Połączenie smaków, któremu nie można się oprzeć. Prosto i pysznie Składniki: Blaty bezowe: 6 białek 1 i 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli Krem kawowy: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30% 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka gorącej przegotowanej wody 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 płaska łyżeczka kawy mielonej Przygotowanie: Blaty bezowe(...)nagrzanym do 180°C przez 7-8 minut, potem temperaturę zmniejszyć do 140°C i piec przez 80-90 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić, aż do ostygnięcia. Krem kawowy: Kawę rozpuścić w gorącej i przegotowanej wodzie. Ostudzić. Następnie zmiksować razem z pozostałymi składnikami do uzyskania gęstego kremu. Na jednym blacie bezowym rozprowadzić przygotowany krem i przykryć drugim blatem
Oryginalny smakMINUT PIECZENIE BISZKOPTU) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-12 Składniki podstawowe: Biszkopt o średnicy 22 cm. - 3 blaty Przepis tutaj :) Składniki kremu: 350 g śmietany 30%, 250 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru. Nasączenie: kawa - 3 łyżeczki rozpuszczone w 120 ml wody (przestudzona). Dodatkowo: 400 g masy kajmakowej, śnieżynki i złote perełki do dekoracji. Przygotowanie(...)Każdy blat nasączam kawą. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodaję mascarpone, cały czas mieszając mikserem (na najmniejszych obrotach). Pierwszy blat smaruję 1/2 kremu, kolejny masą kajmakową, ostatni blat pozostałym kremem. Biszkopt dekoruję złotymi perełkami i śnieżynkami. Chłodzę w lodówce
JejKuchniachrupiącym spodzie, z dodatkiem kawałków ciasteczek Oreo, zatopionych w masie serowej - wykończony delikatną warstwą bitej śmietany. Składniki na chrupiący spód: 80 g sucharów 140 g kremu czekoladowego Nutella Masa serowa: 1 kg serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 30% 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 20 ciastek Oreo Ganasz czekoladowy: 35 g czekolady mlecznej 35 g czekolady gorzkiej(...)fot.7) . Wstawić całość do zamrażalnika na kilka minut. W tym czasie przygotować masę śmietanową. Schłodzoną śmietanę kremówkę i odłożone wcześniej 2 łyżki serka mascarpone umieścić w misie miksera. Ubijać do momentu otrzymania sztywnego kremu. Pod sam koniec ubijania dodać cukier puder. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i na dobrze ściętą masę czekoladową, rozprowadzić warstwę masy śmietanowej (zostawiając część bitej śmietany
Świat Ciastatrochę skomplikowane. Robiłam już maślany krem cytrynowy czy krem na bazie lemon curd, ale o tym kiedy indziej w osobnych postach ;) Składniki: * starta skórka z 1 sparzonej cytryny * wyciśnięty sok z 1 cytryny * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 60 g cukru * woda * 150 ml śmietany kremówki * 300 g serka mascarpone Wykonanie: Ze sparzonej cytryny zetrzeć skórkę, następnie wycisnąć(...)mieszając ugotować kisiel, na końcu dodać skórkę cytrynową, wymieszać. Masę należy wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, stopniowo dodawać kremówkę do masy cytrynowej, na końcu dodać serek mascarpone i wszystko wymieszać mikserem. Krem jest gotowy do użytku
Zrób to smaczniejajka od szczęśliwych kur pół szklanki cukru 1 i 1/4 szklanki mąki 200 ml oleju łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: szklanka śmietanki do ubijania 250 g serka mascarpone łyżka cukru pudru Babeczki leśny mech – sposób wykonania: Dokładnie oczyścić szpinak, tak aby usunąć z niego wszystkie ziarenka piasku /nie musimy brać(...)dwie łyżki ciasta Piec ok. 20 minut w 180° z termoobiegiem Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, a następnie mascarpone Od gotowych babeczek odkroić czubki, które pokruszyć Udekorować babeczki kremem, owocami i okruszkami babeczek Opcjonalnie: przekonać dzieci (jeśli są oporne), że zielony kolor tutaj nie przypomina niczego, co dotychczas jadły
PatchworkTort z kremem śmietanowo- ananasowym zrobiony dla małego przystojniaka na jego pierwsze urodzinki :) Przepis na biszkopt do tortu znajdziesz tutaj . KREM: Składniki na krem: * 3 śmietany kremówki 36% duże * 2 serki mascarpone po 120g * cukier puder do smaku według uznania * 4 plastry ananasa z puszki Wykonanie: Schłodzona śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serki mascarpone i cukier puder
Zrób to smaczniemasła o temperaturze pokojowej pół łyżeczki soli 35 ml mleka o temperaturze pokojowej 175 g mąki pszennej 5 łyżeczek cukru pudru 1 żółtko Składniki na krem malibu: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 25 ml malibu 100 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 150 g białej czekolady, posiekanej i roztopionej w kąpieli wodnej Ponadto: 6 łyżek konfitury z czarnej(...)minut, formę należy wyjąć z piekarnika, oraz wystudzić. Serek mascarpone umieścić w naczyniu, dodać malibu, śmietanę i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać białą czekoladę, cukier puder i zmiksować do połączenia tak by uzyskać puszystą masę. Na wystudzony kruchy spód należy wyłożyć konfiturę, rozprowadzić i wyrównać. Na wierzch wylać krem z malibu. Włożyć do lodówki na 12 godzin
Podróż w kulinariaCiastka mają być w kolorze złota, a nie mocnego brązu. Po upieczeniu lekko przestudzić, zdjąć delikatnie z foremek i odstawić do całkowitego ostudzenia. Składniki na krem: 330 ml śmietany 30%; 250 g serka mascarpone; 2 galaretki malinowe; 1 łyżka cukru pudru; 1 cukier waniliowy; Galaretki rozrobić w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawić do ostudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić razem(...)serkiem mascarpone, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na w miarę sztywny krem. Chłodną galaretkę wlewać do ubitej śmietany cały czas przy tym miksując. Gotowym, lekko tężejącym kremem nadziewać upieczone wcześniej ciastka. Ciastka najlepiej jest nadziewać przy pomocy worka cukierniczego. Na koniec ciastka posypać cukrem pudrem
In my kitchensuchego patyczka. Upieczony biszkopt upuścić z około 60 cm (w tortownicy) i pozostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Składniki krem: 130 gramów kawy cappuccino o smaku orzechowym 500 ml śmietany kremówki 500 gramów serka mascarpone 6 łyżek cukru drobnego do wypieku 4 łyżeczki żelatyny 1/4 zimnej wody Wykonanie: Żelatynę zalać zimną wodą i pozostawić do napęcznienia. Kawę(...)proszek) i cukier wymieszać dokładnie z serkiem mascarpone. Kremówkę ubić na sztywno, cały czas miksując dodawać stopniowo serek. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną delikatnie wmiksować do masy. p.s Przepis na biszkopt oraz inspiracja kremu pochodzą ze strony Moje Wypieki Smacznego
Krakowskie smaki Animoje oko lekko wstawiony i fajnie nasączony. biszkopt: 6 jaj wielkość M 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru barwnik fioletowy krem czarny bez: 250 g serka mascarpone 700 ml śmietany kremówki 36 % 1 łyżeczka żelatyny 200 ml syropu z czarnego bzu 80 ml wódka z czarnego bzu cukier puder do smaku pozostałe: 150 g czekolady(...)suchego patyczka. Jak biszkopt wystygnie dopiero wyjmuje go z formy. Krem czarny bez: Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i rozpuszczam, dodaję trochę syropu z bzu, podgrzewam w mikrofali. Żelatynę dodaje do pozostałego syropu. Wstawiam do lodówki do lekkiego stężenia, ale ma być jeszcze płynny. Kremówkę i mascarpone schłodzone przekładam do miski i ubijam na sztywno. 1/3 masy odkładam
wesoła kuchniaPrzepis na pyszny sernik pistacjowy bez pieczenia, na spodzie ciasteczkowym, z kremem pistacjowym, polewą czekoladową i krokantem orzechowym. Jak zrobić taki sernik pistacjowy pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SERNIK PISTACJOWY Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ SKŁADNIKI: Spód: ciasteczka owsiane z sezamem(...)składników. W dużej misie ubijamy mascarpone z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. W osobnej misce ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem. Ubitą śmietankę dodajemy do mascarpone, miksujemy na najniższych obrotach miksera. Na koniec dodajemy krem pistacjowy i krótko miksujemy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy na schłodzone dno ciasteczkowe. Wyrównujemy, wygładzamy i wstawiamy do lodówki na całą
RITA food channelchrupiącym lekko przyrumienionym spodzie. Ja zdecydowałam się na tę drugą opcję. Składniki: 180 g ciasteczek zbożowych 50 g herbatników maślanych 70 g masła Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1 limonka + 1 duży granat Ciasteczka dokładnie rozkruszamy w blenderze lub w worku. Zdecydowałam się pomieszać ciasteczka zbożowe(...)stopni i pieczemy spód około 10 minut. W międzyczasie obieramy granat. Upieczony spód odkładamy do wystudzenia. Do przygotowania kremu potrzebujemy najpierw namoczyć żelatynę w niewielkiej ilości ciepłej wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone i skórkę otartą z połowy limonki i miksujemy. Mieszamy żelatynę aż zupełnie się rozpuści, jeśli to konieczne możemy trochę ją podgrzać
Ciastkozercysztuk) 6 białek 100 g cukru pudru 190 g mąki pszennej 1.2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego krem: 300 ml śmietany kremówki (38%) 150 g serka mascarpone 100 g białej czekolady dodatkowo: 2 łyżki liofilizowanych truskawek 3 truskawki Masło rozpuścić, a następnie podgrzewać, aż nabierze złoto-brązowej barwy i zacznie intensywnie, orzechowo pachnieć. Zdjąć(...)zagotować. W tym czasie posiekać czekoladę, przełożyć do miseczki. Zalać czekoladę gorącą kremówką, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone, połaczyć. Powoli wlewać czekoladę, miksując na najniższych obrotach. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdy. Wyciskać na babeczki. Liofilizowane truskawki zmielić lub rozetrzeć na pył. Przed podaniem oprószyć babeczki, udekorować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeznane jest już chyba wszystkim. Jest delikatne, z pysznym kremem i kontrastem w postaci pestek granata. To będzie też piękna ozdoba stołu. Składniki : * 2 szklanki mąki krupczatki * 1 szklanka cukru * 3 jajka * 1 szklanka oleju * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * 450 g szpinaku rozdrobnionego * 400ml śmietanki kremówki * 250 g serka mascarpone * 2 śmietan fixy * 4 łyżeczki cukru wanilinowego * 1 granat(...)Piec ciasto 50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić ciasto na pół. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym i fix-ami. Wymieszać z serkiem mascarpone. Na połowę ciasta wyłożyć krem. Drugi blat pokruszyć i posypać ciasto. Pestkami granatu udekorować wierzch ciasta
Magiczne Życie Martyjajka skórka z cytryny krem: 1/2 l mleka 150 g cukru 2 żółtka pół laski wanilii 20 g mączki kukurydzianej 150 g serka mascarpone Dodatkowo: olej do smażenia (opcjonalnie) cukier do posypania Przygotowanie kremu: 1. Odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim mączkę kukurydzianą 2. Resztę mleka podgrzewamy z laską wanilii 3. W misce miksujemy żółtka z cukrem(...)cały czas mieszamy trzepaczką do jajek 5. Mieszankę dodajemy do podgrzewanego mleka i dalej podgrzewamy cały czas mieszając aż do zgęstnienia kremu. 6. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. 7. Po wystygnięciu dodajemy serek mascarpone i mieszamy na gładką masę. Przygotowanie pączków: 1. Podgrzać mleko, rozpuścić w nim drożdże. Dodać łyżkę mąki i zrobić zaczyn. Odstawić do podwojenia
KreatywnePiny