krem z pora - 2446 przepisów (strona:17/164)

DELIKATNY KREM Z SELERA 112

Składniki na krem: duży seler, większy por (biała i jasnozielona część), 3 większe ziemniaki, około 1,5 l bulionu (może być z kostki), łyżka masła, łyżka oleju, sól, pieprz świeżo mielony, szczypta pieprzu cayenne, odrobina curry, 200 g śmietany 30%. Dodatkowo: posiekana natka pietruszki, jajka ugotowane na twardo. Przygotowanie: Selera i ziemniaki kroję w kostkę, pora w plasterki(...)minut, często mieszam. Wlewam bulion, dodaję curry i pieprz cayenne. Zagotowuję, zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem do miękkości warzyw (około 25-30 minut). Zupę miksuję na gładki krem. Dodaję śmietanę wymieszaną z odrobiną zupy. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Krem podaję z połówkami jajka, posypany natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem

JejKuchnia
Piątek: Zupa Vichyssoise, czyli krem z ziemniaków i porów 126

Przy pomocy ręcznego robota zmiksuj całość na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta rozrzedź ją bulionem lub wodą. Podawaj z dobrym pieczywem. Artykuł Piątek: Zupa Vichyssoise, czyli krem z ziemniaków i porów pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Kremowa zupa z cukinią i grzankami 85

Kremowa zupa z cukinią i grzankami Delikatna, letnia zupa krem z cukinii, ziemniaków, pora i cebuli. Podana z chrupiącymi grzankami i prażonymi ziarnami słonecznika oraz keksem śmietany lub jogurtu naturalnego smakuje wyśmienicie. Polecam!     Składniki: 3 młode cukinie 3 niewielkie ziemniaki pół pora – zielona część 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu(...)Dodajemy drobno pokrojonego pora i jeszcze przez chwilę podsmażamy *** *** Do garnka przekładamy pokrojoną cebulę oraz ziemniaki i całość smażymy ciągle mieszając przez około 3 minuty *** *** Następnie całość zalewamy bulionem lub rosołem i zagotowujemy *** *** Zupę gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw – przez około 20 minut *** *** Po tym czasie zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą

Blog z Apetytem
Krem porowo ziemniaczany z chrupiącą szynką. 171

Dziś zapraszam na zupę! krem porowo - ziemniaczany - z przewagą pora ;-) dodatkowo z chrupiącą szynką , mniam...       Składniki; 2 duże pory ( tylko białą część) 30 dag ziemniaków 2 łyżki śmietany 1 cebula 3 skrzydełka ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz kilka plastrów szynki 2-3 łyżki oleju     Przygotowanie; Mięso umyć i zalać wodą, dodać(...)powinien przykrywać ziemniaki jeśli jest za mało uzupełniamy wodą. Kiedy ziemniaki są miękkie, zupe blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz dodajemy śmietanę. Szynkę kroimy na paseczki i podsmażamy na oleju. Zupe dekorujemy  szynką oraz plastrami pora. Do zupy  możemy podać dodatkowo grzanki.     Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
ZUPA KREM Z DYNI Z SEZAMEM I ORZESZKAMI PINIOWYMI 110

również dużo błonnika, jest niskokaloryczna i przynosi uczucie sytości, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu. To tylko niektóre z jej licznych właściwości zdrowotnych Tym razem proponuję Wam zupę-krem z dyni i pora, z dodatkiem prażonych ziaren sezamu i orzeszków piniowych. Zapewniam, że smakuje wybornie! Przygotowanie: 20 min. Gotowanie: 35 min. Porcja dla 4 osób Składniki: ● 800 g dyni zwyczajnej(...)cebulę i pora. Dodaj dynię, wlej mleko, dodaj wodę, tak, by przykryła warzywa. Zagotuj, rozkrusz kostkę bulionową. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj na średnim ogniu około 30 minut, w razie potrzeby dolej wody. Na suchej patelni upraż orzeszki piniowe i ziarna sezamu. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Zmiksuj zupę- krem, domieszaj śmietanę

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Zupa krem z czerwonej kapusty 151

jarzynkę.Koniecznie zróbcie tą zupę,bo smakuje absolutnie rewalacyjnie.Nie przesadzę jak wyznam,że to najlepsza zupa krem jaką do tej pory jadłam. Składniki na 4 porcje: 1/4 małej czerwonmej kapusty 1 cebula 1 jabłko 1 marchew kawałek selera,pietruszki,pora 4-5 goździków sól,pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka octu - soku z cytryny 1 łyżka masła

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z białych warzyw 147

zajęcia z Jogi Kundalinii, której ambasadorką i propagatorką w Polsce jest Agnieszka Maciąg. Zupa krem z białych warzyw   Drukuj Czas przygotowania 6 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 26 min   Składniki 30 g masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 por 2 pietruszki ½ selera 1 ziemniak 300 g kalafiora 750 ml bulionu warzywnego przyprawy: 1 łyżeczka(...)część pora. Dodać obraną i pokrojoną na plasterki pietruszkę, obranego i pokrojonego w kostkę selera i ziemniaka oraz różyczki kalafiora. Co chwilę mieszając smażyć przez ok. 1 - 2 minuty. Dodać bulion, doprawić solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową, zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do miękkości warzyw przez ok. 15 minut. Zmiksować na krem blenderem

Apetyt na Zielone
Imprezowe dania na Andrzejki – przepisy 126

Podpłomyki z solą i kuminem Chlebek włoski z pesto i botwinką Ślimaczki z musztardą i boczkiem – przekąska do piwa Tarta z rybą wędzoną Tarta z nadzieniem musztardowym Tarta z porem i słonecznikiem Tarta z grzybami suszonymi Tarta ze szpinakiem Przystawki, przekąski na Andrzejki Deska serów na imprezę Jaglane kotlety pieczarkowe pyszny przepis Quesadillas z kurczakiem, serem i guacamole Parówki mumie(...)pikantną pastą z makreli Dania na ciepło na Andrzejki Bigos z brukselką Muszle makaronowe z serem Muszle makaronowe faszerowane Zapiekanka makaronowa po bolońsku Kotlety mielone pieczone Krem z cukinii i pora Pieczona dynia i biała kiełbasa Chili con carne z fasolką szparagową Zapiekanka makaronowa z kozim serem Kotlety mielone gyros Imprezowe dania na Andrzejki Artykuł Imprezowe dania

Dorota Smakuje
Kremowa czosnkowa 115

Świetna zupa dla miłośników zup-kremów. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Wbrew pozorom łagodna w smaku, gdyż czosnku używamy tutaj pieczonego. Całości dopełnia dodatek grzanek czosnkowych i chipsów bekonowych. Ja uwielbiam:) Polecam. 4 główki czosnku 2 cebule lub 1 większa 1 por (biała część) 3 łyżki masła 1,5 l bulionu drobiowego 200 ml śmietanki kremówki (opcjonalnie) 50 g serka topionego(...)widoczne były wszystkie ząbki. Skrapiamy każdą główkę kilkoma kroplami oleju i wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy na plasterki. Warzywa łączymy ze sobą w misce. Gdy czosnek nieco przestygnie, wyciskamy miąższ z każdego ząbka do miseczki z cebulą i porem. Posypujemy szczyptą soli

Smaki Na Talerzu
Krakowski Karakter - knajpa z charakterem 131

zamierzamy za niego płacić, kelnerka krąży między nami i kimś decyzyjnym i w końcu, danie zostaje odjęte od rachunku, ale niestety niesmak pozostaje, strusi żołądek z przypalanym kremem ziemniaczano-parmezanowym, zielonymi szparagami z grilla, szczawiem i młodymi burakami (37 zł). Danie jest idealnie skomponowane smakowo, mięso miękkie i bardzo smaczne. Poezja dla oczu i podniebienia! stir fry z przepony wołowej(...)stek rzeźnika, krewetki aglio olio peperoncino z bagietką chedarem i majonezem z topinamburu (37 zł) - jest smakowicie, i dla oka i dla podniebienia   Teraz przychodzi pora na deser, zamawiamy: krem z solonego karmelu z czarną porzeczką (16 zł) sernik z koziego sera z biała czekoladą, brownie, lody z buraków i orzechy włoskie (19 zł) Obydwa desery powalają

Kulinarne przygody Gatity
ZUPA KREM CZOSNKOWY 114

niestety nie gotuję bo mi się nie chce.Zjem kiedy poczuję głód,przekąszę byle co...ech..nie wpływa to na mnie dobrze.    Dziś polecam Wam zupę krem czosnkowy - na zimową porę idealny. Składniki:   3 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego 1 mała główka czosnku  4 ziemniaki 50 g ostrego,twardego sera 1 liść laurowy  2-3 ziarna ziela(...)rondelka,dodać liść laurowy,ziele angielskie,wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu,aż ziemniaki będą miękkie.Usunąć liść laurowy,ziele angielskie zmiksować zupkę na krem. Doprawić solą,pieprzem oraz 2 ząbkami świeżo wyciśniętego czosnku.Wrzucić starty na tarce z dużymi oczkami ser i gotować,aż się rozpuści. Krem możecie podać z grzankami

Niespełnione zdolności kulinarne
Piątek: Parmentier, czyli zupa krem z ziemniaków i pora 122

pieprzu. Wsyp posiekaną zielenię. Nalewaj zupę do talerzy. Kładź na wierzchu każdej porcji wysmażony boczek. Podawaj na ciepło lub na zimno. Smacznego! Artykuł Piątek: Parmentier, czyli zupa krem z ziemniaków i pora pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Piątek: Parmentier, czyli zupa krem z ziemniaków i pora 169

pieprzu. Wsyp posiekaną zielenię. Nalewaj zupę do talerzy. Kładź na wierzchu każdej porcji wysmażony boczek. Podawaj na ciepło lub na zimno. Smacznego! Artykuł Piątek: Parmentier, czyli zupa krem z ziemniaków i pora pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Krem z pasternaku 129

świeżym imbirem i cytrynową trawą. Jak się domyślacie krem z pasternaku jest delikatny i lekko słodki w smaku. Typowo jesienna zupa , rozgrzewająca i smaczna. Jesień to pora na zupy. Lubicie zupy kremy ? Polecam krem z pasternaku. Krem z pasternaku Składniki: 500 g pasternaku 1 l bulionu 3 cm świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 1 źdźbło cytrynowej trawy sól

codojedzenia
Breaking bad na słodko, czyli czekoladowy tort urodzinowy z Heisenbergiem 153

Heisenberga, a kryształy mety wciąż walają się po lodówce :) Potrzebne nam: *na biszkopt: - szklanka mąki tortowej - 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej - 7 jajek - 3/4 szklanki cukru - 3 łyżki kakao *na krem: - 500 g serka mascarpone - 200 g gorzkiej czekolady - 200 g mlecznej czekolady - 2 łyżeczki cukru - niepełna płaska łyżeczka chili *do ozdoby: - cukrowe kryształy lub cukier barwiony na niebiesko(...)kąpieli wodnej, po czym przekładamy do szprycy cukierniczej z cienką końcówką i odrysowujemy obrazek na papierze. Gotowy wstawiamy do lodówki na 30-40 minut.  Pora zabrać się za krem :) Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z cukrem oraz chili. Delikatnie studzimy. Mascarpone miksujemy na gładko i niewielkimi porcjami dodajemy czekoladę. Gotowy krem dzielimy na dwie porcje

W poszukiwaniu inspiracji