składniki na 1 biszkopt a potrzebujemy 2 szt: 110 g maki orkiszowej 25 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 3 jajka (osobno białka i żółtka) 1
Domowy Smak Jedzenia(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na biszkopt: 60 g mąki orkiszowej 50 g mąki ziemniaczanej 60 g cukru 3 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta
Domowy Smak Jedzenia(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 400 g topinamburu 1 mała pietruszka 1/4 selera 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek ok. 10 ziarenek kozieradki 1 szczypta
Domowy Smak JedzeniaDzisiejsza zupa jest znana chyba każdemu jednak jako krem podawana jest nieco rzadziej niż tradycyjna zupa. Krem pasuje świetnie na świąteczny obiad mimo swojej prostoty... Składniki; 1 udko kurze 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 por ( biała część ) 5 ziemniaków sól, pieprz. kumin liść laurowy, ziele angielskie,majeranek masło grzanki lub ziarna dyni czy też słonecznika Przygotowanie; Mięso umyć(...)zupy dodajemy ziemniaki oraz podsmażonego pora. Ziemniaki powinny być na równi z wodą, jeśli jest jej za mało wtedy uzupełniamy. Gotujemy do miękkości. Doprawimy do smaku solą, pieprzem, kuminem a także majerankiem. Z zupy wyławiamy ziele i liść laurowy, odstawiamy aby zupa lekko przestygła a następnie blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku jeśli jest taka potrzeba
Radość kipiąca uśmiechem.składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego krem z serka mascarpone garść leśnych fiołków kiwi pomarańcza ok. 4 kostki startej czekolady wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty
Domowy Smak JedzeniaZupa - krem z cukinii i zielonej soczewicy. Gęsta i aromatyczna. Składniki: 2 średnie cebule biała część małego pora (około 10 cm) 2 marchewki oliwa do podsmażania warzyw 2 małe cukinie (około 400 g) 3 ząbki czosnku 100 g zielonej soczewicy sól pieprz około 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) ziarna słonecznika (polecam Skworcu ) pestki(...)dyni Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka. Marchewkę i pora kroimy w krążki. Warzywa wrzucamy na dużą patelnię, lekko solimy, dolewamy około 2 -3 łyżki oliwy i podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Warzywa przekładamy do garnka. Cukinię, bez obierania, kroimy w krążki i wrzucamy na tą samą patelnię. Cukinię lekko solimy, dolewamy łyżkę oliwy i podsmażamy, aż się przyrumieni
Smak mojego domuseler myjemy, obieramy i kroimy w paski. Jeśli zamierzamy całość zblendować, przygotowując w ten sposób warzywną zupę krem, można zetrzeć je na tarce warzywnej o dużych oczkach. 2. Cebule obieramy i kroimy w kawałki 3. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. 4. Pora myjemy i kroimy w krążki. 5. Tak przygotowane warzywa, wrzucamy do wody, dodajemy liście laurowe(...)piekarnika, przez około 20-30 minut. I to wszystko. Nasz wywar jest już gotowy! Teraz wystarczy ugotować w nim warzywa, które będą głównym składnikiem naszej zupy lub zupy krem, np. kalafiora, brokuła, czy kapustę. Taka zupa idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację, ponieważ jest nie tylko pożywna i rozgrzewająca, ale również bardzo smaczna
Okiem Blondynki by McBlondiZapraszamy na kolejną wariację z cukinią w roli głównej – pyszna zupka krem z cukini z grzankami Składniki: - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka masła - cukinia ok. 700 g - 1 por - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 duży ziemniak - pieprz, sól - 0,5 l wody - 2 kromki chleba (u nas orkiszowy) - 1 łyżka oliwy Porcja na 4 osoby. Najpierw(...)bulion warzywny. Warzywa (por, marchewka, pietruszka, ziemniak) – obieramy, kroimy, przyprawiamy, zalewamy wodą i dusimy do miękkości w drugim rondelku. Jak warzywa są gotowe to je wszystkie miksujemy blenderem. Na końcu do zmiksowanej cukini dodajemy stopniowo zmiksowane warzywa i kosztujemy czy smak nam odpowiada. My do cukini dodaliśmy całą porcję zmiksowanych warzyw i jeszcze trochę doprawiliśmy. Krem z cukini mamy
Kuchenne Wariacjemiało bardzo fajną konsystencję. Pyszne były też pasty bliskowschodnie podane z chrupiącą domową pitą. Rillettes z kaczki Sałatka cezar Tatar wołowy Sałatka z zapiekanym kozim serem Następnie przyszła pora na ciepłe przystawki: bao-ban z szarpaną wołowiną, cebulą i jajkiem pierogi z dziczyzną, żółtym burakiem i czarnuszką domowe kopytka z wędzonym twarogiem i roszponką sałatka(...)wołowiną Pierogi z dziczyzną i żółtym burakiem Kopytka z wędzonym serem Potem na naszym stole pojawiła się pyszna zupa krem z zielonego groszku z dodatkiem świeżej mięty oraz serem halloumi. Bardzo mi ta mięta tutaj podpasowała! Nie tylko kolorystycznie 😋. Pora na drugie dania: udko z kaczki confit z aronią, domowymi kopytkami i czerwoną kapustą sandacz z puree
Kulinarne przygody GatityLeśniowskiego Crohna. Inne czynniki mające wpływ na niedobór witaminy D, to karnacja skóry, grubość tkanki tłuszczowej, zanieczyszczenie powietrza, ubiór oraz stosowanie kremów z filtrami UV. Elementem mającym bezpośredni wpływ na powstawanie niedoborów witaminy D jest pora ekspozycji na światło słoneczne. W naszej świadomości tkwi przekonanie, aby unikać wychodzenia na dwór w godzinach południowych, gdy słońce najbardziej daje
Słodkie okruszkiZupka pyszna. Uwielbiam smak maślaków, a wiem że nie każdy lubi ich wygląd po ugotowaniu. Mi to nie przeszkadza ale każdy lubi inaczej. Smak maślaków jest
Kuchnia Pokoleńnajwięcej warzyw, jak najmniej węglowodanów. Ma 192 strony i następujący podział na rozdziały: I Moja kafejka, moje jedzenie i ta chłodniejsza pora roku II Smakowity Bowl Food III Anatomia Bowl Food na mokro – wywary i kremy IV Anatomia Bowl Food na sucho – dressingi i sosy 1. Składniki bazowe 2. Warzywa – pieczenie – spiralizowanie 3. Białka
Moja pasja smakuowocowe są bardzo popularne w krajach Europy Północnej, wykorzystuje się do nich lokalne produkty, latem robiłam zupę wiśniową , a teraz nadeszła pora na jabłka. Zupa jabłkowa z jałowcem którą dziś przygotowałam pochodzi z kuchni norweskiej. Krem z jabłek jest niezwykle smaczny i aromatyczny, a to za sprawą nie tylko jałowca, ale także kilku bardziej egzotycznych przypraw takich
Codzienne Gotowanietrzeba korzystać na zapas. Uwielbiam, zwłaszcza te zrywane prosto z krzaczka. Jak już się najadłam i nacieszyłam ich smakiem, przyszła pora na pierwsze w tym roku ciasto. Mój wybór padł na lekko kruche z kremem z kaszy manny. Jest ono dość łatwe, z gatunku tych, które zawsze się udają. Polecam je wszystkim bo jest naprawdę pyszne. Ps. Znów
Cynamonowe szczęściekapustą. Kluseczki były przeciętne, kapusta lekko przesolona, mięsko bardzo smaczne, delikatne w smaku i kruche. Po sytym obiedzie przyszła pora na deser. A co na deser? Do wyboru miałyśmy: szarlotkę na ciepło z kremem waniliowym za 16 zł, czekoladowo-pralinkowy krem z malinowym granita w cenie 22 zł, paschę z lodami czekoladowymi
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki