Uwielbiam kukurydzę – zarówno jako dodatek do zapiekanek, sałatek czy też zup. Kiedyś już pokazywałam Wam krem z kukurydzy, dziś zapraszam na jego bogatszą ( i jeszcze lepszą wersję ). Połączenie kukurydzy z czosnkiem porem, cebulką i aromatycznymi przyprawami tworzy danie, któremu nikt się nie oprze. Ja swoją wzbogaciłam jeszcze o makaron – jest tak sycąca, że śmiało wystarczy za jednodaniowy obiad(...)por- 1/3 szt * czosnek – 1 ząbek * świeża chili i imbir – po 0,5 szt * masło – 1 czubata łyżka * mąka – 1 łyżka * ziemniaki – 2 szt * bulion warzywny – ok. 1,5 l * śmietana -30% – ok. 70 ml * sól, pieprz , papryka, kurkuma * makaron pełnoziarnisty świderki Lubella – 2 porcje SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulę, pora, czosnek
Ostra na Słodkowita się z nami jesień - nie tylko ta złota. Na chodnikach możemy już znaleźć kasztany, liście spadają z drzew, więc pora na przepisy, które nas rozgrzeją od środka. Idealna na taki pochmurny dzień będzie rozgrzewająca zupa krem z pieczonych marchewek przygotowana z dodatkiem mleczka kokosowego. Kremowa, rozświetlająca talerz, aromatyczna i lekko pikantna. Koniecznie spróbujcie! Czytaj więcej
Pora coś zjeśćPonieważ Wielkanoc zbliża się pora pomyśleć o świątecznych wypiekach. Dziś moja pierwsza propozycja - pyszna kostka na kruchym spodzie z lekkim kremem budyniowym zwieńczona pyszną masą orzechową z kawałkami orzeszków ziemnych od firmy Helio. Muszę Wam się przyznać, że ta masa, mi wielbicielce orzeszków ziemnych bardzo posmakowała i coś czuję, że się pojawi jeszcze nie raz. A samo
Cynamonowe szczęściepropozycja poza tym, że jest bombą witamin, smaków i aromatów zawiera również całą masę afrodyzjaków takich jak chili, pieprz, cebula, czosnek, por, cynamon i włoskie orzechy. Niech ten dzień będzie dla Was wyjątkowy. Walentynkowa wariacja na temat kremu pomidorowo- paprykowego Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytZdecydowanie jedno z lepszych ciast jakie do tej pory pojawiły się na blogu! Kruche, miodowe blaty ciasta idealnie łączą się z delikatnym i puszystym kremem budyniowym. Całość polana dwoma rodzajami czekolady i udekorowana orzechami. To ciacho robiłam już wiele razy i za każdym razem smakuję wybornie! Polecam w szczególności na święta :) Składniki: (na blaszkę
Nastoletnie Wypiekanieodlewamy nadmiar wody i miksujemy blenderem na gładką masę. Marchewkę i seler dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w krążki, cebulę na drobno. Warzywa podsmażamy na oliwie z oliwek i dodajemy do kremu z grochu. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą i majerankiem. Smacznego! To uczucie, które towarzyszy Ci, kiedy dasz z siebie trochę więcej
Kuchnia Pani Wiosnyrobić sama. Po prostu domowa polska zupa = obiad u mamy :) W związku z tym znalazłam swoją własną zupową "dziąłkę" - zupy kremy. Czasami zdarza mi się zrobić tradycyjną zupę, ale dzieje się tak naprawdę rzadko. :) Ostatnio przyszła pora na cukinię, która jest bardzo wdzięcznym warzywem na zupę. Jest delikatna, kremowa i pasuje do niej naprawde wiele dodatków. Tym razem
DefinicjaSmakuwyciskałam na każdej spodniej części eklerka. Potem to samo zrobiłam z kremem kawowym, do rękawa i wyciskałam go tym razem na krem advocatowy. Na końcu powciskałam rozmrożone maliny, jak mamy świeże to super, ja jednak z racji pory roku wycisnęłam zapasy mrożonych i rozmrażałam na ręczniku papierowym. Na koniec przykryłam każdego eklerka wierzchnią częścią ciasta pokrytego polewą i lekko
Blondynka Gotujeciasto a dzisiaj pomysł na szybki obiad. Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu ale jednocześnie bardzo smaczne i niebanalne. Do tej pory serek mascarpone wykorzystywałam do przygotowywania deserów. W połączeniu z białą czekoladą idealnie sprawdza się jako krem do ciast. Teraz przekonałam się, że równie dobrze smakuje w daniach głównych. Składniki: 500g piersi z kurczaka 100g suszonych pomidorów
Animelka Blogsiła. I smak. Z wykonaniem poczekam jak wrócimy do Norge, bo tam łosoś bardziej norweski ;) muszę tylko pomyśleć nad zastąpieniem pora. placki z kaszy gryczanej z fetą i wędzonym łososiem I znów Pan łosoś. A co?! krem z pieczonych buraków Buraczanej diety ciąg dalszy. Tym razem w zupie. Ciąg Dalszy Nastąpi
bastalenapoprosiła o więcej dań rozgrzewających, które sprawią, że nie tylko zrobi nam się cieplej na brzusiu, ale także ubarwią tę niewdzięczną aurę panującą na zewnątrz. Bardzo lubię robić zupy krem, gdyż są banalnie proste w przygotowaniu. Właściwie wystarczy kilka prostych czynności, by w przeciągu pół godziny zaspokoić swój głód. Jeśli chcecie trochę wzmocnić się przed zimą koniecznie zajadajcie się(...)listopadzie: Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Owoce: gruszki, jabłka, pigwa. No to co - do roboty :) Pikantny krem marchwiowo-paprykowy - 4 duże marchewki - 2 duże papryki czerwone - 1 papryczka chili - 2 ząbki czosnku - mały seler - 1 cebula - kawałek imbiru
Sajkofanka smakuWiem, wiem, że o tej porze to powinnam już kłaść się spać, bo Mikołaj zobaczy zapalone światło, wystraszy się, że go ktoś zobaczy i dom ominie... A przecież tego bym nie chciała, bo dzieci na prezenty czekają ;) Tak sobie jednak myślę, jak to jest z tym poczęstunkiem dla Świętego? Jedni częstują gdy przychodzi po liścik(...)szklanka mleka ½ szklanki oleju 1 jajko 2 szklanki mąki tortowej ½ szklanki drobnego cukru kryształu 1 op. cukru z wanilią 2 łyżki kakao 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 350ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 250g mascarpone Czerwony barwnik w proszku Sposób przygotowania Muffinki: Jajko ubijamy z cukrem do momentu rozpuszczenia cukru. Dodajemy mleko oraz olej. Mieszamy. Składniki
Kuchnia w czekoladziemnie zupa wystąpiła w towarzystwie grzanek czosnkowych. Może zainteresuje Cię też: * syty krem z dyni i soczewicy * pikantny krem z marchewki Na 4 porcje lub 3 duże: - pęczek włoszczyzny bez kapusty ( 4-5 marchewek, 2-3 pietruszki, mały por, 1/5 selera ) - obrana i oczyszczona dynia - ok. 70 dag - 100 ml mleka - 1 łyżka masła - 0,5 płaskiej łyżeczki mielonego chili(...)pokrywką i gotować na żywym ogniu ok. 20-25 minut do miękkości składników. Następnie do garnka dodać mleko, łyżkę masła, chili i sól do smaku. Zmiksować blenderem na gładki krem. Podawać z grzankami lub bagietką / bułką. Przed podaniem polecam skropić olejem z pestek dyni - zupa nabierze głębi smaku. Ale bez tego dodatku też jest pyszna. Ostrość zupy jest wartością indywidualną
kawawszklancekominku. Ale też z zapachem szarlotki czy orzechów w cieście. Dla mnie to najbardziej inspirująca pora roku i deszcz za oknem wcale mi nie przeszkadza. Dziś mam dla Was smaczne ciasto o wdzięcznej nazwie „Orzechowiec” dwa miodowe blaty przełożone smacznym kremem budyniowym z odrobiną migdałowego aromatu i warstwą orzechów z miodem. Pyszne jesienne ciasto do filiżanki gorącej
Wanilia i Kardamongotowania. Jestem wielką zwolenniczką szybkich i prostych potraw, stąd chciałabym zaproponować Wam przepis na zupę krem z soczewicy z paprykowymi grzankami. Do dzieła! Składniki: – 1,25 l bulionu warzywnego – opakowanie włoszczyzny (2 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1/2 pora) – 150g czerwonej soczewicy – 100g zielonej soczewicy – 1 cebula – 1 łyżka sosu sojowego(...)chleb żytni razowy – oliwa – czosnek w proszku – papryka ostra w proszku Dodatkowo: posiekany szczypiorek Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, płuczemy i wkładamy do garnka. Dodajemy umytego pora i wlewamy wodę, zagotowujemy. Dodajemy sól, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, zmniejszamy ogień. Nieobraną cebulę kładziemy na palniku kuchenki i opalamy ją ogniem
Be Fit Be Strong