krem z pora - 2446 przepisów (strona:87/164)

Zupa krem z młodej kapusty 124

przepis i przygotować zupę krem z kapusty. Podana z chipsami z boczku i chrupiącym słonecznikiem smakowała wyśmienicie, więc nic dziwnego, że w tym tygodniu gotowałam ją już dwa razy:) Składniki (na 4 porcje): 1 nieduża główka młodej kapusty ok 700ml bulionu warzywnego albo drobiowego 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki oliwy ok 7cm pora (biała i jasnozielona część

Obiad gotowy
Zupa - krem ze szparagami 166

szparagami dodać pora pokrojonego w grube talarki. W czasie gotowania warzyw usmażyć główki szparagów z chorizo (lub boczkiem) pokrojoną na talarki. Tuż przed wyłączeniem palnika pod zupą dodać do niej kminek, lubczyk i trochę soli.  Zupę z miękkimi warzywami zmiksować ręcznym blenderem. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Do gorącego kremu dodać posiekaną natkę pietruszki. Podawać

Weekendy w domu i ogrodzie
PROZIAKI – kuchnia regionalna 2323

słodko (dżemy, powidła, kremy czekoladowe) lub na słono (masło, pasty, smalec). Proponuję proziaki z bryndzą podkarpacką. Składniki: bryndza,   pieprz czarny świeżo mielony, śmietana 18%. Bryndzę, ok. 100 g mieszamy z 2 łyżkami śmietany do uzyskania gładkiej, kremowej pasty. Doprawiamy dużą ilością pieprzu. Smacznego :) Sanocki Jarmark jest spadkobiercą tradycji odbywającego się do tej pory Jarmarku Ikon, to doskonała okazja

Moniki Smakołyki
Jajka, sałatki i przekąski na Wielkanoc 1083

szynką Sałatka z porem, rzodkiewką i jajkiem  Sałatka brokułowa z fetą, szynką i czerwoną fasolą Sałatka wiosenna z wędzonym pstrągiem Sałatka brokułowa z ryżem Sałatka z wędzonym kurczakiem, mozzarellą, cukinią i jajkiem Kolorowa sałatka z selerem Sałatka ze szparagami i jajkiem Sałatka z pieczarkami i fasolą Sałatka chrzanowa z ananasem Pasta jajeczna Krem chrzanowy z jajkiem

Czerwień i błękit
Zupa krem z ciecierzycy z pomidorami 119

odpowiednio wcześnie :) Zupa krem z ciecierzycy z pomidorami Przepis na ok. 4 porcje Potrzebujemy: - ok. 300 g ciecierzycy suchej - 1 puszka pomidorów (można użyć świeżych, jak ktoś ma) - pół łyżeczki sody oczyszczonej - sól, pieprz Bulion warzywny: 2 duże marchewki 1 średnią pietruszkę  1/3 selera (korzeń) 1 cebulę 2 ząbki czosnku 1 kawałek pora Natkę pietruszki Koperek

Bananowe Pole
Drugie śniadanie z Fitellą #7 Tropikalne racuchy 142

Witam Was! Dzisiaj pora na kolejny kreatywny pomysł na drugie śniadanie z użyciem płatków Fitella! Postanowiłam przygotować tropikalne racuchy z użyciem Fitella Special Tropical fruits. Idealnie się w nich sprawdziła! Racuchy są proste do zrobienia, idealnie smakują z golden syrupem (można go zastąpić miodem). Zapraszam! #1 Trufle musli #2 Otrębowy torcik z kremem owsiankowym #3 Ciasteczka musli

Pora coś zjeść
Zupa brokułowa 2 w 1 - klasyczna i krem 118

klasyczną :) A jeśli ktoś ma ochotę na brokułową-krem, to wystarczy klasyczną przełożyć do malaksera (ewentualnie zmielić mikserem - końcówką do rozdrabniania) i zmiksować. Dwie chochelki klasycznej - na jedną zupę-krem. Dla niektórych z Was mogą się gryźć dwa składniki, ale uważam, że to sprawa kubków smakowych - ziemniaki i kasza jęczmienna. Ja lubie łączyć ziemniaki z makaronem czy kaszą jęczmienną. Jeśli(...)takie składniki, ale ja od czasu do czasu łączę. Bo lubię :) Składniki: 1/2 brokuła 3 ziemniaki 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta lub Kucharek kawałek pora - według uznania. Ja miałam ok. 10 cm zielonej części sól pieprz 1 kostka bulionu z kury - opcjonalnie 1-2 łyżki jogurtu naturalnego do zabielenia. Jeśli nie lubimy zabielać

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Uzbekistan – najlepsze przepisy kuchni uzbeckiej 113

Składniki: Pomidor, marchewka, ogórek, por (biała część), papryka czerwona i zielona, koperek, natka pietruszki, pieprz do smaku, ugotowany makaron sojowy lub ryżowy. Sos: 2 ząbki czosnku, papryka mielona, łyżeczka octu, gorący olej podgrzany na patelni Pełny przepis tutaj Sumalak Najdziwniejszą potrawą jaką jadłam w czasie mojej podróży był sumalak. To tradycyjny płynny deser przypominający krem karmelowy zrobiony z cukru

Ugotowane pozamiatane
Wypieki na święta niekoniecznie tradycyjne 124

tydzień Wielkanoc! Pora pomyśleć o wielkanocnych wypiekach. Nie jestem fanką mazurków, więc moje wielkanocne wypieki mają mało wspólnego z tradycją jak szarlotka z budyniową pianką na kruchym spodzie. Kruche ciasto z budyniową pianką piekę na wiele sposobów jak malinowa chmurka czy kruche z truskawkami . Bardzo lubię to ciasto, bo uwielbiam ciasta z kremem. Budyniowa pianka jest lekka, kremowa

codojedzenia
Bajaderki 90

forszmaku, teraz przyszła pora na bajaderki. Moje bajaderki może wyglądem bardziej przypominają trufle, ale to przecież bez znaczenia - skład jest taki jak być powinien. Z dodatkami jak zwykle możecie kombinować, polecam Wam dolać do nich odrobinę alkoholu, np. wiśniówki.  Składniki: 500 g ciast (najlepiej sprawdzą się: murzynek, biszkopt, drożdżowe, itp. - bez dodatków galaretek, kremów, owoców

Kardamonovy
Terrina jogurtowa z szparagami i salsą z łososia (bez laktozy) 161

właśnie moja ulubiona pora na przeróżne sezonowe produkty. Zacznijmy więc z przytupem od szparagów, które świeże są z nami dosyć krótko, a smakują naprawdę wyjątkowo. Nie będzie zbyt skomplikowanie, ale z pewnością wyjątkowo, i nieco ekstrawagancko. W zasadzie przepis chodził mi już po głowie od dawna. Gdzie nie spojrzę to szparagi zapiekane, zupy krem, szparagi w towarzystwie jajek

vaniliowoczekoladowa
Soczewica- co zawiera oraz co można z niej zrobić? 105

jesiennej lub zimowej porze, ponieważ miseczka tego dania, doskonale rozgrzeje nas od środka. Oprócz tego z soczewicy polecam zupy, pasztety, kotlety, pierogi oraz różnego rodzaju pasty kanapkowe.  Zapraszam na kilka moich przepisów: Spaghetti z pulpetami z soczewicy (wegańskie) Dahl z soczewicy z brokułem i pomidorami Mini kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej Zupa krem z czerwonej soczewicy

kulinarne odsłony pati
Lekki torcik owocowy z dżemem porzeczkowym, cynamonowym jabłkiem i śmietanowo-budyniowym kremem 150

się, ze do tej pory myślałam, że Stovit to tylko dżemy. Okazało się, że nie tylko. To także wytrawne konfitury , miody , oliwki , owocowy słodzik i wiele innych smakołyków. Jedno jednak nie uległo zmianie: Stovit smakuje jak zawsze pysznie. Wykorzystując dżem porzeczkowy i jabłka prażone z cynamonem postanowiłam przygotować lekki torcik. Ciemny biszkopt i delikatny krem z bitej śmietany idealnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa z dyni 291

obieramy, kroimy w kostkę. Por kroimy w półplasterki, a czosnek przeciskamy przez praskę, lub ścieramy na drobnych oczkach. Na odrobinie oliwy, podsmażamy wszystkie warzywa przez około 5 minut. Po 5 minutach zalewamy przesmażoną zawartość garnka bulionem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, gotujemy do miękkości. Kiedy warzywa będą już miękkie, rozdrabniamy całość blenderem na gładki krem. Gotujemy jeszcze chwilkę, dolewamy śmietankę

NiePieprz.pl
Krem z białych i zielonych szparagów 124

wody - 3 marchewki - seler - por - cebula - 2korzenie pietruszki - natka pietruszki - liść laurowy, ziele angielskie, pieprz cały, sól, pieprz mielony według uznania Przygotowanie: Marchew, seler, korzeń pietruszki i opaloną cebulę włożyć do garnka z zimną wodą i dodać przyprawy i zagotować. Następnie dodać natkę pietruszki. Po upływie 2/3h doprawić bulion do smaku. Składniki na biały krem: - 300ml bulionu - pęczek białych szparagów

Coś z niczego

Proponowane wyszukiwania