zupy. Dodajemy poszatkowaną ostrą papryczkę. Zupę z pomidorami i papryką gotujemy przez 15 minut na małym ogniu. Następnie wyjmujemy z zupy pora a całość miksujemy ręcznym blenderem na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, cukrem, papryką słodką oraz ostrą. Grzanki: Bułkę kroimy na kromki i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C . Masło ucieramy ze zmiażdżonym
Qchnia po prostuświeżych i tanich warzyw. Wykorzystajmy ten czas, niech na naszych stołach królują zupy o smakach i kolorach jesieni. Nie wyobrażam sobie września bez krem z pomidorów, zupy dyniowej i kremowej z pora. Do przygotowania zupy potrzebujemy: dwa świeże pory dwa ziemniaki wywar warzywny -ok 1 litra w 2 łyżki gęstej śmietany sól i pieprz do smaku
Kasia i jej kobiecy światdziewczyny przygotowały kilka rodzajów ganache: amarena, orzech laskowy, mango-marakuja, pomarańcza i truskawka. Do wypełnienia swoich pralinek wybrałam nadzienie wiśniowo-migdałowe (amarena) oraz pyszny krem o smaku orzechów laskowych. Czekoladki nadziane, przyszła pora na zamykanie. Wiesław zalewa foremkę czekoladą i za pomocą skrobki sprawnym ruchem ściąga jej nadmiar. Czy nam pójdzie równie sprawnie?:) Drobne dziurki zasmarowujemy i właśnie
Obiad gotowyczyli coś dla mnie :) jest też pięknie podana z groszkiem i prażonym sezamem. Następny rozdział to dla mnie kompletna nowość, bo kaszę do tej pory najczęściej jadałam na słodko, czyli zupy - np krem brokułowy ze szczypiorkiem, czy zupa na mroźny luty. Wertuję książkę dalej i są sałatki bajecznie kolorowe, pełne warzyw i witamin jak np sałatka
Cynamonowe szczęścieWiosenna zupa, która jest ciekawym połączeniem słodkiego smaku marchewki i ostrego smaku pora. A wszystko to w mojej ulubionej formie kremu. Do tej zupy dodajemy lekką nutę azjatycką i bliskowschodnią: imbir, miętę i ser feta. Dzięki temu danie jest bardziej orzeźwiające i bardziej sycące
Milion Smakówpory robiłam zwykły barszcz czerwony, teraz zrobiłam zupę krem z barszczu ukraińskiego, i powiem że ten krem zachwycił moją rodzinkę. Krem z barszczu ukraińskiego Składniki : wołowina rosołowa - 200 g cukier do smaku
Kuchnia Danusiprzy tym bardzo zdrowym owocem ( no i afrodyzjakiem ;) ). Trochę więcej o niej napisałam TUTAJ – warto sobie kuknąć i poczytać! Mieliśmy już pyszne zupy, kremy, racuchy , pancakes i ciasta , więc teraz przyszła pora na dyniowe muffinki. Ale nie będą to takie zwykłe dyniowe muffinki, bo będzie lekko, dietetycznie i fit – BE FIT! Zjedzenie takich muffinek od czasu
Ostra na SłodkoBulion pełen warzyw z dodatkiem lubczyku, liści laurowych, ziela angielskiego, owoców jałowca to idealna baza do zup czy kremów :) Bulion warzywny składniki: pół selera kilka liści pora 2 marchwie 2 cebule 5 ząbków czosnku 1,5 łyżki sosu sojowego 500 ml wody 2 szczypty liści lubczyku szczypta korzenia z lubczyku 2 listki laurowe 2 owoce jałowca pół łyżeczki
wegetalerzeCytryna, czosnek, cebula, chrzan, mają właściwości rozgrzewające i antybakteryjne. Czyli ta zupa jest stworzona na zimową porę. A tak naprawdę to postanowiłam zrobić ten krem jako próbę generalną przed świętami wielkanocnymi. Z tym, że w okresie świątecznym zupka będzie z jajkiem i białą kiełbasą :) Składniki: 4 średnie ziemniaki 2 cebule 2 garści włoszczyzny mrożonej w słupkach 1 łyżka
Bon Appetit Małgorzatywegetariańskie burgery z fasoli i batatów ciasto czekoladowe z czerwoną fasolą koktajle z kukurydzy z pomarańczą i bananem Hitem dnia była aksamitna zupa krem z gotowanego na parze groszku, z dodatkiem pora, zielonej sałaty, mleczka kokosowego i orientalnych przypraw. Drugim daniem, które i osobiście też przypadło do gustu był pieczony burger przygotowany z białej
Kulinarne przygody Gatitypomidorkami koktajlowymi i posiekanym koperkiem oraz domowym pieczywem. Można tez podać z grzankami lub makaronem, będzie wtedy bardziej sycąca. ZUPA - KREM Z KALAFIORA. Składniki: 500 g kalafiora 10 cm kawałek pora 2 pietruszki 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1100 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki soku(...)Sposób przyrządzania: Ziemniaki, pietruszkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Por pokroić w krążki. Czosnek pokroić na bardzo drobno lub przecisnąć przez praskę. Kalafior podzielić na różyczki, umyć i osuszyć. W rondelku rozpuścić łyżkę masła, dodać por, ziemniaki i pietruszkę, podsmażać przez kilka minut. Dodać czosnek i przesmażyć około 1 minutę. Zalać warzywa gorącym
Zakątek rozkoszy kulinarnychCzas na kolejną propozycję dania na weekend! Propozycja Agnieszki: Zupa krem. Cóż można o niej powiedzieć? Że jest lekka, idealna na tą porę roku, smaczna w swej prostocie i szybka do zrobienia. Moi Kochani, nie pozostaje Wam nic innego, jak pozwolić się zainspirować i wypróbować przepis :) Zupa krem ze szparagów www.kuchniasmakow.blogspot.com Pęczek białych szparagów Kostka rosołowa Sól
Kuchnia smakówPyszny krem rabarbarowy z cynamonową nutą. Przyznam, że do tej pory jakoś specjalnie do rabarbaru mnie nie ciągnęło, tzn. jako dziecko lubiłam wcinać świeże łodygi maczane w cukrze (na samą myśl robię kwaśną minę), ale później mi przeszło i na wiele lat o nim zapomniałam. No może nie do końca, bo od czasu do czasu pojawiał się w kompocie(...)pewno to się zmieni, mam już w zanadrzu przepis na cudowne ciacho, którego głównym składnikiem jest właśnie rabarbarowy curd. Zachęcam do jego przygotowania, może nawet podwójnej porcji, bo krem jest obłędny i znika w oczach :) Składniki: 500 g rabarbaru 3/4 szklanki cukru 50 ml wody 1 łyżeczka cynamonu 5 żółtek skórka otarta z 1/2 cytryny szczypta soli 50 g masła
Domowa Cookierenka Agiwłoszczyzny (por, marchew, seler, pietruszka) 125 ml śmietany 1 łyżka mąki 3000 ml wody sól, pieprz, ostra papryka lub pieprz cayenne 2 łyżki masła dodatkowo: makaron natka pietruszki wykonanie: Makaron gotujemy wg wskazań na opakowaniu lub przygotowujmy własny. Wszystkie warzywa obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy masło i gotujemy, aż zmiękną. Miękkie warzywa miksujemy blenderem na jednolity krem. Śmietanę
Domowy Smak Jedzeniazbyt korzystna dla naszego zdrowia, żeby intencjonalnie z niej rezygnować! A więc marsz do garów! Zupa krem z dyni Aksamitna i kremowa keto zupa krem z dyni to dobry sposób na rozgrzewkę nie tylko zimową porą, ale także w chłodniejsze wiosenne dni. Nabiera ona orientalnego charakteru dzięki zawartości pasty curry i mleka kokosowego. Ostra sztuka- koniecznie do wypróbowania! Dania Lunch
Modern Cave Girlszczypty soli koperek Wykonanie: °Dokladnie umyte pory pokroic w cienkie polplasterki,wymieszac z sola,mocno ucisnac i odstawic. °Jablko obrac i zetrzec na grubych oczkach tarki,skropic sokiem z cytryny. °Lyzke soku z cytryny wymieszac z miodem na gladki krem i polaczyc z jogurtem.Sos ma miec slodko-winny smak. °Pora wymieszac z jablkiem,koperkiem i doprawionym sosem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!