W taka pogodę najlepiej rozgrzewają pyszne zupy. Zupa pełna warzyw SKŁADNIKI: kalafior marchewki por seler pietruszka ziemniaki wywar z gęsiny sól, pieprz, lubczyk, liść
MarciochaKucharzyfaworyzowanymi pulpetami. Bazując na pieczarkowej, którą znalazłam tu , użyłam blendera i zmiksowałam warzywa, by była zupa krem. Zaraz po pomidorówce dodaję ją do moich lubionych. Składniki 300 g mięsa mielonego z indyka 2 pietruszki 2 marchewki 1/2 pora 2 kostki rosołowe 300 g pieczarek 6 szt niedużych ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka bułki tartej
pink envelopeZupa inspirowane przepisem Anny Starmach. Przepyszne połączenie wyrazistego i ciągnącego sera, słodkawego pora i chrupiących grzanek. Szybka zupa last minute. Składniki 2 duże pory
Pyry na Gazroku o tej porze roku pojawia się na blogu tort dla mojej córeczki. Tym razem zrobiłam tort kajmakowy. Biszkopt zrobiłam według sprawdzonego przepisu, a krem przygotowałam na bazie serka mascarpone. Polecam! Składniki: Biszkopt (na tortownicę 23-26 cm): 6 jajek 12 łyżek cukru 6 łyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Kuchnia domowa Anitruskawkami i polana jogurtem naturalnym (przepis podlinkowany) Wróciłam wczoraj "lekko" spieczona, ale szczęśliwa. Teraz smarować się tylko jakimś kremem, dobrze, że prawie od razu brązowieje :P Miałam iść rano biegać, ale jednak nie poszłam, jak dla mnie o tej porze jest już za gorąco i tak jakoś nie wiedziałam jak ze śniadaniem, żebym nie padła z głodu gdzieś
More food, love and dreamsDzień dobry! Kto z Was lubi Nutellę? Sądzę, że każdy :-). A kto chciałby spróbować jej śliwkowego odpowiednika? Bardzo prosty przepis na krem śliwkowo-czekoladowy zwany czekośliwką
Pora coś zjeśćDzień dobry! Lubicie awokado? Ja bardzo i to nie tylko na wytrawnie :-). Dzisiaj proponuję Wam koktajl, ale polecam też przepis na czekoladowy krem z awokado . Zarówno
Pora coś zjeść[Głosów:2 Średnia:5/5] składniki na jeden biszkopt: (pieczemy dwa takie same) 50 g mąki krupczatki 70 g cukru 4 jajka (białka, oddzielone od
Domowy Smak JedzeniaWitamy obiadową porą! Na zimny, nieprzyjemny wiatr i niską temperaturę za oknem jest jedna podstawowa recepta – musimy się stale rozgrzewać. By co roku przetrwać zimną jesień wiadome jest, że nie zapominamy o ciepłym ubiorze, dużej ilości ciepłych płynów i … o pożywnym, rozgrzewającym jedzeniu! Dziś zajmiemy się najważniejszym posiłkiem dnia jakim jest ciepły obiad. Zupa krem, którą dziś proponujemy ma piękny
Symfonia SmakówDzisiaj pyszna rozgrzewająca zupa krem - marchewkowo-porowa z kawałkami kurczaka. Będą chętni? Przepraszam za jakość zdjęcia, ale było ciemno, miałam mało czasu i tak wyszło, że jedno, w niezbyt dobrej jakości :(. Ale zupka pyszna :). Składniki: 3 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/3 selera 1 pierś z kurczaka (większa pojedyncza) 1 duża por (biała część) 2 trójkąciki serka topionego śmietankowego(...)kurczaka, a resztę odcedzić. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną por i smażyć 5 minut. Po 5 minutach dodać marchewkę, seler i pietruszkę i smażyć kolejne 5 minut. Warzywa przerzucić do odcedzonego wywaru i zmiksować za pomocą blendera. Na tej samej patelni podsmażyć kurczaka i wrzucić go do naszego kremu. Tuż przed podaniem rozpuścić w zupie serek topiony. Można podawać
Trufelkowozamawiamy proponowane desery. Beza jest pyszna, krucha, przełożona pysznym krem, podana z sezonowymi owocami z lekkim sosem. Panna cotta lekko waniliowa, mocno schłodzona, podana z truskawkami w lekkim syropie, Saska z Dziką Różą idealnie komponuje się kawą i z deserem. Spędzamy miłe i smaczne przedpołudnie. Mimo wczesnej pory w lokalu jest bardzo dużo gości i po konsumpcji wiemy
SMYKWKUCHNIbędę się rozpisywała, z rymami kombinowała, bo w kremie smaki się zmieszały, a moje dzieci się w nim się „rozsmakowały”. TYLE…….. :P Składniki: na ok. 2,5 l (6 porcji) 3 białe cebule (250 g), 250 g pora, 4 łyżki oleju rzepakowego, ½ łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli do smażenia cebuli, 1 płaska łyżka soli (dodajemy stopniowo(...)Przygotowanie: Pora kroimy w plasterki, cebule w wiórka, a ziemniaki w drobna kostkę. W garnku o pojemności ok. 3 l rozgrzewamy olej, szklimy ma nim pora z cebulą, z dodatkiem cukru i jednej łyżeczki soli. Często mieszamy, następnie przykrywamy i dusimy kilka min, nie zapominając o mieszaniu. Następnie dodajemy ziemniaki, zalewamy całość gorącą wodą
Moniki Smakołykigrzybków, to czas jesiennego urodzaju. To jedna z niewielu pór roku, kiedy rynek robi się pachnący i kolorowy, a stoiska uginają się od dobroci. Pomysłów na dania z grzybami w tle jest zapewne wiele! „ 1000 pomysłów, jedna Lubella”. Ja podaję przepis dość szybki ,na bardzo wykwintną jesienną zupę , prawie krem, gdyż tylko borowiki zostaną w niej zmiksowane. Brązowa pieczarka(...)gotowanie długie i skomplikowane nie miałam czasu. Przepis przywiozłam właśnie z okolic Turynu, z malowniczego Piemontu, z miasteczka Condove, gdzie fascynacja jesienią jest tak ogromna, że tej porze roku dedykuje się zjazdy, zloty i gotowanie pod chmurką. Grzybom towarzyszą pieczone kasztany, dziczyzna oraz nieodzownie pyszne lokalne wino. Zatem przenieśmy się w przepiękne okolice Condove, gdzie właśnie teraz
Z Kuchni Do KuchniSzybka, bardzo smaczna i dietetyczna zupa – krem z brokuła. Można ją podać z grzankami, groszkiem ptysiowym, a także z ryżem lub z makaronem. Polecam! Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 brokuł (można też użyć brokuła mrożonego) 1 niewielka marchewka 1 mały korzeń pietruszki kawałek selera pół niedużego pora 1 litr wody 1 ząbek czosnku Przyprawy(...)czasie do garnka wkładamy marchew, pietruszkę, seler, por i korzeń brokuła oraz przeciśnięty czosnek. Całość gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu, a następnie dodajemy resztę brokuła czyli różyczki i gotujemy jeszcze około 10 minut *** *** Gdy warzywa zmiękną, wyjmujemy z garnka mięso oraz kulki pieprzu i ziela angielskiego. Zupę miksujemy na gładki krem *** *** Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.Mi
Blog z ApetytemCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na prosty krem z białych warzyw z odrobiną gałki muszkatołowej i słodkiej żurawiny. Do przygotowania porcji dla 3-4 osób będziemy potrzebować: - 1 mały kalafior - 2-3 ziemniaki - 1 białą pietruszkę - 1 por (tylko jego białą część) - ćwiartkę selera - 1,5 litra wody (możecie użyć bulion) - 1 kostkę rosołową - pół szklanki mleka - 1-2 łyżki śmietany(...)wrzącej wodzie rozpuszczamy kostkę rosołową, po czym dodajemy wszystkie warzywa. 3. Całość gotujemy pod przykryciem przez ok. 30-40 min, do miękkości. 4. Ugotowane warzywa blendujemy na gładki krem. 5. W misce mieszamy mleko, śmietanę i chochlę gotowego kremu. Następnie całość przelewamy do zupy. 6. Krem przyprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Krem podałam
Bez Cebuli