dałam mleczną) Galaretka z bananami i ananasem: około 8 – 10 bananów 1 puszka ananasów 3 cytrynowe galaretki 3,5 szklanki wrzącej wody Krem śmietankowy z wanilią: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem(...)Osączonego ananasa kroimy na cząstki. Banany obieramy i wykładamy na kruche ciasto, jeden przy drugim, wolne miejsca uzupełniamy kawałkami ananasa. Owoce zalewamy tężejącą galaretką. Krem przygotowujemy bezpośrednio przed wyłożeniem na galaretkę. Schłodzoną kremówkę oraz mascarpone ubijamy wraz z cukrem pudrem i nasionkami wanilii na sztywno. Całość możemy utrwalić zagęszczaczem (śmietan-fix), choć nie jest to konieczne. Przygotowany krem wykładamy
Smaki Na TalerzuPomysł na pyszne ciasto sypane na herbatnikach - bez pieczenia. Łatwe i szybkie wykonanie, idealny przepis dla zapracowanych. Herbatniki i krem budyniowy, to zestaw dla lubiących szybkie i proste ciasta. Herbatnikowiec, budyniowiec? Nieważne, ważne że to ciasto bez pieczenia. Jeśli zadajesz sobie pytanie: co zrobić z ciastek; co zrobić z pokruszonych ciastek i co zrobić z suchych ciastek? Mam nadzieję(...)zrobić ciasto warstwowe bez piecznie, to bardziej wymagające słodkości jak np. 3 - BIT. Te proste ciasta bez pieczenia to zazwyczaj dwie warstwy ciastek przełożone masą. Masą budyniową, kremem karpatkowym, masą z serkiem mascarpone. Kiedyś bardzo popularne ciasto bez pieczenia to ciasto z kaszą manną, tzw. stefanka - szybkie ciasto bez pieczenia. Herbatniki przekładało się gorącą masą z kaszy manny i mleka
Dieta moja pasjapłaska łyżeczka cukru wanilinowego szczypta proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia Nadzienie: 3 dojrzałe banany 3 łyżki nutelli 40 g orzechów laskowych Masa z mascarpone: 200 g mascarpone 100 ml śmietany kremówki 1 jajko 1 łyżeczka cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Naleśniki: Mąkę przesiać, dodać do niej mleko, jajko, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sól. Zmiksować(...)przekładać na talerz. Naleśniki odstawić do wystygnięcia. Nadzienie: Orzechy laskowe posiekać nożem na mniejsze kawałki. Banany obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wmieszać w nie krem czekoladowy i orzechy. Masa z mascarpone: Do miseczki wlać kremówkę, dodać mascarpone, jajko i łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszać. Wykonanie Naleśniki pokryć nadzieniem, zwinąć w rulonik. Układać w żaroodpornym naczyniu lub formie do pieczenia
niecodziennikparyvelo 1-2 cucchiaini di cacao PRZYGOTOWANIE Przygotowujemy dwa naczynia. W pierwszym ubijamy śmietanę na sztywno. W drugiej misce miksujemy mascarpone z cukrem pudrem. Do mascarpone stopniowo dodajemy ubitą śmietanę. Krem dokładnie mieszamy, stopniowo dolewając espresso. Mus przekładamy do szklanych miseczek lub pucharków i schładzamy w lod ó wce ok. 1-2 godz. Przed
La grande e la piccola cuocaWymarzyłam sobie deser czekoladowo-pomarańczowy na wzór popularnych delicji... chwila namysłu i tak powstała błyskawiczna tarta , bez pieczenia, na spodzie z ciasteczek czekoladowych z kremem np. Oreo, z nadzieniem z kremowego serka mascarpone, likierem cytrynowym i skórką pomarańczową - całość jest wykończona pomarańczową galaretką. Muszę przyznać, że jak na całkowicie autorski przepis, to połączenie jest baaardzo udane :) Składniki na spód(...)ciasteczek czekoladowych z kremem np. Oreo lub dr.Gerard 30 g masła Składniki na nadzienie: 250 g serka mascarpone 100 ml likieru cytrynowego skórka otarta z pomarańczy sparzonej wrzątkiem sok z połowy pomarańczy Dodatkowo: 75 g galaretki pomarańczowej 300 ml wody Ciasteczka umieszczamy w misie miksera i blendujemy do momentu, aż masa osiągnie konsystencję mokrego piasku. Dodajemy masło i ponownie miksujemy
Chocolate Muffin Blogtermoobiegiem (obie blaszki jednocześnie) przez 1,5 godziny w temperaturze 120ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - mają tak wystygnąć (najlepiej zrobić to na noc). Krem cytrynowy: 250 g serka mascarpone 300 g lemon curd 500 ml śmietany kremówki + truskawki do przełożenia i dekoracji kiwi plasterki cytryny płatki migdałowe Mascarpone połączyć z lemon curd, odłożyć. Kremówkę ubić
Domowa cukiernia Ewydodatkiem świeżych owoców. Przygotowanie takiego kremu czekoladowego zajmie Wam dosłownie chwilę i nie trzeba tu nawet używać miksera. Prosto, a jak smacznie. Spróbujcie. Składniki: Na krem: 50 g czekolady mlecznej 125 g mascarpone 2 markizy kakaowe Cukry Nyskie 2 łyżki zimnej śmietanki 30% Kruche spody (babeczki): przygotowałam z połowy składników z tego przepisu ( klik ) Dodatkowo: około 40-50 g gorzkiej(...)całość co jakiś czas mieszamy (palnik powinien być ustawiony na niewielki płomień). Do miski przekładamy ser mascarpone, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy 2 łyżki śmietanki, dokładnie mieszamy. Kolejno dodajemy pokruszone markizy (ja markizy wkładam do woreczka, gniotę dokładnie), mieszamy składniki. Kremem napełniamy kruche spody. Całość wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę, aby krem zgęstniał. Następnie
Słodkie okruszkitartę. Z pewnością zadowoli wszystkich łasuchów i amatorów słodkości. To jak, kto wpada na imprezę urodzinową? Składniki 200 g herbatników pełnoziarnistych łyżka kakao 100 g rozpuszczonego masła 250 g mascarpone 400 ml śmietanki 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej z orzechów laskowych – PRZEPIS ) 80 g białej czekolady 2 łyżki cukru pudru 20 g deserowej czekolady do dekoracji: 3 batoniki Kinder(...)rozpuszczone masło. Mieszamy i tak przygotowaną masą wylepiamy dno formy i jej brzegi. Następnie formę wkładamy do lodówki, aby spód stężał. W tym czasie przygotowujemy krem. Czekoladę drobno siekamy. Do drugiej miski przekładamy mascarpone, cukier puder i masło orzechowe. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy również do mascarpone. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania, kiedy
Analiza SmakuBiszkopt: 4 jajka, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao Krem: 100 g czekolady gorzkiej, 300 ml śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone, 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: biszkopty, 2 łyżki kawy mielonej, dżem z czarnej porzeczki, kakao WYKONANIE Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka(...)rondelku, dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Wkładamy do lodówki do całkowitego wystudzenia. Wystudzoną masę ubijamy mikserem, dodajemy cukier puder, a na końcu mascarpone i fusy z kawy. Biszkopt nasączamy kawą, smarujemy dżemem, następnie kremem. Na wierzchu układamy biszkopty nasączone w kawie. Całość posypujemy kakao
słodki bratekgruszka 200 g cukru 2 łyżeczki cynamonu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Szczypta soli 100 g masła 1 jajko 250 g maślanki Składniki na krem cynamonowy 200 ml śmietanki kremówki 30 % 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Płaska łyżeczka cynamonu Jabłko i gruszkę obieramy i kroimy na drobne cząstki. Posypujemy łyżką cukru i cynamonem. Mąkę mieszamy(...)dodajemy owoce i delikatnie mieszamy. Papilotki napełniamy ciastem i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni C (termoobieg). Przygotowujemy krem. Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem dodając stopniowo mascarpone oraz cynamon. Gdy muffiny ostygną dekorujemy śmietanką i gotowe
noteskulinarnyfigatrochę inny. Tort jest idealny na wszelakie uroczystości albo na komunie, chrzciny czy święta. Krem jest na bazie serka śmietankowego o twardej konsystencji lub można dodać mascarpone. Zachęcam do spróbowania. Red Velvet z kremem i marakują. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieLidlu widuję świeże maliny, które też by się nadały. Z podanych składników wyszły mi dwie porcje mini babeczek czyli 24 sztuki. Składniki na ciasto + truskawki, serek mascarpone lub gęsty serek homogenizowany do dekoracji, krem czekoladowy (u mnie Nutella) Jak zrobić mikołajowe brownie? Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę(...)truskawki i przekładamy na czystą ściereczkę, żeby przeschły. Odcinamy szypułki. Po upieczeniu odstawiamy babeczki do ostudzenia, kiedy nie są już gorące smarujemy je kremem czekoladowym (u mnie Nutella) i przyklejamy truskawki. Gotowe babeczki udekorowałam serkiem mascarpone wymieszanym z cukrem pudrem, można użyć też gęstego waniliowego serka homogenizowanego. Serek przełożyłam sobie do worka cukierniczego z ozdobna końcówką i wycisnęła na około
Ciastkozercypapieru do pieczenia tak aby przykrywał cały placek. Następnie energicznie przełożyć na drugą stronę. Zdjąć blachę i nie ściągając papieru pozostawić do ostygnięcia. Składniki na krem : 330 ml śmietany 30% 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 cytryna 1 szkl. jagód jagód Przygotowanie : 1. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać mascarpone i cukier puder. Ubijać
Kubki smakupoziomkami Beza Pavlova z kremem bazyliowym Beza Pavlova z kremem bazyliowym Czas przygotowania: 2,5 godziny + czas suszenia Składniki Beza: 6 białek (ok. 210 g) szczypta soli 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem bazyliowy: 5 gałązek bazylii 250 g kremówki 36% 125 g mascarpone sok z 1 limonki(...)krem. Kremówkę przelewamy do garnuszka i dodajmy gałązki bazylii. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż bazylia zwiędnie. Garnuszek przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy śmietanka będzie chłodna wkładamy ją na kilka godzin do lodówki. Krem robimy i nakładamy tuż przed podaniem bezy, inaczej beza nam namoknie i się rozpuści. Ze śmietanki wyjmujemy bazylię. W misce umieszczamy schłodzone mascarpone
Kulinarne przygody Gatityśmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych, 1/2 szklanki mleka, 4 łyżki ajerkoniaku, łyżka serka mascarpone, 4 łyżki posiekanych orzeszków w karmelu, 4 łyżeczki kremu czekoladowego. Wykonanie Galaretkę rozpuścić w 400ml wrzątku, przestudzić. Do szklanek nałożyć truskawki, przechylić i zalać galaretką. Ustawić w lodówce w pochyłej pozycji(...)zastygło. Mleko zagotować, wsypać płatki ryżowe. Dokładnie wymieszać, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone, ajerkoniak i przestudzone płatki ryżowe. Masę nałożyć do szklanek po przeciwnej stronie do galaretki. Wierzch udekorować kremem czekoladowym, posiekanymi orzeszkami i miętą
Z miłości do słodkości