duże marchewki szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki klarowanego masła 6 jajek łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu pół łyżeczki soli Krem chałwowy: 250 g chałwy waniliowej 150 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone Jajka ucieramy z cukrem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy proszek do pieczenia, cynamon i sól, a następnie partiami dosypujemy mąkę, cały(...)stopniach. Chałwę kruszymy na drobne kawałeczki i podgrzewamy ze śmietanką na wolnym ogniu. Mieszamy do momentu gdy pozbędziemy się grudek, a krem nabierze gładkości. Przestudzoną masę ubijamy z mascarpone i przekładamy na wierzch ciasta, wyrównujemy. Całość chłodzimy w lodówce przez co najmniej 3-4 godziny. Omnomnujemy :) Fantastyczny teledysk :) Muzyka jeszcze bardziej, budzi dobre wspomnienia
sama złodyczskórka otarta z 1 pomarańczy (wcześniej sparzonej) 2/3 szklanki soku pomarańczowego 100-110 g stopionego masła 2 jajka * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Krem pomarańczowy: 200 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 pomarańczy Dodatkowo: 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej w kostkach Przygotowanie: Babeczki: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)połączenia składników. 5. Foremki silikonowe lub papilotki napełniać do 2/3 wysokości. 6. Piec ok. 20 min. Odstawić do wystygnięcia. Źródło/ Inspiracja: arabeskawaniliowa.blogspot.com Krem pomarańczowy: 1. W misie miksera umieścić dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę i serek mascarpone. 2. Dodać startą skórkę pomarańczową i stopniowo dosypywać cukier puder. 3. Miksować do momentu otrzymania gęstej masy, byle nie za długo, żeby krem
Domowa Cookierenka Agiszkl kartoflanki 1szkl mąki 3/4szkl cukru 2 łyzeczki proszku do pieczenia 5 łyżeczek wody 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżki oleju 3 łyżki kakao Krem: 500 ml kremówki 100g mascarpone 5 łyżeczek żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1 puszka kajmaku 1 puszka gruszek w zalewie 1 tabliczka gorzkiej czekolady- zimnej Polewa: 250g cukru 3 łyzki kakao 250ml śmietany(...)suchego patyczka. Biszkopt wystudzić i przeciąć na 3 równe krążki. Krem: Puszkę z kajmakiem wstawić do gorącej wody na około 15 minut by kajmak się roztopił. Żelatynę zamoczyć w zimnej wodzie by napęczniała następnie rozpuścić w 50 ml gorącej nie wrzącej pozostawić do wystudzenia. Kremówkę, mascarpone ubić z cukrem na puszystą i gęstą masę. Gruszki pokroić w kostkę dodać
Garnkowe fanaberiezieloną bazę. Użyłam do tego barwników spożywczych dostępnych w sklepach internetowych. Jeśli chodzi o smak, lubię, kiedy tort urodzinowy jest lekki i pyszny. Właśnie dlatego wybrałam tradycyjny biszkopt, krem śmietanowy albo krem z białej czekolady oraz konfiturę wiśniową. Przepis na biszkopt do tortu urodzinowego Rozpocznij od bazy, czyli biszkoptu. Możesz go przygotować nawet jeden dzień wcześniej, owinąć folią aluminiową(...)proszek do pieczenia) i mieszaj szpatułką, aż wszystkie składniki się połączą. Piecz biszkopt przez 35-40 minut. Krem śmietanowy i krem z białej czekolady do przełożenia tortu Używam dwóch sprawdzonych kremów do przekładania tortu. Jednym z nich jest tradycyjna śmietana połączona z mascarpone. Składniki: 300 g śmietany 30%, 250 g mascarpone, 4-5 łyżek cukru pudru. Przygotowanie: Ubij śmietanę
Rozdomowionamąki pszennej 100 g masła Warstwa wiśniowa: 600 g wiśni drylowanych z kompotu 3 wiśniowe galaretki 3,5 szklanki wrzącej wody Krem : 500 ml śmietany kremówki 36%j 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza z migdałami: 3 białka 150 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 40 g płatków migdałów WYKONANIE Ciasto: Z podanych(...)złoty kolor. Studzimy. Warstwa wiśniowa: Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, mieszamy z wiśniami. Tężejącą galaretkę wykładamy na kruche ciasto, wyrównujemy, schładzamy w lodówce. Krem: Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a na końcu mascarpone. Wykładamy na galaretkę, która stężała. Beza : Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Przekładamy delikatnie do formy wyłożonej pergaminem
słodki bratekłyżeczki miodu (akacjowy lub wielokwiatowy) Wszystko trzeba razem podgrzać (nie zagotować) i gotową zimną już mieszanką nasączać blaty biszkoptowe podczas przekładania tortu. Krem z masłem orzechowym do tortu : 2 małe śmietanki 36% (400 g) 2 serki mascarpone (500 g) łyżka cukru trzcinowego(...)miękkiego masła 200-220 g masła orzechowego (ja użyłem tego bez kawałków orzechów) Śmietankę ubijamy na sztywno z łyżką cukru, następnie dodajemy mascarpone i masło łączymy na jednolity krem, następnie dodajemy masło orzechowe i odstawiamy szczelnie zamknięty krem na 1-2h do lodówki. Po tym czasie zimny biszkopt kroimy na 3 blaty, które przekładamy kremem i nasączamy
Kuba Gotujełyżeczki miodu (akacjowy lub wielokwiatowy) Wszystko trzeba razem podgrzać (nie zagotować) i gotową zimną już mieszanką nasączać blaty biszkoptowe podczas przekładania tortu. Krem z masłem orzechowym do tortu : 2 małe śmietanki 36% (400 g) 2 serki mascarpone (500 g) łyżka cukru trzcinowego(...)miękkiego masła 200-220 g masła orzechowego (ja użyłem tego bez kawałków orzechów) Śmietankę ubijamy na sztywno z łyżką cukru, następnie dodajemy mascarpone i masło łączymy na jednolity krem, następnie dodajemy masło orzechowe i odstawiamy szczelnie zamknięty krem na 1-2h do lodówki. Po tym czasie zimny biszkopt kroimy na 3 blaty, które przekładamy kremem i nasączamy
Kuba Gotujewięc nie ociągamy się i... Do dzieła! Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżki cukru 1 jajko 2 żółtka 200 gram masła szczypta soli Na krem: 500 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka mascarpone 1,5 tabliczki czekolady białej Dodatkowo: sezonowe owoce - jeżyny, truskawki, maliny, porzeczki Przygotowanie: Składniki na kruche ciasto - mąkę, sól, cukier, jajka, masło, wyrobić(...)gładką masę. Owinąć w folię i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. W tym czasie można przygotować krem. Rozpuścić w kąpieli wodnej białą czekoladę. Ubić śmietanę kremówkę. Dodać mascarpone i l i lekko zmiksować, a następnie dodać białą czekoladę. Wstawić do lodówki. Wyjąć z lodówki ciasto. Rozwałkować. Wysmarować formę olejem i posypać mąką, Przełożyć ciasto do formy
Gotowanie, czyli hobby dla każdegotego dzisiejszy urodzinowy:-) Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 kopiatych łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem: 250 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 250 g serka mascarpone 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa + 500 ml wrzątku 70 g gorzkiej czekolady 4 łyżki adwocata Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną(...)podłogę (z wysokości około 50 cm). Wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu dzielimy na dwa blaty. Krem: Truskawki kroimy na połówki, galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy tylko do połączenia składników. W tortownicy układamy pierwszy blat ciasta. Nasączamy likierem adwocatowym. Układamy połówki truskawek i zalewamy tężejącą
VioletoweKucharzeniejabłko 75 g cukru 50 ml wody mus z czerwonych owoców: 125 g truskawek 100 g malin 75 g cukru 75 ml wody krem: 500 g skyra (gęstego jogurtu lub serka homogenizowanego) 250 g serka mascarpone 20 g cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii dodatkowo: 100 g malin 125 g truskawek listki mięty Rabarbar pokroić na kawałki, jabłko obrać(...)garnuszki z malinami, cukrem i wodą. Gotować kilka minut, aż owoce zrobią się zupełnie miękkie. Zmiksować na gładki mus, przetrzeć przez sitko. Ostudzić. Skyr zmiksować z mascarpone, cukrem pudrem i ekstraktem na gładki krem. W szklankach równomiernie rozłożyć rabarbar, następnie krem waniliowy, a wierzch polać czerwonym puree. Udekorować kawałkami truskawek, malinami i listkami mięty. Podawać dobrze schłodzone. Smacznego! Przepis dodaję
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJeśli polewa będzie zbyt gęsta dodaj jeszcze łyżkę bądź dwie mleka. Jeszcze gorącą polewę rozlej na wychłodzone ciasto, jeśli gdzieś warstwa jest za gruba możesz delikatnie wyrównać łopatką do kremu. Pozostaw w lodówce do ostygnięcia. Ciasto jest gotowe do jedzenia zaraz jak polewa zastygnie. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto marchewkowe przez Paulina 2020-11-11 Dodaj aspirynę do prania. Efekt(...)osobom, które nie przepadają za warzywami. Smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Przepisy na ciasto marchewkowe są na prawdę przeróżne. Można podawać je same bez polewy, z kremem z serka philadelphia bądź mascarpone. Niektórzy dodają do środka migdały bądź inne orzechy, w jednym z przepisów znalazłam nawet mus jabłkowy. Mi jednak najbardziej smakuje moja wersja na ciasto marchewkowe bez kremu
To Musisz Wiedziećkoniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę (należy odrobinę frużeliny wymieszać dokładnie z żelatyną, aby nie powstały grudki) i dokładnie mieszamy z owocami. Chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. Krem truskawkowy: 750 gram serka mascarpone cała frużelina Wykonanie: Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać frużelinę i delikatnie wymieszać do połączenia się składników
Krakowskie smaki Aniłyżeczki cukru pudru Krem pomarańczowy – orange curd: 60g masła o zawartości tłuszczu 82% skórka starta z 2 pomarańczy 140ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 100g cukru 1 jajko 1 żółtko Krem śmietanowy: 15g żelatyny + 150ml wody 1 łyżka soku z cytryny 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru z wanilią 250g serka mascarpone 1 łyżka cukru(...)pudru (niekoniecznie) 250g malin do kremu + około 80g malin do ozdoby Krem pomarańczowy – orange curd: 1. Do rondelka wlać sok pomarańczowy, dodać masło, cukier i skórkę pomarańczową. Postawić na małym ogniu i zagotować, od czasu do czasu, mieszając. 2. Do miski przełożyć żółtko, jajko i ubić mikserem. Gotujący się sok pomarańczowy zdjąć z ognia, odstawić na około 1-2 minuty
Mała Cukierenkanajważniejszy w nim nie jest smak, a wygląd który zachwyca wszystkie dzieci :). Ilość porcji: 3 Składniki: Na ciemną warstwę: 250-300g ciemnych herbatników z kremem ½ banana 1/5 szklanki mleka 1 łyżka serka mascarpone Na jasną warstwę 200g śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru ½ łyżeczki cukru waniliowego 60-70g serka mascarpone Dodatkowo: Kakao, czekoladowa posypka, żelki w kształcie robaków(...)wysokim naczyniu umieszczamy pokruszone ciastka, banan, mleko oraz serek. Wszystkie składniki blenderujemy na ciemny krem. W drugiej misce ubijamy kremówkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone. Na dno małych miseczek lub szklanek wykładamy połowę ciemnej masy czekoladowej, na nią układamy połowę jasnej masy, następnie ciemna masa i jasna. Odstawiamy na chwilę do lodówki
Kolizje SmakówCake pops to ciastka na patykach, które wyglądają jak lizaki. W smaku i wykonaniu przypominają bajaderki. Podstawowy przepis składa się z pokruszonego ciasta połączonego ze spoiwem w postaci dowolnego kremu do tortu, nutelli, masła orzechowego lub dżemu. Wszystko oblane jest czekoladą i udekorowane kolorowymi posypkami. Świat oszalał na punkcie słodkości na patykach, które rozsławiła Bakerella, autorka książki w całości poświęconej(...)serka mascarpone80 g Nutelli200 g czekolady mlecznej100 g czekolady białej2 łyżki olejukolorowe posypkipatyki do lizakówPrzygotowanie:Babkę piaskową lub inne suche ciasto rozgniatamy, aby powstały okruchy.Ser mascarpone mieszamy z Nutellą. Do kremu dodajemy pokruszone ciasto, dokładnie mieszamy, tworzymy dużą kulę. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 15 minut w zamrażalce.Ze schłodzonej masy odmierzamy równe kawałki przy pomocy np łyżki
Smakowity Blog Kulinarny