krem z pora - 2446 przepisów (strona:21/164)

Mazurek z kremem czekoladowym i solonym kajmakiem 112

tradycji pieczenia mazurków na Wielkanoc nie znam. Mama piekła piernika :) Ten mazurek jednak to mój hit numer jeden. A hit numer dwa to mazurek z kremem kokosowym . O każdej innej porze roku te mazurki można zamienić na tarty. Roboty przy nich niewiele, no chyba, że sami robimy kajmak, to wiadomix - jak mawia młodzież. Nie żebym Was namawiała, ale czasami

bistro mama
Ciasto „Coca-cola” 525

muszę jeszcze popracować. Samo ciasto ma fantastyczną konsystencję. Należy raczej do tych cięższych, jest mocno wilgotne i w smaku inne niż wszystkie jakie jadłam do tej pory. Idealnie komponuje się z kremem, który również zasługuje na uznanie. Proporcje są idealne i taki też jest ten krem. Przynajmniej dla mnie:) Ciasto (tortownica 20 cm): 200g mąki tortowej 250g drobnego cukru

Smaki Na Talerzu
Warsztaty z Lidl Polska i Darią Ładochą 163

pytania, doradzała i wskazywała, jakie elementy warto zmienić w swojej diecie, a co z niej wyeliminować. Na warsztatach przygotowaliśmy: Pastę z zielonego groszku i awokado Zupę krem z białej rzodkwi i pora z oliwą truflową i suszonymi pomidorami Krewetki z ryżem jaśminowym Sorbet z mango ze śmietanką kokosową i orzechami. Zapraszam do krótkiej fotorelacji z warsztatów. A wszystkich

Kuchnia Bon Appetit
Krem z dyni 147

Najlepiej użyć świeżej dyni. Jednak taka zupę możemy przygotować pod koniec sierpnia lub na początku września, wtedy zaczyna się sezon na dynie. Zachęcam również do gotowanie kremu z dyni o każdej porze, ale wtedy używać mrożonej dyni. Składniki: 1-2 kg dyni 3 szklanki bulionu drobiowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki Śmietana kremówka 18% Sól, pieprz Oliwa

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Lemon Curd- przepis podstawowy 90

bazie cukru, jajek i masła. Konsystencją przypomina budyń. Doskonały jako dodatek do ciast, deserów czy tortów. Wypiekom nadaje niepowtarzalny smak i kolor! Jak dla mnie najlepszy krem cytrynowy jaki do tej pory wymyślono  ;)  Polecam! Składniki: (na około 400 ml) 200 ml soku z cytryny (około 4-5 cytryn) skórka z 1 cytryny 150 g cukru

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto Bananowe z Syropem Klonowym 199

ostatnich pysznie słodkich, wiosennych tartaletkach z cytrynowym kremem i bezową chmurką przyszła pora na wypiek zdecydowanie stonowany smakiem, mniej słodszy, zdrowszy a równie cudownie smaczny. Ciasto bananowe z syropem klonowym różni się delikatnie smakiem od tradycyjnych bananowych ciasto-chlebków. Nie jest aż tak mocno bananowe gdyż większość bananów jest na wierzchu ciasta a syrop klonowy nadaje mu lekko

Made By Mom And Son
Kwiecień z Sophie Dahl - zielona zupa z pesto 143

mozarellą. Wygrała wiosna. I niech to będzie dobry znak.  Skorzystałam w pierwszej kolejności z zupy z groszku i z cukinii z pesto. Do tej pory pojawił się tu zarówno krem z groszku ( klik ) jak i zupa z cukinii ( klik ), ale wywoływanie wiosny trwa dalej, więc konsekwentnie gram z zielone :) Zupa robi się sama, jest smaczna, niezbyt gęsta

W kuchni wieczorem
Zupa wegetariańska z marchwi i batatów 102

Zupa krem, bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Lubię takie zupy są wspaniałym danie na lunch do pracy. Wystarczy podgrzać i gotowe. podawać z bułeczką lub

Kuchnia Pokoleń
96.Dobry środek na chłodek: czyli porowa-pietruszkowa zupa krem z wędzoną makrelą i koperkiem. 216

przyprawione kremy potrafią naprawdę mocno rozgrzać, szczególnie, gdy doda się do nich świeży imbir lub startą gałkę muszkatołową, kurkumą lub chili. My dziś naszą zupę porowo-pietruszkową doprawiłyśmy tymi trzema wyżej wymienionymi, połączyłyśmy z łagodnym koperkiem i wędzoną makrelą. Ten dodatek ryby naprawdę przyczynia się do przesmacznego, niecodziennego połączenia, a dodatkowo zupa pomimo sporej ilości pora nie jest(...)paski i dodajemy ją do zupy zostawiając sobie małą część do ozdoby. Zupę podajemy z kleksem śmietany, odrobiną oliwy, świeżo zmielonym pieprzem,porem, koperkiem i cząstkami makreli - lub wedle własnych upodobań. (Jeśli potrzebujemy bardziej sytego posiłku krem możemy podać z pieczonymi grzankami, ulubionym, świeżym pieczywem, grissini lub pieczonymi ziemniakami).  Smacznego (; (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Symfonia Smaków
Zupy wielkanocne – przepisy 170

Żurek z kaszą pęczak, jajkiem i białą kiełbasą Żurek na wędzonce Żurek Zupa krem chrzanowa Zupa chrzanowa Zupa krem z rzeżuchy Zupa z pokrzywy Zupa krem z warzyw z pieczonym łososiem i karmelizowanym porem Zupa koperkowa z jajkiem i kaszą kuskus Zupa koperkowo – szpinakowa Zupa szczawiowa Zupa krem szczawiowo – brokułowa Zupa krem ze świeżego szpinaku Rosół domowy – przepis Prosty przepis

Dorota Smakuje
Zupa krem porowo-ziemniaczana 155

Spróbujcie koniecznie i sprawdźcie sami, jak smaczne potrafią być najprostsze potrawy!   Przepis z książki Julii Child "Gotuj z Julią"    Zupa krem porowo-ziemniaczana Składniki na 6 porcji: 3 szklanki posiekanego pora (2 średnie sztuki) 3 szklanki obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków 6 szklanek wody 1,5 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieścić(...)dużym garnku, przykryć i gotować przez ok. 20-30 min., aż warzywa będą miękkie. Zmiksować blenderem na krem. Podawać solo, z grzankami lub parmezanem. Smacznego! Wyliczenia: ziemniaki 0,5 zł pory 3 zł Koszt całego dania: 3,50 zł Porcja

Obiad za dychę
Zupa Ziemniaczano-Porowa 95

cebula 180g ziemniaków 600ml bulionu (ewentualnie wody) 2 łyżki masła 1 łyżka pietruszki natki WYKONANIE: 1. Pory oczyścić, zostawić biała i jasno zieloną część, pokroić na plasterki. Cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę. 2. W garnku roztopić masło, delikatnie podsmażyć cebulę. Dodać por i ziemniaki. Podgrzewać na średnim ogniu przez kilka minut, aż warzywa trochę zmiękną, od czasu(...)czasu zamieszać. 3. Zwiększyć ogień, dodać bulion lub wodę i zagotować. Po czym zmniejszyć ogień do minimum i gotować aż warzywa zmiękną. 4. Dodać pietruszkę,zmiksować na gładki krem. Według uznania posolić i popieprzyć. Posypać szczypiorkiem

Dziś Ja gotuje
ZUPA KREM ZE SZPINAKU 131

ZUPA KREM ZE SZPINAKU Zupa krem ze szpinaku i składniki : 500 gram szpinaku Duży por 1,5 litra bulionu warzywnego 2 – 3 ziemniaki Ser riccotta 2 ząbki czosnku Mini-grzanki Sól Pieprz   Zupa krem ze szpinaku sprawdzi się na pewno podczas aktywnego dnia, gdy pochłonięci jesteśmy rożnymi sprawami często nawet z braku czasu pomijamy taki posiłek. Nie jest(...)przez organizm spalone, a do obiadu jeszcze daleko. Jeżeli nie zaspokoję swojej potrzeby to na obiad na pewno nałożę sobie większą porcję bo będę już bardzo głodny. Taka zupa krem ze szpinaku doskonale wpasowuje się w pięcioposiłkowy plan dnia, jest to trzeci posiłek, i dzięki niemu następne posiłki, to będą mniejsze porcje. Szpinak opłukujemy kilkukrotnie i usuwamy łodyżki. Nalewamy wody

Markowy smak
Zupa krem z zielonego groszku 140

Zupa krem z zielonego groszku Do tej pory dosyć rzadko używałem groszku w mojej kuchni. Nie mam nic do niego, tak po prostu wyszło. Sporadycznie lądował na patelni z tofu, zalany sosem orzechowym lub, ewentualnie, robiłem z niego kotleciki z zielonego groszku . Wraz z nadchodzącą wiosną przyszedł czas na zupy. Nieprzypadkowo wybrana została zupa krem z zielonego groszku. Chciałem

Blendman
Zupa krem z ziemniaków z wędzoną makrelą, zielonym jabłkiem i chipsami z obierków 140

świetnie się z całością komponuje. Polecam szczególnie zimową porą, bo wtedy zupy smakują najbardziej. ;) * SKŁADNIKI na 6-8 porcji Zupa krem: 1 kg ziemniaków 200 g sera mascarpone 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2 cebule 1 por 1 natka pietruszki 2 listki laurowe 3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu 1 łyżeczka mielonego kminku ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pieprz(...)piecz przez ok. 10-15 minut w 200°C. W połowie czasu obróć je na drugą stronę. Część skórek przełóż do osobnego garnka, resztę zostaw jako garnisz. Marchew, seler, pora  i pietruszkę wyszoruj pod bieżącą wodą i pokrój na mniejsze kawałki. Cebule obierz tylko z pierwszej warstwy i poprzekrawaj na połówki. Warzywa przełóż na blachę i wstaw

Food Square
Krem z brokułów 149

chlebka lub grzanki i jesienne chłody nam nie straszne :) Składniki: Brokuł 2 cebule Por koperek natka pietruszki Sól, pieprz Zioła: majeranek, lubczyk, bazylia, oregano szczypta imbiru ewentualnie wywar mięsny olej Szatkujemy cebule i podsmażamy. Wystarczy łyżka oleju aby krem nie był zbyt ciężki. Dodajemy poszatkowanego pora i pokrojoną na kilka części główkę brokuła. Podsmażamy jeszcze chwilę i dodajemy

prawdziwe jedzenie

Proponowane wyszukiwania