chyba najpyszniejsze ciasto jakie do tej pory robiłam. Urzeka nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem. I wcale nie jest tak pracochłonne, na jakie wygląda. SKŁADNIKI Ciasto jasne: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto ciemne: 6 żółtek 2 całe jajka(...)łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju rzepakowego Krem: 1 i 2/3 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka miękkiego masła Galaretka: 2 galaretki (u mnie agrestowe) 2 łyżki cukru 1/2 litra wody Napar kawowy: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka cukru
Mała w garnku mieszaDziś pierwszy raz zrobiłam krem z marchewki i choć wydawało mi się, że taka zupa będzie nieszczególna w smaku, to muszę powiedzieć, że była przepyszna! Marchewka co prawda jest słodka, ale dzięki temu zupa jest delikatna. A pikantności dodały jej imbir, ostra papryka i kolendra. Oprócz tego, że smaczna to zupa jest szybka, łatwa i tania, bo składniki(...)przygotowania zawsze mamy w domu. Składniki: 4 duże marchewki kawałek selera korzeń pietruszki kawałek pora mała cebula 3-4 łyżki kaszy manny bagietka śmietanka 18% z kartonika sól pieprz imbir ostra papryka tłuczona kolendra 2 ząbki czosnku natka pietruszki Warzywa obrać, zalać litrem wody (lub więcej, zależy ile chcemy mieć zupy). Gotować do miękkości, wsypać kaszę mannę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamiałam odpowiednich foremek.Przed świętami Bożego Narodzenia wreszcie udało mi się je nabyć.Minęło tyle miesięcy a one leżały tak bezużytecznie.Otwierając dzisiaj szufladę dosłownie do mnie przemówiły,przyszła więc odpowiednia pora.Żałuję,że wcześniej ich nie używałam,było tyle odpowiednich okazji. Przepis na ciasto wykorzystałam z książki s Anastazji Ciasto 1/2 kg mąki 1szkalnka gęstej kwaśnej śmietany(...)następnie rozwałkować,pociąć w paski i nawinąć na foremki w kształcie rurek.Posmarować rozmąconym białkiem i posypać cukrem lub cukrem waniliowym.Piec w temp. ok.180st.C przez 15-20min. Mój krem 1/2 śmietany kremówki 3-4 łyżki mascarpone 3-4 łyżki nutelli Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno,dodać mascarpone,delikatnie wymieszać,na końcu nutellę.Szprycą z długą końcówką nabijać
Niespełnione zdolności kulinarnePrzepis na tą szybką i prostą sałatkę z ananasem, porem i kapustą pekińską mam od mojej mamy, która przyniosła go z ośrodka zdrowia.można jeść jako danie samo w sobie, ale również doskonale nadaje się, jako dodatek do obiadu (zastępujący ziemniaki), czy do kolacji. W każdym razie przypadła nam ta sałatka do gustu, zwłaszcza że jest z ananasem, którego osobiście(...)uwielbiam :) Ciasto: 440 – 500g herbatników prostokątnych (ok. 2 duże paczki) 400g masy krówkowej 150ml wody (przegotowanej lub mineralnej niegazowanej) Krem budyniowy: 4 budynie waniliowe (bez cukru) 1400ml mleka ½ szklanki cukru 250g miękkiego masła 82% Polewa: 100g czekolady np. deserowej 70ml mleka Dekoracja (którą można, ale nie trzeba robić): ok. 2 łyżki uprażonych siekanych orzechów laskowych Odlewamy około szklankę mleka
Smakowy Rajchyba najpyszniejsze ciasto jakie do tej pory robiłam. Urzeka nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem. I wcale nie jest tak pracochłonne, na jakie wygląda. Składniki: Ciasto jasne: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto ciemne: 6 żółtek 2 całe jajka 6 łyżek(...)cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju rzepakowego Krem: 1 i 2/3 szklanki mleka 1 budyń waniliowy / śmietankowy 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka miękkiej margaryny Galaretka: 2 galaretki (u mnie wiśniowe) 2 łyżki cukru 1/2 litra wody Napar kawowy: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka cukru 1 szklanka
Kuchnia domowa Anipokrojone w drobną kostkę, pieprz i smażymy jeszcze 3 minuty (pilnujemy, żeby czosnek się nie przypalił). Wlewamy bulion i gotujemy bez przykrycia 20 minut. 2. Zupę miksujemy na gładki krem, wlewamy śmietankę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ostatnie 2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. 3. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Od chleba odkrawamy skórkę, a miąższ kroimy w kostkę(...)posypujemy grzankami i utartym serem (Pani Ania proponuje ser cheddar, ja dodałam parmezan i był bardzo smaczny). Smacznego! :) * Składniki na bulion: 2 marchewki, 2 pietruszki (korzeń), natka pietruszki, 1 por, 1 seler, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, świeżo mielony pieprz, sól. Przygotowanie: Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy. Wszystkie składniki (prócz soli i pieprzu) wkładamy do garnka, zalewamy
My Culinary Artdomu wszyscy głodni! WIĘCEJ 6. ROZGRZEWAJĄCY KREM Z PIECZONEJ DYNI I SŁODKIEJ PAPRYKI! Dzisiaj trochę takiej prostej magii w kuchni, aby wyczarować obłędnie kremową, gęstą i aromatyczną zupę krem z pieczonej dyni Hokkaido. Najważniejsze są dwie rzeczy sposób pieczenia dyni i wybór dobrego gatunku o dużej zawartości suchej masy. WIĘCEJ 7. SPAGHETTI IDEALNE ;-) Wyrazisty(...)Dużym ułatwieniem przy obróbce mięsa okazał się dla mnie wok żeliwny. Już kiedyś wspominałam Wam o kaczce z gęsiarki żeliwnej, która była najlepiej przygotowaną kaczką jaką jadłam do tej pory. Faktycznie mięsa przygotowywane w naczyniach żeliwnych są znacznie lepsze w smaku i bardziej mięciutkie. Lubię też mięsa przygotowywane w sosie własnym, bądź z dodatkiem aromatycznych przypraw. Unikam ciężkich
SMYKWKUCHNIOptymistyczny kolor tej zupy zachęci wielu do jej przygotowania, a jej smak z pewnością też nie zawiedzie. Gęsta, kremowa i niezwykle smaczna zupa bedzie idealna na
Raj dla Podniebienia* składniki na ciasto naleśnikowe: 375 g mąki orkiszowej lub pszennej 375 ml mleka 375 ml wody 45 g masła, roztopionego 3 jajka 3 łyżeczki cukru 1/2
Domowy Smak JedzeniaMoja wersja znanej na całym świecie niezwykle aromatycznej francuskiej zupy rybnej z polskimi ziemniakami, pomidorami, wyrazistym czosnkiem, cebulą, miękkim gotowanym halibutem i delikatnymi krewetkami. Składniki: 300g
Szalona Kuchnia EwelinyZa niecałe dwa miesiące, na początku lipca, wybieramy się na ślub brata mojego męża. Teraz każdy ma zakupione kreacje i boi się, żeby nie przytyć . Również
kuchniabellissima.wordpress.comskarbnica. Ciasto "Pychotka" nie jest pierwszym, jakie upiekłam z jej książek, ale pierwszym które udało mi się sfotografować, gdyż giną one w mgnieniu oka i do tej pory jak przymierzałam się do zrobienia zdjęcia, to okazywało się, że ciasta już nie ma. Poniżej przedstawiam Wam moją wersję przepisu, którą nieco okroiłam jeśli chodzi(...)konfiturami, lub dowolnym dżemem) i rozłożyć równomiernie ubitą pianę. Na pianę rozsypać posiekane nożem orzechy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Składniki kremu budyniowego: 20 dkg masła , 1/2 litra mleka , 5 żółtek , niecała szklanka cukru pudru , 3 łyżki mąki pszennej , 3 łyżki mąki ziemniaczanej . W 1/2 szklanki mleka rozprowadzamy dokładnie
Codzienna kuchnia niecodziennazawrze. Całość gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Tuż przed wyłączeniem palnika doprawić zupę do smaku solą i pieprzem. Wyrzucić z zupy chili, kawałki selera, pietruszkę i pora. Na talerzyk wyjąć z zupy kilka róż kalafiora. Resztę składników zmiksować ze śmietaną w garnku ręcznym blenderem. Podawać zupę z dodatkiem różyczek kalafiora. Przepis dodaję do akcji Ambition(...)hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar (by przejść do sklepu, trzeba kliknąć na grafikę niżej) dla czytelników 10% rabatu w sklepie Dajar ----- Podobne: Perska zupa z czerwonej soczewicy Aromatyczny krem z dyni Zupa soczewicowa z kalarepą
Weekendy w domu i ogrodziekuchni potrzeba mi ciągłych inspiracji. Są dni kiedy inspiruje mnie pogoda, aktualna pora roku, konkretny składnik, nowy talerz lub tylko przyprawa. Są też takie dni kiedy gotowanie to ostatnia rzecz na jaką mam ochotę a weny do zdjęć nie mam w ogóle. Dziś miało być podobnie, jednak ta koszmarna pogoda zainspirowała mnie do kilku fotografii dania, które ukończyłam(...)robić kilka minut po północy, by kolejnego dnia zjeść ciepły obiad w domu, co ostatnio zdarza się niezwykle rzadko. Kremowa, delikatnie lawendowa i rozmarynowa zupa krem z młodego selera, kalafiora i gruszki to posiłek rozgrzewający, idealny na pogodę jaką jesień funduje nam za oknem. Składniki (na 4 porcje): 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 cm imbiru 2 łyżki oliwy
Mango Papajabeza (z wierzchu chrupiąca, a w środku delikatna pianka) z bitą śmietaną i owocami, znika natychmiast po podaniu. Przygotowując wcześniej faworki zostały mi po nich białka. Do tej pory z białek robiłam małe beziki lub wykorzystywałam je w kokosankach , ale to zajmowało dużo więcej mego czasu. Przygotowanie bezy zajmuje około 2 - 2,5 godziny, lecz w większości(...)trwa dłużej niż 10 minut. Składniki: beza: 5 białek (o temperaturze pokojowej) 250 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej krem: 300 ml śmietanki 30% - 36% (schłodzonej) 250 g serka mascarpone 3 - 4 łyżki cukru pudru dodatkowo: kiwi, pomarańcza, winogrona lub inne ulubione owoce Przygotowanie: beza: Białka włożyć do suchej, czystej
Kuchcik gotujeJesień to ta pora roku, którą jedni kochają, a inni nienawidzą. Ja osobiści lubię jesień, ale jak świeci słońce i nie ma szarugi. Październik i listopad to idealny czas na leśne spacery i grzybobranie. To również okres na przygotowywanie przetworów i weków na zimę. Zawsze z jesienią kojarzy mi się jedno warzywo-dynia. To produkt wszechstronny, gdyż(...)możemy przygotować go na wiele ciekawych i smacznych sposobów. Ja uwielbiam marynowaną, pieczoną lub w formie zupy kremu z dodatkiem mleka kokosowego. Dziś jednak chciałbym zachęcić Was do wypróbowania mojego przepisu na hummus z dyni. Pasta jest idealna jako dodatek do pieczywa lub dip do warzywnych słupków. Jest aromatyczna i bardzo smaczna. Ciekawym i uzupełniającym elementem hummusu z dyni
kulinarnyJadyni Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Pora przekroić wzdłuż, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Posiekać. Czosnek obrać i rozetrzeć z odrobiną soli. W garnku rozgrzać olej, dodać por i mieszając co jakiś czas podsmażyć. Kiedy tylko zacznie się rumienić, wtedy dodać ziemniaki. (Por nie może zbrązowieć.) Dolać wodę, wsypać sól do smaku i całość(...)całość wymieszać. Na talerzu zupę posypać pestkami dyni, mogą być podprażone na suchej patelni. Podawać z grzankami lub tostami. Dla lubiących zupy ziemniaczane mam jeszcze inne jej wersje: Krem z fioletowych ziemniaków Zupa ziemniaczana z kaszą i jarmużem Zupa ziemniaczana z wędzonym łososiem Krem ziemniaczany z chrupiącym boczkiem
Codzienna kuchnia niecodziennaPiękna pogoda zachęca do przygotowywania kolorowych, zdrowych posiłków. Taka zupa to najlepszy przyjaciel osób odchudzających się - naładowana warzywami, pełna błonnika i wartościowych substancji, a przy tym
Powiedz dietom nieRosół jaki jest każdy widzi. I ilu kucharzy tyle wykonań. Można go podawać sam, z makaronem, kawałkami ziemniaków lub roztartymi ziemniakami - jak u nas :) ja o
Kolorowy Przepisownik