brązowego cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 jajka 250 ml maślanki 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem z masła orzechowego: 100 g masła 200 g mascarpone 400 g masła orzechowego 100 % 100 g cukru pudru duża szczypta soli morskiej Dodatkowo: 150 g mlecznej czekolady duża paczka (226 g) mini babeczek Reese(...)blaty. Krem z masła orzechowego Masło o temperaturze pokojowej ubij z cukrem pudrem do białości. Następnie dodaj masło orzechowe i mascarpone. Całość miksuj, aż powstanie gładka masa. Posól delikatnie do smaku. Blaty tortu nasącz whiskey i posmaruj orzechowym kremem. Pomiędzy każdą warstę nałóż po garści drobno posiekanych czekoladek Reese's. Wierzch i boki tortu posmaruj kremem i wyrównaj. Kilka łyżek
Food SquareMasę serową przełożyłam do wcześniej przygotowanych papilotek ze schłodzonym spodem ciasteczkowym. Wyłożyłam do 2/3 wysokości papilotek. Piekłam tak naprawdę na wyczucie, czas był krótszy niż 60 minut. KREM MIĘTOWY: 125 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% cukier puder ekstrakt miętowy Tu już wiecie co i jak. Kremówkę ubiłam na sztywno, dosłodziłam sobie cukrem pudrem do smaku(...)koniec dodałam serek mascarpone i ekstrakt miętowy. Ile cukru? Ile mięty? Cukru ok. 1 - 1,5 łyżki stołowej. Ekstraktu dodajemy według uznania. Jeśli lubimy mocno miętowy, dodajemy więcej, a jak chcemy aby był lekko wyczuwalny dodajemy mniej. DEKORACJA: mała garstka posiekanych pistacji kilkanaście listków mięty Wystudzone serniczki udekorowałam kremem, wierzch posypałam posiekanymi pistacjami, a na wierzch wetknęłam listki świeżej mięty
Blondynka Gotujemasła 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 3 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki śmietany 18% Krem 500 ml śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru lub według własnych smaków 250 g serka mascarpone 100 g startych orzechów włoskich Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać żółtka, śmietanę i ponownie utrzeć. Wsypać mąkę(...)Ciasteczka pieką się dość szybko i należy uważać, aby się nie przypaliły. Po upieczeniu odstawiamy połówki orzeszków do wystudzenia , a w tym czasie przygotowujemy krem orzechowy. Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, zmielone orzechy i ponownie ubić do połączenia się składników. Połówki ciasteczek napełniać kremem i sklejać dwie połówki razem. Przechowywać w chłodnym miejscu
O kuchni z uczuciembawełnianą czystą ściereczkę. Posypcie cukrem lub cukrem waniliowym i przełóżcie upieczony ciepły jeszcze biszkopt. Zdejmijcie delikatnie papier i zawińcie niezwłocznie, wzdłuż dłuższego boku. Odstawcie do wystygnięcia. Krem bazyliowy 320 śmietany kremówki 220 g mascarpone 2-3 łyżki cukru spora garść listków bazylii oraz 1/2 szklanki czerwonych porzeczek Listki bazylii utrzyjcie z 1 łyżką cukru (idealnie byłoby ucierać w moździerzu(...)zieloną papkę. Wymieszajcie ze śmietaną, dodajcie mascarpone i resztę cukru i ubijcie mikserem do otrzymania gęstego kremu. Nie ubijajcie za długo - zrobi się masło. Frużelina porzeczkowa 330 g czerwonych porzeczek 6 czubatych łyżek cukru 2 łyżeczki żelatyny 3 ziarenka ziela angielskiego kawałek cynamonu (opcjonalnie) Porzeczki z cukrem, zielem angielskim i cynamonem włóżcie do garnka i zagotujcie( 3-4 minuty
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmnie za bardzo wyczuwalna). Ciasto przełożyłam kremem budyniowym z wiórkami kokosowymi i cząstkami ananasa. Jest to już prawie zapomniany przepis na krem do tortów (obecnie królują kremy na bazie bitej śmietany i serka mascarpone). Budyń można ugotować samemu lub skorzystać z gotowego. A krem przygotowany wg tego przepisu smakuje jak bita śmietana (jest bardzo delikatny). :) Chociaż pasowało mi do całości
coolinarnastrefa.blogspot.comzielono-biało-pomarańczowe to dodatek Guiness’a w cieście zdecydowanie to rekompensuje. Babeczki są czekoladowe, mocno wilgotne, rozpływające się w ustach. Przyozdobione pysznym kremem czekoladowym na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone smakują obłędnie. A wisienką nad i jest okrągłe toffifee. Polecam Wam bardzo. Są pyszne, nie wymagają nakładu pracy a ucieszą niejednego. Składniki na 12 sztuk(...)wysokości. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut lub do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem śmietankowo-czekoladowy: 150 g czekolady mlecznej 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 12 toffifee Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Serek i śmietanę umieszczamy w misie miksera i ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Wlewamy
Made By Mom And Sondrobno zmielone migdały bez skórki ( można rownież użyć mąki migdałowej) 3 białka jaj 200 g cukru pudru 30 g cukru barwnik spożywczy / niekoniecznie Na krem: 150 g białej czekolady 250 g serka mascarpone Sposób przygotowania : Zmielone migdały zmieszać z cukrem pudrem (najlepiej jeśli dodatkowo zmielimy połączone składniki). Białka ubić. Gdy masa zacznie osiągać sztywność, stopniowo dodawać cukier(...)palca. Makaroniki pieczemy w temperaturze 140 stopni z termoobiegiem można również bez termoobiegu ale wtedy pieczemy o kilka minut dłużej. Od 13 do 15 min. Krem : Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej zmiksować z serkiem mascarpone . Przełożyć do rękawa cukierniczego i nakładać na połówki makaroników. Moje spostrzeżenia : Pękanie makaroników powstaje gdy makaroniki za krótko leżakowały zawsze lepiej zostawić
Wypieki Ulicukru waniliowego 1/2 szkl mąki pszennej tortowej, przesianej 3 łyżki naturalnego kakao Poncz: kompot gruszkowy (lub dowolnie, może być alkohol, herbata z cytryną itp.) Krem czekoladowy: 250 ml śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone 100 g mlecznej czekolady 1 kopiasta łyżka naturalnego kakao Polewa czekoladowa: 100 ml śmietanki kremówki 36% 80 g czekolady deserowej Do dekoracji: 2 jajka niespodzianki(...)przeczytać w tej notce ), przestudzić. W misce zmiksować serek mascarpone stopniowo wlewając przestudzoną, ale nadal płynną czekoladę. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone z czekoladą oraz przesiane kakao. Zmiksować do uzyskania jednolitego czekoladowego kremu. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć kompotem, wysmarować kremem czekoladowym i przykryć II blatem kakaowego biszkoptu. Ponownie nasączyć biszkopt ponczem, wysmarować kremem i przykryć ostatnim biszkoptem
Nastoletnie Wypiekaniektórych wyjdzie 25-30 rurek. Oto one: 500 g mąki pszennej 250 g masła 250 g śmietany 18% szczypta soli A na krem śmietanowy potrzeba będzie: 500 ml śmietanki 36% 125 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Masło, mąkę, śmietanę i szczyptę soli miksujemy na jednolitą masę. Na desce podsypanej mąką zagniatamy nasze ciasto chwilę. Owijamy folią(...)Wierzch rurek smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy 20 minut w temp. 200 C, aż się zarumienią na złoto. Zostawiamy na kratce do wystygnięcia. W tym czasie robimy krem. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone, dodajemy cukier puder i miksujemy. Z wystudzonych ciastek wyjmujemy foremki do rurek. […] Artykuł Rurki z bitą śmietaną pochodzi z serwisu Niunioki by Katarzyna Anc-Szczepłek
Niuniokityle ile lubimy i ile zmieści się w koszyczkach SYROP Z BORÓWEK 100 g borówek 1 łyżka cukru 1 łyżka wody 1 łyżka soku z cytryny KREM 300 g ricotta 300 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 -3 łyżki syropu z borówek Wykonanie SYROP z BORÓWEK Do małego rondelka przekładamy wszystkie składniki na syrop. Podgrzewamy
Tajemnice Smakuobranej pietruszki 2 łyżki masła 1 szkl. wody kilkanaście listków bazylii 1 łyżeczka cukru 1 niepełna łyżeczka soli świeżo mielony pieprz Mus z awokado 1/2 dojrzałego awokado 1 łyżeczka mascarpone 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Cebulę, marchewkę i pietruszkę pokrój w większą kostkę, czosnek w plasterki. Pomidory podziel na cząstki. W garnku rozpuść masło. Wrzuć pietruszkę, marchewkę, cebulę(...)ognia i zblenduj na krem. Możesz przetrzeć zupę przez sito, ale nie jest to konieczne. Dojrzałe awokado rozdrobnij dobrze widelcem, dodaj sok z cytryny i mascarpone. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Krem podawaj z musem z awokado, skrop oliwą z oliwek. Ingredients: (4 servings) 800 g peeled from the skin of ripe tomatoes 1 large onion 2 cloves of garlic
Delicious Placeborówkami Torcik jaki zrobiłam sobie na imieniny :) Prosty i szybki do wykonania. Czekoladowy biszkopt, przełożony kremem na bazie śmietany i borówek amerykańskich. Biszkopt wykonany jest w inny sposób niż standardowo – jest to biszkopt tzw. genueński. Przepis na biszkopt jest ze strony Moje Wypieki . Krem i dekoracja są mojego pomysłu. Składniki na tortownicę 20 cm: 6 dużych jajek w temp(...)szklanki kompot wiśniowy 1/2 szklanki zimnej wody Wymieszać składniki. Krem śmietankowy: 400 ml śmietany 30% schłodzonej 250 gr sera mascarpone schłodzonego 500 gr borówek amerykańskich 3 łyżki cukru pudru Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera, zmiksować na sztywny krem, pod koniec dodać cukier, zmiksować. Wykonanie: W zamkniętej tortownicy (o wysokości minimum 8 cm) ułożyć pierwszy blat, nasączyć 1/4 szklanki
moj przepis nałyżeczki proszku do pieczenia 3 jaja 200 g cukru 225 ml oleju roślinnego sok z 1 pomarańczy laska wanilii 0,5 szklanki cukru pudru 250 g serka mascarpone 125 g serka śmietankowego 400ml śmietany 36% truskawki (do dekoracji) świeże listki mięty (do dekoracji) Sposób przygotowania: Do startej marchewki dodajemy wiórki kokosowe,drobno pokrojonego ananasa,posiekane migdały.W drugim naczyniu(...)łyżki.Ciasto wlewamy do tortownicy grubo wysmarowanej masłem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy ok.70 minut. Po upieczeniu ciasto przecinamy delikatnie na pół. Krem: Mieszamy ze sobą serek śmietanowy,mascarpone,sok z pomarańczy środek z laski wanilii i śmietanę ubitą z cukrem pudrem,delikatnie łączymy.Kremem przekładamy tort. Ciasto dekorujemy świeżymi truskawkami i listkami mięty. Smacznego
Wielki apetytszklanki pozostawić do białek ) 1,5 łyżki kakao,(Wedel ) 1/3 szklanki wody, 1 i 2/3 szklanki mąki (Basia) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, Krem : 1 szklanka śmietany kremówki 30 %, 250 g serka mascarpone, 3 łyżki pudru cukru, 1 puszka brzoskwiń w syropie. Przygotować ciasto : masło, cukier, wodę i kakao rozpuszczamy w garnku do uzyskania jednolitej masy ( nie zagotować(...)części, otrzymując w ten sposób 12 trójkącików. Jeśli w środku się trochę pokruszy , to nic nie szkodzi -zostanie zakryte dekoracją. Przygotowujemy krem : cukier puder przesiewamy, Śmietanę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy cukier puder z serkiem mascarpone na przemian i dokładnie miksujemy. Brzoskwinie osączamy z zalewy. Dwie połówki odkładamy, a resztę kroimy w kostkę , dodajemy do kremu i mieszamy . dolny
Pysznosci Babci BasiWlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 35-40 min do tzw suchego patyczka. Krem kajmakowy 500 g serka mascarpone 200 g masy kajmakowej 400 g śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny Śmietanę zmiksować na sztywno, dodać mascarpone, kajmak i ponownie zmiksować. Żelatynę rozpuścić w trzech łyżkach wody
O kuchni z uczuciemPrzepis na 6 sztuk. Muffinki: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/4 szklanka mleka 1/4 szklanki oleju szczypta soli Krem: 300g śmietanki 30% 300g mascarpone 2 łyżki cukru pudru zielony barwnik spożywczy w płynie lub proszku cukrowe ozdoby 1. W osobnych miskach mieszamy ze sobą składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier(...)minut. Studzimy. 2.. W misce ubijamy śmietanę 30% wraz z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy mascarpone i barwnik spożywczy w preferowanej ilości, nadal miksujemy do dokładnego połączenia składników. Jeśli uznamy, że kolor jest zbyt mało intensywny, możemy dodać więcej barwnika. Krem chłodzimy w lodówce przez minimum 30 minut. 3. Za pomocą szprycy z ozdobną końcówką lub rękawa cukierniczego
Szefowa kuchni