proszku do pieczenia 1¼ szklanki przesianej mąki pszennej tortowej Galaretka: 1 litr gorącej wody 4 galaretki malinowe 650g mrożonych malin (nie rozmrażamy wcześniej) Krem: 550ml słodkiej śmietany 30% lub 36% 2 śmietan fixy 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza: 4 białka w temperaturze pokojowej 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Szczypta soli(...)mrożone maliny. Mieszamy dokładnie i jak tylko zacznie gęstnieć (u mnie było to bardzo szybko)- wylewamy na pieczony kruchy spód. Wstawiamy do lodówki i przygotowujemy krem. Krem: Śmietankę ubijamy ze śmietanfixami, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Wykładamy na zastygniętą galaretkę malinową. Przykrywamy bezą i ponownie całość wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin
Kuchnia w czekoladziecukru pudru 0,75 kostki (150 g) masła 2 żółtka 2 łyżki (20 g) kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (sproszkowanej) 1 łyżeczka (10 g) mąki ziemniaczanej. Krem: 1 opakowanie (300 g) serka mascarpone 1 kubeczek (150 g) jogurtu greckiego 0,3 szklanki (60 g) cukru 2 jajka 1 łyżka (20-25 g) mąki ziemniaczanej 4 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej Dodatkowo(...)nakłuć gęsto widelcem. 5) Piec około 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 6) Upieczone ciasto ostudzić. 7) Przygotować krem. Kawę zalać dwiema łyżkami przegotowanej wody i ostudzić. Następnie jogurt grecki wymieszać z cukrem i kawą. 8) Mascarpone przełożyć do miski i krótko miksować. Pojedynczo dodawać jajka po każdym krótko mieszając. 9) Do mascarpone z jajkami dodać mąkę ziemniaczaną
Fitsweet.meprzykryła żelatynę) i odstawiamy do napęcznienia. Gorące maliny przecieramy przez sito by pozbawić je pestek. Następnie dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Gotową frużelinę chłodzimy. Krem czekoladowy: 500 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 200 g czekolady (u mnie po 100 g gorzkiej i mlecznej) 600 ml śmietany 30% Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Zimną śmietanę(...)ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy tylko do połączenia składników. Złożenie tortu: zimne ciasto kroimy na 3 równe blaty. Na pierwszy blat wykładamy połowę tężejącej frużeliny, a na nią ok 1/3 kremu czekoladowego, na to drugi blat i podobnie jak wcześniej frużelina i krem. Przykrywamy 3 blatem i pokrywamy pozostałym kremem czekoladowym. Dekorujemy w ulubiony
Cynamonowe szczęścieśmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru lub więcej wg własnego smaku ziarenka z 1/4 laski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią do smaku opcjonalnie 2 łyżeczki żelatyny trochę ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny wykonanie: Śmietankę miksujemy z serkiem mascarpone wanilią oraz cukrem pudrem na puszysty zwarty krem. Opcjonalnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę. wykonanie ciasta: Pierwszy blat
Domowy Smak JedzeniaSkładniki:-biszkopt jasny:6 jajek15 łyżek cukru15 łyżek mąkiłyżeczka proszku do pieczenia-biszkopt ciemny:6 jajek15 łyżek cukru15 łyżek mąkiłyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakao-krem:2 kubki śmietany 30% po 330 ml1 serek mascarpone 250 gcukier puder- wedle uznania do słodkości- ja dałąm pół szklankiponcz:3 szklanki wodysok z 1 cytryny dużej5 łyżeczek cukru-dodatkowo:4 paczki rurek waflowych1(...)śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, kiedy jest sztywna, dodajemy serek mascarpone, miksujemy na mniejszych obrotach.Poncz do nasączenia biszkoptów: do wody wyciskamy sok z cytryny, dosładzamy cukrem.Bierzemy jasny spód z biszkopta, dokładnie nasączamy ponczem, wykładamy 3 łyżki masy śmietanowej, przykrywamy ciemnym plackiem, znów nasączamy i wykładamy krem. Postępujemy tak ze wszystkimi plackami. Zostawiamy trochę kremu na wierzch i boki
Z Majeczką w kuchniSKŁADNIKI: Ciasto parzone: (na 2 duże blachy piekarnikowe) 1 szkl wody 125 g masłą 1 szkl mąki pszennej 4 jajka mała szczypta soli Krem adwokatowy: 500 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 1 serek mascarpone (250g) 200 g cukru pudru 150 ml adwokatu 1. W garnku zagotować wodę z masłem, wsypać mąkę mąkę i mieszać aż składniki się(...)zrobić również zwykłą łyżką wykładając porcje ciasta na papier). Piec 25-30 min w 200*C. Wystudzić. 4. W tym czasie przygotować krem: śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając śmietan-fixy. Dodać serek mascarpone i adwokat, zmiksować. Wsypać cukier puder, zmiksować do połączenia składników. 5. Ptysie kroić na pół, nadziewać kremem. Gotowe posypać cukrem pudrem. Można również
Kto ugości moich gości?sody szczypta soli himalajskiej 6 łyżek wody opcjonalnie słodzik np. stewia (keto, LCHF)/ksylitol/cukier dla osób, które ich używają Składniki na krem: 500 g śmietanki kokosowej (adaptacja, keto, LCHF, bez laktozy) lub śmietany 36% (optymalna, LCHF) bądź mascarpone (keto, LCHF, optymalna) Wanilia sproszkowana Opcjonalnie słodzik (keto/LCHF)/ksylitol/cukier Szpinak umyć, osuszyć i obciąć ogonki. Liście zblendować. Używając szpinaku mrożonego należy(...)Śmietankę koksową lub śmietanę 36% ubić mikserem z wanilią dodając opcjnalnie słodzik lub cukier/ksylitol. Po upieczeniu ciasta wystudzić. Na dolnej warstwie wyłożyć bitą śmietanę lub serek mascarpone. Górną część pokruszyć wykładając na kremie a następnie ozdobić owocami leśnymi typu borówki, jeżyny, maliny lub granatem, który bardzo ładnie prezentuje się na cieście. Opcjonalnie dla osób spożywających nieco więcej węglowodanów polecam
Ola la LCHFmną chodził krem pomidorowy i przyznam Wam, że ten wyszedł naprawdę dobrze:) Także polecam, bardzo szybki w wykonaniu, dla niezapowiedzianych gości albo na obiad w tygodniu. Jem zdrowo: Krem pomidorowo- paprykowy Drukuj przepis Składniki 2 duże czerwone papryki 4 małe pietruszki 700 gram pasty z pomidorów (mogą być te z puszki, czy w butelkach) 2 średnie cebule 2 łyżki masła(...)warzywnego (ewentualnie z kostki rosołowej jeśli nie mamy czasu) 5 listków świeżej bazyli przyprawy sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, bazylia, tymianek, curry 2 łyżki serka mascarpone listonic_name = "Jem zdrowo: Krem pomidorowo- paprykowy (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "2 duże czerwone papryki 4 małe pietruszki 700 gram pasty z pomidorów (mogą być te z puszki
CoolinarniePLdałam mleczną) Galaretka z bananami i ananasem: około 8 – 10 bananów 1 puszka ananasów 3 cytrynowe galaretki 3,5 szklanki wrzącej wody Krem śmietankowy z wanilią: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem(...)Osączonego ananasa kroimy na cząstki. Banany obieramy i wykładamy na kruche ciasto, jeden przy drugim, wolne miejsca uzupełniamy kawałkami ananasa. Owoce zalewamy tężejącą galaretką. Krem przygotowujemy bezpośrednio przed wyłożeniem na galaretkę. Schłodzoną kremówkę oraz mascarpone ubijamy wraz z cukrem pudrem i nasionkami wanilii na sztywno. Całość możemy utrwalić zagęszczaczem (śmietan-fix), choć nie jest to konieczne. Przygotowany krem wykładamy
Smaki Na TalerzuPomysł na pyszne ciasto sypane na herbatnikach - bez pieczenia. Łatwe i szybkie wykonanie, idealny przepis dla zapracowanych. Herbatniki i krem budyniowy, to zestaw dla lubiących szybkie i proste ciasta. Herbatnikowiec, budyniowiec? Nieważne, ważne że to ciasto bez pieczenia. Jeśli zadajesz sobie pytanie: co zrobić z ciastek; co zrobić z pokruszonych ciastek i co zrobić z suchych ciastek? Mam nadzieję(...)zrobić ciasto warstwowe bez piecznie, to bardziej wymagające słodkości jak np. 3 - BIT. Te proste ciasta bez pieczenia to zazwyczaj dwie warstwy ciastek przełożone masą. Masą budyniową, kremem karpatkowym, masą z serkiem mascarpone. Kiedyś bardzo popularne ciasto bez pieczenia to ciasto z kaszą manną, tzw. stefanka - szybkie ciasto bez pieczenia. Herbatniki przekładało się gorącą masą z kaszy manny i mleka
Dieta moja pasjapłaska łyżeczka cukru wanilinowego szczypta proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia Nadzienie: 3 dojrzałe banany 3 łyżki nutelli 40 g orzechów laskowych Masa z mascarpone: 200 g mascarpone 100 ml śmietany kremówki 1 jajko 1 łyżeczka cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Naleśniki: Mąkę przesiać, dodać do niej mleko, jajko, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sól. Zmiksować(...)przekładać na talerz. Naleśniki odstawić do wystygnięcia. Nadzienie: Orzechy laskowe posiekać nożem na mniejsze kawałki. Banany obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wmieszać w nie krem czekoladowy i orzechy. Masa z mascarpone: Do miseczki wlać kremówkę, dodać mascarpone, jajko i łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszać. Wykonanie Naleśniki pokryć nadzieniem, zwinąć w rulonik. Układać w żaroodpornym naczyniu lub formie do pieczenia
niecodziennikparyvelo 1-2 cucchiaini di cacao PRZYGOTOWANIE Przygotowujemy dwa naczynia. W pierwszym ubijamy śmietanę na sztywno. W drugiej misce miksujemy mascarpone z cukrem pudrem. Do mascarpone stopniowo dodajemy ubitą śmietanę. Krem dokładnie mieszamy, stopniowo dolewając espresso. Mus przekładamy do szklanych miseczek lub pucharków i schładzamy w lod ó wce ok. 1-2 godz. Przed
La grande e la piccola cuocaWymarzyłam sobie deser czekoladowo-pomarańczowy na wzór popularnych delicji... chwila namysłu i tak powstała błyskawiczna tarta , bez pieczenia, na spodzie z ciasteczek czekoladowych z kremem np. Oreo, z nadzieniem z kremowego serka mascarpone, likierem cytrynowym i skórką pomarańczową - całość jest wykończona pomarańczową galaretką. Muszę przyznać, że jak na całkowicie autorski przepis, to połączenie jest baaardzo udane :) Składniki na spód(...)ciasteczek czekoladowych z kremem np. Oreo lub dr.Gerard 30 g masła Składniki na nadzienie: 250 g serka mascarpone 100 ml likieru cytrynowego skórka otarta z pomarańczy sparzonej wrzątkiem sok z połowy pomarańczy Dodatkowo: 75 g galaretki pomarańczowej 300 ml wody Ciasteczka umieszczamy w misie miksera i blendujemy do momentu, aż masa osiągnie konsystencję mokrego piasku. Dodajemy masło i ponownie miksujemy
Chocolate Muffin Blogtermoobiegiem (obie blaszki jednocześnie) przez 1,5 godziny w temperaturze 120ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - mają tak wystygnąć (najlepiej zrobić to na noc). Krem cytrynowy: 250 g serka mascarpone 300 g lemon curd 500 ml śmietany kremówki + truskawki do przełożenia i dekoracji kiwi plasterki cytryny płatki migdałowe Mascarpone połączyć z lemon curd, odłożyć. Kremówkę ubić
Domowa cukiernia Ewydodatkiem świeżych owoców. Przygotowanie takiego kremu czekoladowego zajmie Wam dosłownie chwilę i nie trzeba tu nawet używać miksera. Prosto, a jak smacznie. Spróbujcie. Składniki: Na krem: 50 g czekolady mlecznej 125 g mascarpone 2 markizy kakaowe Cukry Nyskie 2 łyżki zimnej śmietanki 30% Kruche spody (babeczki): przygotowałam z połowy składników z tego przepisu ( klik ) Dodatkowo: około 40-50 g gorzkiej(...)całość co jakiś czas mieszamy (palnik powinien być ustawiony na niewielki płomień). Do miski przekładamy ser mascarpone, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy 2 łyżki śmietanki, dokładnie mieszamy. Kolejno dodajemy pokruszone markizy (ja markizy wkładam do woreczka, gniotę dokładnie), mieszamy składniki. Kremem napełniamy kruche spody. Całość wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę, aby krem zgęstniał. Następnie
Słodkie okruszki