użyć jednorazowych foremek aluminiowych. Są na szczęście bardzo tanie. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 15-20 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Składniki na krem z mascarpone i bitej śmietany: 900 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone kilka łyżek cukru pudru ekstrakt waniliowy Śmietanę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder (ilość(...)smaku) i ekstrakt. Dajemy serek mascarpone i lekko mieszamy. Kładziemy jeden blat na paterze i smarujemy go kremem. Przykrywamy drugim blatem i też smarujemy. I tak po kolei. Górę i boki również smarujemy kremem. Od góry i z boków możemy również ozdobić kolorowym ozdobnym cukrem. I fantazyjnymi kleksami z kremu - tak jak widać na zdjęciach. Tort musimy minimum 3 godziny
Marder&Marder Manufacturezapas ;) Chałwę kruszymy i łączymy z serkiem mascarpone. Nie ubijamy, tylko mieszamy widelcem. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy mascarpone z chałwą i ubijamy aż składniki się połączą i powstanie jednolity krem. Do pucharków kładziemy 2-3 łyżki musu, na mus wykładamy 1/3 kremu chałwowego. Kruszymy wafle ( ja kupuję kruche wafle marki własnej Tesco, taki małe wafelki
kolorowotorcikowoMieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość klarowanego masła. Wykładamy łyżką porcję ciasta serowego. Smażymy z obu stron, na średnim ogniu. Odkładamy na ręcznik papierowy. Placuszki podajemy razem z kremem z mascarpone i odrobiny cukru lub z owocami, posypane płatkami migdałowymi. Całość dopełni szklanka soku pomarańczowego Tymbark. 3. Dwukolorowe naleśniki budyniowe Naleśniki budyniowe to propozycja dla łasuchów. Wychodzą słodziutkie i bardzo(...)floresy. Kiedy ciasto się „zetnie”, wylewamy porcję ciasta jasnego, rozprowadzając je po całej powierzchni patelni. Wszystkie naleśniki smażymy beztłuszczowo. Mascarpone przekładamy do miseczki. Dodajemy cukier puder. Rozcieramy łyżką, aż do połączenia. Naleśniki smarujemy cienką warstwą kremu. Wykładamy owoce. Dowolnie składamy. Do takiego śniadania dodajemy jeszcze szklankę soku pomarańczowego. I gotowe
Smaki Na Talerzudeser, który mogą jeść nawet osoby będące na diecie bezglutenowej. Ciasto nie zawiera mąki pszennej. Wykonane jest z samych białek i wiórków kokosowych z odrobiną cukru, krem zaś, to połączenie serka mascarpone i śmietany. Jak przechować i co zrobić z białek jaja kurzego? Często po zrobieniu pączków lub ciasta kruchego zostają mi białka. Zazwyczaj wkładam białka do pojemniczka lub woreczka(...)jednakowe blaty z podanych poniżej składników każdy. 5 białek 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem: 250 g serka mascarpone 300 g śmietany 30% (schłodzić) 1 łyżeczka soku z cytryny 5 - 6 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodatkowo: płatki migdałowe do dekoracji czekolada deserowa do dekoracji
Kuchcik gotujedelikatnym serkiem mascarpone i sezonowymi owocami Uwielbiam to połączenie! Miłego weekendu kochani :) Składniki: Beza: 3 białka (rozmiar L) szczypta soli 260 g cukru pudru Krem: 100 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 8 g cukru wanilinowego Dodatkowo: ulubione (sezonowe) owoce. Wykonanie: Beza: Chłodne białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po 1 łyżce cukru pudru(...)przez ok 40 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C i suszyć kolejne 60 minut. Gdy upłynie podany czas, wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę do całkowitego wystygnięcia. Krem: Ubić śmietankę, dodać serek mascarpone oraz cukier wanilinowy. Wyłożyć krem na ostudzoną bezę i udekorować owocami. Smacznego
The Sweet Damselmnie wizja podania dziecku kremu z ogromnej ilości masła i cukru - dla mnie koszmar! Na razie nie dojrzałam do tego kremu i w tym przepisie użyłam sprawdzonego kremu z kremówki i mascarpone i wyszło PYCHA! Nie wierzycie? Zapytajcie mojego Alexa, albo przetestujcie ten przepis i sami zobaczycie, że na jednej zjedzonej się nie skończy ;) Składniki na 36 sztuk średnich muffinek(...)dodajemy do płynnych. Na końcu dodajemy wrzątek, a potem daktyle.Papilotki do muffinek wypełniamy do 2/3 wysokości i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. KREM: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36% ok. 1/2 szklanki cukru pudru barwnik z żelu niebieski Dodatkowo: 1 opakowanie żelków Zozole tęczowe paski Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier
Blondynka Gotujesłodzone (w zamkniętej puszce) wkładamy do garnka z wodą tak aby dokładnie przykrywało całą puszkę (nawet z małą rezerwą) i gotujemy przez ok 2,5 godziny. Czekoladowy krem z mascarpone 3/4 opakowania serka mascarpone (ok. 270 g) 150 g czekolady (może być mleczna, lub gorzka- jak lubicie) - ja użyłam gwiazdek Milky Way jeśli używacie mlecznej czekolady warto(...)dodać czubatą łyżkę ciemnego kakao (lub więcej) Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i delikatnie studzimy. Następnie wlewamy ją do miski z serkiem mascarpone i dokładnie mieszamy. Ewentualnie dodajemy kakao i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Krem w smaku wychodzi podobny jak w naszym torcie , jest jedynie mniej delikatny, bo bez dodatku bitej śmietany. Bita śmietana 330 ml śmietanki
Symfonia Smakówdostęp do owoców, ale tym razem po prostu mieliśmy ochotę na coś słodkiego, czekoladowego i jednocześnie orzeźwiającego. Bo właśnie taka jest ta tarta. Klasyczny kruchy spód, krem na bazie lemon curd i mascarpone no i czekolada. Oczywiście największym plusem tego typu ciast jest dowolna możliwość ich modyfikacji. I dlatego moja kolejna tarta była identyczna, ale zamieniłam czekoladę na truskawki(...)zgęstnieję. Ściągamy z gazu i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Krem przelewamy do wyparzonych słoiczków, które zostawiamy otwarte. Zamykamy szczelnie gdy całkowicie wystygnie i wstawiamy do lodówki. Gdy krem i tarta ostygną, łączymy mascarpone z lemon curd i mieszamy delikatnie, np. widelcem. Nie zużyłam całego lemon curd, resztę która mi została odstawiłam do lodówki, gdzie może spokojnie posiedzieć
Relaxtimeodrobiną likieru z czarnej porzeczki (dla podgrzania atmosfery). Do tego kuszące swym głębokim kolorem jeżyny (zamiast nich możecie użyć malin albo czarnej porzeczki), a reszta już tradycyjnie: lekki krem z mascarpone i podłużne biszkopty. Przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż kwadrans, a efekt... Wyznanie miłości po spożyciu gwarantowane! Tiramisu z jeżynami Składniki: (na 6 porcji) 250 g serka mascarpone(...)soku z pomarańczy 50 ml likieru z czarnej porzeczki 250 g jeżyn Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, zmiksować tylko do połączenia składników. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać do kremu, delikatnie mieszając łyżką. Sok wymieszać z likierem. Maczać w nim krótko biszkopty, ułożyć na dnie szklanek. Przykryć warstwą kremu, wyłożyć owoce. Znów ułożyć warstwę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanki) 50 g cukru 1 jajko GANACHE CZEKOLADOWY 100 g gorzkiej czekolady 70% 100 ml śmietany 30% 1 łyżka miodu lub cukru (można pominąć) 25 g masła KREM 200 g serka mascarpone 150 ml śmietany 30% (bardzo zimnej) 1 łyżka cukru pudru ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii TRUSKAWKI 200 g truskawek 1-2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki(...)kosteczki czekoladę i masło oraz miód jeśli używamy. Mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści i dokładnie połączy ze śmietanką. Ganache rozprowadzamy na kruchym spodzie, wyrównujemy wierzch. KREM : Do miseczki wkładamy serek mascarpone, dodajemy ziarenka wanilii i rozcieramy widelcem, lekko napowietrzając masę. W drugiej misce ubijamy na sztywno schłodzoną kremówkę z cukrem pudrem i w 2 -3 częściach dodajemy
cool and mintyprzybrania Jajka myjemy i przelewamy wrzątkiem. Oddzielamy żółtka od białek. Do misy miksera dodajemy żółtka i cukier i ucieramy do białości. Dodajemy mascarpone i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Do pucharków wkładamy pokruszone herbatniki, następnie porcję kremu i umyte i pokrojone w cząstki truskawki. Przystrajamy listkami mięty. Smacznego
Miksturownikzrobiłam z ciasteczek Oreo. Musze przyznać, że wyszła bardzo słodka, w sam raz do kawy. 5 godzin 12 kawałków składniki: 2 opakowania ciastek Oreo (około 500 g) 500 dag mascarpone 10 dag masła 200 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 200 g borówek amerykańskich galaretka agrestowa wykonanie: Ciasteczka zmiksować w malakserze, dodać roztopione masło, ugnieść. Przełożyć do formy(...)dociskając masę z ciasteczek, wyłożyć spód i brzegi formy. Włożyć do lodówki na około 30 minut. Przygotować galaretkę, rozpuszczając ją w 300 ml wrzątku. Odstawić do ostygnięcia. Przygotować krem. Ubić mascarpone z cukrem waniliowym, osobno śmietanę kremówkę. Delikatnie połączyć obie masy (można za pomocą szpatułki bądź mikserem na małych obrotach). Na spód wyłożyć krem, a na następnie poukładać borówki
Ania i Marcin gotująpłaskich łyżek mąki pszennej 6 płaskich łyżek bułki tartej 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru duża szczypta proszku do pieczenia mała szczypta soli Krem z białej czekolady: 400 ml śmietany kremówki (36%) 500 g serka mascarpone 200 g białej czekolady (2 tabliczki) 2 łyżki cukru pudru (najlepiej trzcinowego) Masa jabłkowa: 10 jabłek 3 łyżki cukru 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka(...)czasie przygotować krem z białej czekolady. Przygotowanie kremu: Bazę do kremu przygotowaną dzień wcześniej przełożyć do miski, dodać cukier puder i miksować aż zamieni się w puszysty krem. Dodać serek mascarpone i jeszcze raz dobrze zmiksować. 1/3 kremu przełożyć na wystudzoną masę jabłkową. Dla ułatwienia krem można wycisnąć pasami z worka cukierniczego. Łatwiej będzie go rozsmarować bez mieszania z jabłkami
Trzeci talerzMakowa rolada - delikatna, puszysta, ze strzelającymi drobinkami maku, przepyszna. Wykwintna w smaku i cudnie się prezentuje. Bardzo łatwa i szybka do wykonania. Krem przygotowany na bazie serka mascarpone nie potrzbuje rekomendacji, bo zawsze smakuje wyjątkowo. Dodałam sok z aronii, by nadać kremowi delikatną różową barwę. Warstwa dżemu jeżynowego pomiędzy biszkoptem to pyszny, winny i kolorystyczny akcent w całym deserze. Biszopt(...)skończy, na pewno poprosisz o dokładkę! Składniki na biszkopt: 3 jajka 75 g cukru/ksylitolu 30 g mąki pszennej 50 g maku cukier wanilowy sól Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 35% 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki rumu 2 łyżki soku z aronii dodatkowo: dżem jeżynowy lub inny ciemny cukier
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukru 76 g mąki ziemniaczanej Składniki na krem karmelowy (dolne przełożeni tortu): 1/4 szklanki sosu karmelowego solonego 150 ml śmietany 30% 125 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru Składniki na krem z Michałkami (górne przełożenie tortu): 150 ml śmietany 30% 125 g serka mascarpone 10 sztuk cukierków Michałki białe Składniki na nasączenie: 3/4 szklanki przegotowanej wody łyżka soku(...)potrzebujesz biszkopt na inną formę, skorzystaj z Przelicznika foremek . Krem karmelowy W misce ubijamy śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dodajemy sos karmelowy oraz serek mascarpone, delikatnie mieszamy. Dosypujemy ciasteczka, mieszamy. Krem z Michałkami Śmietanę podgrzewamy (nie gotować) dodajemy cukierki, mieszamy. Po rozpuszczeniu cukierków, przelewamy masę przez sitko. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Mocno schłodzoną masę ubijamy
Słodkości na talerzu