Sezon na szparagi w pełni, więc pora skorzystać z tych sezonowych warzyw. Białe szparagi jadłam po raz pierwszy. Smak ciężko określić, najlepiej przekonać się samemu. W tym wydaniu szybka i prosta zupa krem z dodatkiem włoszczyzny. :) Składniki: pęczek białych szparagów 2 średnie marchewki 2 średnie łodygi selera naciowego kawałek selera 1/4 pietruszki 1 średni ziemniak 2 skrzydełka
Truskawkowa FiestaAromatyczna, rozgrzewająca, pełna ziół zupa cukiniowo-porowa. Podałam ją z pikantnymi grzankami, z musztardą dijon, mozzarellą i rozmarynem. Na jesienne chłodniejsze dni prawdziwy must have :) średni
Mienta blogzielonego groszku (może być mrożony) 1 1/2 łyżki masła mała cebula 50 g pokrojonego w kostkę selera 50 g posiekanego pora łyżka mąki 600 ml bulionu 100 ml śmietany sól, pieprz do smaku Zupa krem z zielonego groszku Wykonanie: Rozdrobnione warzywa (oprócz groszku) poddusić na maśle (1 łyżka) dodać bulion tak aby zakryły warzywa i gotować przez
Pomysłowa kuchniaciągle tylko ciasta z owocami i owocami, dziś mam dla Was coś na specjalne okazje - ciasto lion z ryżem preparowanym, masą kajmakową i kremem budyniowym. Pierwszy raz użyłam do ciasta ryżu, do tej pory jedyne jego zastosowanie to do szyszek, taki tam smaczek dzieciństwa. Wypróbowanie tego ciastka, chodziło już za mną od jakiegoś czasu i w końcu się udało(...)bardzo gęsta można ją chwile podgrzać wtedy łatwiej się rozsmaruje. Biszkopt przekrawamy na pół, na pierwszej połowie rozsmarowujemy masę kajmakową z ryżem, a na nią wykładamy ok 2/3 kremu budyniowego. Przykrywamy drugą połową biszkoptu i rozmasowujemy pozostały krem budyniowy, a na nim układamy orzeszki ziemne (można je posiekać, to ułatwi później krojenie) Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny
Cynamonowe szczęściedoścignąć tego wyjątkowego smaku. Dziś jednak pójdę na łatwiznę, bo moje kubki smakowe w czasie grypy mają ograniczone pole działania i zrobię szybki krem buraczany. Czego potrzebujemy? Wywar z wędzonych udek: -dwa udka wędzone -marchewka -por, część zielona -pietruszka -dwa ząbki czosnku Udka obieramy ze skóry, i ściągamy zbędny tłuszcz, zalewamy dwoma litrami wody i z obraną marchewką, pietruszką(...)czosnkiem oraz porem gotujemy około godziny. Przelewamy przez sito. Dodatkowo do zupy: -8 dużych buraków, obranych pokrojonych w kostkę -sól, pieprz -szczypta cukru -łyżka octu z wina musującego -łyżka śmietany 12% Buraki wrzucamy do wywaru i gotujemy do miękkości. Dodajemy sól, pieprz, cukier i ocet. Miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Dodajemy śmietanę i znów miksujemy. Zupa powinna być
BaRepasDziś czwartek w związku z czym pora na zupę, oczywiście dietetyczną, z warzyw, które mogę jeść. Na szczęście zalicza się do nich marchewka, dlatego też postanowiłam przygotować krem z dodatkiem pomarańczy. Jest pyszny, aromatyczny i oczywiście mocno marchewkowy, a dodatek pomarańczy sprawia, że zupa jest słodka, a jednocześnie ma nieco goryczki. Zdecydowanie polecam! Składniki : 1kg marchewki
Codzienne Gotowaniespada i roztapia się gdy próbuję odnaleźć przepis na idealny krem z dyni ( tutaj inna zupa dyniowa ) . Herbata wystyga o wiele za szybko, a książka samoistnie zsuwa się z kolan. Pory dnia mieszają się i już nieważne czy jest piąta rano czy szesnasta. Każda pora jest dobra na zakopanie się pod kocem z ulubionym(...)kodeksem ulubioną książką i kubkiem niesamowicie rozgrzewającego i aromatycznego kremu z dyni. Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 1kg dyni hokkaido 2łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 1papryczka chili 3ząbki czosnku 2 szalotki świeżo zmielony pieprz szczypta soli morskiej Wykonanie: 1. Zdobądź bulion(ugotuj lub użyj ekologicznej kostki/proszku) Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. 2.Umyj, oszusz i pokrój dynię na cząstki. Rozłóż
U Fiolkispada i roztapia się gdy próbuję odnaleźć przepis na idealny krem z dyni ( tutaj inna zupa dyniowa ) . Herbata wystyga o wiele za szybko, a książka samoistnie zsuwa się z kolan. Pory dnia mieszają się i już nieważne czy jest piąta rano czy szesnasta. Każda pora jest dobra na zakopanie się pod kocem z ulubionym(...)kodeksem ulubioną książką i kubkiem niesamowicie rozgrzewającego i aromatycznego kremu z dyni. Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 1kg dyni hokkaido 2łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 1papryczka chili 3ząbki czosnku 2 szalotki świeżo zmielony pieprz szczypta soli morskiej Wykonanie: 1. Zdobądź bulion(ugotuj lub użyj ekologicznej kostki/proszku) Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. 2.Umyj, oszusz i pokrój dynię na cząstki. Rozłóż
Fiolka w kuchniOstatnio kusiłam Was tylko sernikami , więc dziś przyszła pora na pyszną szarlotkę! Delikatny puszysty biszkopt pokryty pyszną jabłkową masą z galaretką, kremem waniliowym i chrupiącą kokosową kruszonką jest świetnym pomysłem na każdą okazję. Ciacho robi się błyskawicznie! Szybkie, łatwe , pyszne! Kto z Was uwielbia szarlotki, co? Sprawdźcie koniecznie ten przepis ! Polecam! SKŁADNIKI: ( 24×28 ) BISZKOPT: * mąka pszenna
Ostra na Słodkosłonko się obrazi i schowa za grubą warstwą chmur, warto zupę podgrzać i jeść na ciepło. Jest chyba jeszcze lepsza! Krem z młodych ziemniaków z wędzonym serem i rzodkiewkami Składniki: (na 4 porcje) 500 g młodych ziemniaków 2 pory 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 l bulionu 125 g kremowego serka wędzonego sól pieprz gałka muszkatołowa 1 pęczek(...)oskrobać, pokroić w kostkę. Pory opłukać, pokroić w kostkę. Czosnek przetrzeć przez praskę. Na maśle zeszklić pory i czosnek. Dodać ziemniaki; smażyć, aż warzywa wchłoną tłuszcz. Zalać bulionem, gotować około 15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Zupę zmiksować na gładki krem. Dodać serek, zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chleb ułożyć na blasze wyłożonej papierem
Pożeraczka, czyli raz adobrzelubicie? Ja uwielbiam ją przede wszystkim za cudowne warzywa i owoce. Uwielbiam dynie, kapustę, jabłka, gruszki i śliwki, a tych o tej porze roku nie brakuje Na jesienne chłodne dni świetnie sprawdzi się rozgrzewający krem z pieczonej dyni i papryki. Pyszny, aromatyczny, o cudownym kolorze, … no cóż mogłabym wyliczać tak długo. Najlepiej jak sami go spróbujecie Rozgrzewający krem
PatiGotujepapryki (5 x więcej niż w cytrynie), rozgrzewająca moc chilli, energetyczny kolor. Dodatkowo zupa krem łatwiej "przechodzi" przez bolące gardło, chociaż w tym wypadku pikantny smak nie każdemu może pasować. Składniki dla 4 osób: Bulion warzywny 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera ½ pora ½ pęczka lubczyku 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna czarnego pieprzu Warzywa obrać(...)kawałki. Marchewkę, pietruszkę, seler włożyć do garnka, dodać przyprawy. Zalać 700 ml wody, gotować 20 minut. Po tym czasie dołożyć połówkę pora i lubczyk gotować jeszcze 15 minut. Bulion odcedzić, warzywa można wykorzystać do innej potrawy. Krem paprykowy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4-5 dużych czerwonych papryk (ok. 1 kg) 400g podłużnych pomidorów (poza sezonem można
Pełny talerzKalafior to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze powinien docenić każdy z nas. Dziś proponuję pyszną zupę krem z kalafiora z grzankami i prażonymi migdałami. Składniki: 1 kalafior mały 1/4 pora ok. 750 ml bulionu warzywnego 300-400g ziemniaków 1 ząbek czosnku 100 ml śmietanki 30% sól, pieprz do smaku Grzanki: Pieczywo ( u mnie ziarniste(...)umyj, obierz i pokrój w niedużą kostkę. Pora zeszklij dodaj czosnek i podsmaż przez ok.2 min. Do garnka wlej wywar z jarzyn oraz dorzuć podzielony na różyczki kalafior i pokrojone ziemniaki. Zupę gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną.Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. GRZANKI
Fiołkowe TalerzeProporcje do malinowego kremu zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki . Najlepszy curd jaki do tej pory robiłam... Składniki na 1,5 szklanki: 250 g malin, świeżych lub mrożonych 2 łyżki soku z cytryny 2 duże jajka 2 żółtka 70 g drobnego cukru do wypieków 80 g masła Do niedużego garnuszka przesypać maliny, zasypać cukrem. Doprowadzić do wrzenia i pogotować, przez(...)jajka, żółtka, sok z cytryny i roztrzepać (najlepiej przy pomocy rózgi do ubijania), do połączenia. Dodać masło. Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając. Zagotować do zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji. Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni
Czerwień i błękitnawet kalendarza nie mam na ten rok, nie licząc strażackiego 😂 Także wybaczcie, że nie dość, że przepisów mało, to jeszcze publikuję takie, co to nawet zerkać nie chcecie o tej porze roku na nie, ale ja wiem, że przyjdzie taki czas i będzie jak znalazł! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)Składniki na ciasto: 1 kg mąki 3 jajka 250g masła 500g miodu prawdziwego 200g cukru kryształu ½ szklanki mleka ½ łyżeczki soli 3 łyżeczki sody oczyszczonej 30g przyprawy do piernika Krem orzechowy: 600g orzechów włoskich 300g cukru pudru 300ml śmietanki 30% Ponadto: 2 słoiczki powideł śliwkowych 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 tabliczka czekolady mlecznej 125ml słodkiej śmietanki 30% Sposób przygotowania: Masło, cukier
Kuchnia w czekoladzie