uczta

Ratunku obiad
ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU Z GRUSZKĄ PRAŻONĄ 150

miodu 1/2 łyżeczki ziaren kolendry oliwa sól, pieprz w ziarnach szczypta gałki muszkatołowej 2 gruszki 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka miodu szczypta imbiru dowolne grzanki Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, pora i selera, obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy ok. 1,5 litra wody. Wrzucamy ziele angielskie, liścia laurowego, sól oraz ziarenka pieprzu. Dodajemy umytą natkę pietruszki(...)gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy groszek zielony. Zagotowujemy. Dodajemy umyty pęczek mięty oraz miód. Gotujemy jeszcze ok. 2 minuty, a następnie miksujemy blenderem na gładki krem.  Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę miodu. Gdy zacznie się pienić dodajemy ocet oraz imbir. Gotujemy aż całość nabierze

Kuchnia MagdaLeny
Ulubieńcy lutego 176

końcówkę karnawału. Z tyłu na zdjęciu mam jeszcze jednego kosmetycznego faworyta - z którego korzystam nieprzerwanie od ponad pół roku (nawet nie liczę ile już opakowań użyłam). Krem do ciała Shea&kakao marki Isana uwielbiam za nieziemski zapach oraz super działanie. Jeśli chodzi o literaturę to w tym miesiącu często przewijała mi się przez ręce książka pt. " Zdrowo każdego dnia(...)zawsze znajdę coś ciekawego. Tak było i tym razem. Książka jest w twardej oprawie, ładnie ilustrowana i posegregowana tematycznie. Zawiera mnóstwo przepisów na zdrowe i lekkie dania. Pora na ulubione strony. Kasię z bloga Seledynowa codzienność uwielbiam za bardzo klimatyczne zdjęcia. Nawet banalne życie codzienne pokazane jej okiem nabiera klimatu i charakteru. Trudno jest uchwycić takie momenty

My simple kitchen