cotygodniowym cyklu "Poniedziałkowy fit" zapraszamy Was na coś lekkiego i pożywnego. Sezon na zupy krem trwa u nas przez cały rok. Dzisiaj zapraszamy na krem, który przygotowujemy przez okrąglusi roczek bez znaczenia na jego porę roku. Jednak trzeba przyznać, że w sezonie pomidorowym pojawia się on z pewnością z większą częstotliwością na naszych stołach, mowa oczywiście o kremie z pomidorów
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiokazji Pierwszego Dnia Jesieni mam dla Was typowo jesienne ciasto. Chyba nic tak się nie kojarzy z tą porą roku jak właśnie ciasto marchewkowe i krem z dyni. Ciasto w dzisiejszej wersji ma tę wadę, że znika szybciej niż się je piecze… No cóż, udało mi się jednak je spróbować i mogę Wam zaświadczyć, iż jest naprawdę wyśmienite. Jego
365 dni dookoła kuchniMurzynek – klasyczny przepis Wielu osobom ciasto to kojarzy się z dzieciństwem. Klasyczne, czekoladowe, bez dodatku kremów czy owoców – jest idealne o każdej porze roku. Na dodatek nie może się nie udać, bo nawet murzynek z zakalcem jest pyszny Doskonale sprawdza się jako ciasto na imprezy, bo uwielbiają go nawet dzieci. Jednocześnie łatwo je zapakować i zabrać
Taste and CookNadeszła wiosna, więc pora korzystać z dobroci natury! W roli głównej brokuł i pietruszka. Niesamowite połączenie! Składniki: 1 brokuł 1 duża pietruszka 1 mała marchew 2 skrzydełka kurczaka przyprawy: jarzynka bez soli, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, świeżo mielony pieprz 1,5l wody Sposób przygotowania: Do garnka z zimną wodą wrzucamy skrzydełka. Czekamy, aż zagotuję się woda(...)wody. Gotujemy kilka minut, kiedy warzywa będą lekko miękkie. Na pod koniec gotowania dodajemy przyprawy. Po ugotowaniu zupy, wyjmujemy skrzydełka, liść laurowy i ziele angielskie. Całość blendujemy na gęsty krem. Smacznego
Truskawkowa Fiestawyrazista. Głodomory mogą sobie zagęścić ją ryżem, dowolną kaszą lub grzankami. My jedliśmy posypaną czarnym sezamem, który ładnie kontrastował z pomarańczowym kremem. Składniki: • 1 marchewka • 1 cebula • kawałek pora • 3 łyżki oliwy • 3 szklanki pokrojonej dyni • 2 łyżki soku z cytryny • sól, pieprz do smaku • 2 okrągłe sery pleśniowe, np. Turek • czarny sezam
To co kochamByły j uż na blogu kremy z warzyw korzeniowych , brokułu , dyni i porów . Pora na selera :). Składniki: 1 cebula + 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 4 ziemniaki 2 duże selery 2 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego gałka muszkatołowa, sól, pieprz Cebulę drobno pokrój i zeszklij na maśle. Następnie dodaj obrane i drobno pokrojone ziemniaki i selery
Qlinarnie i Qlinarnieświderki mini Lubella z czekoladą . Makaron pachnie czekoladą i idealnie pasuje do zupy która jest syta i można się nią najeść. Dynia o tej porze roku króluje w mojej kuchni i różne rodzaje kremów które z niej robię. 1 kg dyni hokaido 3 gruszki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 szklanka wina białego 1 szklanka mleczka kokosowego
wesoła kuchniadieta, kalorie, porządny kęs słodyczy należy się o tej porze roku każdemu. Zresztą, sami spójrzcie, te kruche babeczki, które pod pysznym kremem kryją wiśnie, wyglądają tak niewinnie. : ) Składniki na kruche spody: 250 g mąki 150 g zimnego masła 80 g cukru pudru jajko Mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło. Przeczytaj cały przepis - Kruche
AleTorcikJesień jest chyba jakąś ogólną porą mojej słabości do cynamonu :) Lekki biszkopt w połączeniu z rozpływającym się w ustach kremem na bazie Milky Way jest tym, co księżniczki kochają najbardziej! Biszkopt: 3 jajka szklanka cukru pudru szklanka mąki 1/3 szklanki wody łyżka cukru z wanilią opakowanie cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem: opakowanie śmietanki 36% opakowanie mascarpone 6 batoników
sama złodyczJesień to pora, gdy dojrzewają dynie. Warto więc przygotować zupę dyniową. Polecam krem z dyni z mleczkiem kokosowym na ostro - sycąca, pożywna oraz rozgrzewająca. Serwujemy z makaronem lub groszkiem ptysiowym. Do przygotowania kremu z dynii idealnie sprawdził się garnek emaliowany od firmy Tarka i Miarka. Składniki na 4-6 porcji: 1 kg obranej i oczyszczonej z pestek
Życie zaczyna się w kuchnijest delikatny i lekki, a dzięki kawałkom kurczaka również pożywny. Polecam takie kremy na jesienne dni. Krem marchewkowy z kurczakiem SKŁADNIKI (na 2 porcje): 4 średniej wielkości marchewki 2 ziemniaki 100 g filetu z kurczaka imbir sól kawałek pora grzanki razowe Marchewki i ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki. Warzywa przekładamy do garnka(...)ogień i gotujemy jeszcze 10 minut, od czasu do czasu mieszając aby się nie przypaliło. Przelewamy na talerze i doprawiamy lekko imbirem. Pora kroimy na cienkie plasterki, blanszujemy, i układamy na wierzchu zupy. Krem marchewkowy podajemy z dowolnymi grzankami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkichcą się całkowicie rozpaść, możemy je zblendować. Do gorącej masy dodajemy galaretkę ( w postaci suchej) i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Krem: masło ucieramy mikserem na puch, następnie dodajemy po łyżce budyniu ugotowanego wcześniej. Pora na ułożenie ciasta :) w części środkowej rozkrojonego biszkoptu, kieliszkiem wykrawamy kółka. Układamy kolejno dół ciasta- połowa kremu- ciasto z dziurkami- do dziurek masa
Czerwona Porzeczkaparmezanu, kwasowości - nuta jogurtu naturalnego. Zobacz również inne przepisy na ----> zupy kremy Delikatny krem z kalafiora - przepis: Składniki: 1 średniej wielkości kalafior 1 pietruszka 1 marchewka ćwiartka selera kawałek białej części pora sól, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy do smaku przyprawa typu Vegeta - do smaku 2-3 łyżki tartego twardego sera typu parmezan(...)łyżki oliwy z oliwek 1-2 łyżki jogurtu naturalnego do zaprawienia Delikatny krem z kalafiora - jak zrobić? Warzywa obrać, umyć i osuszyć. Kalafior podzielić na różyczki, marchew i pietruszkę pokroić w słupki, seler podzielić na 3-4 mniejsze części. Warzywa umieścić na blaszce (por w całości), skropić oliwą z oliwek i oprószyć pieprzami: ziołowym i cytrynowym. Wstawić do piekarnika
Moje Qulinariapory próbowałam dwóch wersji masła orzechowego - klasycznej i z dodatkiem karobu. Teraz uznałam, że skoro grudzień i czas przedświąteczny to musi być i odpowiedni orzechowy krem ;) Posłodziłam go stewią, dodałam jedynie odrobinę soli i doprawiłam korzenną przyprawą do piernika (ważne, by miała w sobie same przyprawy, bo niestety w sklepach przeważają takie z dodatkiem mąki i cukru). Piernikowe masło
FitKotprzygotować, a kiedy ma się więcej czasu to świetnie smakują z racuchami czy pancakesami. Zobacz mój przepis na krem z białych warzyw. Krem z białych warzyw jest gęsty i pyszny, a w zależności od ilości pora i czosnku, będzie ostrzejsza lub bardziej łagodna. Możesz go podawać z wcześniej przygotowanymi grzankami. Jak je przygotować? Wystarczy pokroić pieczywo na kwadraty(...)proste! Przepis na krem z białych warzyw jest bardzo prosty, dlatego jeśli dopiero zaczynasz przygodę z gotowaniem, na pewno sobie poradzisz. Ja niestety nie dodaję selera, bo mam na niego uczulenie, ale warto go dodać. Do przygotowania wystarczy jeden garnek i gotowe. Składniki: 2 duże cebule, 2 pietruszki, 4 ziemniaki, 1 seler, por, 2 ząbki czosnku, 150 g śmietany
Rozdomowiona