krem z pora - 2446 przepisów (strona:34/164)

Niecodzienna kartoflanka – zupa krem z ziemniaków i porów, z wędzonym łososiem 182

Zdecydowana w smaku, wytrawna. Lekko kwaskowa i przyjemnie pikantna. Ta zupa krem, obowiązkowo podana z wędzonym łososiem, to już nie zwykła zupa ziemniaczana, ale całkiem eleganckie danie. Pory kroimy wzdłuż na pół i rozchylając ich warstwy dokładnie wypłukujemy je w zimnej, bieżącej wodzie. Specyficzna konstrukcja pora i to, jak warzywo rośnie sprawiają, że lubi w sobie gromadzić

Karo in the Kitchen
Deser z malinami, serkiem i kruszonką 100

wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 o C i pieczemy przez 20 min. Do pucharków układamy naprzemiennie kruszonkę następnie maliny, oraz krem i powtarzamy kombinację, na koniec z wierzchu posypujemy kruszonką. W tym deserze z racji pory roku zostały użyte mrożone maliny natomiast ze świeżymi będzie zdecydowanie lepszy. Gotowy deser schładzamy w lodówce przez 2h i podajemy. Smacznego Deser(...)malinami, serkiem i kruszonką Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Rurki z kremem budyniowym | ksiega-smaku.pl Churros – przepis na Hiszpańską przekąskę         Artykuł Deser z malinami, serkiem i kruszonką pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Zupa z białych warzyw. Zupa krem z białych warzyw 151

rukoli – krem grzybowy – zupa krem z marchwi i pomarańczy – zupa krem z kalafiora Przepis na: Zupa z białych warzyw. Zupa krem z białych warzyw: Składniki: 2 pietruszki 2 młode ziemniaki 1/3 selera 1 por tylko biała część 1 cebula 1 ząbek czosnku 750 ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z czosnkiem i chilli Sól(...)myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kromy w kostkę, por w krążki, a czosnek rozgniatamy i siekamy. Masło i oliwę rozgrzewamy w wysokim rondlu, następnie wrzucamy cebulę i por, delikatnie solimy i szklimy, dokładamy czosnek i chwilkę dusimy. Do rondla wrzucamy pokrojone warzywa i podsmażamy. Następnie zalewamy warzywa bulionem warzywnym (lub rosołem), wkładamy listki laurowe, rozgnieciony pieprz zielony, przykrywamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krem z pomidorów i selera naciowego 106

pomidorów i bazylii. Pyszna, aromatyczna, polecam także dla dzieci. Do takiej zupy można dodać 2 korzenie pietruszki lub ćwiartkę selera. Będzie pysznie! Zupa krem z selera i pomidorów poleca się na obiad lub o każdej porze dnia kiedy zdążycie zgłodnieć. U nas potrafi iść nawet na drugie śniadanie lub podwieczorek. SKŁADNIKI: 2 puszki pomidorów z puszki 4 duże łodygi(...)kulki ziela, smażę 8 minut na średnim ogniu często mieszając. Dodaję pomidory z puszki i wlewam wodę/bulion, przyprawiam, gotuję kilka minut. Gotową zupę blenduję na gładki krem. Podaję. Smacznego Inspiracja: Książka Gotuję z Lewiatanem

Zasmakuj Kuchni
Miodownik 397

warstw ciasta, jest to najprostszy, ale i najsmaczniejszy miodownik, można powiedzieć, że to idealny miodownik pachnący miodem, karmelizowanymi orzechami i wanilią, przełożony jest kremem na bazie kaszki manny. Miodownik uwielbiam, ale jakoś nigdy do tej pory nie zabrałam się za jego pieczenie. Na Boże Narodzenie zawsze go jadłam u mojej cioci Eugenii. Był taki pyszny, z dużą ilością miodu(...)cienkich warstw ciasta, tylko dwie ale grubsze, nie oblałam całej powierzchni czekoladą, tylko smugi czekoladowe na powierzchni miodownika, przygotowałam też miodową masę orzechową, która zapiekała się podczas pieczenia ciasta. Krem do miodownika zrobiłam tzw. grysikowy na bazie kaszki manny, z dodatkiem ekstraktu waniliowego. Ten miodownik najsmaczniejszy jest na 2-3 dzień. Więc do jego świątecznego pieczenia należy się zabrać dzień

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Budyń jaglany czekoladowy z prażonymi płatkami orkiszowymi 106

petarda, idealnie kremowy, idealnie czekoladowy. Lubicie takie desery? robicie? jeśli tak to ten Was zaskoczy, jest przepyszny. Jeśli nie robiliście do tej pory budyniu z jaglanki to koniecznie spróbujcie a zakochacie się na bank, jak mawiają. Krem jaglany czekoladowy z orkiszem. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Domowe Raffaello 180

pora na odrobinę cukierniczej klasyki czyli Raffaello – wariantów jest sporo, większość z alkoholem, ja mam dla Was jednak dzisiaj wersję bezalkoholową, więc śmiało możecie zaproponować ją także dzieciom. Jeśli tak jak ma macie na dnie szafki zapomnianą puszkę mleka kokosowego to świetny moment, żeby ją wykorzystać – i to w całości, bo zrobimy z niej i krem

Ciastkozercy
Szpinakowy tort naleśnikowy 112

pyszny torcik naleśnikowy. Do ciasta dodałam szpinak mrożony Hortex, dzięki temu naleśniki maja piękny zielony kolor. Torcik został przełożony dżemem borówkowym oraz kremem serowo-śmietankowym. Torcik będzie idealny jako słodki obiad lub deser. O tej porze roku głównie używam warzyw mrożonych, które zawierają więcej witamin od tych które możemy teraz kupić w sklepach.  #durszlakXhortex  #hortex  #odmatkinatury(...)Składniki: ciasto: 300 g mrożonego szpinaku Hortex 3 szkl mleka 1/4 szkl oleju 2 jajka 2 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 16 g cukru wanilinowego krem: 250 g ricotty 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru oraz: 1 słoik dżemu borówkowego 100 g czekolady malinowej płatki migdałów, posypka, owoce, listki melisy Przygotowanie: Dzień wcześniej szpinak przekładamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Zupa krem z pietruszki 132

działać na układ krążenia, układ moczowy oraz układ trawienny. To niepozorne warzywo zawiera też mnóstwo witaminy C, kwasu foliowego oraz wapnia. Zupa-krem z pietruszki Składniki: 700 g pietruszki 2 średnie marchewki 1/2 białej części pora 1/4 selera 1 duży ziemniak 1 średnia cebula ząbek czosnku 2 łyżki oleju 1-1,5 l wody 1 łyżeczka majeranku(...)olej oraz ząbek czosnku.  Gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.  Po tym czasie dodaj majeranek oraz lubczyk.  Następnie zblednuj zupę do momentu uzyskania jednolitego kremu.  Dodaj do smaku sól i pieprz.     Smacznego

wegujemy
Zupa pieczarkowo-porowa 169

mniejsze kawałki pieczarki, doprawić je solą, pieprzem i smażyć, aż pieczarki nie będą surowe. Z wywaru wyłowić wszystkie warzywa poza białą częścią z pora, dodać pieczarki (odrobinę zostawić do dekoracji) i zmiksować zupę na krem (najlepiej blenderem ręcznym). Makaron ugotować w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu i dodać do zupy. Zupę podawać gorącą w miseczkach, udekorowaną usmażonymi

Passions hobbies life
"Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn" - recenzja książki i KONKURS! 222

zapakować do pudełek i zabrać ze sobą do pracy/szkoły :)  Znajdziecie tu m.in. przepis na kanapki z pastą z wędzonego pstrąga, zupę krem z kolorowych papryk, batony mocy, czy - mój hit o tej porze roku - leczo z czerwoną fasolą i dynią.  Ogromnym atutem tej pozycji są piękne zdjęcia - zarówno potraw, jak i samej Autorki! Dania są proste

Moje Kuchenne Rewelacje
Wegańskie mleka roślinne Joya :) 162

też smakuje. Bardzo naturalny smak, słodziutki, mimo braku dodatku cukru. Skład - bardzo dobry. Chyba najlepsze mleko owsiane jakie piłam do tej pory. Polecam :)  NAPÓJ MIGDAŁOWO-KOKOSOWY woda * mleko kokosowe (3,3%) - krem kokosowy, woda * cukier * migdały (1,3%) * sól * węglan wapnia * środek zagęszczający: gellan, guma guar * emulgator: lecytyna sojowa  To najmniej kaloryczny napój roślinny spośród wszystkich prezentowanych

Zdrowie na języku :P
Krem ze słodkich ziemniaków 127

Nadeszła pora na kolejną, gęstą, rozgrzewającą, jesienną zupę. Tym razem postanowiłam przygotować krem ze słodkich ziemniaków, czyli batatów. Warzywo to pochodzi z Ameryki Południowej i nie ma nic wspólnego z tradycyjnym ziemniakiem, pochodzi bowiem z zupelnie innej grupy roślin. Jest jednak bardzo smaczny  i pożywny, zawiera dużo skrobi i cukru. Zupa z tego "ziemniaka" okazała się fantastyczna

Codzienne Gotowanie
Biszkopt z musem truskawkowym 149

Truskawki. Mmmm... Pyszność nad pysznościami. A jako, że w chwili obecnej nawet nasza zamrażarka została obżarta z truskawek, pora przypomnieć sobie moje ukochane, gorące lato i pyszny biszkopt przekładany kremem i musem z truskaweczek. Orzeźwiający, słodki, ale z kwaskowatą nutką z owoców. Na niedzielę dla gości jak i na co dzień dla domowych łasuchów. Składniki: (23 cm) BISZKOPT

Cakes By Kejt
Słodka chwila przyjemności 92

słodkie co nieco. Czasem są to moje ulubione ciasteczka, czasem trufelki domowej produkcji a dziś przekładaniec jabłkowo-orzechowy, który często piekę o tej porze roku. Jest to wyśmienite ciasto wielowarstwowe z marmoladą jabłkową i kremem orzechowym. Smakuje wybornie, ładnie się prezentuje i długo zachowuje świeżość”. Przepis zgłaszam do Konkursu „Kuchnia24/7” i chociaż był już prezentowany powtarzam go jeszcze

Wiem co jem

Proponowane wyszukiwania