słoik koło 20zł, a mniejszej ilości nikt nie sprzeda. Dlatego też zdecydowałam się na mrożone, choć do tej pory mam z tego powodu lekki niedosyt. No bo jak to tak... w lecie mrożonki kupować :D Dodatkowo same kremy nie są wzbogacone dużą ilością cukru, przez co tort nie jest mdły i ciężki. Zdecydowanie poleciłabym go na upały i imprezy
Kuchnia w czekoladziemiękki i chrupiący za razem. Podaję go z idealnie kremowym, lekko kwaskowatym, a zarazem delikatnie słodkim za sprawą pomidorów, kremem z dodatkiem młodego świeżego szpinaku, warzyw i odrobiny chili. Danie proste, a zarazem idealne na obiad o każdej porze roku, czy to latem na świeżym powietrzu, czy też zimą. Po prostu pycha! APETYCZNE KARTOFLISKO PROSTO Z PATELNI! PRZEPIS(...)młodych ziemniaków - 10-12 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek -kilka gałązek świeżego rozmarynu sól, pieprz, woda KREMOWY SOS: - 1 opakowanie serka kremowego Apetina POMIDORY I BAZYLIA - zielona część pora - 3 garście świeżego szpinaku - 3 ząbki czosnku - 1/4 cebulki białej lub jedna szalotka - 1 papryczka chili - bazylia - 5 łyżek oliwy z oliwek - sól, pieprz WYKONANIE: - ziemniaki wyszoruj
SMYKWKUCHNIZupa o tej porze roku to królowa polskiego stołu, nie wyobrażam sobie obiadu bez zupy. Moja dzisiejsza propozycja to aksamitny i delikatny krem warzywny, Sytości dodaje podsmażana na suchej patelni kiełbasa bekonowa. Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 1 świeży brokuł 1 marchewka 1 pietruszka 4 ziemniaki 2 szalotki 30 dag świeżego szpinaku baby 2 łyżki klarowanego masła
Wanilia i KardamonSłodko pikantny, rozgrzewający, piękny kolorystyczne i bardzo sycący - krem ze świeżej kukurydzy. Zupa w jesiennym klimacie :) SKŁADNIKI: 3 kolby kukurydzy duża marchewka pietruszka kawałek bulwy selera kawałek pora 2 łyżki masła klarowanego ząbek czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru chili w płatkach sól pieprz DO PODANIA: pestki słonecznika pestki dyni posiekany gruby szczypior WYKONANIE: Marchew, pietruszkę i selera
Kuchenne zapiski Edytymarchwi tofu pieczone w sosie orzechowym z sosem sojowym i syropem klonowym, kuskus, brokuł (vegan) ziemniaki smażone z porem, z sosem z tahini i płatków drożdżowych (vegan) a na osłodę kakaowe tartaletki owsiane z daktyli, z kakaowy kremem z awokado, daktyli i mleczka kokosowego (vegan
More food, love and dreamsodrobiną oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy do zeszklenia się pora. Do garnka z gotującym się bulionem dodajemy odcedzony zielony groszek i por - gotujemy około 10 minut. Po tym czasie przelewamy wszystko do blendera dodajemy śmietankę, natkę pietruszki i miksujemy. Kiedy krem już będzie gładki i jednolity, przekładamy go z powrotem do garnka, doprawiamy solą,pieprzem
Moje-pitraszenieDyniowy krem orzechowy*, z malinami *z mąką orzechową i masłem orzechowym Początkowo miał być odrobinę inny, ale stwierdziłam, że teraz pora na mąkę orzechową, która jakoś długo zapomniana leżała, a przecież jakoś trzeba ją zużyć skoro już jest otwarta (swoja drogą zapach już nie ten sam co przy pierwszym otworzeniu :(, ale wciąż jest :) ) . Tak więc powstało
More food, love and dreamsużyć świeżych – podsmażając je wówczas na oliwie i dusząc podobnie jak np. w prezentowanej w innym przepisie zupie krem z pomidorów z migdałami . I polecam takie rozwiązanie w każdym wypadku, gdy dysponujecie nieco większą ilością czasu, a pora roku jest taka, że możliwe jest kupno dobrej jakości dojrzałych pomidorów. Realnie będziecie potrzebowali ich ok. 800g. Teoretycznie możliwa
Kulinarna Pokusakonsystencji jak np dżem truskawkowy czy malinowy. Plusem tego przepisu jest to, że można go zrobić niezależnie od pory roku, ponieważ banany są dostępne cały rok. Do przepisu najlepsze będą dojrzałe banany, najlepiej z czarnymi plamkami. 'konfitura / krem bananowy z limonką' Składniki: - 6 bananów - 2 limonki - 0,5 szklanki wody - 2-3 łyżki cukru Limonkę umyć i zetrzeć
CookYourselfZupa krem z selera korzeniowego... Delikatna i kremowa zupa z selera o pięknym, żółtym kolorze. Z dodatkiem cebuli, ziemniaków i pora. Mocno warzywna. Zabielona śmietaną. Oprószona natką pietruszki. Pyszna! Składniki: 500 g selera korzeniowego; 500 g ziemniaków; 2 cebule; Biała część pora; 3 łyżki oleju; 1 liść laurowy; 1 litr bulionu - u mnie litr gorącej
Gospodyni MiejskaIdą chłody - mam coraz większą ochotę na zupy, kremy, ciepłe gulasze i różne potrawki. Chce wykorzystywać jesienne owoce i warzywa. Gotować coś, co będzie miało kolory trzeciej pory roku - mojej ulubionej. Ta potrawka świetnie się w to wpisuje. Inspiracja: Biblioteczka Poradnika Domowego: Obiad w pół godziny, s. 11. Składniki: 1 filet z kurczaka żółta i czerwona papryka pół kapusty
Pasja Smakugłowie mam tylko jedno, zapach gofrów roznoszący się po pięknych i wąskich uliczkach... Tylko raz podróżowałam samolotem, zawsze były to wycieczki autokarowe, z połączeniami promowymi itp. Do tej pory zwiedziłam już: Hiszpanię, Włochy, Turcję, Belgię, Korsykę. Zaraz po przyjeździe do Brukseli zjedliśmy przepyszny obiad w "Lunch Garden", bufet, do wyboru dania na ciepło, sałatki, wina, napoje bezalkoholowe(...)zawinięty w cienki plaster wołowiny, wspaniały smak. Na moim stole była także miseczka kremu z cykorii, delikatny krem z białej cykorii oraz tarta z brokułami, serem i rybą, zmieloną jak na kotleciki rybne. Po obiedzie pojechaliśmy do hotelu Agenda Loiuse, po krótkim odpoczynku nadeszła pora na spacer po Brukseli. W kolejnym dniu wycieczka do Brugii i wizyta
Moja smaczna kuchniakrok. Uf, na szczęście mojej Oli i naszemu Gościowi smakowała... nawet mi przypadła do gustu. Krem ze szpinaku z parmezanem i jogurtem Na 3 porcje zupy potrzebujemy opakowania 450 g świeżego szpinaku, 3 średnich ziemniaków, dwóch garści grubo posiekanego pora, olej rzepakowy, 1-2 łyżeczek gałki muszkatołowej, garści ziół (koperek i natka pietruszki(...)pozbyć się piachu i innych nieprzyjemnych rzeczy, osuszamy go w miarę możliwości. W garnku o grubym dnie podsmażamy na kilku łyżkach oleju pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i por (nie solimy). Po kilku minutach dodajemy połowę szpinaku i dusimy całość ok. 10 minut. Podstawę naszej zupy przekładamy do wariata-miksera i ogień! Dolewamy rosołu aby stopniowo uzyskiwać rzadszą zupę. Dopiero
Right Behind The Kitchenwody 1 łyżka masła 1 łyżka naturalnej jarzynki 1 mała marchew, kawałek selera 3 ząbki czosnku kawałek pora 100 g serka kremowego gouda grzanki do posypania PRZYGOTOWANIE : Do dzbana Thermomixu przekładamy masło, por, seler, marchew i czosnek. Miksujemy 10 s/ o 7. Zgarniamy kopystką warzywa na dno dzbana i podpiekamy 5 minut/temp. 100 % C. Dodajemy(...)teraz groszek, wlewamy wodę i doprawiamy solą, pieprzem i jarzynką naturalną. Gotujemy 20 minut temp 90 - 100 % C. Następnie do zupy dodajemy serek topiony i miksujemy na gładki krem około 2 min/o 10 . Krem doprawiamy do smaku i podajemy z grzankami, smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolikorzystacie. Ale jeśli nie znacie owego warzywa, wprowadzę Was w świat jarmużowych przysmaków. Na początek proponuję zupę krem z jarmużu i pieczonych białych warzyw. Składniki: Na bulion: 1 udko z kurczaka 1 cebula 2 marchewki zielona część z 1 pora nieduży kawałek selera 3 liście laurowe 5 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego około 1,5 l wody(...)ugotowanego bulionu wyjąć marchewkę i przyprawy, resztę warzyw pozostawić. Dodać pieczone warzywa i jarmuż - gotować kilka minut. Ziarna kolendry i kminu utłuc w moździerzu. Gotową zupę zmiksować blenderem na krem, doprawićdo smaku solą, sokiem z cytryny i przyprawami. Przed podaniem posypać świeżą kolendrą i prażonymi ziarnami słonecznika lub dyni. Smacznego
kolorowotorcikowoDzień dobry! Dzisiaj przychodzę do Was x przepisem na pyszny krem z kalafiora z dodatkiem miodu! Idealne połączenie, koniecznie wypróbujcie! Składniki: 1 mały kalafior 2 marchewki 2 korzenie pietruszki mały kawałek selera mała por 3 Piramidki smaku 4 ziemniaki cebula 2 ząbki czosnku oliwa masło biały pieprz sól 2 łyżeczki miodu, np. Rzepakowy Huzar 100ml śmietanki(...)Składniki na grzanki: kilka skibek chleba odrobina oliwy z oliwek zioła prowansalskie Wykonanie: Marchewki, seler i korzenie pietruszki obrać, umyć i wrzucić do garnka. Dodać umytą por i piramidki smaku, zalać zimną wodą. Ugotować wywar warzywny. W tym czasie obrać i posiekać cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę, kalafiora umyć i pokroić drobno. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę
Trufelkowopokroić w kostkę ziemniaki i cukinię oraz w paski cebulę i por. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do żaroodpornego garnka lub naczynia włożyć pokrojone warzywa (cukinię, ziemniaki,pora, cebulę) Dodajemy obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Warzywa skropić oliwą, dodać masło, doprawić solą i pieprzem, łyżeczką suszonych ziół prowansalskich. Wszystko wymieszać, przykryć i wstawić do piekarnika(...)Gotować ok. 5 minut, następnie dodać szpinak i mieszając gotować przez 1 minutę. Zupę zmiksować w stojącym blenderze Podawać z dodatkiem pokruszonego sera kociego lub feta oraz grzankami. Artykuł Krem z pieczonej cukinii pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFENiezwykle aromatyczna zupa przygotowana na bazie słodko - ostrego pora, sycącego mielonego mięsa, podana z chrupiącymi złocistymi grzankami to doskonały pomysł szybki, mocno rozgrzewający obiad
Szalona Kuchnia EwelinyPyszna zupa krem z brokuła i szpinaku. Opcja idealna dla wielbicieli gorgonzoli. Wyrazisty smak i śliczny kolor. Do tego chrupiące, prażone pestki dyni
Pora na pora i pomidoraSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe
ClauditteMissCookingPrzez całą zimę mam zieleninkę d zupki. Mój syn nie lubi kalafiora. Ale gdy widzi krem, nie jest w stanie mu się oprzeć. Tak więc często przemycam moim dzieciom warzywa. Składniki: kilka różyczek kalafiora 2 marchewki 2 ziemniaki 1/2 selera 1/4 pora 1 pietruszka 1 bulionetka drobiowa Knorr (wiem, wiem, nie powinnam, ale nie miałam mięska by zrobić(...)rozpuści. Dodaję obrane i pokrojone w małe kawałeczki warzywa i koperek. Gotuję aż warzywa zmiękną, dodaję śmietanę. Blenduję wszystko. Próbuję. W razie potrzeby solę i pieprzę. Mniam. Artykuł Krem z kalafiora z koperkiem pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plmdła jak typowe zupy krem z cukinii. Podałam z grzankami i buła ekstra. Polecam na lekki obiad lub pyszną przystawkę. Scroll down for recipe in English Kremowa zupa kokosowa z cukinią i szpinakiem (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka mielonego curry 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 duży por, drobno posiekany 1 średni ziemniak(...)minutę. Dodaj pora, ziemniaki, cukinię i chili, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, przykryj garnek i smaż warzywa na małym ogniu przez pięć minut. Dodaj bulion i mleko kokosowe i gotuj przez kolejne 15 minut lub aż ziemniaki zmiękną, po czym dodaj szpinak, zamieszaj i gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Zmiksuj zupę na gładki krem i dopraw solą
karmelowyłyżek mascarpone lub cały serek topiony (opcjonalnie śmietana kremówka) sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, sos sojowy, imbir pestki dyni Szparagi umyć, obrać obieraczką i drobno pokroić. Cebulę i por pokroić i zeszklić na maśle lub oliwie. Zalać wodą i zagotować. Następnie dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę. Gotować przez 15 i i po tym czasie dodać pokrojone szparagi. Gotować(...)utrzeć w kąpieli wodnej i dodać do zupy. Później wywar z warzywami zmiksować i w razie potrzeby utrzeć przez sito ponieważ szparagów nie da się dokładnie zmiksować na gładki krem. Odpady ze szparagów (łyka) wyrzucić. Doprawić sosem sojowym, białym pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą imbiru. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i dodać do zupy. Białka ubić na sztywno
Bon Appetit Małgorzatygarnku o grubym dnie rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy pokrojonego pora i podsmażamy go przez chwilę, często mieszając. Gdy por się zeszkli dodajemy ziemniaki, seler i jabłko. Chwilę smażymy wszystko razem, po czym wlewamy bulion. Gotujemy około 30 minut, do miękkości. Następnie zupę miksujemy na krem. Wlewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, mieloną ostrą papryką oraz solą
Smaki Na Talerzu