krem mascarpone - 5274 przepisów (strona:62/352)

Tarta z galaretkami 198

Tarta z galaretkami – pyszny kruchy spód, delikatny krem ze śmietanki i mascarpone a do tego świeże jeżyny (można zastąpić malinami) i kolorowe galaretki pocięte w kawałki. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, jednak troszkę czasu potrzebujemy aby je wykonać. Można je spokojnie przygotować nawet jeden czy dwa dni wcześniej bo jeszcze lepsze jest następnego dnia.       PRZEPIS(...)tartę, nakłuwam spód widelcem. Pieczemy ok 20 min w 200st. Studzimy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, truskawkowy proszek, ekstrakt waniliowy oraz partiami serek mascarpone i mieszamy delikatnie. Krem wykładamy na ostudzone ciasto, na wierzchu układamy jeżyny i kawałki galaretek. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki.   Artykuł Tarta z galaretkami pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
MINI TORCIK Z MUSEM MALINOWYM 348

Jeśli jesteście ciekawi co skrywa wnętrze deseru i jak je wykonałam zapraszam do dalszej lektury : SKŁADNIKI : Biszkopty okrągłe (posłużą za dno) Biszkopty podłużne "Lady fingers" ( na boki deseru) Krem: Serek mascarpone 1 op. (250 g) Ksylitol 4 łyżki (można dać więcej )  Świeże lub mrożone maliny ok. 1/2 szklanki zmiksowanych i przetartych) 1 płaska łyżka żelatyny  Sposób wykonania kremu(...)miski przekładamy ser mascarpone i cukier - miksujemy.  Następnie dodajemy mus malinowy. Mieszamy.  3. Żelatynę zalewamy w miseczce kilkoma łyżkami wody. Mieszamy i zostawiamy do napęcznienia.  4.  Przekładamy żelatynę do rondelka i podgrzewamy aż żelatyna się rozpuści (nie doprowadzać do wrzenia !) . Przestudzoną wlewamy do kremu i miksujemy.  Składanie deseru : Żaroodporne kokilki wyłożyłam folią spożywką

Marcepanowa kuchnia
Tort cytrynowy 272

kuchenną, a następnie zagotować na wolnym ogniu stale mieszając. Gotować aż krem będzie gęsty w formie budyniu. (Około 2 minut) Ostudzić. 800 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone cytrynowy ugotowany krem (przepis powyżej) 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Śmietanę z cukrem ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, zmiksować, a następnie stopniowo dodawać krem cytrynowy i miksować. Żelatynę

O kuchni z uczuciem
BISZKOPT Z KREMEM WANILIOWYM, GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI 406

Klasyczne i przepyszne ciasto na każdą okazję. W sezonie letnim ze świeżymi, zaś poza nim - z mrożonymi truskawkami. Puszysty biszkopt, delikatny krem na bazie mascarpone i kremówki z dodatkiem ziarenek wanilii, galaretka i truskawki. Ciasto jest wyśmienite, słodycz w nim idealnie wyważona, wszystko łączy się doskonale.  Jestem pewna, że to proste i bardzo łatwe w wykonaniu ciasto na pewno(...)około  20 - 22 minut  lub do  tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do przestudzenia. *  KREM: Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec dodaj  mascarpone (najlepiej po 2-3 łyżki), cukier oraz ziarenka wyłuskane z wanilii i zmiksuj krótko, ale dokładnie krem.  Składniki ponczu wymieszaj dokładnie, polej nim delikatnie

Słodko-Słony Świat Ilony
Babeczki kawowo - marcepanowe . 198

została Laureatem znaku Jakość Tradycja .Prawdziwa, tradycyjna mąka pszenna, wyprodukowana bez dodatku spulchniaczy, konserwantów, substancji wybielających czy suchego glutenu. Postanowiłam dzisiaj przygotować przepyszne babeczki kawowo - marcepanowe z kremem kawowo - mascarpone.   Zapraszam bo są pyszne :) Składniki na ciasto : 100 gram surowej masy marcepanowej 3 białka 120 g cukru 3 żółtka 120 g masła 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(...)Mąki pszennej tradycyjnej  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia na czubek noża sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  Krem : 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki letniej wody 400 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 100 g cukru 2  śmietany  fix  Wykonanie : Do jednej miski przekładamy :  drobno pokrojony marcepan , cukier, ekstrakt z wanilii

Sama słodycz i szczypta chili
Tort bezowy z truskawkami i sosem z kwiatem czarnego bzu 230

składniki powinny mieć temperaturę pokojową ) 6 białek jaj 280 g cukru 1 płaska łyżeczka skrobii ziemniaczanej 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego szczypta soli Krem 250-300 ml schłodzonej śmietanki 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią 2-3 łyżki cukru pudru Dekoracja 500 g świeżych truskawek listki świeżej mięty Sos 500 g truskawek świeżych(...)zostawiamy ją w wyłączonym piekarniku do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc ). Przed podaniem przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią na sztywny krem, Dodajemy mascarpone i krótko razem miksujemy. Sos można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. 500 g umytych, obranych i pokrojonych (lub gotowych mrożonych) truskawek umieszczamy w rondelku i gotujemy

Zawsze głodna!
Zupa krem z ziemniaków z wędzoną makrelą, zielonym jabłkiem i chipsami z obierków 193

chrupiącymi dodatkami i wędzoną makrelą, która świetnie się z całością komponuje. Polecam szczególnie zimową porą, bo wtedy zupy smakują najbardziej. ;) * SKŁADNIKI na 6-8 porcji Zupa krem: 1 kg ziemniaków 200 g sera mascarpone 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2 cebule 1 por 1 natka pietruszki 2 listki laurowe 3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu 1 łyżeczka mielonego(...)przygotowanego bulionu: cebulę, pietruszkę oraz seler. Zmiksuj na gładko i ponownie przecedź przez sito. Zupę przypraw kminkiem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Na sam koniec dodaj ser mascarpone i zmiksuj krem ponownie blenderem. Gotową zupę podawaj z porwaną na kawałki wędzoną makrelą, pokrojonym w kostkę jabłkiem, posiekanym koperkiem i z olejem z pestek dyni. Krem z ziemniaków świetnie smakuje także

Food Square
Świąteczny torcik bezowy 222

dopieszczony wcześniejszego dnia, gdy mamy wiele innych obowiązków w ferworze przygotowań świątecznych. Może być to nieduży torcik, wykonany w bardzo prosty sposób - z domowych blatów bezowych i kremu na bazie serka mascarpone, ale z dodatkami, które są bardzo mocno świąteczne :-). Do białek dodaję odrobinę cynamonu i Inki Klasycznej, tak jak i do kremu, jednak ten wzbogacam dodatkowo piernikami i skórką(...)Składniki na blaty bezowe: 4 białka z jaj XL 200 g cukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu łyżeczka cynamonu łyżeczka Inki klasycznej szczypta soli Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 2-3 pierniki łyżeczka kawy Inka Klasyczna 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej opcjonalnie cukier puder do dosłodzenia Dodatkowo do przybrania: kilka kawałków czekolady mlecznej

Poezja Smaków - blog kulinarny
Tort kakaowy z kremem czekoladowym i wiśniami 588

form wlać taką samą ilość ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 20 minut. Ostudzić ciasto. Krem – czekoladę roztopić w kąpieli wodne, miska nie może dotykać wody. Jak czekolada się rozpuści dodawać do czekolady po łyżce serka mascarpone. Za każdym razem wymieszać. Śmietanę ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie do ubitej śmietany dodać cukier puder

Kuchnia Pokoleń
Tort z masą krówkową 225

kroję na 3 części. Układam na paterze i część, nasączam herbatą z cytryną. Smaruję dżemem porzeczkowym, nakładam 1/2 część kremu, układam drugi krążek biszkoptu, smaruję dżetem, dodaję masę krem z mascarpone i kajmakiem, układam ostatni krążek, dociskam biszkopt. Boki pokrywam resztą kremu, rozsmarowuję go, przykładam migdały. Reszta kajmaku – 1/2 puszki przekładam do miseczki i rozpuszczam w mikrofalówce, polewam

MojaQchnia.pl
Świąteczny piernikowy tort z cytrynowym kremem i wisienkami 254

porzeczki 200 ml do nabycia w Smak Market 1 pełna łyżka ciemnego kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g) 1 łyżeczka sody 3 jajka klasy M Na krem: 500 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 150 ml śmietanki 30% 1 cytryna Dodatkowo: podchmielone wisienki zakroczymskie do nabycia w Smak Market biały lukier  Zachęcam do zapoznania się z całą(...)Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku na środkowym poziomie (grzanie dół) przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie przygotowujemy krem. Do miski przekładamy 500 g sera mascarpone, wyciskamy sok z 1 cytryny, dodajemy cukier puder i wstępnie miksujemy. Następnie dolewamy śmietankę 30% (schłodzoną) i miksujemy do połączenia składników i uzyskania gładkiego kremu

Słodkie okruszki
Tort czekoladowo - malinowy 1241

moim blogu - pyszny tort czekoladowo - malinowy :). Wykonałam go na mocno czekoladowym cieście, które nie wyrasta tak bardzo jak biszkopt i jest od niego cięższe, ale do kremu na bazie frużeliny i serka mascarpone pasuje idealnie. No i jest bardzo wilgotne, dlatego nie wymaga dużej ilości nasączenia ( całkiem z nasączenia nie chciałam rezygnować, bo krem jest z tych, które nie oddają(...)mieszając zagotować. Maliny zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Wystudzić, następnie wstawić do lodówki do stężenia. Stężałą frużelinę malinową zmiksować z serkiem mascarpone na jednolity krem. Złożenie tortu: Z wystudzonego ciasta czekoladowego ściąć "górkę" i przekroić je na 3 równe blaty. Składniki nasączenia wymieszać i rozdzielić równo pomiędzy 3 szklanki ( ułatwi to dozowanie ponczu

Opowieści z piekarnika
Czyżby jeżyny? 178

zrobili to ciacho, bo jest pyszne! TARTA Z JEŻYNAMI I KAJMAKOWĄ MASĄ SEROWĄ   Ciasto: 125g mąki 4 łyżki cukru szczypta soli 75g zimnego masła 1 jajko Krem: 1 jajko 250g mascarpone 250g słodzonego mleka skondensowanego około 250g jeżyn wiórki kokosowe do dekoracji   Formę do tarty (u mnie taka mniejsza- jakieś 21-22 cm) natłuszczamy. Piekarnik nagrzewamy(...)jajko i szybko wyrabiamy na gładkie ciasto (można mikserem). Ciastem wylepiamy formę do tarty i gęsto nakłuwamy widelcem. Wylepioną formę umieszczamy w zamrażarce. Kiedy ciasto się mrozi przygotowujemy krem- łączymy jajko, mascarpone i mleko skondensowane (przed wlaniem trzeba je wymieszać, bo często jest bardziej gęste przy dnie). Miksujemy do otrzymania jednolitej masy (nie ubijamy). Jeżyny układamy na wyjętym z zamrażarki

les mirabelles
Torcik czekoladowy z karmelową polewą z cukierków 287

cukru 180-200g jasnego brązowego cukru 2 duże jajka 2 łyżki oleju 100ml maślanki lub jogurtu naturalnego Do nasączenia: około 1/2 szklanki delikatnie posłodzonej kawy Krem: 300ml śmietanki kremówki 36% 250g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g lub pasta waniliowa 1 fix do śmietany (niekoniecznie) Polewa karmelowa: 200g(...)około 10 minut (w międzyczasie przygotujemy krem). Krem: 7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem (fixem; z fixem krem będzie bardziej zbity) i wanilią. Dodać serek mascarpone, wymieszać mikserem. Krem przełożyć do foliowego woreczka z szeroką, okrągłą końcówką ( patrz FILM ). 8. Jeden krążek ciasta nasączamy połową kawy i smarujemy konfiturą porzeczkową. Na wierzch wykładamy połowę kremu, przy brzegu

Mała Cukierenka
Alkoholowy, tort miętowo-cytrynowy 200

czysty alkohol z sokiem cytrynowym.  Biały biszkopt i mus miętowo -cytrynowy, zrobiony ze śmietany kremówki, galaretki cytrynowej i garści świeżych listków mięty. Z wierzchu posmarowany jest kremem z bitej śmietany mascarpone i kropli olejku miętowego.  Polecam wypróbować ! Biszkopt pieczony jest w kwadratowej formie, ale możecie upiec okrągłą wersje w tortownicy średnicy 24 cm Biszkopt 5 jajek   (osobno(...)drugą częścią biszkoptu.  Nasączcie i posmarujcie pozostałym musem. Przykryjcie ostatnim kawałkiem biszkoptu i nasączcie . Odstawcie do lodówki na 1-2 godziny do schłodzenia. Schłodzony tort posmarujcie kremem ze śmietany i mascarpone. Ozdóbcie według pomysłu własnego. Powodzenia

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk