krem z pora - 2446 przepisów (strona:57/164)

Zupa z dyni, wyborna 110

Smak rewelacyjny, byłam cała w skowronkach. Miałam w domu pustą lodówkę, na szczęście dynia ocalała. Dynia to takie warzywo które może leżeć bardzo długo, więc zawsze

Kuchnia Pokoleń
Zupa krem z zielonej soczewicy 114

Rozgrzewające i sycące zupy, zimową porą stają się jednym z moich ulubionych posiłków. Proste w przygotowaniu, za każdym razem inne, pełne zdrowych warzyw i aromatycznych przypraw. Zupy krem, bo takie lubię najbardziej, przygotować można na wiele różnych sposobów. Ja często dodaję do takich zup aromatyczną pastę curry - po prostu uwielbiam ten smak. Czasem jednak wolę zjeść zupę bardziej "neutralną",niezmąconą

kolorowotorcikowo
Zupa krem z dyni 141

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni. Z dodatkiem chipsów kukurydzianych tortilla smakuje jeszcze lepiej. Zachęcam do wypróbowania przepisu. składniki: 1 dynia piżmowa  1/3 białej części pora 1 duży batat 3 ząbki czosnku pół papryczki chili świeży imbir - kawałek ok 4cm bulion warzywny 2,5 l chipsy kukurydziane typu tortilla z chili

noteskulinarnyfiga
Zupa krem z cukinii i pora 118

i smażyć aż nieco zmięknie. Bulion zagotować i wrzucić pokrojone ziemniaki i cukinię. Dodać także podsmażonego pora. Gotować aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać pokruszony ser pleśniowy aby się rozpuścił w zupie. Całość zmiksować na gładki krem. Jeśli potrzeba dosolić do smaku. Jeśli krem byłby za gęsty można dolać nieco bulionu. Gotowy krem podawać

Monia miesza i gotuje
Ziemniaczano-cukiniowa zupa krem 132

Chciałam napisać, że nie przepadam za zupami o kremowej konsystencji... ale jak prześledziłam przepisy, które do tej pory Wam proponowałam- okazuje się, że robię ich całkiem sporo. Ciekawe... Jedno jest jednak pewne, mianowicie to, że zwykle lubię do takiego kremu dorzucić jakiś chrupiący element. No i tutaj kolejne zaskoczenie, bo moja dzisiejsza propozycja jest tego przeciwieństwem. Rozkosznie gładka zupka

Pichceniomania
Kopytka a/la gnocchi z pulpecikami w sosie porowo-paprykowym 155

wrzucić czosnek , lekko go zeszklić , po czym dodać pokrojony por i dusić ok. 3 minut na małym ogniu. Przełożyć do garnka z 1 l wody . W momencie gdy por z wodą się zagotuje , wrzucić 2 kostki serka topionego. Gotujemy tyle , żeby ser się roztopił. Na koniec blenderujemy wszystko na gładki krem. Do kremu dodać usmażone pulpety . Sosik z pulpetami wylewamy

Różne smaki w kuchni
TOP 10 Przepisów ze szparagami w roli głównej 841

jedna zupka.. Jak szparagi to warzywa jak warzywa to? Oczywiście Jadłonomia ! - i jej kuchnia roślinna.     Krem szparagowy z kokosowym bekonem tak tak z bekonem..wejdźcie koniecznie zobaczyć jaki Jadłonomia przygotowała Bekon 6.  Pyszna Krucha tarta ze szparagami porem i parmezanem od Zosi Cudny z MakeCookingEasier uwaga! uzależnia.  nawet jak nie chcecie jej robić wejdźcie

Wylizany Rondel
Karpatka 199

Karpatka to ciasto, które moja rodzinka uwielbia. Często je robię ale jakoś jeszcze do tej pory nie pojawiło się na blogu bo tak szybko znika, że nie miałam jak zrobić zdjęcia. W przepisie podałam przepis na domowy krem ale często też wykorzystuję krem z torebki (wersję gotowaną bo jest też wersja na szybko do ubijania). Przy okazji tego smakowitego

Monia miesza i gotuje
Rolada z kremem i bakaliami 146

Koniec listopada to najwyższa pora za zabranie się do testowania nowych świątecznych przepisów. Ta rolada jest strzałem w przysłowiową dziesiątkę, chyba ze względu na mój ulubiony krem :) Może i Wam posmakuje :) Składniki: ciasto - 4 jajka - 5 łyżek mąki pszennej - 4 łyżki cukru kryształu - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka kakao krem - 3 jajka - 4 łyżki

Zainspirowana w kuchni
Zupa krem z pieczonych buraków 168

Chef Paweł Wałęsa , któremu kibicowaliśmy do samego końca.  Kolacja była prawdziwą ucztą dla podniebienia. Do tej pory wspominam najlepszą jagnięcinę jaką kiedykolwiek jadłam. Smak, zapach, sposób podania to mistrzostwo świata. Na przystawkę zamówiliśmy małże Św. Jakuba i  zupę krem z pieczonych buraków. Zupa stała się inspiracją do stworzenia swojego przepisu. Wszystkie dania podane na najwyższym poziomie

Pan i Pani Smith w kuchni
Krem z pieczarek smażonych w porach na bulionie drobiowym z serowymi grzankami. 170

stopnia, że mógłbym coś z grzybami jeść codziennie. Ostatnio ktoś w mailu poprosił mnie o łatwy przepis na krem z pieczarek, mówisz i masz. Czytelnik nasz Pan! Czego potrzebujemy: -bulion drobiowy, rosół z niedzielnego obiadu 1.5 litra -10 dużych pieczarek -por część biała i zielona -masło, duża łyżka -natka pietruszki -pół kostki sera topionego -łyżeczka sosu sojowego -kromka chleba czerstwego

BaRepas
Moja Słodka Pavlova 209

godziny. Wtedy jestem pewna, że będzie OK ;) Tutaj beza przed upieczeniem...  ... a tutaj po: A Teraz pora na wykończenie góry… I tu możecie popuścić wodze fantazji ;) Wszystko dozwolone w zależności, na co macie ochotę. Ja najbardziej lubię z kremem z mascarpone i białej czekolady ze świeżymi truskawkami. Jako, że nie ma jeszcze truskawek stworzyłam naprawdę słodki miks

Sajkofanka smaku
Kopytka a/la gnocchi z pulpecikami w sosie porowo-paprykowym 131

wrzucic czosnek , lekko go zeszklic , po czym dodac pokrojony por i dusic ok. 3 minut na małym ogniu. Przełożyc do garnka z 1 l wody . W momencie gdy por z wodą sie zagotuje , wrzucic 2 kostki serka topionego. Gotujemy tyle , żeby ser sie roztopił. Na koniec blenderujemy wszystko na gładki krem. Do kremu dodac usmażone pulpety . Sosik z pulpetami wylewamy

Słodkości i nie tylko
Tarte w kremie z dyni 165

Ciekawy region Włoch, gdzie jesień jest najpiękniejszą porą roku. Chciałabym tam jeszcze kiedyś wrócić, dokładnie w to miejsce, dokładnie do miejscowości Condove,z którym mam fajne wspomnienia, szczególnie kulinarne. Dlatego postanowiłam zająć się dynią właśnie. Nikt nikogo nie będzie tutaj straszył, nie będzie drążył i wycinal. Dynia godnie skończy w pysznym kremie.  Do zrobienia tego kremu użyłam celowo brytfanny

Z Kuchni Do Kuchni
ZUPA BROKUŁOWA Z JARMUŻEM I RICOTTĄ 133

Klasyczny krem brokułowy z dodatkiem ziemniaków i liści jarmużu. Podawany z oliwą i odrobiną ricotty. Przed samym podaniem posypany szczyptą kurkumy i opcjonalnie skropiony sokiem z cytryny lub limonki. Zdrowy, smaczny i bardzo szybki w przygotowaniu. Sprawdzi się o każdej porze roku,  na uroczystym obiedzie lub jako codzienne danie np. w porze lunchu. SKŁADNIKI / 4-6 porcji(...)sera ricotta, kurkuma, oliwa -najlepiej smakowa, cząstki cytryny do wyciśnięcia WYKONANIE Głęboki średni rondel ustawiamy na dużym gazie . Dodajemy masło, oliwę, pokrojony por i 2 ząbki czosnku. Smażymy cały czas mieszając przez około 5 minut, aż por zmięknie. Nie rumienimy za bardzo. Dodajemy pokrojone ziemniaki, a po chwili także podzielony na różyczki brokuł wraz z drobno pokrojonymi łodyżkami. Wlewamy gorący

cool and minty

Proponowane wyszukiwania