wizualną. W związku z tym, że jabłka to owoce dostępne cały rok polecamy te tartaletki zarówno na codzień jak i od święta, o każdej porze roku. Tartaletki z herbacianymi różami z jabłek na kremie kasztanowym Przepis na 5 tartaletek SKŁADNIKI: Na ciasto: 150 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWiem, że już pora na botwinkę, ale .... U mojej mamy w piwnicy jeszcze ostały się ostatnie buraczki - trzeba je było wykorzystać. I z tych oto ostatnich buraczków powstała pyszna zupa krem. A kolor ? Zachwycający ! A z botwinki nie bawet też coś będzie ;) Składniki: 1 l rosołu 1 marchewka nieduży kawałek selera 2 małe ziemniaki 3-4 buraczki czerwone
kolorowotorcikowoKrem z cukinii i pomidorów to bardzo aromatyczna i orzeźwiająca zupa idealna na upalne dni. Najlepiej przygotować ją w sezonie kiedy mamy możliwość kupienia świeżych, dojrzałych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!niż deser z najlepszej cukierni. Dziś mam dla Was przepis, który przygotowalam specjalnie na życzenie mojej kochanej Mamci. Pyszne, dwusmakowe ciacho ucierane z lekkim, śmietankowym kremem i kwaskowatymi malinami jest świetnym pomysłem na każdą porę roku. Z popołudniową kawką stworzą duet, któremu nikt się nie oprze. Polecam! SKŁADNIKI: ( 25×25 ) Do mierzenia używam szklanki o pojemności 250 ml CIASTO
Ostra na Słodkokilogram cebuli cukrowej trzeba zapłacić jedynie 2 zł. Dodanie do zupy imbiru i pasty curry zapobiega wzdęciom i innym sensacjom żołądkowym, które zwykle towarzyszą jedzeniu smażonej czy duszonej cebuli. Krem z cebuli można podać z grzankami lub z natką pietruszki. Składniki (na średni garnek): ok. 600 g cebuli cukrowej 1 główka czosnku włoszczyzna 8 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych(...)doprawić solą i pieprzem, po czym zdjąć z palnika i nieco przestudzić. Zmiksować razem z ugotowaną wcześniej włoszczyzną (bez marchewki - jedynie białe warzywa: pietruszka, seler, por). Dodać śmietanę i zmiksować ponownie na gładki krem
W SMAKtakże zagotowujemy. Do zupy dodajemy 1 łyżkę miodu, by zrównoważyć goryczkę pora i gorgonzoli, a także sól i pieprz do smaku. Pozwalamy zupie wystygnąć, a następnie blendujemy ją do uzyskania gładkiej konsystencji lub pozostawiamy z porem w kawałkach, jeśli wolicie takie zupy niż kremy. Klopsiki wołowo-serowe: 500g mielonego mięsa wołowego 1 wiejskie jajko 50g startego sera Bursztyn(...)klopsików i ok. 1/4 porcji przygotowanej wcześniej karmelizowanej gruszki. Całość zalewam podgrzaną zupą. Możecie także ozdobić zupę kleksem śmietanki, ale nie jest to koniecznie. Zupa jest lekko ostra przez por, naprawdę wyrazista dzięki dodaniu gorgonzoli. Dodatek sera Bursztyn w klopsikach nadaje im niesamowity orzechowy posmak, a karmelizowana, mięciutka i słodka gruszka idealnie dopasowuje się do tych smaków. Spróbujcie tego połączenia
Cooking Monsterporze roku pomidory są najsmaczniejsze, dlatego na okrągło miksuję je w kremy z różnymi dodatkami i serwuję moim bliskim. W tym wypadku dodatki odgrywają bardzo ważną rolę- to one nadają mojej zupie charakteru i to dzięki nim smak jest wyjątkowy, niecodzienny. Zupa jest prosta, jest zrobienie nie zajmie Wam więcej niż 30 minut. Idealny pomysł na obiad w tygodniu, kiedy(...)pomidorów malinowych, obranych ze skórki 1 duży por (biała część) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 szklanka bulionu sól i pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek garść liści bazylii do podania: grzanki z chleba razowego, pesto z bazylii*, parmezan, świeża bazylia W garnku na oliwie smażymy pokrojoną cebulę, pora i czosnek. Pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy
Mango PapajaDelikatne i efektowne małe tartaletki z waniliowym kremem. Pysznie komponują się z owocami. Ja, z uwago na porę roku, użyłam mrożonych. Możecie dodać dowolne dodatki. Idealne na niedzielny podwieczorek do kawy. 7 tartaletek 2 h kruche ciasto: 250 g mąki tortowej 150 zimnego masła szczypta soli 4 łyżki cukru pudru 1 jajko krem: 300 ml mleka laska wanilii 1 łyżka
Ania i Marcin gotująpyszne kosteczki waniliowym kremem, tak jak u autorki. Problem w tym ze nie dałam do ciasta proszku do pieczenia i nie wyrosło tak jak powinno. Wiec z kremu były nici. Mimo to włożyłam do polewy, obsypałam kokosem i chociaż niewyrośnięte wyszły naprawdę pyszne, a mąż stwierdził ze jeszcze lepsze niż te robione do tej pory. Polewa jak zwykle(...)Doroty jest niezawodna. Następnym razem mam nadzieje ze nie zapomnę o proszku i kostki przełożę pysznym kremem. A może i wy wypróbujecie przepis i zrobicie je na Sylwestrowy wieczór. Nie zapomnijcie potem podzielić się wrażeniami. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwielkimi krokami! To już najwyższa pora, żeby zacząć przygotowywać nasze menu na świąteczny stół. Nie wiem jak u Was, ale w moim domu, obok tradycyjnych i powtarzanych co roku tradycyjnych dań, pojawiają się także nowe potrawy, tak dla urozmaicenia. W tym roku takim daniem będzie jabłkowa zupa krem z chrzanem z dodatkiem przepiórczych jaj. Do przygotowania zupy(...)się intensywne sady karłowe, które dostarczają ok. 40% krajowej produkcji jabłek, a intensywność upraw w niektórych gminach się nawet 70%. Jabłkowa zupa krem z chrzanem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 duża cebula biała część z 1 pora 400 g ziemniaków 2 duże Jabłka Grójeckie Red Jonaprince 1 litr bulionu 3 łyżki chrzanu 3 łyżki gęstej śmietany
Kulinarne przygody Gatityczym powinny pamiętać osoby na diecie i zainteresowane zdrowym odżywianiem. Z białą truflą znakomicie łączy się smażone prosciutto i ostre kiełki pora. Zamiast szynki możecie dodać małe ziołowe grzanki lub kromkę opieczonego wiejskiego chleba. Aksamitny krem, chrupiąca szynka, aromatyczna oliwa i pikantne przyprawy. Spróbujcie koniecznie. Czas przygotowania: 15 minut + czas moczenia i gotowania przy użyciu suchej fasoli(...)fasolę, szalotkę z czosnkiem i 3/4 bulionu, zagotować. Doprawić do smaku solą i dużą ilością białego pieprzu. Zmiksować na gładki krem ewentualnie dodać więcej bulionu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przelać do miseczek, na środku położyć po porcji kiełków pora, paseczki prosciutto, polać oliwą Monini aromatyzowaną białą truflą. Smacznego
SzczyptaSmaQjuż wpadły w zgubną miłość do Nutelli, chciałam polecić produkt, który dzięki Czytamy Etykiety , wpadł mi ostatnio w oko. Konkretniej chodzi o Hobee krem miodowo-kakaowy firmy Huzar, ma świetny skład, a o tej porze roku miód to świetna pomoc dla odporności (tylko pamiętajmy, miodu się nie podgrzewa, bo traci wszystkie swoje cenne właściwości!). My znaleźliśmy ten krem
Przepysznik - BLW i nie tylkoPierwsze majowe ciasto to ciasto sezonowe J Pora na rabarbar! Kruchutki przekładaniec z warstwami kwaskowego nadzienia, słodkiego, waniliowego kremu i miodowych orzeszków… Wyważone w swojej słodyczy. Nie chciałam robić typowego kruchego z rabarbarem, gdyż , szczerze mówiąc dla mnie kruche pieczone jedynie z rabarbarem jest za kwaśne. Znalazłam więc inną drogę zastosowania tego sezonowego warzywa(!). W połączeniu ze słodkim
Domowe ciastaszpinakowym sosem Surówka z kapusty pekińskiej, brukselki i fasolki szparagowej w sosie czosnkowym Zupa krem z brukselki Zupa z brukselki – post dr Dąbrowskiej Zupa krem z warzyw z pieczonym łososiem i karmelizowanym porem Kurczak z warzywami Roladki z wołowiny pieczone Lunchbox – posiłki do pracy #2 Owoce i warzywa o niskiej zawartości węglowodanów Artykuł Brukselka – najlepsze przepisy pochodzi z serwisu
Dorota Smakujezupy. Dodajemy poszatkowaną ostrą papryczkę. Zupę z pomidorami i papryką gotujemy przez 15 minut na małym ogniu. Następnie wyjmujemy z zupy pora a całość miksujemy ręcznym blenderem na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, cukrem, papryką słodką oraz ostrą. Grzanki: Bułkę kroimy na kromki i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C . Masło ucieramy ze zmiażdżonym
Qchnia po prostudziewczyny przygotowały kilka rodzajów ganache: amarena, orzech laskowy, mango-marakuja, pomarańcza i truskawka. Do wypełnienia swoich pralinek wybrałam nadzienie wiśniowo-migdałowe (amarena) oraz pyszny krem o smaku orzechów laskowych. Czekoladki nadziane, przyszła pora na zamykanie. Wiesław zalewa foremkę czekoladą i za pomocą skrobki sprawnym ruchem ściąga jej nadmiar. Czy nam pójdzie równie sprawnie?:) Drobne dziurki zasmarowujemy i właśnie
Obiad gotowyczyli coś dla mnie :) jest też pięknie podana z groszkiem i prażonym sezamem. Następny rozdział to dla mnie kompletna nowość, bo kaszę do tej pory najczęściej jadałam na słodko, czyli zupy - np krem brokułowy ze szczypiorkiem, czy zupa na mroźny luty. Wertuję książkę dalej i są sałatki bajecznie kolorowe, pełne warzyw i witamin jak np sałatka
Cynamonowe szczęścieWiosenna zupa, która jest ciekawym połączeniem słodkiego smaku marchewki i ostrego smaku pora. A wszystko to w mojej ulubionej formie kremu. Do tej zupy dodajemy lekką nutę azjatycką i bliskowschodnią: imbir, miętę i ser feta. Dzięki temu danie jest bardziej orzeźwiające i bardziej sycące
Milion Smakówpory robiłam zwykły barszcz czerwony, teraz zrobiłam zupę krem z barszczu ukraińskiego, i powiem że ten krem zachwycił moją rodzinkę. Krem z barszczu ukraińskiego Składniki : wołowina rosołowa - 200 g cukier do smaku
Kuchnia Danusiprzy tym bardzo zdrowym owocem ( no i afrodyzjakiem ;) ). Trochę więcej o niej napisałam TUTAJ – warto sobie kuknąć i poczytać! Mieliśmy już pyszne zupy, kremy, racuchy , pancakes i ciasta , więc teraz przyszła pora na dyniowe muffinki. Ale nie będą to takie zwykłe dyniowe muffinki, bo będzie lekko, dietetycznie i fit – BE FIT! Zjedzenie takich muffinek od czasu
Ostra na SłodkoBulion pełen warzyw z dodatkiem lubczyku, liści laurowych, ziela angielskiego, owoców jałowca to idealna baza do zup czy kremów :) Bulion warzywny składniki: pół selera kilka liści pora 2 marchwie 2 cebule 5 ząbków czosnku 1,5 łyżki sosu sojowego 500 ml wody 2 szczypty liści lubczyku szczypta korzenia z lubczyku 2 listki laurowe 2 owoce jałowca pół łyżeczki
wegetalerzeCytryna, czosnek, cebula, chrzan, mają właściwości rozgrzewające i antybakteryjne. Czyli ta zupa jest stworzona na zimową porę. A tak naprawdę to postanowiłam zrobić ten krem jako próbę generalną przed świętami wielkanocnymi. Z tym, że w okresie świątecznym zupka będzie z jajkiem i białą kiełbasą :) Składniki: 4 średnie ziemniaki 2 cebule 2 garści włoszczyzny mrożonej w słupkach 1 łyżka
Bon Appetit Małgorzatywegetariańskie burgery z fasoli i batatów ciasto czekoladowe z czerwoną fasolą koktajle z kukurydzy z pomarańczą i bananem Hitem dnia była aksamitna zupa krem z gotowanego na parze groszku, z dodatkiem pora, zielonej sałaty, mleczka kokosowego i orientalnych przypraw. Drugim daniem, które i osobiście też przypadło do gustu był pieczony burger przygotowany z białej
Kulinarne przygody Gatity